Rôzne

Rozmarín_sčerneté lístky

besna - fotkabesna, 19. júna 2013

Prosím poraďte. Rozmarín pestujem v byte v črepníku na parapete, na východnom okne. Celú zimu sa držal a teraz mu začali odspodu rastliny očernievať lístky - každý lístok je od špičky do polovice čierny. Len na vrcholci sú zatiaľ lístky celé zelené.

Tiež mám pocit, že nedorastá dostatočne rýchlo. Zhruba raz za dva týždne ho prihnojím tekutým hnojivom. Polievam 2x do týždňa - rýchlo vysychá. Dnes som sa už najedovala a vyhodila som ho na západný balkón.

Neviem kde robím chybu. Polievam málo, alebo veľa? Mama pestuje rozmarín už roky, má taký pekný kríček asi 30-40 cm, bohato rozkonárený. Nijak zvlášť sa mu nevenuje. Ja mám taký zákrpok 20cm, 3-4 vetvičky a ešte černie.

Ak máte niekto skúsenosti, podeľte sa prosím, veľmi by som to ocenila. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

besna
@gabi58 , vďaka, ale "gugeľ" viem používať aj ja, ale nič, čo by sa týkalo môjho problému s čiernymi lístkami, som tam nenašla, ani v tvojich odkazoch (už som na nich bola, predtým ako so TU požiadala o radu)..., aj tak ešte raz vďaka za záujem.
perla61
Neviem aký druh máš,lebo ich je viac.Ja som mala tanto istý problém až kým ma to nenaštvalo a zasadila som ho von do záhonu k bylinkám.Neverila som vlastným očiam ako sa prebral a dokonca tam vydržal celú zimu.Samozrejmä listy mu opadali ale na jar nádherne vyrašili a teraz je krajší ako vlani.
besna
@perla61 , myslím, že je to rozmarín lekársky (podľa obrázku vo Wikipedii), uvidím, či sa poraví na balkóne, prípadne ho ešte presadím do inej zeme. do záhradky ho sadiť nechcem, lebo by nebol poruke, keď varím :)) ďakujem
janealli
Mne takto odišiel v zime veľký košatý rozmarín, celé leto bol v záhrade v kvetináči a bol nádherný, v jeseni som ho dala do haly, mal dostatok svetla, primerané teplo i starostlivosť, len mu začali černieť vetvičky a v januári bolo po ňom. Neviem čo mu bolo, nedočítala som sa o tom ani v googli.
besna
@janealli , je to fakt škoda toho tvojho rozmarínu. Ako som už písala vyššie buď sa ten môj na balkóne popraví, alebo to bude "pudová" záležitosť ako hovoria v čechách /buď to pude, alebo pude/. Ďakujem, za skúsenosť, budem pripravená.
rulik
nemôže byť preliaty? mne takto začali hnedé suché škvrny na kávovníku,poradili mi menej polievať a postupne sa to stráca, skôr opadáva a nové listy to už nemajú
martina0812
čo by nemohol! :-D Niekto možno závidel, aká je @besna dobrá kuchárka a tak jej preklial bylinky... :-D Ja mám rozmarín pekný. Osobne by som radila vymeniť zem v kvetináči - podľa mňa hnojíš strašne, ale strašne veľa!!! Kľudne stačí 2 x do roka! Polievať treba, v týchto horúčavách je 2 x do týždňa mimimum. Ale skúsim ti poradiť svoj vlastný recept - rozmarín sa zaručene preberie, keď ho presadíš najskôr von na záhradu ( dva tri týždne bez neho v kuchyni vydržíš, nie? :-D ), aby dostal trochu toho slnka a vyčistil sa od tých hnojív, ktorými si ho zalievala. Sčerneté lístky ober! Po troch týždňoch, keď sa trochu spamätá, zasadíš ho do kvetináča do tejto zmesky: 1/2 objemu kvetináča rašelina, 1/2 objemu zasa kuračincovú zem. Ak máš sliepky, proste zoškrab trochu vrchnej vrstvy zeme vo výbehu, kde ich máš zatvorené. Ak nemáš, popros známeho. Zem aj rašelinu zmiešaj, z rozmarínu obtrhaj všetky napoly sčerneté lístky a šup s ním do zeme. A nehnoj, v nijakom prípade! Kuračincová zem aj rašelina sú hnojivo samo o sebe! Ak nepomôže toto, tak už nič, len vyhodiť a nasadiť nový.
besna
@martina0812 , vďaka za praktickú radu. Vyskúšam. Koniec-koncov aj tak používam väčšinou sušený :) K tomu hnojeniu, tak divoko som začala hnojiť preto, lebo som myslela, že to pomôže.

Tie kuracince, nesmrdíto z črepníka?
martina0812
Veru som nezbadala. V takom malom množstve, ako sa vojde do črepníka, je to úplne nezbadateľné. Ja tak mám urobenú celú bylinkovú záhradku - skalku ( cca. 100 l rašeliny + 100 l kuračincov + 20 l normálnej pôdy ) a je cítiť len rašelina, tesne po poliatí / daždi, ale ani to nie je nepríjemný pach, skôr taký sladkastý a za chvíľku už zasa necítiť nič.. Vôbec nie ako výkaly. :-D A bylinky mám v záhradke ako v dažďovom pralese! :-D Podľa mojich skúseností, hnojenie už chorej rastline zriedkakedy pomôže. Pomáha takým, ktoré sú zakrpatené, nechcú rásť a tak, ale ak sú lístky napadnuté, nezachrániš nijakým hnojivom, len zmeniť miesto pobytu, zem, zbaviť rastlinku chorých častí, proste drastickejšie zákroky, než pohnojiť. Dúfam, že ti moja rada pomôže.
afataga
mne pred dvoma rokmi takto opadaval, tak som bola zvedava co sa stane a na mieste tych opadanych ihliciek, ci ako to mam nazvat, zacali pucit nove, ale nie jedna, ale hned viac naraz a tym padom sa sam rozvetvil, ak mozes daj ho aspon na balkon, polievaj ale neprelej ho a pockaj, ja by som ho presadila az potom, ked sa ukaze, co ma v umysle :-)