Varenie

Poraďte jídlo z Islandu

mijaita - fotkamijaita, 24. septembra 2014

Hledám na netu, ale přímo nějaký recept najít se mi nedaří. Popisují hlavně co se na Islandu jí (hrůza, samá ryba). Na jednu párty bych potřebovala nějaké echt islandské jídlo z dostupných surovin. Klidně i nějakou sladkost. Uzené jehněčí ani ryby neprosím, to první neseženu, ryby nejíme. Jsem zvědavá, jestli někdo poradí, ale věřím že ano, díky !

@zareaguj


Diskusia k téme

smajliqa
ja viem len tolko, ze casto robia jahna,,, a ze po cely rok jedia zmrzlinu,,, na ranajky si davaju kysle mlieko,,, a miluju ryby,, vo vsetkych podobach, ale to vies aj ty...
by si sa musela spytat niekoho, kto tam zijeee :)
svedka
Ale vazne,zo sladkosti robievam Bessastaðarkökur.Asi na ziadnom sk/cz nenajdes recept.
-250g muka,250g cukor,250g maslo,vajecne bielka,mandlove lupienky alebo na jemno nasekane-
Maslo rozpustis,ked ochladne,zmiesas so vsetkym a vyvalkas.Vykrojis si kolieska,na ne das sneh z bielkov posypany mandlami.
svedka
Dalej slivkovy Sveskjuterta:
170g maslo,2 salky cukru,3 vajicka,3 salky muky,3 cl prasku do peciva,1/2 salky mlieka,susene slivky podla potreby...
-zmiesas maslo s cukrom v jednotnu hmotu a pridavas cele vajicka,ale po jednom,nie naraz :)Pridas muku s pdp,mlieko.Rozdelis na 4 kusy,vyvalkas asi na pol centimetra,pecies cca pri 150 stupnoch.Slivky v troche vody povar a jemne poroztlacaj vydlickou.Zmes naplnis medzi jednotlive platy rovnomerne,nechas odstat minimalne do druheho dna a potom nakrajas na kusy-take velke,ake chces podavat a jednotlivo ich zabalis do plastovej folie :) Ak chces,mozes mat nachystane v mrazaku,ako mavaju oni,podava sa s trochou slahacky :)
svedka
Alebo ich typcke sisky Kleinur:
1/2kg muky,50g masla,150g cukor,2 dcl mlieko,2 cl prasok do peciva,1-2 cl kardamon,stipka sody bikarbony,1 vajce.
-najprv zmiesas sypke prisady,potom pridas vsetko ostatne.Vyvalkas na 3-4mm a vykrajujes kosostvorce s dlzkou 5cm/strana.V strede prerezeme + aj na jednom konci a pretozime,zauzlime :D Nic zlozite,pridam ti aj fotku,niektori to prirovnavaju k zenskemu prirodzeniu :) Vyprazime na masle z oboch stran.Ja prazim na oleji.




 www.siglo.is/static/news/kleina2.jpeg...


Alebo napis len do googlu nazov :)
mijaita
@svedka DEKUJI !!!!!!!!!!!!!! Super, misto jidla budou pouze sladkosti a zmrzlina nebo ten jejich skir s ovocem. Jsi zlataaaa !! :-)
svedka
@mijaita hocikedy,mam super kamaratku z Islandu,zopar aj z Finska,keby si chcela do buducna :) :D A nezabudni na nejake pelendreky na zmrzlinu nakrajat,alebo rozmrvit haslerky,to budu mat novinku a bude im to urcite chutit.Nieco cierne a hnusne lakrisove im nemoze chybat.
svedka
Muku pouzivaju vzdy len jednu,je to iste hladka.Cukor krystal,klasika.Ja ho zvyknem este rozmixovat,tak ma to naucila :)
mijaita
Povedu v patrnosti! Ja se docetla o tom pendreku, nebo haslerky? A jakou zmrzlinu, vanilkovou?
svedka
Hocaku,ale vanilkova je naj volba.Ked nakrajas nadrobno uplne obycajny lacny pelendrek,kludne aj zmiesaj s poloroztopenou zmrzlinou a daj znova zamrazit a na vrch posyp rozmlatenymi haslerkami,aj tu sa isiel za tym kazdy zadrhnut a hned sa pytali,kde sa to da kupit,ale to ma len tak napadlo :) Ak chces byt ozaj prava skandinavcanka,tak tie pelendreky daj nachvilku do vody,potom obal do soli,daj do mrazaku a az potom nakrajaj :)
svedka
Teraz citam,tam su dokonca len recepty,kore obsahuju Island v nazve,ale nemaju nic spolocne.Mi bolo divne,ze pina colada??? :D
2010
O Islande mam jediny vedomost z rozpravania mojho pracovnika co tam stravil dovolenku minuly rok, ale vdaka ujovi googlovi sa viem hrabat po nete.Tu je domaca stranka dakoho z Islandu s ich tradicnymi receptami :-)
 www.isholf.is/gullis/jo/index.htm...
afataga
a ci si necitala uja Verna Cesta do stredu zeme? najvacsia pochutka podla neho bolo stare zlte smradlave maslo z jaka, ale to uz asi nestihas :-)