Varenie

Príprava kapusty

bertice - fotkabertice, 2. septembra 2010

Mala som možnosť poznať rozne druhy príprav kapusty. Mama pochádzala z Čiech, robila " české zelí", kapusta sa dusila na osmaženej cibuľke a potom sa podliala troškou vody, ochutila soľou, cukrom a octom. V závere sa nechala všetka voda vyvariť.
Svokra zasa robievala sliezsku kapustu a tam sa dával nastrúhaný surový zemiak. Chutia mi všetky druhy a v Trenčíne si zasa pochutím na kapustičke od švagrinej Terky. Tá tiež nemá chynu ! Ako Vy pripravujete kapustu ? Sem s návodmi a receptami.

@zareaguj


Diskusia k téme

janazjarku
Ja robím kapustu na viacero spôsobov podľa toho za akým účelom. Na kapustové fliačky kapustu krájam na kocky tie dusím na cibuľke, osolím a pridám čierne korenie /priam neznášam osladené práškovým cukrom brrr/ kapustu nepodlievam, lebo moja musí chrumkať :-) Červenú kapustu k mäsu krájam zase na kocky /dáka deformácia a či čo?/ na kúsok oleja dám PL medu a nechám skaramelizovať , pridám mletú rascu, osmažím cibuľu /minimálne dve/ pridám kapustu a keď je fajná sklovitá pridám ocot. Môj manžel /odchovaný prvou svokrou z Prahy/ robí kapustu na rezance presne ako @bertice , lebo vraj knedle majú "plávať" Nuž koľko ľudí toľko chutí :-)
bambulka51
@bertice ach-jaj vieš keď počujem Trenčín:)))môj Trenčín/vieš žila som tam 58rokov/Manžel tiež robieva "české zelí"k tomu dobrú zemiakovú knedličku...ku kapustným fliačkom tak ako@janka.
sovka62
Ak robievaš aj červenú, pozri si môj recept. Tá zatiaľ chutila každému.
evanaaa
J atiež kapustu krájam na tenké rezančeky, ak robím moravskú, tak podobne ako Bertice, ibaže ju nakoniec zasmažím, tú našu som zasa robila na karameli ( teraz už nemôžem ) , len ju podusím so všetkým čo knej patrí na malom množstve vody, ktorá sa zväčša vyparí, kapustnicu zasa zahusťujem zemiakom a na fliačky ju strúham na jemných dierkach na struhadle.
kuchticka
Ja robievam kapustu ako @bertica , lebo som zila v Cechach, ale tiez na Morave, kde ju zasmazaju a robia taku "omackovu". Svagrina robi zasmazku do kapusty zo slaninkou. Cervenu kapustu na karamelovom podklade robim i ja. @sovka , kde najdem tvoju c. kapustu?
1x jerica
2010
My robime taku "zbastardenu azijsku verziu"aby sme nemuseli karamelizovat a vsade davame aj tak chilli tak tak dame Thajsku sladku chilli omacku .A je to skaramelizovane a trocha pikantne jednou supou.( ale to je dlhdobym pobytom v azii ked sa chute menia).
sovka62
Kuchticka, daj si hľadať Dusená červená kapusta s jablkami, to je ten môj recept.
1x radost
kuchticka
sovka dakujem. Ja niekedy pridavam jablko do kapusty tiez, ked ho mam po ruke.
zdezda
Ja robievam 1:1 červenú s bielou kapustou na karameli i bez, no cibuľka musí byť :-), zahusťujem, len keď dusím kyslú kapustu k údenému mäsku. Sovka, Tvoju s jabĺčkami tiež vyskúšam, páči sa mi:-)
evasik
A skúšali ste šalát z čínskej kapusty, pripravený ako šalát hlávkový?
Je to skoro na nerozoznanie.
1x kimlo
bozulka
Do červenej okrem karamelu pridávam aj červené víno.Vidíš @Janka , ja mám kapustné fliačky rada korenené a sladké.Bielu kapustu -dávam speniť cibuľu,pridám cukor,potom pridám na slížiky kapustu,osolím,okorením č.mletým korením,pridám lyžičku mletej papriky,mletú rascu.Trošku podlejem vodou/veľmi málo /lebo kapusta pustí dosť vody,nechám dusiť.Keď je kapusta asi na tretinu hotová alebo keď sa začne dusiť pridám ocot a dodusím.Nedávam žiadnu múku,kapustu vydusím a s tým octom ostane chrumkavá, bez vody.Ináč robievam České zelí,Moravské zelí,ale to prvé máme najradšej.