Varenie

Redší džem v koláčoch

longova - bez fotkylongova, 21. mája 2017

Poprosím Vás skúsenejšie o radu. Mám zostatý marhuľový džem (marhule+cukor) z predminulého roka. Nie je hustý a rada by som ho použila v koláčoch, lenže mi doteraz vždy vytiekol pri mojich pokusoch. V koláčoch mi funguje len hustý marhuľový, lenže ten je už preč. Máte nejakú radu ako to zahustiť do koláčov? Mohla by som použiť napríklad solamyl ? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Riedky džem sa dá použiť na koláč pod polevu. Ak chceš ako plnku, zahusti džem s piškótami (nastrúhané, pomleté).
haji
Spíš bych to viděla na pudink, vanilkový - nasypat do džemu a trochu provařit, nechat zchládnout, pak teprve plnit koláče. Nedělala bych toho moc - jen to co spotřebuješ, mohl by, potvorka zkysnout či oplesnivět.
K těm piškotům, jak píše Dr. jde přidat i trochu rumu, také zahušťuje kakao - tak bych to prubla oboje najednou.
Ještě by šlo smíchat příliš hustý džem s tímto marhulovým řídkým. Fúze by pak mohla mít přijatelnou konzistenci.
Pak ještě jde dát džem přímo do těsta na litou buchtu, použiješ méně cukru.
1x lianka
haji
A ještě mě napadlo, klidně můžeš zahustit řídký džem ořechy, mákem, kokosem - záleží na tvé chuti, vůbec bych se toho nebála. Jde i fúze ořechy - piškoty -džem, chuť bude o trochu méně ořechová atp.
janikbj
neskúšala si ho ešte povariť - zredukovať? klasicky, ako sa kedysi varil džem, po trošku, pomaličky variť a miešať až do zhustnutia?
inak by som ho taký riedky používala do koláčov na korpus pod krém, dobre zvláčni cesto a celý koláč osvieži.
dvorka
@Radost (21.5.2017 20:31)

Mám nie dobrú skúsenosť s Gelfixom a pečením. Správa sa ako želatina. Pri pečení v rúre zredne a taktiež vytečie. Raz som si kúpila vraj "hustý" slivkový džem (spracovaný s Gelfixom) a dopadlo to tak, že buchty boli prázdne, zato oblepené zvonku lepkavou sladkou pripečenou hmotou. Prikláňam sa k @Janikbj alebo @Haji.
1x haji
radost
@Dvorka (21.5.2017 21:57)

áno..súhlasím..ak to chce na pečenie-nevhodné gelfixovať..tak len varením zahusťovať..ja redšie džemy používam do jogurtu a na poter koláčov..
kecupicek
Do koláčov už roky používam slivkový lekvár uvarený doma do takej konzistencie, že sa musí krájať. Pokiaľ som použila na moravské koláče akýkoľvek kúpený džem, alebo lekvár, každý sa roztiekol.
2010
@Longova zda sa ze nikdo ti neodpisal na tvoju otazku ci zahustit solamylom.
Kde byvam je moc teplo tak vyrabame len dzem na rychlu konzumaciu do ladnicky.
Recept:
3 minuty povarit pomagane ovocie - zahustit solamylom.
U nas arrowroot, ten je uplne ciry a uplne bez chute.
Netreba ani cukor.
sovka62
Ku komentárom o kupovaných džemoch:
Možno neviete, ale na Slovensku existuje firma, ktorá varí lekváre a džemy klasickým spôsobom. Je to firma RISO a ich výrobky by ste mali nájsť v COOP Jednote, ale napr. ich slivkový lekvár kupujem aj v Bille. Výborný do buchiet a nikdy mi nevytiekla ani kvapka. Tak skúste, hádam aj vy budete spokojné.
rulik
problém je ale v tom, že ona nechce kúpiť nový, ale využiť ten svoj, tam zamerajte rady...
longova
Veľmi ďakujem za Vaše rady, určite skúsim orechy a piškóty. Prevárať sa mi ho, úprimne, veľmi nechce, ale no keď ma chytí nálada a čas možno to dám.
Gelfix som použila asi 2x s jahodami a výsledok bol taký, že po čase mi džem zbledol, vyzeral dosť nechutne a nikto ho nechcel jesť, takže robím len klasiku - ovocie +cukor.
Džem RISO som mala kúpený aj ja- malinový bol výborný.
Takže vďaka ešte raz všetkým a želám Vám pekný týždeň.
1x haji
kecupicek
Marhule sú podobné ako slivky, spomínam si, že som raz varila marhuľový džem a prišla susedka pre niečo, zarozprávali sme sa a môj džem bol hustý ako lepidlo na topánky. Vôbec nešiel z fľaše von, musela som ho zohriať v mikrovlnke. Variť, variť, variť.... Chlapi destilujú, my varíme. Veľa úspechov!
petrkluc
@Radost (21.5.2017 22:11)

Umíš číst? @Longova jasně napsala, že ten džem chce do koláčů, nejprve doporučuješ Gelfix a vzápětí píšeš, že nevhodné gelfixovat, tak si před napsáním komentáře hoď mincí.
atina47
Nepouzivam zadny gelfix, vsechny dzemy delam jak se to delalo driv, az zustane za varechou cesticka tak to jde do sklenice a vrchni vrstvu jeste necham trochu vic zahustit. Udelam sice mene dzemu, ale levnejsi bez modernich prisad, hustejsi a hlavne nevytece z buchet, ale chce to vice casu.