Rôzne

Pretáčajú sa vám viečka pri zaváraní ?

duliz - bez fotkyduliz, 31. júla 2015

...už dva krát som kúpila nové viečka...a opakovane sa mi stalo, že som naliala do fľaše horúci džem, chcela poriadne zatvoriť a ako som zatiahla tak sa viečko pretočilo....dnes sa mi z desiatich nových viečok pretočilo deväť ! A to aj pri skúške len na prázdnej a studenej fľaške...upozorňujem, že nie som reprezentant Slovenska v pretláčaní rukou...mám 50 kíl a k tomu teda aj primeranú silu :-) ale priznám sa, že pri tom zaťahovaní-nezaťahovaní som veru ako pri pretláčaní sa v krčme hrešila...stalo sa to aj niekomu z Vás?

@zareaguj


Diskusia k téme

tiginko
nemusí byť dokonalá hlava na zatláčanie viečok. Ja vždy vložím utierku medzi viečko a hlavu, tak je to istejšie. A použijem na zatlačenie buď manžela, alebo váhu takmer celého svojho tela, ktoré je trochu ťažšie, ako to tvoje :-) 50 kiloví jedinci by asi nemali zavárať :-)
1x malusa
tiginko
inak podľa nadpisu som si najprv myslela, že sa ti to očné viečka pretáčajú pri zaváraní :-) v minulosti sa mi veru aj.... :-)
terinka55
@duliz asi nemala na mysli zatváranie s hlavicou, ale viečka, ktoré sa "šrobujú". Tak pri tomto nadávam teraz aj ja, lebo posila je momentálne diskvalifikovaná kvôli úrazu.
Niekde som čítala, že takéto viečko treba "zažehliť" pod utierkou. A ono to funguje. Potom som normálne pretočila fľašu hore dnom a po vychladnutí uložila na miesto. Je to čerstvé, tak dúfam, že aj trváce. Viečko však drží.
janealli
@duliz ja som tiež pri zaváraní nadávala, lebo najmä pri menších fľaškách sa mi takmer polovica pretáčala alebo netesnila dobre, keď som použila už použité viečka, tie držali lepšie. Chcem sa spýtať @terinka55 to viečko treba zažehliť pred sterilizáciou či až po nej?
terinka55
@janealli , ja som na to prišla, že mi viečko nedrží aj po sterilizácií klasickej, aj pri džeme, kde nesterilizujem. Takže PO, keď som kontrolovala viečka, či riadne "chytili". Prežehlila som a otočila a dala do deky až do vychladnutia. Takto som celkom mala asi 15 fliaš. 3 z toho som dala na rýchly konzum. Tam som si nebola 100 % istá.
evanaaa
Mne sa to stalo možno tak tri-štyri krát, ale asi preto, že nepasovala fľaša, či závit, lebo druhé viečko sa už nepretáčalo. A už vonkoncom nie na nových viečkach.
terinka55
@evanaa , mala som úplne nové fľaše a aj viečka. Hoci som viac stará ako mladá :-( bola som nútená nakúpiť nanovo, lebo som si kedysi myslela, že už zavárať nikdy nebudem. Takže zodpovedne hovorím, že s podobnou negatívnou skúsenosťou som sa za posledné 2 roky stretla aj ja a nie jeden krát! Tak som pátrala, až som to čítala o tom žehlení.



marta23
Nepomohlo by vložiť jednu vrstvu čistého celofánu pod viečko pred zatočením?
duliz
boli to tie "šróbovacie" :-) tiež som to nakoniec aj strerilizovala a vyzerá, že držia. Len u jednej si nie som celkom istá. No tak tá pôjde za odmenu na dovolenku :-). Ale viem, že už nevyhodím, fľašu z horčice ani z majonézy...tie staré viackrát použité viečka to nerobili....
enapo
Aj mne sa uplne nove viecka pretacali
radost
i ja mám s novými viečkami zlú skúsenosť..proste o dáky vlas majú iný rozmer..je toľko veľa vecí-teraz vyrábaných -nekvalitných-viečka tiež rozšírili rad..proste "made in china"..šmejd..
vieraa
Ja vždy víčka dám vyvariť vo hrnca, t.j. ked začnú vreť ihneď ich scedím.Gumička, ktorá sa nachádza na víčku zo spodu trošku zmäkne a potom sa výborne prichytí k fľaške.Ja to tak robím už roky a používam aj staré víčka až kým sa neznehodnotia.
kata50
@vieraa , ááááno, presne tak. Stačí viečka nechať chvíľu v najhorúcejšej vode z vodovodu a pomôže to tiež.
valeri
Ja všetky viečka pred zatváraním povarím 1 min. a s takými vrelými zatváram .

evanaaa
No, viečka varím aj ja.....ale ako sa zdá z vašich skúseností, asi niekto niečo vo výrobe tých viečok pobabral, keď je to tak, ako hovoríte. Tuším by sme sa mali sťažovať :)
bobarka
Možno si myslela šrobovacie víčka. Ja plochými klieštikmi okraj trošku povtláčam dovnútra. Zatiaľ sa mi to podarilo.
longova
Tie šrobovacie viečka majú na spodnej strane také 4 výstupky - píšem o tých malých na 3,5dcl fľaše a skontrolujte si ich veľkosť, ja som došla na to že pretáčajú sa tie, ktoré majú niektorý z tých výstupkov menší.....takže podľa mňa ide o nekvalitné výrobky a vždy som ich vyhadzovala. Minulý rok som mala aj vytipované ktorého dovozcu nekupovať ale nejak som ten papierik vyhodila, takže tento rok kupujem zase len náhodne. Toľko moja skúsenosť .....skúste to pozrieť a dajte vedieť či máte tie výstupky rovnakú alebo sú niektoré menšie, stačí aj jeden a už je to zle. A viečka vždy vyváram aj tak sa tie zlé točia.
marcel83
@all skuste prihnut na tych vieckach, ktore nedrzia, tie vystupky smerom "do viecka", napr. "kombinackami". Staci troska a nebudu sa pretacat ;)

Kombinacky:




Vystupky:


vlastina48
někde jsem četla, že to dělají víčka dovezené z Polska, tak nevím.