Foie gras - husacia pečeň

sjuz - fotkasjuz, 1. mája 2010
Foie gras - husacia pečeň
Foto: sjuz

Samozrejme - od Taliana :) Včera sme si dopriali a kúpili sme čerstvú husaciu pečeň. Dnes som pripravila na obed. Je to pochúťka:)!

10 minút
príprava

Suroviny

7  plátkov
2 ks
1  dcl




Postup

  1. 1

    Pečeň musí byť veľmi studená, teda ju vyberieme z chladničky až keď máme všetko prichystané, pretože sa rýchlo topí, keďže je to skoro čistý tuk. Nakrájame na 1 cm hrubé plátky.Ja som si nakrájala pečeň a vložila do chladničky, kým som si lúpala a krájala jablká.

  2. 2

    Jablká teda ošúpeme v celku, vykrojíme jadrinec, a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 - 0,8 cm. Obalíme v cukre z oboch strán a uložíme na veľmi rozohriatu panvicu. Sledujeme, pretože cukor rýchlo skaramelizuje. Obrátime a druhú stranu tiež skaramelizujeme.

  3. 3

    Na panvicu vložíme plátky pečene, ktorá rýchlo púšťa tuk. Opekáme cca 2 min z každej strany. Ak je jedna strana do zlata, obrátime a tak isto opečieme aj druhú stranu. Vyberieme, tuk zlejeme - trochu však necháme - panvicu neutierame. Vlejeme portské, ktoré sa rýchlo vyparí - a zredukujeme šťavu na omáčku. Trvá to tiež len 2 - 3 minútky.

  4. 4

    Na plátky jabĺk kladieme plátky pečene, a zľahka polejeme šťavou. Podávame s čerstvým chlebom, resp. bagetou, a dobrým vínkom:) Dobrú chuť!

    Foie gras - husacia pečeň - obrázok 4

Diskusia k receptu

babav
@sjuz , kacica bola vykrmena ,vsak?Takto upravena pecienka je velka pochutka,ale tie kalorie ;-) (?!)
marlen
radšej som to ani nemal pozerať:)))), nuž ale fantázia, aj s portským.... len mi je nejasné, či pečeň robíme v jablkovej panvici, či v samostatnej.
marlen
radšej som to ani nemal pozerať:)))), nuž ale fantázia, aj s portským.... len mi je nejasné, či pečeň robíme v jablkovej panvici, či v samostatnej.
aj so slovenským slamovým/tiež je sladšie/vynikajúce...
honestka
tak na toto ma vzdy dostanu... vyzera lahodne Sjuz, velmi rychle naozaj, aj ti tento obedik dnes zavidim lebo my tak dietne dneska-pozdravujem.
frezia68
Pre mňa zakázané ovocie,ale veľmi lákavo vyzeráááá :-))
sjuz
No, nepýšim sa cudzím perím - je to recept od Taliana:). Robíme všetko v jednej panvici. Po tých jabĺčkach tam zostane "sladko", a na to treba dať tú pečeň. Ja som robila viac, ako talian, preto som mala v panvici viac tuku, on robil 2 ks, tak to len zotrel papierovým obrúskom, ja som musela zliať, pretože tam toho tuku bolo dosť:)
Určite sa sá s hocakým sladkým, dezertným vínom, aj bielym.
Ja som prvý raz v živote jedla kačaciu pečeň :)) - ale musím povedať - je to čistý tuk:)), a nedá sa toho zjesť veľa:), robila som toľko kusov pre môjho manžela:)) a dnes idem robiť pre rodičov, prídu na návštevu.
frezia - manžel by mal držať diétu, jeho heslo je: "zajtra sa nemusím zobudiť" :)))) a ja mu vravím - veď práve kvôli tomu sa nemusíš zobudiť:))
sovka62
Zaujímavý receptík. Doteraz som poznala len pečeň pečenú v tuku. Aj tvoje recepty už poznávam, bez toho aby som sa pozrela, kto je autor.
gittka
z hydiny môžem pečen vždy.ale takúto som ešte nerobila,tak sa teším až ochutnám.určite super delikatesa!
evanaaa
Samozrejme že tá pečeň musí byť vykrmená,ináč by toľko tuku nemala a keby sa to robile z pečene akú teraz predávajú v sup.mark. to by nebolo ono,bolo by to suché a ani tú chuť by to iste nemalo.
bozulka
Fííííííí to by som si dala,ale tie kalórie a môj cholesterol.Ale keby ma sjuz ponúkla určite neodmietnem.Keď som vyrastala maminka chovala kačice a potom ich kŕmila,pamätám si že tie pečienky boli krásne krémové a plný hlboký tanier,predtým než ich piekla tak ich marinovala v mlieku,odvtedy to robím so všetkými pečienkami aj ja.
babidka
ked uz budem mat svoje kacice , tak si to urobim :-)
ale si ma navnadila ....:-)))) ked vidim taky recept tak nemyslim ani na cholesterol ani na kalorie ...:-(
sjuz
veď. no a - nejedávame to každý týžde) - tak prečo si občas nedopriať lahôdku..:)?
nemea1
tak ja mam v mraznicke pecienky z nasich domacich kaciek, hladala som vhodny recept na delikatesu, nuz vyskusam.
nemea1
a kedy tu sol davame??? pred kopekanim, alebo na koniec posypeme??
sjuz
už naservírované sa posype kryštálikmi soli.
nemea1
aha, dakujem, lebo bala som sa, aby mi pecen nestvrdla pocas restovania.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia