Dobrý deň
Pestujem si vlastné bylinky, a chcela by som si doma robiť z nich zmesy, ktoré by som využila v kuchyni pri varení a nemusela by som ich kupovať. Na nete som žiadne recepty a návody nenašla. Možno týmto pomožem aj viacerým.
Ďakujem
Dobrý deň
Pestujem si vlastné bylinky, a chcela by som si doma robiť z nich zmesy, ktoré by som využila v kuchyni pri varení a nemusela by som ich kupovať. Na nete som žiadne recepty a návody nenašla. Možno týmto pomožem aj viacerým.
Ďakujem
varecha.pravda.sk/recepty/domace-ochucovadlo-fotorecept/9...
a čisto bylinkové zmesi... aké máš rada, pozri si v obchode druh a podľa toho si namiešaj aj suché.
Zatiaľ mám: mätu, medovku, bazalku, ligurček,yzop, palina dračia=estragón, pažítka, šalvia, oregáno, koriander, aníz, rozmarín, saturejka, tymián, a levanduľa. Petržlen a zeler, tie si suším, pravidelne.
Vegetu som si síce kúpila v obchode, ale chcem si spraviť aj domácu.
Preto som tu diskusiu sem pridala, lebo nikde na nete som nič nenašla. A navyše v tych zmesiach sú iné prídavné látky.
Inak ja som aníz dopestovala priamo z korenia ANÍZ, čo predávajú medzi koreninami v sáčku...
@medulienka122 ďakujem, ja robím podľa babi vegetu, len som si naozaj prečítala zloženie, kde je 7 druhov a z tých robievam: cesnak,cibuľa, mrkva,petržlen,paštrnák, ligurček, zeler a vňat z petržlenu ... presne to nepamätám, musím to pozrieť a zapísať si i ja...
ja bylinky mám presadené alebo kúpené: napr. medovku, mätu, lugurček, rozmarín,šalviu,levanduľu,tymián .... yzop,saturejku,bazalku mám zo semienok, estragón a koriander moji chlapi nemusia
@magdalena30 šalviu predávajú napr. v záhradníctve /aspoň u nás/ a normálne som zasadila von a je na jednom mieste už viac ako 13 rokov a pekne rozrastená...
A čo takto dať pri všetko čo, je v záhradke posadené cedulky? Potom to snáď nevytrná a naučí sa čo je čo...
@marianna76
šalviu som ešte dostala aj od mamy, tá ju vypestovala v sklenníku a teraz sa mi pekne rozrastá. Ale tú mám ešte nasušenú z minulého roka.
Neviem prečo, cez zimu mi všetko vyhinulo, aspoň to čo som presadila zo záhradky do kvetináčov=tymián, šalvia, rozmarín...
www.toprecepty.cz/recept/4768-domaci-vegeta/...
V okruhu mojich známych je veľmi obľúbeným darčekom pri rôznych príleźilostiach.
@marianna76
inak v chorvatsku predavajú dobrú zmes na kura, my sme si ju tam kúpili a bolo vynikajúce kuriatko. Len už ju nemáme lebo sa manželovi poradilo rozbiť koreničku aj s korením...
Stevia, bazalka, bobk. list, rozmarin na hriadke prezimovat nemözu, preto ich vzdy na jar - po prezimovani v chladnej miestnosti - davam do zeme aj s crepom. Potom tie bylinky v jeseni lahko zo zeme oslobodim. Medvedi cesnak sa po odkvitnuti zatiahne do zeme, takze tam v lete nic dalsie nesadim. Mam s tou bylinkovou spiralou dobre skusenosti, lebo sa da po nej medzi bylinkami dobre pohybovat. Samozrejme , ze ju udrziavam v bio - pohode bez hnojenia ci nejakych chemickych zasahov.
Na cesnak mam super patent : ocistim struciky, roztlacim alebo postruham alebo pomeliem a rozotriem s primeranym mnozstvom soli. Dam do malych nadobiek, dobre uzavriem a mam cesnak vzdy poruke, aj ked mam pri vareni malo casu na jeho cistenie. Robili sme to doma,ked som este bola dievca a to uz je peknych par desatroci a robim to stale.