Orechová plnka excelentná fotorecept

jerica - fotkajerica, 7. februára 2011
Orechová plnka excelentná (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica pridávam ten istý recept ako makový s obmenou jednej suroviny a jednej prísady, plnky si pripravím deň dopredu pred pečením.

40/50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 ml (horúca)
200 g
400 g
1 ČL
z 1 citróna
2 PL (použila som zlaté)
1,5 PL
1 PL
1 bal
1 PL




Postup

  1. 1

    do vriacej vody s cukrom pridáme pomleté orechy, premiešame necháme prejsť miernym varom

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridáme jednu kávovú lyžičku perníkové korenie

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridám opláchnuté a krátko prevarené hrozienka

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nastrúhame z jedného citróna kôru

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme med

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    rum

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    marhuľový džem

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vanilkový cukor

    Orechová plnka excelentná (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

babidka
uplne si ma prevalcovala :-) take dobre ......to musim urobit !
babi
Jarka preasne takéto plnky robím aj ja /myslím aj tú makovú/ a sú naozaj skvelé. Ja len miesto vody dávam mlieko.
frezia68
Výborná plnka :-) tiež miesto vody dávam mlieko,hrozienka nepreváram,ale prepláchnuté sa močia v rume(aj niekedy vo vode)a len pocukrujem,lebo dávam viac medu a džem marhulový ako Ty. Ale nedávala som perníkové korenie a to určite vôňu plnky umocňuje.A narobila si mi také chute,že asi urobííííííím :-)
trencanka
Vyzerá to skvele. Ja tiež miesto vody dávam mlieko. A prečo sa plnky robia deň vopred? Je v tom nejaký kulinársky zámer?
Prekvapilo ma to perníkové korenie, môže to dodať šmrnc. Ja som dávala škoricu, vyskúšam perníkové korenie.
trencanka
A ešte by ma zaujímal ten recept na bajgle. Chcem sa to naučiť piecť.
pivonka
Jerica, uvedomuješ si, že bola neúroda orechov? Že posledné oriešky strážim, ako oko v hlave, na Veľkú noc? A ty dáš takýto recept? Tušíš aspoň, ako ja ľúbim orechový koláč? Veď nás trápiš! :-))) Vďaka za dobré recepty.
danculka
To je pravda,že ich je pomenej,ale čo nastrážiš...pri dobrom recepte...
jerica
@michsamant , toto množstvo je na dva väčšie záviny , pre tých prečo dávam vodu : dávala som aj ja mlieko,ale s vodou mi príde mak aj orech výraznejšou chuťou,mlieko mi tú chuť naruší, hrozienka nepreváram , len prelejem horúcou vodou nechám tiež namočené v rume,@tren čanka preto si spravím plnky deň dopredu , aby som nemala toho toľko keď robíš cesto aby som si to uľahčila a šetrila s časom.Cesto na orig. bajgle pridám .
vavan
Ďakujem za skvelý recept určite skúsim túto plnku minulý víkend som chcela robiť niečo orechové a som zistila že niekto mi zbaštil nalúpane orechy takže teraz mám príležitosť ju vyskúšať.
orchidea
Tak takúto plnku nepoznám, ale vyzerá veľmi chutne, určite najbližšie túto, alebo tú makovú vyskúšam.
honestka
Tak co ine, uz len byt stastlivcom medzi tymi pozvanymi a prisadnut si ku krasnemu stolovaniu.
Tiez zmenim mlieko za vodu, inac okrem hrozienok robime rovnako.
Obidve plnky su Krasa a dobrota Jarka!
cica2
ďakujem za dobrý receptík, vyskúšam aj takto...tiež som dávala mlieko...a rum teraz nemôžeme, tak vynechám ale ostatné môže byť:)
dorisa
Plnky máme, a teraz šup šup dorisa piect. Vyskúšam podla teba.
vavan
Ďakujem za recept môžem potvrdiť je vynikajúúúúúúúúúúúúúúúca.
yanah
super plnka ... ja tiež robím orechovú plnku s vodou, pretože mlieko nemôžem ... poradila mi to moja babka, že kedysi to tak robili ...
pumaamravec
toto vyzerá naozaj výborne, mám rada orechové záviny, musím vyskúšať ;) a recept hned posielam aj kamaratke, lebo si kupuje uz hotove plnky pritom ty tu mas takuto uzasnu domácu;)
jerica
@pumaamravec som rada že si skonštatovala že sa oplatí mať doma spravené,ako kupované kde nevieš čo tam dali ako to robili. ˇ´dakujem-
mariaklara
Plnka ako sa patrí, domáce je len domáce......myslím tým aj plnk, aj koláč.
iva63
tak toto je tá najfantastickejšia plnka, akú som kedy použila do koláčov..dakujem-:) skúšala som aj makovú, tiež je super
alexa73
včera so vyskúšala tvoju orechovú plnku , fakt nemá chybu !!!!!
olusa
aj ja som robila!! Je supeeeeeer... :)
anina6
robím podobne s mliekom, ale tvoja sa mi zdá fajnovejšia, určite ju vyskúšam najbližšie ked budem piecť kysnuté. recept si ukladám a ďakujem.
siskam
Zajtra idem piecť orechové kysnuté rožky, takže nakoľko mám túto plnku už dávno uloženú, určite ju skúsim.
marijanka712
@jerica idem robiť tvoju plnku preštudovala som ingrediencie aj popis ale v ingredienciach ti chýba med teraz neviem či mám ubrať z cukru , alebo med je + ja si myslím že + podla chuti dakujem
jerica
@marijanka712 nemohla som skôr,som v práci, je to + na zjemnenie chuti, aj ja som ju včera robila , jem aj len tak samú , tak je to dobré :-)
eviana
Jáááj... také vianočné bajgle s touto Tvojou fajnovou plnkou... to budú voňavé Vianoce :) Paráda, ukladám, naplním, prevoniam, ďakujem... ♥
jerica
@eviana ,
Evka, ďakujem za milé slovíčka, ja si určite v predstihu spravím plnky, mávam vždy pripravené v mrazničke, aby som sa s tým na poslednú chvíľu nemusela zamestnávať. Momentálne maródujem, pre mňa väčší trest už nemôže byť.
elixir
Musím potvrdiť, výborná plnka... trošku som ju len upravila na vegan a oriešky som nechala v trošku väčších kúskoch... ale veeeeľmi, veľmi chutná :)



jerica
@elixir ďakujem za odozvu , že si bola spokojná :-) Môže byť , aj s tou Tvojou úpravou výborné :-)
bohatého Mikuláša a ešte krajšie Vianočné sviatky prajem :-)
elixir
Aj Tebe krásne sviatky :) My sme dnes ku káve zase odzobkali zo závinu s Tvojou plnkou, takže si nám Mikuláša osladila :)
cupcup
ako velmi tuha je tato plnka? vyzera fantasticky, len neviem, ci by mi drzala pokope aj suche pecivo
(15O g hladkej múky, 1OO g cukru, 1OO g masla, 1OO g zomletých orechov, 1 žĺtok)

co myslite?
dakujem
jerica
@cupcup ste na vareche nová/ý/ vitajte na stránke inšpirácií.
odpoveď:
Je tuhá ako na záviny, dá sa rozotierať , výborne sa dá stočiť závin, ale ako je tuhá, to presne neviem identifikovať.
A suché pečivo , to je vlastne výhodou, vpije sa tekutina z orechovej plnky a pritom dobre drží, je to môj názor.
Určite by som s múkou neriešila orechovú plnku, možno so žĺtkom, buď sa budete držať receptu, a keby sa vám zdala riedka a myslíte si , že by nedržala, skúsila by som len z polovičnej dávky a potom sa rozhodla si to zmeniť a zahustiť buď mletými piškótami, alebo s tým žĺtkom, (ináč so žĺtkom nemám skúsenosť) mne dobre drží na upečenom lineckom ceste. Med to istí.
cupcup
dakujem za radu. to co som pisala vyssie, je cesto, nie plnka :) do plnky prave ma ist zltko, ale tomu sa chcem vyhnut, bojim sa, ze sa to pokazi.
tak skusim tuto vasu. asi mate pravdu, ze tekutina sa vpije a bude to super :)
tatranka
Určite si na budúce pečenie orechového koláča,vyberiem túto tvoju plnku.Nejako som ju nezachytila. Paráda.Tá je voňavá,šťavnatá a chutná.
jerica
@cupcup :-) dúfam, že chutila :-)
@tatranka Martuška, ďakujem, vážim si to :-) nedá sa vždy všetko prezrieť, stáva sa to aj mne, pozdravujem .
kukulienka71
@jerica ,na môj vkus až príliž prekombinované.Pridala si až 6 ochucovadiel k orechom(okrem cukru),čo podľa mňa nie podčiarkne,ale prebije vlastnú chuť orechov...Všetky ochucovadlá sú super,ale naraz by som dala max. 2-3,a vždy iné.Držím sa hesla: v jednoduchosti je krása :-) a dobrého veľa škodí:-)Nehnevaj sa na mňa,je to len môj názor.
jerica
@kukulienka , ďakujem, beriem a rešpektujem tvoj vkus a názor, na to nie dôvod sa hnevať :-) možno zmeníš názor keď vyskúšaš :-)
leomax
Už zhruba dva roky, odkedy som na vareche objavil tento recept, inú plnku nepoužívam. Týka sa to aj makovej, tiež od @jerica . Bezpochyby sú tie najlepšie, ktoré sa tu nachádzajú. Vôbec nie sú prekombinované, sú skutočne EXCELENTNÉ! @kukulienka , treba fakt len vyskúšať a verím tomu, že svoj názor zmeníš. @jerica , dodatočne Ti ďakujem za ozaj excelentný recept!
janger
@jerica , Jarmilka, mozem tiez len potvrdit, ze tato plnka je strasne dobra...Vsetky tie ochucovadla praveze pozdvihnu chut orechov...Robila som ju uz viackrat. Tiez davam do plniek vodu. Ako koreniny som davala volakedy mlety klincek, skoricu, ale s tym pernikovym korenim je to vyborny napad. Hoci je to uz starsi recept, zasluzi si odomna 5* a tak isto idem ohodnotit aj tvoju makovu, ta je tiez vyborna :-).
beatacsontosova
@jerica včera som vyskúšala tvoju orechovú do malinkých osích hniezd, je naozaj výborná, robila som síce s amarettom a bez hrozienok (hm, niekde nejako pošli bez môjho vedomia, drahý bol asi zase mlsný), výborne sa natierala, to korenie tomu dodalo šmrnc a plnka je naozaj orechová, pri mliečnej som mala pocit že orechy zanikli :-) takže si ju ukladám medzi obľúbené a 5*
1x jerica
elysa
veru najlepšia plnka:), včera som piekla večer záviny a jeden som plnila touto chutnou náplňou, skúšala som z polovičnej dávky, závin bol bohato naplnený a táááák dobrý:) ďakujem...
jerica
Otvorila som si svoj recept , čo všetko treba na orechovú plnku, chystám si plnky do závinov, a tu vidím milé komentíky k receptu od:
@Leomax , @Janger , @Julia001 , @Elysa , už aj tak po funuse, zato ďakujem za milé slovíčka, potešili.
Pekné, ešte predsviatočné dníčky všetkým, nech sú pokojné a požehnané dni Vianoc .
luss44
milá @Jerica , plnka je právom excelentná, budem ju dávať aj do iných koláčov. Dodržala som všetko do bodky ako kážeš, doteraz som zabárala mliekom, ale fakt s vodou je trochu iná chuť, lepšia. Použila som ju do dnešných orechovníkov od @Janikbj , ďakujem za rcp.
1x jerica
jerica
@Luss44 (23.12.2017 18:42) ďakujem za uznanie, radosť čítať , vždy poteší keď je spokojnosť . Od teba je to za ***** :-) pekné a požehnané Vianoce .

michal111
V recepte je uvedený vanilkový cukor, ale na obrázku je sypaný "vanilinový". To nie je to isté /to je niečo umelé!/.
haji
@Michal111 (9.3.2019 12:46)
Mohu doporučit Vanilkový cukr Vitana:  vitana.cz/produkty/peceni/pomocnici-na-peceni/van...

Testovala jsem Vanilkové cukry. Dostala jsem z Německa orig. Vanilkový cukr Dr. Oetker, ten nemá chybu. Ale zdroj vyschl, tak jsem hledala u nás. Vanilkový cukr Dr. Oetker prodávaný u nás, to je jedna blamáž. Béžový cukr bez chuti a závanem něčeho neidentifikovatelného. Vitana ho má hodně podobný německému originálu, je v něm dost kousíčků vanlky. Tolik moje zkušenost.
Vanilinový cukr už léta nepoužívám, prostě mi začala vadit ta umělá aróma, naftě podobná.
1x jerica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia