Foto: jerica
@jerica pridávam ten istý recept ako makový s obmenou jednej suroviny a jednej prísady, plnky si pripravím deň dopredu pred pečením.
40/50 minút
príprava
príprava
10 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
350 ml (horúca) |
|
200 g |
|
400 g |
|
1 ČL |
|
z 1 citróna |
|
2 PL (použila som zlaté) |
|
1,5 PL |
|
1 PL |
|
1 bal |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
do vriacej vody s cukrom pridáme pomleté orechy, premiešame necháme prejsť miernym varom
-
2
pridáme jednu kávovú lyžičku perníkové korenie
-
3
pridám opláchnuté a krátko prevarené hrozienka
-
4
nastrúhame z jedného citróna kôru
-
5
pridáme med
-
6
rum
-
7
marhuľový džem
-
8
vanilkový cukor
Prekvapilo ma to perníkové korenie, môže to dodať šmrnc. Ja som dávala škoricu, vyskúšam perníkové korenie.
Tiez zmenim mlieko za vodu, inac okrem hrozienok robime rovnako.
Obidve plnky su Krasa a dobrota Jarka!
dievčatá , všetkým vám srdečne ďakujem , potešenie na mojej strane:-)
Evka, ďakujem za milé slovíčka, ja si určite v predstihu spravím plnky, mávam vždy pripravené v mrazničke, aby som sa s tým na poslednú chvíľu nemusela zamestnávať. Momentálne maródujem, pre mňa väčší trest už nemôže byť.
bohatého Mikuláša a ešte krajšie Vianočné sviatky prajem :-)
(15O g hladkej múky, 1OO g cukru, 1OO g masla, 1OO g zomletých orechov, 1 žĺtok)
co myslite?
dakujem
odpoveď:
Je tuhá ako na záviny, dá sa rozotierať , výborne sa dá stočiť závin, ale ako je tuhá, to presne neviem identifikovať.
A suché pečivo , to je vlastne výhodou, vpije sa tekutina z orechovej plnky a pritom dobre drží, je to môj názor.
Určite by som s múkou neriešila orechovú plnku, možno so žĺtkom, buď sa budete držať receptu, a keby sa vám zdala riedka a myslíte si , že by nedržala, skúsila by som len z polovičnej dávky a potom sa rozhodla si to zmeniť a zahustiť buď mletými piškótami, alebo s tým žĺtkom, (ináč so žĺtkom nemám skúsenosť) mne dobre drží na upečenom lineckom ceste. Med to istí.
tak skusim tuto vasu. asi mate pravdu, ze tekutina sa vpije a bude to super :)
@tatranka Martuška, ďakujem, vážim si to :-) nedá sa vždy všetko prezrieť, stáva sa to aj mne, pozdravujem .
@Leomax , @Janger , @Julia001 , @Elysa , už aj tak po funuse, zato ďakujem za milé slovíčka, potešili.
Pekné, ešte predsviatočné dníčky všetkým, nech sú pokojné a požehnané dni Vianoc .
Dakujem, aj Tebe krasne Vianoce
Mohu doporučit Vanilkový cukr Vitana: vitana.cz/produkty/peceni/pomocnici-na-peceni/van...
Testovala jsem Vanilkové cukry. Dostala jsem z Německa orig. Vanilkový cukr Dr. Oetker, ten nemá chybu. Ale zdroj vyschl, tak jsem hledala u nás. Vanilkový cukr Dr. Oetker prodávaný u nás, to je jedna blamáž. Béžový cukr bez chuti a závanem něčeho neidentifikovatelného. Vitana ho má hodně podobný německému originálu, je v něm dost kousíčků vanlky. Tolik moje zkušenost.
Vanilinový cukr už léta nepoužívám, prostě mi začala vadit ta umělá aróma, naftě podobná.
Kup si vanilku a urob si cukor a mas istotu: varecha.pravda.sk/recepty/vanilkovy-cukor-fotorecept/2857...