ahojte prosím nemá niekto skúsenosť s riedkym lekvárom?neviem čo sa mi s ním stalo ale vôbec mi nestuhol je ako voda dala som do neho aj gelfix aj žel.cukor a nič mám toho 17ks 720ml pohárov :( čo teraz?vopred dakujem
@zareagujahojte prosím nemá niekto skúsenosť s riedkym lekvárom?neviem čo sa mi s ním stalo ale vôbec mi nestuhol je ako voda dala som do neho aj gelfix aj žel.cukor a nič mám toho 17ks 720ml pohárov :( čo teraz?vopred dakujem
@zareaguj
pekny den ti zelam :-)
varecha.pravda.sk/recepty/jahodovy-dzem-fotorecept/17431-...
Uvaríš si na hustotu akú potrebuješ a nepotrebuješ kupovať drahé želírovacie prípravky.
Všetky som otvorila, vyliala do veľkého hrnca , priviedla k varu a podľa návodu na pektogele zahustila. ( Pektogel má len pektín z jabĺk, kys. citr. a cukor). Povarila podľa návodu a medzitým dala umyť fľaše do umývačky. Naplnila, zatvorila...
Najväčšia otázka bolo koľko dať toho pektogelu, aby džem nebol potom ako kameň. Džem bol zo 4 kíl marhúľ a varila som dosť dlho. Dala som 2 pektogely (to je na 2 kg ovocia). Teraz je podstatne hustejší.
Až čas ukáže, či to bolo dobré riešenie.
Pre mňa to je každoročne veľká otázka, keď varím džem, či bude hustý. A pritom robím aj skúšku s tanierikom.
Asi som trochu antitalent na džemy :-D
Nabuduce skus podla @tinca :
varecha.pravda.sk/recepty/marhulovy-dzem-univerzalny-rece...
Ja robím podľa mamy ....ovocie rozvarím, prepasírujem cez sito a zvyšok cez silón /otázka 10 min./, potom zvarím zhruba na polovicu a prídám cukor a ešte povarím do hustejšej konzistencie.