Jahodový džem fotorecept

sovka62 - fotkasovka62, 5. júna 2011
Jahodový džem (fotorecept)
Foto: sovka62

Jahodový džem som nevarila, ani nepamätám, ale toho roku máme plantáž len 17 km od Trnavy, tak sme sa rozhodli. Informovali sme sa, či Zobraziť celý popisJahodový džem som nevarila, ani nepamätám, ale toho roku máme plantáž len 17 km od Trnavy, tak sme sa rozhodli. Informovali sme sa, či je samozber aj v sobotu. Bol a tak sme sa tam vydali.

25 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg čerstvé
500-600 g




Postup

  1. 1

    Ak máte vlastné jahodnisko, ušetríte si cestu. Ak nie, nevadí, obzrite sa, kde v okolí sa robí samozber, plantáže pribúdajú, takže by to nemal byť problém. Nám trvalo oberanie hodinu aj cestou a toto sme priniesli (9,2kg):

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z jahôdok sme vybrali najkrajšie na jedenie, ostatné sme umyli, odstopkovali a zasypali cukrom. Zdali sa mi kyselšie, tak som použila 600 g cukru na kilo očistených jahôd.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jahody sme zakryli, uložili na dlažbu do komory, kde je relatívne chladno a mali sme do druhého dňa pokoj. Do rána jahody pustili šťavu, časť cukru sa roztopila a boli pripravené na varenie.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zopár ráz som ich premiešala, kým som si pripravovala to, čo som potrebovala na varenie. Cukor sa rozpustil skoro úplne. Do mrazničky som si vložila tanierik, ktorý budem potrebovať neskôr. Veľký kastról som postavila na sporák na miernu teplotu (z deviatich stupňov päťka). Do panvice (to som sa naučila na Vareche, predtým som varievala v kastróle) som si nabrala necelý liter jahôd so šťavou a začala som variť. Miešala a miešala, chvíľu sa mi zdalo, že jahody sa rozhodli vybrať na výlet mimo panvice, tak som na chvíľu znížila teplotu.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Miešala som a miešala, ruky zamestnané, hlava zaháľala, tak som si cvičila pamäť a spomínala školské básničky. Poviem vám, keď vám hlavou prebieha ......padli Turci na Poniky, padli padli durným honom, po doline dole Hronom..... dosť sa pobavíte. Nakoniec som tie básne potriedila a panvicu dovarila. Prvé dávky som nevarila na džem. Povarila som ich len kým sa tekutina zredukovala asi o tretinu a po dovarení som pridala na štipku noža kyseliny sorbovej. Získala som jahody v rôsole, výborné so šľahačkou, do džemov (naozaj veľké kúsky ovocia), do zmrzlinových a ovocných pohárov, k pudingom a pod. Takto to vyzeralo v panvici:

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A takto v pohároch:

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rôsolu som spravila štyri poháre, ostatné jahody (šesť pohárov) som dovarila na husto na džem. Poháre som na chvíľu prevrátila hore dnom, potom som ich uložila do deky zakrytej utierkami a nechám ich chladnúť do zajtra. Kým som po častiach varila na panvici, pomaly sa zohrial aj obsah veľkého kastróla, jahody sa v ňom predvarili a každá dávka na panvici sa varila rýchlejšie ako predchádzajúca.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V kastróli to takto pekne bublalo a keď som to prekladala do panvice, už to ani veľmi nepenilo. Školské básničky sa v hlave minuli, teraz boli na rade pesničky Nedvědovcom, tie si pamätám lepšie.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred dovarením každej panvice som skúšala, či džem bude dosť hustý. To prišiel na rad ten tanierik z mrazničky, kvapla som naň trošku a keďže bol vychladený, o chvíľu bola kvapka studená a videla som hustotu. Samozrejme, vždy som ho vrátila do tej mrazničky (keď som tú kvapku zjedla), aby ostal studený.

    Jahodový džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Poháre chladnú v deke, zajtra pôjdu na policu a najviac sa teším, ako budem ochutnávať, lebo, našťastie, siedmy pohár je naplnený len do polovice, takže to budem jesť hneď.

Diskusia k receptu

jarca
Vyborny vtipny popis receptiku a dobry dzemik. Vdaka, ukladam a dufam, ze aj ja si podla toho pripravim par lflasticiek.
evanaaa
Sovka, ty si to krásne napísala - podrobný popis, varenie lekváru ( džemu), sladené básničkami a predstav si - ja si Turčína Poničana tiež recitujem celého, či aj spievam ( ale v duchu , melódiu ma naučila mama), alebo aj Erbenovho Vodníka, tak si krátim čas pri varení alebo aj pri žehlení, aby mi rýchlo ubiehal. Džem by som aj urobila, ale taký poloumelý - s dia želír. cukrom, len nemám na to riad, už som sa chystala kúpiť hrniec len na to, lebo raz som robila marhuľový v panvici používanej aj na iné, a samo,že sa mi pár pohárov skazilo.
vierik
Dobrý džemík,aj komentár knemu :-).Uložím si ho a vyskúšam,lebo ja som varievala bez toho odstátia a ten sorbet sa zíde ozaj hocikedy.Díky ...
ancicka
Boženku ,aká krásna úroda.Keby tak u nás narastli.Ja som rada že môžem trocha zavariť na kompot.U nás sú ešte zelené.Paráda.
sovka62
Ďakujem, dievčence, tak len si navarte, už som chutnala, je výborný. @vierik , ten proces sa volá presladzovanie a urýchli varenie. @evanaaa , ja aj varechy používam také, čo mám len džem, na nič iné ich nepoužívam, to som do receptu zabudla napísať. Panvicu som použila tú, čo používam aj na iné, ale je pomerne nová a hlavne, na sklokeramickej platni sa na panvici nerobia tie pripálené mastné fľaky na hornom okraji. Kým som varila na plynovom sporáku, práve kvôli nim som panvice často vymieňala, lebo to sa vyčistiť nedá ničím. Teraz panvice vyzerajú zvnútra i zvonka ako nové, takže som to na nej riskla.
sovka62
@ancicka , ak budeš postupovať podľa tohto receptu, ale jahody budeš na panvici variť len 10 minút a potom pridáš želírovací prípravok a kyselinu sorbovú, budeš mať jahody ako kompót, s tým rozdielom, že budú v cukrovej šťave a nie vo vode. Ale zachovajú si prirodzenú farbu aj tvar a majú aj oveľa lepšiu chuť, ako tie z cukrovej vody. Na tento recept som prišla vlastne omylom, keď som nesprávne pochopila pani, ktorá mi dávala recept na varenie džemu. Namiesto džemu som narobila taký kompót, ako tu popisujem, ale vôbec ma to nemrzelo, decká sa tým šli zadrhnúť.
marianne69
...joooj,@sovka ten musel byt vonavyy,jahodovy som nikdy nerobila,ale zato malinoveho,egresoveho a ribezloveho vela...ked som ho otvorila v zime,cela kuchyna rozvonala malinami,jeden rok som mala na chalupe 420 zavaranin....uz sa tesiim....paradny dzemik,taky ako ma byt,ja ho robim na stavanej peci,v ktorej kurime inak by sme sa elektriky nedoplatili a odparujem stavu len s cukrom bez zelirovacich prostriedkov...
sovka62
@marianne , ja už tiež želírovacie prípravky nepoužívam. Kyselina sorbová je konzervant, keďže ten rôsol je redší, dávam ju tam pre istotu. Ale do džemu nedávam nič, len ovocie a cukor, nechám presladiť a potom odparím do potrebnej hustoty. My práve teraz rekonštruujeme chalupu, starý sporák (tiež murovaný, ale už prepálený a v rúre sa nedalo piecť nič, piekla len z jednej strany) na pevné palivo sme vyhodili a veľmi tuho rozmýšľam, čim ho nahradiť. Tam nič nezaváram, varí sa tam len občas, tak rozmýšľam na elektrickým. Jeden taký zbytočný totiž mám, nemusela by som kupovať.
marianne69
...@sovka ja ani tu kyselinu nedavam,len pomalicky odparim a cukru doprajem, sem- tam nejaka sa aj nechytila alebo casom pokazila,ale velmi malicko...vzdy som sa starkej tmolila popod nohy(a varechy oblizovala) a robim tak ako ona a este potom take cele kusky ovocia don nahadzem....ale s tou kyselinou vyskusam aj ja...
julica
Co je to ta kyselina sorbova? pridava sa aj do inych kompotov? a kde sa kupuje? uz viackrat sa nam stalo, ze sa prave jahodovy kompot pokazil... A bola som aj ja v piatok na samozbere jahod - za rajkou a na bicykli, moje nohy :)
janger
Aky pekny, vesely popis! Ten tvoj dzem mi az sem zavonal :-). Aj my tu mame na blizku 'jahodovu farmu'. Tak sem-tam spravim tiez par poharikov. Nemam ziadne zvlast hrnce a varesky, ktore by som pouzivala len na dzem, nevedela som, ze by to malo byt. Ale doteraz sa mi nic nepokazilo :-). Ani kyselinu nepouzivam. Tanierik z mraznicky pouzivam tiez, ako ty.
babav
@sovka , zavidim ,uz davno domace dzemy nevarim ,ale ked som zila na Slovensku (to uz je strasne davno) to bola moja oblubena zabava, aj s tymi basnickami ;-). Krasny recept ,zasluzena maskrta!
jody
Konečne vidím poriadny jahodový džem aj s perfektným postupom! :-)
hubarka35
super fotopopis na varenie džemu....aj ja sa chystám varit,jahod mám dost-musim ist obrat zajtra,furt su pobede burky-a včera aj krupy že padali....sirup jahodový som robila už-tiež je výborný...a to som nevedela že zasypat cukrom a na druhý den varit,v panvici-dik za dobré rady....
palokuchki
@sovka , radost citat tento tvoj recept, si majster na pisanie. Muselo to v tvojej kuchyni krasne rozvoniavat po tych jahodach.
aroooo
@sovka ,takto isto varím jahodový/aj ostatné lekváre/ aj ja.Po presladení ich ponorným mixérom trochu popučím,no nie všetky,niečo len vidličkou a to potom keď je lekvár skoro hotový tam vhodím a trochu ešte povarím.Kys. sorbovú dávam tiež pred dovarením a tesne pred ňou tiež na špicu noža kys. citrónovú/tá to zahustí-zrejme pektíny či čo/.Presladené jahody mám vedľa na sporáku,tie sa tiež pomaly zahrievajú a z nich odoberám 2-3 naberačky do misy z chirurgickej ocele s hrubým dnom,je toho menej a rýchlejšie sa tá jedna dávka uvarí aj do 10 min. Doma sme varili lekvár na sporáku na tuhé palivo,to sa dali 3 kastróly na sporák,v jednom bolo čo sa práve nalialo,v druhom už vrelo a tretí sa už dováral,to sa všetko miešalo,mala si čo robiť aby si to stíhala a jedno si pamätám,mama stále hovorila, že lekvár je vtedy uvarený, keď prejdem varechou po dne a za ňou mi ostáva cestička,po ktorej môže aj mačka prebehnúť.Preto neviem uvariť redší lekvár, ale zato sa mi ešte nikdy nepokazil.
honestka
a ta bozska vona leta aspon takto dorazila az k nam.
Jahodovy by sa zisiel uvarit hlavne ten s kuskami do slahacky - ine mame od vlani hadam aj na niekolko rokov- deti a manzel prestali konzumovat...
Tiez zasypem ovocie a na druhy den vecer dam do rury na polovicnu teplotu- vari sa sam, vobec nestrieka a ked sa rano zobudim zacnem varit na 2 palacinkaroch- tiez sa hram na cesticku... Tym predvarenim je to hotove coby dup.
Tu nedostanem tie nase kyseliny tak som si zvykla do vsetkeho pouzivat vyrajbane cele citrony rozkrajane na stvrtky a tiez sa mi to osvedcilo ako konzervato; Ta farba lekvariku je fantasticka.
morenajea
pekný recept. ja iba nedávam tanierik do mrazničky. Zdá sa mi že by sa potom džemík automaticky zdal hustejší. Radšej vždy chvíľu počkám až sám od seba vychladne a potom vidím.
marienka44
@Sovka62 ,ta panvica je teflonova? Ja ich mam plytke, mozno by z nich dzem frkal na vsetky strny. Pridana citr. stava udrzi peknu farbu a lekvar zrosolovatie. Netreba pridavat potom ziadne drahé zelirovacie pripravky.
sovka62
@julica , kyselinu sorbovú manžel kúpil v Coop Jednota, je to konzervant a zabráni, aby sa ovocie pokazilo. Do tých jahôd v rôsole ju radšej pridávam, do džemu, ktorý uvarím na huso, netreba, ten sa isto nepokazí.
sovka62
@honestka , ďakujem za tip, vyskúšam, keď budem variť marhule, ale radšej to dám do rúry ráno, aby som to na prvý raz mala pod dozorom, keby sa náhodou začalo pripaľovať, či vyčínať iné neprávosti. Určite to varenie urýchli, veď preto dávam ten veľký kastról na oheň, nech sa to trochu predvarí.
sovka62
Dievčatá, ďakujem za všetky komentáre, zdá sa, že som niektoré povzbudila, aby sa do džemu pustili. Naozaj to stojí za to, celá kuchyňa rozvoňaná a tá božská chuť, tuším si idem dať aspoň za lyžičku. A ďakujem aj za tipy na obmenu postupu, niečo vyskúšam.
3sandra3
jééé,,,to je krásny a isto chutný džemík...sú v ňom kúsky jahôd
remcula
Bezva, tééda, ale jste byli rychlí, za hodinu tolik nasbírat!! No, u nás v Orlové žádný samosběr není, tak se budu spoléhat, že se nám něco urodí. Dnes jsem sbírala třešně u sousedů v Petřvaldě. Ty taky stojí u nás půl kila 50 kč!! Jsou to zloději!
sovka62
@remcula , u nás trhovníci predávali prvé čerešne za 3€, čo je skoro 150 korún, hneď ma prešla chuť. Jahody boli za 2 až 2,50€, za tie, čo sme nazbierali sami, sme platili 1,20€. Aj tak je to pre pestovateľov asi dobrý biznis, lebo okolo nás tých plantáží pribúda. Tak im držím palce, nech sa tým našim poľnohospodárom darí aspoň niečo.
jerica
No a už je na rade Tvoj @sovka recept na džem jahodový,všetko ako z múdrej knihy a to čo píše @honestka vyskúšam s tým citrónom,toľko čo varievam lekváru ešte mi nedošlo dať citrón a pritom také jednoduché,tá cestička a pritom keď ťaháš varechou aby sa spravila tá cestička musíš počuť také sičanie , vtedy rýchlo šup do pohára:-)))
sovka62
Máš pravdu, @jerica , naozaj to zasyčí, ako keby sa tá tenká vrstva vedľa varešky už mienila pripáliť. To je presne ten správny čas.
evanaaa
Remcula, si ma pobavila, heh, ak by u nás stáli čerešne len toľko, tak si ich kupujem, ja za tú cenu nedostanem ani pol kg, a čo je to, to mám zjedené za chvílu. Minulý rok som čsksl, že si kúpim až zlacnejú a - nedočkala som sa - nezlacneli a bolo po nich, takže som mala len raz.
oprava - som čakala......
evanaaa
Jééj, Remcula, prepáč, vidíš aká som " pozorná", ja som čítala, že kilo. Takže u nás len o niečo drahšie.....
aroooo
@sovka dnes som skúsila tú redšiu verziu,ale len 3 dvoj- decové poháre,a mala som šťastie aj štvrtý ale tam len štvrtina,ochutnala,vyzerá to ok aj čo do hustoty.
sovka62
@aroo , teším sa, že si skúsila a som rada, že sa podaril. Je to síce babračka, hlavne to varenie (podľa mňa sa jahody varia najdlhšie zo všetkého ovocia), ale výsledok poteší, hlavne v zime.
aroooo
@sovka nestopovala som,či najdlhšie,ale podľa mňa najhoršie sa varí marhuľový,lebo je teplo,varíš-stojíš pri teplom a ešte potvora aj dosť často prská,že by si si k tomu najradšej obliekla dlhé rukávy ale to teplo...
sovka62
@aroooo , máš pravdu. Ale ten jahodový sa fakt varí dlho, keď začnem zohrievať v tom veľkom kastróle, o chvíľu sú v ňom dve tretiny tekutiny (ak nie viac a jahody len vrchu. A to teda trvá odpariť toľko šťavy. Ale zase v neprihorí, a marhuľový sa občas snaží prihorieť, tam na to treba dávať pozor.
babkamt
Aj ja som tento týždeň dva krát varila džem,pustila som si pri varení televíziu a jedným očkom som ju sledovala.Ten prvý som spravila poriadne hustý.
- S tým tanierikom z mraz8ku to VYSKÚšAM
sovka62
No, mne už otrnulo, tak by som tuším pár pohárikov ešte navarila, ale myslím, že samozber už skončil, alebo končí.
ainy
jáj a ja trúba mladá mestská bezdetná.... som včera na trhu kúpila 2 kg jahôd, vyumývala, načistila a dala zamraziť, niečo som nechala na maškrtenie a ten džem ma vôbec nenapadol.....nič to, ešte stíham...vďaka za super nápad a postup :-)
hubata
znova začnem tým mojím otrepaným: ja keď som mala chalupu, tak som tiež robila ako @sovka62 a z najškaredších som robila lekvár alebo džem na palacinky a do zákuskov. Len som to tak dlho nevarila, lebo mi bolo ľúto aj plynu, času, cukru a ešte aj že nivočím vitamíny.

Dala som si vychladiť trochu šťavy a keď som mala džem už prevarený, cukor rozpustený, tak do tej odobratej šťavy som dala na špic noža vanilkového pudingu alebo maizeny a z toho mi to pekne zhustlo na akú konzistenciu som potrebovala. Veď v podstate ide vo finále už len o to aby to bolo husté. Takže ja som si takto prešpekulovala dievčatá, skúste a ušetríte. Chuť ovocia to nezmení a robila som to s každým džemom (aj so slivkovým).
sovka62
A čo by si bola trúba, veď aj mrazené sú dobré a aspoň si sa nenastála pri sporáku (takže si múdra, lebo si sa nenarobila).
sovka62
@hubat á, to mi ešte nenapadlo, si ty teda výmyselnica. A je to dobrý nápad, lebo puding zostane hustý aj keď sa lekvár dá do buchty, nerozpustí sa ako želatína.
hubata
Oj, džemu a lekváru som sa tiež narobila, veď čo už s opadaným ovocím a mne vždy príde ľúto vyhodiť, ja som taká šporovlivá po mojej babke. Tá aj zo stola otrusinky pozbierala do zástere a išla vyhodiť sliepkam, alebo keď párala nejakú látku, tak nite znovu namotala na papierik a odložila.
sovka62
Veru, @hubata , všetko sa muselo spracovať a čo už nebolo ani na lekvár išlo do suda na pálenku. Ani ja neplytvám, veď za všetkým je ľudská práca a k tej mám úctu.
cica2
nádherný receptík a domáci je najlepšííííííí!!!:)))
frezia68
Varím už roky ako Ty,@sovka a toho roku som jahodový nerobila,lebo zvýšil z poslednej sezóny.Ale dnes som kúpila marhule,už sú nakrájané a zasypané cukrom a zajtra nedeľa-nenedeľa,musím variť od rána.Tiež varím aj vo veľkom hrnci,aj na dvoch panviciach s tým rozdielom,že všetko z panvíc zlievam do jedného kastróla a po všetkom dovarení aj pena klesne a(najmä u jahôd) a ten kastról dám ešte ohriať a zaradom plním fľaše,tým dosiahnem rovnakú hustotu.Cestička hustotu ukáže,ale to som si vymyslela,keď som strácala trpezlivosť a na niektorej panvici bol hustejší.Dnes mám len 5 kg,pôjde to rýchlo :-)))
sovka62
@frezia , presne tak to robím aj ja. Poučila som sa kedysi dávno. Uvarila som naraz za pohárik a trošku, naliala rovno do pohárov a keď som do toho neplného pridávala z ďalšej várky, zistila som, že farba sa líši. Odvtedy aj ja nalievam do veľkého hrnca, aby bol všetok rovnaký.
Dúfam, že sa ti zajtra bude dariť. Ja som mala takú minulú nedeľu, keď sa u nás v sobotu objavila @jerica s manželom a plnou prepravkou marhúľ (najmenej dvadsať kíl). Džem som síce už mala uvarený (týždeň predtým ma marhuľami obdarovala iná priateľka), ale v nedeľu som zavárala. Zavarila som 24pohárov, upiekla marhuľové koláče a ešte stále som mala zo päť kíl marhúľ. Z tých som nakoniec spravila dreň a dala zmraziť. Včera sme ju chutnali a je naozaj výborná. Takže tá pracovná nedeľa sa vyplatila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia