Marhuľový džem - univerzálny recept na džemy fotorecept
Foto: tinca
Ako bývalá konzervárka som mala pod palcom okrem iného aj kontrolu kvality džemov a pomazánok. Takže pridávam recept ako sa má správne variť džem Zobraziť celý popisAko bývalá konzervárka som mala pod palcom okrem iného aj kontrolu kvality džemov a pomazánok. Takže pridávam recept ako sa má správne variť džem samozrejme doma, pretože priemyselne je v tom trošku rozdiel. Zároveň nájdete rady ako uvariť iné druhy džemov. Vyskúšajte.
porcií
príprava
na 75 /plnenia/ °C
Postup
-
1
Umyté a neprezreté marhule napolíme a odkôstkujeme, polky ešte pokrájame na štvoro. Neprezreté plody sú zárukou dobrého želírovania džemu, nakoľko obsahujú veľa pektínu. Potom si pripravíme väčší kastról, v ňom marhule vrstvíme a každú vrstvu presýpame kryštálovým pieskovým cukrom. Na 1 kg marhúľ pridáme 0,6-0,8 kg cukru, ja dávam 0,6 kg. Vrchnú vrstvu zasypeme najviac. Kastról zakryjeme a uložíme na chladné miesto do druhého dňa. Tento proces sa volá presladzovanie ovocia. Ráno budete prekvapení, že cukor až na malé zvyšky je rozpustený, plody presladené a vznikne sirupovitá zmes asi takáto...
-
2
Pri varení džemu postupujeme tak, že do teflónovej panvice, alebo plytkého kastróla so širším dnom naberieme 3-4 naberačky marhúľ spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť, zo začiatku pod pokrievkou a potom za neustáleho miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a skúška želírovania nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapamätáme a ďalšie várky si už podľa tejto nastavíme na minútkach. Mne trvala jedna dávka 12 minút. A takto vyzerá uvarená dávka.
-
3
Skúšku želírovania urobíme tak,že na malý biely tanierik si dáme za lyžicu džemu, urobíme v ňom cestičku, ak sa nezleje džem je uvarený. Skúšku robíme len prvýkrát! To, že je džem uvarený zistíme aj podľa toho, že džem sa pred koncom varenia dávky oddeľuje od dna a v strede vidíme kruhový tvar dna hrnca.
-
4
Uvarené dávky zlievame do pripraveného hrnca a takto postupujeme, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie.
- 5
Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať na teplotu aspoň 75 st.C a až potom plniť. Pritom dbáme na to, aby vo všetkých pohárikoch bola približne rovnaká konzistencia-kusovitosť.
- 6
Poháre naplnené až po okraj uzatvoríme viečkom /omnia,alebo twist-off/ a prevrátime hore dnom, aby sme dosterilizovali viečko. V tejto polohe zostanú len 30 minút. /nie stále,to je chyba/.
- 7
Potom ich otočíme a postavíme viečkom hore. Po vychladnutí musia viečka vykazovať vákuum. Džemy s nedržiacimi viečkami sa musia skonzumovať ako prvé čo najskôr. Z uvedeného množstva mi vyšlo 5 ks pohárikov /viď obrázok/. Kto chce variť z väčšieho množstva ovocia, použije násobky surovín.
- 8
RADA NAVYŠE: Podobným spôsobom pripravíme aj džemy z iných druhov ovocia,len s rozdielnym množstvom cukru. Napr. na 1 kg ovocia: u jahodového-0,8 kg cukru, u višňového alebo čerešňového 1 kg, u broskyňového 0,6-0,8 kg, u slivkového 0,8 kg a u červ.ríbezľí až 1 kg cukru. Ak sa nám zdá niektorý džem málo kyslý nakoniec varenia pridáme trošku kyseliny citrónovej. Priemyselne sa pridával aj pektín, ale ja nedávam, nechcem žiadnu chémiu. Ten by prichádzal v úvahu ak by džem zle želíroval. Tak dobrú chuť,sezóna ovocia je v plnom prúde.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Vyskusala som vseliake recepty a ten tvoj je najlepsi. Bez chemie a sikovno spraveny.
Ja som tie marhule rozmixovala, zmiesala s cukrom a sup do chladnicky.
Vela peciem a mam radsej, ked je lekvar pekne roztieratelny bez kuskov.
Este raz dakujem :)
Pamatam na recept J. Oliviera - daval na 2kg jahod len 300g cukru.
Ja Ti nechcem do toho zasahovať ale myslím že tým prídeš o ten cukrový sirup ktorý dáva zmesi tú počiatočnú konzistenciu...
Kimlo, veď aké zasahovanie:), čo si, ja som rada že si sa ozval. Pozerám, že ty už dávaš svoju praktickú skúsenosť. Ak je to tak prehodím program. Dnes idem kúpiť a zajtra urobím. Ešte počkám, ako sa vyjadrí Tinca. Tebe ďakujem za radu. Pekný deň.
Ja tento džem totiž robievam, a vďaka tomu postupu môžem povedať že je výborný a s tým sirupom sa to rýchlejšie rozvarí. :-)
Mne to tento rok vyslo casovo tak, ze som presladzala od rana do vecera, cize po cca 11h som uz varila dzem. Sirupu bolo dost a dzem sa uvaril super. Ale jasne ze nejake hodiny to potrebuje aby ovocie pustilo stavu. Tolko moja skusenost.
parádny :) koľko Ti nakoniec trvalo presládzanie?
nakoniec som robila ako píše @Tinca a na doporučenie @Kimla. V piatok som presypala cukrom a v sobotu varila. Krásne to pustilo šťavu a potom sa marhule krásne rozvarili. To presládzanie bolo zhruba tých 12 hod.
no veď aj mne to tak vychádza, 11-12h približne, väčšinou z jedného dňa na druhý, len toho roku mi to vyšlo od rána do večera, ale v podstate je to jedno. Hlavne že sa vždy vydarí :)
ďakujem, päste si dobre držala, aj časovo som to zvládla:)
Já už obdivovala, jak ti krásně vyšel, jsi šikulka! Letos jsem dělala podle Marianne varecha.pravda.sk/recepty/skvela-marhulova-marmelada-foto...
- to je rychlovka, ráz na ráz. Ale túto od Tinca si uložím, bo mám bezva zkušenosti s proslazováním /viz koment hoře/. Máš krásnú barvu, určo i chuť! Můžeš, prosím, upřesnit - těch 20 dkg cukru na kolko marhulí? Já jsem konzerva a dávala jsem teď na 1 kg marhulí cca 500 g cukru a na moji chuť je to na hraně. Dělala jsem pro maminku a ta by mě s ještě menším množstvím cukru asi zastřelila. haha
oprava : "koment hore". Žádné hoře, to by jsme byli úplně jinde. Moje klásvesnice a hlava?! si žijí svým životem.
ja som od Marianne tiež už robila, aj s tým som bola spokojná. Cukru som dávala na 1 kg marhúľ 20 dkg. A tak isto som dávala cukor aj na slivkový lekvár pred 2 rokmi. Povedala som si, keď môže byť kompót so soľou (aj ten mám odskúšaný-výborný), tak džemu aj lekváru musí stačiť. A stačilo:)
Díky za info, do budoucna už budu vědět, že máš vyzkoušeno. Zavařovala jsem se solí - ale bohužel, všechno se mi "chytlo" plísní a išlo. Mávám!
tento rok sa mi podarilo vyrobit marhulovo-bodkovany dzem...do dvoch kil marhul mi chybalo 150 g, tak som pridala tych 150 g egresov (odroda Pax)...len som si neuvedomila, ze egrese maju drobne kostky...tak mame bodkovany dzem :) ...chutovo vynikajuci...na moj vkus je trochu tmavsi...lebo egrese boli cervene...robila som ho na panvici...po styri vacsie naberacky ...kazda varka bola za 10 minut hotova
Ono s tím strachem z chemie je to často poněkud "uhozené" - to je hrůza, že se do marmelád ap. přidává kyselina benzoová, jenže třeba jablka ji obsahuj spoustu, jinak by ve sklepě nevydržela ani měsíc. A nám vydržela klidně přes vánoce. A ono je toho víc. Stačí si jen uvědomit, že nejhorší smrt je z vyděšení, a nebát se. Na kupovaných produktech mi ani ta chemie tak nevadí, vadí mi chuť - ono marmeláda z doma natrhaných meruněk je prostě lepší. A o hodně.
Súhlasím! Najlepší recept na marhuľový džem čo tu je.
Díky tvému letošnímu vaření marhulového džemu podle @tinca jsem si recept uložila. Nemám velkých cílů, ale nějaké ovoce zdžemuji.
Inak recept je vynikajúci.