Rôzne

Poraďte mi prosím

havino - fotkahavino, 25. decembra 2011

Kúpila som domácu husokačku, mala 600g pečeň. Velka, ako dve dlane, pekná biela je. Nikdy som to nejedla ani nepripravovala. Dnes tu čítam recepty, zajtra ju chcem urobiť, vysmažiť v kačacom tuku a v tuku po upečení husokačky,len..len neviem,akým spôsobom, v jednom recepte sa píše , že sa smaží dve min, v inom recepte 30min. prosím poradte mi, aby bola chutná. Chcem ju len takú samotnú s domácim chlebíkom podávať. ďakujem veľmi pekne

@zareaguj


Diskusia k téme

3sandra3
prečo smažiť, moja mamina ju dusí,,,keď ju správne udusíš, tak to je úžasná lahôdka , dusí sa v masti na malom ohni cca 30 minút
sjuz
husacia pečeň je čistý tuk, robí sa len veľmi krátko a rýchlo. Dá sa z nej robiť napr. toto  varecha.pravda.sk/recepty/foie-gras-husacia-pecen/6954-re...


alebo terinka - očistíš od šliach a blán rukami, potom nalámeš na kúsky a v miske zmiešaš s trochou koňaku, osolíš a okoreníš. Natlačíš do nejakej formy vystlanej fóliou, a dáš do rúry na 70 st C na cca 20 min. Necháš vychladnúť a pokrájaš. Podáva sa s chlebom, príp. s nejakým čatní....
havino
@sjuz , tvoj receptik sa mi velmi páči, aj by som ho zajtra veru skusila, ale rada by som ju tak vcelku, lebo ak ju nezjeme , rada by som ju odložila do nádobky a zaliala potom tym tukom , chcela by som ju vcelku robiť a krájať na plátky, neviem,ako na to vobec a už som tam kde som nechcela byť, ako @3sandra3 píš, že sa dusí 30 min, fakt neviem, ako na ňu
2010
@sjuz , mas pravdu je to 90% tuk, tak naco to mucit v dalsom tuku?, my sme robili daako takto podobne , ze sa z nej odkrojilo zopar platkov co bolo treba, a tie sa ochutia , sol , korenie a rychlo oprazia, a kdo chce spravi v tom husacom tuku karamelizovane jablka ( treba pocukrovat ).




havino
dakujem vám veľmi pekne, urobím teda na plátky, skúsim s tymi jablkami, inak neviem akoby som ju urobila, zbytok dám do mraziaka
baculata
Citam, že si rozhodnutá, len pre zaujmavost robím to takto, presne máme husokačky s takými pečienkami-Tuk pokrájam na malé kusky a smažím v hrnci s hrubým dnom a stredne velkým priemerom, aby vznikla vyššia vrstva tuku.Ked su oškvarky sklovité, tuk otopený vkladám pečen, nesmieš silno smazit, aby nezhorela, ale ani na slabom ohni, lebo vznikne pocit varenej, neustále miešaj, samozrejme jemne, je krehká.Podla potreby pridávaj kačaciu mast,čím viac nech je ponorená.Niekedy mám dostatok tuku, inokedy pridávam mast, ako to vytiahnem z mrazacku.Rozhodne to robím 30 min, nesmie byt tmavá, iba zlatová, vidlicou skusam pichnut,do nej či je už prepečená. Podáva sa tak, že dám na tanier,nakrájas na tenké plátky,polejes mastou,posolím,plátky nechám vcelku.Skladujem zaliate v masti ale len niekolko dní.Tak sa robí u nás, niektorí krájaju na plátky a s cibulou peču na tuku, je to jednoduchšie, ale tak som nerobila.
amelie
@havino , skús toto: pečeň vcelku osoľ, okoreň mletým bielym korením, polej 50 l hruškovice, rovnakým množstvom portského vína, všetko dobre povtieraj do pečene a nechaj odležať v mise 1-2 hodinky v chlade. Potom prelož do malej zapekacej misy (aby nebol veľký priestor okolo pečene), zakry alobalom a misu vlož do veľkej zapekacej misy s vodou. Daj piecť do rúry predhriatej na 150°C na 15-20 minút, z veľlkej misy by sa nemalo odpariť príliš veľa vody.
Takto robí husaciu pečeň moja suseda, ktorá je známa ako výborná kuchárka. Ona dáva calvados, ale ak som na Slovensku a nemôžem ho zohnať, pečeň je výborná aj s dobrou hruškovicou.
amelie
@havino , čestné slovo, že som nič nepila:-) samozrejme, tej hruškovice j pol deci, vypadlo mi "m"...
evanaaa
No, @havino a si zasa tam, kde si bola , čaká ťa dilema, ako na to. Ja by som ti radila-rozdeľ pečeň na dve polky a skús - dusiť v tuku pol hodiny a tiež osmaž tak, ako ti radia ani rýchlo ani pomaly ale soľ ju až po úprave. A kľudne si zalej masťou do pohára, ak ovšem bude čo, lebo veľa z nej nezostane. Ináč, dobrá je, keď sa rozotrie na chlieb ako pomazánka, lebo po opečení-dusení by mala byť ako maslo. A ešte - skús ju pred úpravou namočiť do mlieka, nech je lahodnejšia. Tak sa rozhodni.
havino
varecháčky, vy ste bohovské, som sa zasmiala na @amelie , čo urobí vynechané v recepte jedno písmenko ,,m", mi skoro oči vypadli a hned som si predstavila to sudisko s 50 L hruškovice, @evanaaa , ty mi píšeš z duše, dakujem velmi pekne@2010 , @baculata

@evanaaa presne tak som urobila, polku pečene som nakrajala a kvázy pripravila podľa videa od @sjuz , koliečka som osmažila na panvici, dosť vela tuku pustila sama o sebe, skutočne bola velmi rýchlo,ako písali v niektorých receptoch, vybrala som ju, bola pekne zlatistá, pred tým som len malinko pofrkala vegetou, do tej masti,aj som ju musela zliať, som dala kolieska jablčok, posypala malinko cukru, aby skaramelizoval a opekala, tie som naservírovala na pečen na tacni, posolila, pokorenila som ju, k tomu domace bagety, pochvalovali si velmi, ja to moc nemusím,ale koštla som
druhu polovicu pečene som dala do mraziaka a skúsim vcelku nabuduce,ale tento recept bol rýchly a aj výborný, vyjedali, vytierali aj ten tuk s chlebíkom, tie jablčka si velmi pochvalovali a teda aj pečen s nimi