Ako googlim tak googlim,názory sa rôznia.Bojím sa ho neprevariť kôli kliešťovej encefalitíde,lebo kozičky sú lapače na kliešte.Keď bola dcéra malá, prevárala som,nechcela som riskovať.Mám výborný zdroj domácej koziny,pijem ho len ja a chcela by som uchovať čo najviac hodnotných látok z neho.Alebo len pasterizovať na 80 stupňov,ale neviem ako dlho pasterizovať....Ak má niekto skúsenosť poteším sa.
@zareaguj
kedysi-babka chovala kozy-pila som denne hned čerstvo nadojené..lenže-kliešte ešte vtedy neboli infikované...
takže..ak si šťastný človek-riskuj...:-)
mimoriadne mám rada kozie mlieko i výrobky z neho...
toto si čítala?
Z praktického pohľadu je najjednoduchšie zohriať mlieko cca ku 65 - 70 °C a nechať pozvoľna chladnúť (iný spôsob pasterizácie je pri 74 °C s výdržou do 1 minúty). Zavárací teplomer pomôže. A uvedené teploty ovplyvnia chuť aj konzistenciu mlieka výrazne menej ako prevarenie (100 °C) - tam sa už oddeľujú tuky a tvorí sa na mlieku výrazná "koža".
Ked máš dobrý a miestných pomerov znalý zdroj,tak sa podľa mňa,nemúsiš báť.
Ak využivaš mlieko ako liek,tak by sa nemalo prevárať,lebo už pri vyžšom stupni teploty sa strácajú látky ktoré obsahuje.
www.facebook.com/photo.php?fbid=436376246444677&set=...