Nedavno bola tu uverejnena diskusia, ktoru uverejnil OCO: ( varecha.pravda.sk/diskusie/poriadac-recepty/706-forum.htm...
“Na zakladanie si receptov z Varechy” .
Po jej precitani som rozmyslala, ze sa podelim s mojou skusenostou ako praktikujem zvladnut mnozstvo receptov, v “Moja KK” (ak sa o tom uz niekde inde pisalo, prepacte, nestiham vsetko citat); Osobne by som si nechcela znova zakladat cely pisomny receptoar z dovodov ako VY, ze mam vela starych zositov a vystiziek z casopisov a tazko sa k nim vraciam, prave kvoli orientacii, kedze redakcia mi uz teraz robi laskavost a sluzbu zoradovat si v KK pomerne jednoducho uverejnene recepty.
Staci mi raz zacas vytlacit si "Index" ("Súbor") zalozenych receptov, aby som vedela, kde co mam spisane podla nazvu receptu a podskupiny, aj ked nie su zoradene podla abecedy.
Pri tvoreni Indexu ("Súboru") mi je velmi napomocne recepty si zoradovat uz pri uklaldani do KK tak, ze ked si otvorim moju KK (ak si pamatam dobre, tu uz niekto v diskusii spomenul tento ukon- prepacte nepamatam si meno) v pravom hornom rohu mame 2 znamienka:
1.
" Ruku" ktora nam umozni premiestnovanie receptov tak, ze si vytvorime sami podskupiny receptov tak, ze kolace si dame do jednej skupiny a potom k nim prikladame pod seba dalsie v poradi ako prichadzaju nove a ukladame hned, (dalej zakusky, salaty, maso, huby, studene jedla a pod.); Je to jednoduchsie ako cakat dlhu dobu a ptom zacat zoradovat, pretoze ked stlacime tu "Ruku" vytvori sa priestor oznaceny v zltom ramceku a ked klikneme, recept sa nam ulozi na miesto;
2.
Cerveny " X " nam sluzi na to, aby sme uz nepotrebne recepty mohli odstranit, cize vymazat natrvalo z KK;
3.
V zltom ramceku v strede je velke oznacenie " VYTLACIT " a ked klikneme na to, prevedie sa Index ("Súbor") receptov do listoveho dokumentu, ktory si vytlacim na papier a tento pouzivam pri orientacii, ked chcem nieco z receptov robit. Pre praktickost a orientaciu rychlych napadov ?co uvarit-upiect? ho mam zaveseny na chladnicke v priesvitom obale, pretoze aj tento je v dnesnej dobe uz niekolkostranovy.
Ja som zacala tento system pouzivat takmer na zaciatku a velmi sa mi osvedcil aj v tom pripade, ze dokladanim si dalsich novych receptov staci stary Index ("Súbor") nahradit a vytlacit si novy. Niekedy mi staci pozriet si len Ingredients co idu do receptu, inokedy - ak potrebujete cely recept sa moze vytlacit (a tento si potom mozete zalozit do spominaneho dierkovaneho sanonu ci zositu, hlavne ak ho chcete opakovat).
Ja osobne rada pouzivam NB v kuchyni a tak tlacim obycajne iba Index ("Súbor"). Ked mam medzi tymi vybratymi receptami take, ktore po vyskusani opakovat nebudem vyskrtnem ich zo zoznamu a tak prehlad na jeho udrziavanie mam jednoduchsi ako vytlacat vsetky recepty, ktorych mam uz teraz v KK zalozenych neurekom a to som takych 5 tisic, ktore boli uverejnene pred mojim prihlasenim sa este ani nestihla prejst podla nazvov.
Nehnevajte sa, ak mam odlisny nazor od prvej diskusie, chcela som len vyjadrit co pomaha mne, ze sa snad moze osvedcit aj inym Varechacom a dufam, ze som to napisala dost zrozumitelne.
Dakujem za pozornost.
Ak najdem recept v časopise ktorý sa mi páči , vystrihnem ,prípadne opíšem a v euroobaloch ukladám do zakladača, ktorý mám tiež zoradený podľa druhu . Presné návody väčšinou používam len pri pečení. Inak mi stačia suroviny a tie si tiež obmieňam ,alebo pridávam sama.