Varenie

Príprava kačky

dada777 - fotkadada777, 31. marca 2010

Dnes som kúpila kačku a keďže som kačku ešte nikdy nepripravovala, tak by som prijala
rady skúsených ako najlepšie pripraviť kačku.
Ďakujem dada777

@zareaguj


Diskusia k téme

dada777
mňam, už sa na tú kačku strašne teším, dúfam že sa vydarí a ďakujem za rady
js9mxd
Dada ja robím kačku často a môžem Ti povedať, že to nieje vôbec ťažké. Pred pečením si ju popichaj vydličkou, dobre ju nasoľ a podlej vodou. Peč si ju pri teplote cca 180 stupňov. Peč ju zakrytú, až pred koncom ju nechaj zapiecť odkrytú. Keď si ju naplníš tak pečenie trvá aj 3 hodiny. Nepoužívam žiadne koreniny nech sa zvýrazní chuť kačky. podávam s kapustou a knedlou.
sjuz
ja tiež kačku nasolím zvnútra aj zvonku večer pred pečením, nechám v chlade cez noc, podlejem vodou a zakrytú pečiem pomaly do mäkka. Tak ako už vyššie napísali:), keď je už mäkká, otvorím a nechám začervenať z oboch strán. Počas pečenia odoberám žufankou šťavu, ktorú potom dám do zaváraninového pohára do chladničky - pretože ak je dobrá kačka, šťavy zostane aj na poliatie na tanieri, aj do chladničky. Na spodu sa utvorí želatínová chutná šťava a na vrchu masť. Potom si to premiešane natierame na chlebík, alebo na lokše:)
Držím palce:)!
frezia68
Tiež kačku popichám vidličkou,kde má najviac tuku a dám do vysokého pekáča hore chrbtom asi na 3/4 hod,potom obrátim a tak dopekám.Nasolím večer pred pečením,z drobkov robím rizoto a masť na lokše,ako Sjuz _pochúťka.....a potom trochu diétujem :-)
altyn
Ja som robil kačku vždy klasicky, ale teraz posledne som skúsil pridať borievky, tak ako som to našiel vo veľmi starej kuchárskej knihe a žasol som!!!!!!!!!! Božská chuť!!!!!
jezibabka1
no ďakujem pekne, ešte som len sadla k vareche a už musím ísť utrieť klávesnicu :)
dada777
Vareškári, ďakujem vám za všetky rady. Kačka je už nasolená celú noc a idem sa teda vrhnúť do toho pečenia. Myslím si, že po toľkých radách tá kačka nemá šancu a musí sa vydariť. Však vám potom napíšem ako to dopadlo. :-)
bozulka
Na kačku len soľ,kmín a dovnútra 1-2 jablká,ktoré majú úžasnú chuť sladko-slanú.Keď má kačka drobky+ krídla robím výbornú polievku.
Súhlasím s tým,že kačka sa má piecť toľko,koľko má kg.Pred dopečením potriem mliekom/lepšie je smotanou/a odokryté dopečiem.Treba ju nechať trošku odstáť aby sa dobre krájala/strihala/.Biskup/trtol/ nikdy nedávam preč,pre mňa je to najlepšia pochúťka.!!! Podávam s kapustou hlávkovou,v zime s kyslou a väčšinou so zemiakovou knedľou alebo "blbouny" to je zo surových zemiakov.Tiež výborné.
dada777
Tak milí vareškári, už je v podstate po kačke. Cez noc som ju nechala nasolenú v chlade, potom som ju len preložila do misy z jeneského skla. Najväčšiu polemiku som mala, či mám kačku podliať vodou alebo nie. Našla som na webe informáciu, že podľa receptov starých materí by sa kačka nemala podlievať. Tak som to riskla, že však ak budem vidieť že je potrebné doliať vodu, tak to spravím. Ale podlievať nebolo vôbec treba. Podľa vašich rád som ju popichala vidličkou a z kačky sa krásne uvoľňovala masť a musím povedať, že tej masti mám teda hodne. Kačka mala tak 2,5 kg a piekla som ju veru tak dve hodiny zakrytú a 1/2 hodinu odokrytú - najprv na teplote 140 stupňov a potom na 200 stupňov. Nepotierala som ju ničím, iba som zliala masť a poliala som ju tou masťou. Bola úžasná, mäkká a šťavnatá. Určite spravím kačku aj nabudúce. Dusila som k nej červenú kapustu a knedľu.
Ja som sa kačkám doteraz vyhýbala, myslela som si, že kačka kúpená v obchode určite nebude dobrá. Ale zostala som veľmi milo prekvapená. Rodina sa zalizovala až za ušami :-)
tinca
Súhlasím,že do kačky 2 jablká, potrieť mliekom, ako Sandrika, a na koniec aj trošku šťavy rozmiešať s medom. Ale mám dobré skúsenosti aj s delenou kačkou,napr, k vianociam som kúpila stehná /dovoz z Francúzska/ boli ohromné, ale aj prsia, ktoré narežem na mriežku, tuk sa vypečie a sú troooošku diétnejšie.
bozulka
@je žibabka "blbouny" sú vlastne "kysnuté parené buchty,tak sa im hovorilo na vojne,starší" vojenský mládenci"si to určite budú pamätať ,ale my sme hovorili chlupatým knedlíkom blbouny.Viem,že to nie je správne,ale tak sme si to zaužívali a ja som to sem hodila nejako podvedome,keby si náhodou nevedela čo sú chlupaté knedlíky,tak to sô nočky zo surových zemiakov ako sa robia halušky,len tieto sa vykrajujú veľkou lyžicou.Ja ich mám veľmi rada ku kyslej kapuste a hoci aj k tej kačičke.