Rôzne

Prevárať či neprevárať kozie mlieko

marianne - fotkamarianne, 8. novembra 2013

Ako googlim tak googlim,názory sa rôznia.Bojím sa ho neprevariť kôli kliešťovej encefalitíde,lebo kozičky sú lapače na kliešte.Keď bola dcéra malá, prevárala som,nechcela som riskovať.Mám výborný zdroj domácej koziny,pijem ho len ja a chcela by som uchovať čo najviac hodnotných látok z neho.Alebo len pasterizovať na 80 stupňov,ale neviem ako dlho pasterizovať....Ak má niekto skúsenosť poteším sa.

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
kupovala som kozie mlieko priamo od chovateľa a syn ho pil ešte teplé, čerstvo nadojené. nikdy som ho neprevárala a nikdy sa nikomu nič nestalo. takže môj názor je - prevárať netreba.
radost
i my sme asi pred 3-4 rokmi mávali pravidelne kozie mlieko-tiež som neprevárala..nuž-mali sme šťastie..ale-riziko hrozí..poznám prípady úmrtia na prudkú kliešťovú encefalitídu tu v okolí...teraz ešte sú kliešte aktívne..do mrazov-asi..
kedysi-babka chovala kozy-pila som denne hned čerstvo nadojené..lenže-kliešte ešte vtedy neboli infikované...
takže..ak si šťastný človek-riskuj...:-)
mimoriadne mám rada kozie mlieko i výrobky z neho...
nyrak
Dedko chová kozy, vždy prevárame, aj on pre seba prevarí.
irenaw
celkom zaujímavá tabuľka, hoci neviem, nakoľko spoľahlivá
marianne
dakujem dievcata,necitala @irenka ,ale asi radsej prevarat ako som citala,neriskujem....vcera som ho ohriala tak na 90 stupnov..a nechala vychladnut,druhu varku som pasterizovala dnes tak na 80 stupnov par minut,nechala vychladnut a naockovala kozim jogurtom,dala do jogurtovaca...tak som zvedava,co z toho bude...:-)
kltko
klasická pasterizácia vyrieši dosť, stačí 62 °C na pol hodinovú výdrž. Nie je tak spoľahlivá ako prevarenie, takže rozhodnutie bude na tebe.
Z praktického pohľadu je najjednoduchšie zohriať mlieko cca ku 65 - 70 °C a nechať pozvoľna chladnúť (iný spôsob pasterizácie je pri 74 °C s výdržou do 1 minúty). Zavárací teplomer pomôže. A uvedené teploty ovplyvnia chuť aj konzistenciu mlieka výrazne menej ako prevarenie (100 °C) - tam sa už oddeľujú tuky a tvorí sa na mlieku výrazná "koža".
ancicka
Ja mám kozičku už dosť dlho a mlieko nepreváram,ešte sa nám nič zlé nestalo.Robievam z neho všetko,čo sa len dá.Ešte som nenašla na mojej kozičke kliešťa.
Ked máš dobrý a miestných pomerov znalý zdroj,tak sa podľa mňa,nemúsiš báť.
Ak využivaš mlieko ako liek,tak by sa nemalo prevárať,lebo už pri vyžšom stupni teploty sa strácajú látky ktoré obsahuje.
 www.facebook.com/photo.php?fbid=436376246444677&set=...

irenaw
nacicaný kliešť odpadne, človek si to nemusí ani všimnúť. ak sa zviera pasie vonku, že by tam naozaj neboli? nevravím, možno vo vašom okolí nie je častý výskyt infikovaných kliešťov. náš pes chytil už dvakrát nejakého pliagoša, napriek rýchlemu odstráneniu (ešte bol kliešť celkom malý) jej to očervenelo ako čerešňa, veterinár vravel, že mal v sebe zaručene niečo. inokedy o chvíľu ani nevidno, kde bol prisatý. človek nikdy nevie, kde ho stretne, my raz v lese na Záhorí a raz v mestskom parku.
izabella929
Dostávam kravské mlieko z farmy a hneď ho prevarím..brat robí v mliekárenskom priemysle a radil mi, bezpodmienečne prevariť..takže neriskujem,....
hubata
Aj my sme vždy prevárali, kým nechytilo "kožku"......
adika126
ked prevarate necakajte ze z neho ziskate vyzivove latky ako zo suroveho...prevaranim sa znicia vsetky enzymi a bakterie..zabijaju sa uz ak dosiahne teplota ohrevu okolo 48%, tak pokial presahujete radsej to mlieko ani nepite