Varenie

Recepty na domáce koreniace zmesy

magdalena30 - bez fotkymagdalena30, 17. júla 2012

Dobrý deň

Pestujem si vlastné bylinky, a chcela by som si doma robiť z nich zmesy, ktoré by som využila v kuchyni pri varení a nemusela by som ich kupovať. Na nete som žiadne recepty a návody nenašla. Možno týmto pomožem aj viacerým.

Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
Ja mám práve natrhanú samú bazalku, suším ju samu. Aj všetky bylinky a potom si pridávam podľa chuti. Zvlášť tymián, pažítku, petržlenovú vňať, ligurček ... a rôzne iné. Napr. vegetu som si prečítala v obchode zloženie a také suroviny som použila pri príprave vlastnej domácej podľa receptu pani Babi
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-ochucovadlo-fotorecept/9...

a čisto bylinkové zmesi... aké máš rada, pozri si v obchode druh a podľa toho si namiešaj aj suché.
medulienka122
a dá sa dopestovať zo semien aj v kvetináči, alebo len v záhradke?Mariana 76, ja som si všimla pri poslednom tvojom rcpt., že používaš aj svoju vlastnú vegetu. To je výborné - bez konzervantov. Aj ja by som privítala také bylinkové zmesi
magdalena30
@medulienka122 ja si bylinky pestujem zo semienok. Mám ich vysadené v záhrade.
Zatiaľ mám: mätu, medovku, bazalku, ligurček,yzop, palina dračia=estragón, pažítka, šalvia, oregáno, koriander, aníz, rozmarín, saturejka, tymián, a levanduľa. Petržlen a zeler, tie si suším, pravidelne.
Vegetu som si síce kúpila v obchode, ale chcem si spraviť aj domácu.
Preto som tu diskusiu sem pridala, lebo nikde na nete som nič nenašla. A navyše v tych zmesiach sú iné prídavné látky.
afataga
aj ja si pestujem bylinky podobne ako @magdalena30 , skladujem ich osobitne a pri vareni pouzivam podla momentalnej nalady, keby som mala zmes, nedalo by sa to, niekedy mam chut dat len tymian, alebo saturejku a pod. dva krat som zasiala aj estragon, ale nevysiel mi, co som urobila zle?
magdalena30
@afafaga mne tiež mrchavo vzišiel, ale keď som ho dala do záhradky tak pekne sa uchytil. Niektoré semienka veľmi zle schádzajú, ale vôbec neschádzajú. Tak sa mi to stalo tento rok zo šalviou, že mi len jedno semienko vyklíčilo.
Inak ja som aníz dopestovala priamo z korenia ANÍZ, čo predávajú medzi koreninami v sáčku...
medulienka122
moje zlaté , len preto sa pýtam že mám síce pri dome 8 árovú záhradu, len v nej žiaľbohu /ešte zatiaľ/neviem nič zasadiť - neviem porýľovať, zasadiť, ohnúťsa , a môj manžel- Kazisvet 35-ty, čo neutečie- jeho chyba- všetko vytrhá ako burinu a ja v nej nemám jednu bylinku, reďkvičku atď. Čo sa dá na to povedať - len kvetináč ...preto sa pýtam, ďakujem
marianna76
No dievčatá ja si napr. ešte bobkový list vždy objednám od našich, keď idú do chorvátska vždy mi tam dakde natrhajú asi z kríčka, tak aj ten mám v podstate svoj
@medulienka122 ďakujem, ja robím podľa babi vegetu, len som si naozaj prečítala zloženie, kde je 7 druhov a z tých robievam: cesnak,cibuľa, mrkva,petržlen,paštrnák, ligurček, zeler a vňat z petržlenu ... presne to nepamätám, musím to pozrieť a zapísať si i ja...
ja bylinky mám presadené alebo kúpené: napr. medovku, mätu, lugurček, rozmarín,šalviu,levanduľu,tymián .... yzop,saturejku,bazalku mám zo semienok, estragón a koriander moji chlapi nemusia
@magdalena30 šalviu predávajú napr. v záhradníctve /aspoň u nás/ a normálne som zasadila von a je na jednom mieste už viac ako 13 rokov a pekne rozrastená...
magdalena30
@medulienka122
A čo takto dať pri všetko čo, je v záhradke posadené cedulky? Potom to snáď nevytrná a naučí sa čo je čo...
@marianna76
šalviu som ešte dostala aj od mamy, tá ju vypestovala v sklenníku a teraz sa mi pekne rozrastá. Ale tú mám ešte nasušenú z minulého roka.
Neviem prečo, cez zimu mi všetko vyhinulo, aspoň to čo som presadila zo záhradky do kvetináčov=tymián, šalvia, rozmarín...
magdalena30
@marianna76 ja som si bobkový list doniesla minulý rok z chorvátska, tak ho mám dostatok na pár rokov.. Ale tento rok budem mať opäť z chorvátska. Tá vôňa je neporovnateľná s bobkáčom čo som kupovala v obchode.
medulienka122
keď sa do teraz /70/ nenaučil- už nič - ceduľky sa rozmočili, robili sme rôzne neestetické kruhy z gumových kolies, kadejaké iné pomôcky od výmyslu sveta- nič- ... čaká ma ešte jedna operácia kĺbu /chvalabohu, že nemáme štyri nohy/, potom sa uvidí, zatiaľ len tie kvetináče...už sa teším
marianna76
@magdalena30 Magdalenka ano, ten bobkač super, mne naši už asi 13 rokov každý rok nosia.... nemenila by som nikdy, tymián nechávam vonku aj šalviu cez zimu a rozmarín mám stále v kochlíku a na zimu ho dávam dnu, len ho nesmie ani kúsok mrazu ani studeného vzduchu ofúknuť, lebo bude po ňom... už sa mi to tak stalo... a šalviu aj iné suším toľko, len na rok potom mám nové a staré bez milosti vyhodím, ale neodkladám toľko.... a ešte odkladám nechtík, suším kvietky a odtrham z nich lístočky okvetné a občas ich prihodím do jedla, či z nich čaj spravím...
evanaaa
@magdalena30 , určite je tu najmenej jeden recept na domácu vegetu, daj do vyhľadávača - ale skúšaj viac názvov ( domáca vegeta, domáca sušená zelenina, apod.).
evanaaa
No, skúšala som hladať, ale ukazovalo mi len mletú zeleninu naloženú do pohárov, je možné, že to nebolo v receptoch ale niekde v diskusii, alebo pod iným názvom. Ale môže sa postupovať ako pri tej mletej zelenine, len sa nenaloží do pohárov, ale sa dá sušiť na plechu do rúry - bez soli, tá sa pridá až nakoniec, po vysušení. A ak by ešte bili také horúčavy - 40°C na slnku, akom boli ( ale dúfam, že už nebudú), dalo by sa sušiť aj vonku. A po usušení sa dá do sáčku alebo uzavrie do sklenej nádoby.
javama
Ja si robievam "cesnakovú posýpku"... z cesnaku, ktorý pretlačím, pridám morskú soľ , aby bola zmes dostatočne sypká a potom do toho miešam rôzne kombinácie byliniek....napr. kmín,ml. korenie,paprika sladká aj čili, alebo zmes rôznych byliniek. Potom zmes zmiešam s olejom a natieram mäsko pred pečením, grilovaním, alebo dusením. POZOR!!!!!!! Keďže je v zmesi hodne soli, treba opatrne voliť množstvo posýpky....Pre vylepšenie môžete pred natieraním pridať aj čerstvo nasekané zelené bylinky a citrónovú šťavu......
V okruhu mojich známych je veľmi obľúbeným darčekom pri rôznych príleźilostiach.
magdalena30
@evanaaa recept na sušenú domácu vegetu mám.. Ja som len chcela vedieť niejaké zmesy čo si doma robíte na nete som zatiaľ našla len provensálske korenie.
@marianna76
inak v chorvatsku predavajú dobrú zmes na kura, my sme si ju tam kúpili a bolo vynikajúce kuriatko. Len už ju nemáme lebo sa manželovi poradilo rozbiť koreničku aj s korením...
cinkla
Bylinky, bylinky ..... Aj ja so si urobila bylinkovu spiralu, kde mam salviu, ligurcek,stavel, pazitku, levandulu, rozmarin ,bobkovy list,dva druhy tymianu, medvedi cesnak,kusok petrzlenu a trochu köpru, niektory rok aj bazalku a steviu ( aby som mala vsetko poruke.) A aby v zime ta spiralka nebola pusta, tak tam mam aj kricok Eriky.
Stevia, bazalka, bobk. list, rozmarin na hriadke prezimovat nemözu, preto ich vzdy na jar - po prezimovani v chladnej miestnosti - davam do zeme aj s crepom. Potom tie bylinky v jeseni lahko zo zeme oslobodim. Medvedi cesnak sa po odkvitnuti zatiahne do zeme, takze tam v lete nic dalsie nesadim. Mam s tou bylinkovou spiralou dobre skusenosti, lebo sa da po nej medzi bylinkami dobre pohybovat. Samozrejme , ze ju udrziavam v bio - pohode bez hnojenia ci nejakych chemickych zasahov.
Na cesnak mam super patent : ocistim struciky, roztlacim alebo postruham alebo pomeliem a rozotriem s primeranym mnozstvom soli. Dam do malych nadobiek, dobre uzavriem a mam cesnak vzdy poruke, aj ked mam pri vareni malo casu na jeho cistenie. Robili sme to doma,ked som este bola dievca a to uz je peknych par desatroci a robim to stale.
rastlinkysk
Bylinky sú úžasné rastliny či už v čerstvom, mrazenom alebo sušenom stave. Tie, ktoré majú možnosti si môžu priamo na záhrade vybudovať bylinkové záhony alebo špirálu, prípadne pestovať bylinky v nádobách na terase, balkóne alebo priamo v kuchyni. Rastliny, patriace k aromatickým koreninám nie sú náročné na pestovanie a nenapádajú ich skoro žiadne choroby a škodcovia. Nevyžadujú hnojenie ani extra starostlivosť. Ich pestovanie zvládne aj začiatočník. Pochádzajú väčšinou zo Stredomoria, preto im vyhovuje ľahká priepustná a piesočnatá pôda, aj bez živín, veľa slnka alebo polotieň, menej vody a zostrihávanie. Jednoducho sa rozmnožujú výsevom alebo delením trsov. Sušiť by sa mali v tieni a pomaly, aby si uchovali svoju sviežu zelenú farbu a intenzívnu vôňu. Poradím Vám, ktoré bylinky kde pestovať a ako ich využiť.