Rôzne

Riedky lekvár

fany1602 - bez fotkyfany1602, 15. júla 2014

ahojte prosím nemá niekto skúsenosť s riedkym lekvárom?neviem čo sa mi s ním stalo ale vôbec mi nestuhol je ako voda dala som do neho aj gelfix aj žel.cukor a nič mám toho 17ks 720ml pohárov :( čo teraz?vopred dakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

stefik
jak bol robený, z jakého ovocia, bol dodržaný pomer želírovacej látky na liter tekutiny ? skúšala si na tanieriku hustotu priebežne ?
nadia56
@fany1602 , ziadne strachy, budes mat vyborny sirup - v lete do vody a v zime do caju, pripadne ovocnu prisadu do bieleho jogurtu, ja som bola tiez taka uspesna ako ty a teraz mame zasobu malinoveho sirupu,
pekny den ti zelam :-)
1x vini55
kakaova
Ja som sa tiež nasrdila, keď som predvčerom ráno zistila, že moje džemy sú trochu hustejšie od vody (po tom, čo som ich tak dlho varila) ....
Všetky som otvorila, vyliala do veľkého hrnca , priviedla k varu a podľa návodu na pektogele zahustila. ( Pektogel má len pektín z jabĺk, kys. citr. a cukor). Povarila podľa návodu a medzitým dala umyť fľaše do umývačky. Naplnila, zatvorila...
Najväčšia otázka bolo koľko dať toho pektogelu, aby džem nebol potom ako kameň. Džem bol zo 4 kíl marhúľ a varila som dosť dlho. Dala som 2 pektogely (to je na 2 kg ovocia). Teraz je podstatne hustejší.
Až čas ukáže, či to bolo dobré riešenie.
Pre mňa to je každoročne veľká otázka, keď varím džem, či bude hustý. A pritom robím aj skúšku s tanierikom.
Asi som trochu antitalent na džemy :-D
megdesign
Hmmmm.... ja tiez nedavam kadejake sr*cky chemicke... do vandlika navrstvim ovocie a cukor /1:0,5 - ale zalezi aj od ovocia/ a necham cez noc v chladnicke prykryte stretch foliou. Do rana je tam sirup, ziaden cukor a potom len varit na pozadovanu konzistenciu /skuska na tanieriku s cestickou.../ Nemeliem. Nemixujem. Mame radi kusy ovocia ;)

Nabuduce skus podla @tinca :
 varecha.pravda.sk/recepty/marhulovy-dzem-univerzalny-rece...
jeka
Ja varím tak,že na 1 kg ovocia (to je jedno aké) pridavám 0,5 kg kryčt.cukru.Počkám 2 hodinky aby sa rozpustil cukor a potom varím vo velkom hrnci spolu dotiaľ kým sa odparí asi polovica zmesi a potom asi po štyroch vareškach v kastrólliku od 5-10 minút podľa hustoty,jako ho chcem mať či redší ,alebo hustejší.pred ukončením pridám na hrot noža kys.sorbovu,nalejem do skleničiek.Ešte sa mi nestalo aby mi nezhustol.
fany1602
ja som varila tak že som mala asi 7kg marhul rozmixovala som ich dala 6 gelfixov 4kg cukru 0,5kg želírovacieho cukru a 1 kyselinu citronovú.mama nadávala že ten žel. cukor som nemala dávať no ale čo už :( ináč dakujem za super rady vedela som že sa tu zase niečo naučím ako vždy :)
arasid
Keď varím lekvár, jasné, že všetko dám najprv do riadnej nádoby, kde sa mi dobre mieša a pomaly to bubloce, neskôr, keď už vidím, že to veľmi nepení, ale začína to fučať, zoberiem veľkú panvicu a odoberiem dve-tri naberačky a túto malú čiastku hmoty miešam, rýchlo sa to vyparuje, poháre sú už nachystané, netrvá to dlho, a lekvár už aj prelievam do pohárov. Nepoužívam žiadnu chémiu, enem hrnec,panvicu, varechu a cukor kryštál.Keď poháre riadne zaviečkujem, ešte ich dám sterilizovať klasickým spôsobom - ponorené vo vode , asi tak 10 minút pod pokrievkou. Bacha ale na to, aby sme tie horúce poháre nevkladali do studenej vody, ľebooooo......
arasid
Okrem černíc,mirabeliek nič necedím cez sitko, nič nemixujem, máme radi kúsky ovocia v džeme, je to chutné - bo sa to dá hrýzť :)) A je to chutné aj na osúchoch, či iných koláčoch, kde sa to hodí .
ubka
tiež nemám dobrú skúsenosť s pridávaním zahusťovadiel, taký džem sa nedá použiť do pečenia, myslím tepelnej úpravy, v pečive sa "stratí" klasika ,ako píšu vyššie, ovocie , cukor a trpezlivosť sú zárukou spokojnosti :-)
zizaster
Ja mám recept tu z varechy. Naozaj si nepamätám,kto ho sem dal,opravedlnujem sa. Ovocie na noc presladím (kg ovocia=300g cukru),ráno je plné sirupu. Prevarím prvýkrát (5minút), večer druhýkrát (5minút) a ráno zase tretíkrát,už dlhšie, na požadovanú hustotu. Plním horúce do pohárov a šup do deky. Džemy sú super,sladké,nič im nechýba:-)