Varenie

Pod akým anglickým názvom a kde v Sydney nájdem kel?

shelley2mmm - bez fotkyshelley2mmm, 29. októbra 2010

Prosim pomozte ti, co mate skusenosti v anglicky hovoriacich krajinach.. Z domova som
prec uz vyse roka, ale este stale sa musim ucit niecomu novemu! Hladala som kel v
tunajsom supermarkete Woollies.. no vsetko je nazvane kapustou (cabbage).. mam ho
skusit hladat v nejakom Fruit market - e ? Maju ho tu vobec?? :S Ani neviem, ci je u
tunajsich oblubeny, pretoze moj manzel ani nevedel, co to je :-/
Prosim, napiste, kto nieco vie.. velmi rada by som urobila mamkin gulasik..

@zareaguj


Diskusia k téme

palokuchki
Ja som kel videla aj vo Woollies.... ako pise @2010 je to Savoy cabbage. Ak nebudes vidiet vylozene opytaj sa. V Sydney by si ho mala dostat aj v malych obchodoch zo zeleninou. Ja viem urcite ze v zapadnej casti Sydney - Liverpool a okolie ho bezne predavaju.
2010
V Sydney je vela trhov pre rozlicne etnicke skupiny a da sa kupit vsetko a este viac ako v europe.Jediny tovar ktory nekupis su masove vyrobky z dovozu a ne pasteurizovane mliecne ako napr, bryndza.Ja nikdy nekupujem zeleninu zo supermarketov je vzdy o najmenej 100 % predrazena .


 www.paddysmarkets.com.au

shelley2mmm
dakujem za rady :)..aka nahoda, ze ja som prave v Liverpoole, no ten kel nemali vylozeny :(... ale takisto nemali ani pazitku a ani maracuju, co chcel manzel kupit...nejako tam zleniveli :S.. tak sa budem nabuduce pytat.. len som si myslela, ze sa kel po anglicky vola kale.. ked tak nad tym rozmyslam, neviem odkial som to mala :S Poznam aj Paddys, len to by som musela si trochu pocestovat... ale aj tak dakujem.. :)
shelley2mmm
@palokuchki , este mam jednu otazocku, aj ked od veci.. Robite si doma vlastnu bryndzu a tvaroh? :) Ci ste nasli v obchode dobru nahradu? Viem, ze predavaju ovci syr, aj som skusala s nim zrobit halusky..no akosi mi ta chut moc nevyhovovala.. co sa tyka napr. takych bryndzovych pirozkov (mojich oblubenych :D), som nasla podobne.. volaju sa riccota pastici...poznate ich alebo nieco lepsie? :)
palokuchki
Bryndzu, tvaroh a syry si robim doma sama. Teraz ale budem musiet pockat pokym kupime druhu kravu. Fetta cheese je najblizsi ku nasej bryndze. Pomeliem ho na masovom mlynceku, alebo pomackam a rozriedim kyslou smotanou a mliekom. Dostanes ho kupit vo vsetkych velkych obchodoch s potravinami. Riccota pastici som kupila iba raz, moc mi nechutili. Doma si urcite spravis lepsie. Predtym, ked som este kupovala tvaroh v Sydney tak v Delicatessen obchodoch som ho dostala pod menom Farm cheese, byval velmi dobry. V Casula na Hume Highway je velmi dobry obchod s ovocim a zeleninou. Dostanes tam aj syry, salamy a rozne europske vyrobky. Ja ked idem do Sydney vzdy sa tam zastavim. Kupujem si tam muku vo velkych vreciach. Kludne ked sa chces este nieco opytat napis a na vareche si tykame.
shelley2mmm
No super, konecne budem vediet, co k comu mam kupovat..velmi pekne dakujem :D:D:D Ten obchodik v Casule poznam, chodievame okolo neho, ked ideme k nasmu doktorovi..tak urcite najblizsie nakuknem, mozno sa tam raz aj stretneme ;) A otazok mozno budem mat viac priebezne, ja - taky neskusenec :S (Dufam, ze ti to nebude prekazat a vopred dakujem :)) Hned ma napadla jedna, teda tri :) : vysvetlis mi, prosim rozdiel v mukach? je plain, self raising, self- raising wholemeal, cornflour a ktovie este ake ine.. ak chcem robit domace halusky, ktore z tychto su na ne najlepsie? A caster sugar je vlastne vanilkovy cukor, pravda? :)
shelley2mmm
akurat tak rozmyslam, ci by to islo, rozmiesat ten taveny syr s kyslou smotanou a pridat pazitku a slaninku oprazenu na masle.. islo by to?
janazjarku
A dievočka v Austrálií , keď sa ti podarí kúpiť ten kel tak by si nám mohla priblížiť ten mamkin gulášik :-) rada vyskúšam !
2010
Fetta je komplexna odpoved , lebo je ich vela :
Australska feta to nekupujem vyhodenie penazi, Tasmanska o trochu lepsia ale super predrazena. Grecka je ta prava ale nie sme na nu zviknuty moze byt moc slana potom je bulharska ( uz jej zobrali meno fetta vola sa podla predpisov "sheep cheese" a nakoniec je tu este fetta z danska ta je ta najjemnejsia.Takze ked pomelies fettu a pridas druhy syr jemnejsi dostanes skoro bryndzu.treba experimentovat ci je to ricotta alebo philadephia podla chute.
Inac na trhu nekupujem preto lebo som daky lakomec len sa nemozem pozerat ako tu retazce zdieraju a nicia farmarov .
Ked sa pozries napriklad do Woolworth zemiaky su tie najlacnejsie za $ 1.99 kg. a pre tvoju informaciu retazce ich kupuju za menej ako $ 300 za tonu. Takze za $ 30 centov kilo. to je marza 650 %.


 www.weeklytimesnow.com.au/article/2010/10/26/247231_horticulture....
shelley2mmm
@janazjarku :D myslim, ze ho urcite poznas.. je to ten tradicny domaci, teda normalne ho volaju kelovy privarok..ale moja mamka ho nikdy nemixovala... tak sa u nas zachoval pod nazvom kelovy gulas.. a ako velmi sa mi zbehli slinky, ked mi ho mamka pred tyzdnom pripomenula.. hned som si pytala recept a zacinam hladat :D
viera1
@shelley ,ten tavený syr narežem nožíkom do horúcich halušiek a jemne rozmiešam.Teplotou sa rozpustí a navrch polejem nadrobno nakrájanú slaninku,jemne opečenú.Smotanu nedávam,ale skús,možno nájdeš presne tú chuť,ktorú hľadáš.
zdezda
:-) a tavený syr je perfiš aj na špenátových haluškách :-)))
palokuchki
@2010 to odieranie farmarov poznam velmi dobre. Ked sme mali este jablcka nam platili 180$ za 300kg. V obchodoch ich potom predavaju 3-5$ za 1kg. Ked nemam bryndzu tak ta fetta cheese je take vychodisko z nudze ked sa nam naozaj ziada bryndzovych halusiek.@shelley2mmm plain flour je obycajna hladka muka. V tom obchode maju viacej druhov. Strong plain flour ma vacsi obsah glutenu-lepok je dobra na chleba. Halusky robim z obycajnej hladkej muky. Continental flour je polohruba muka ale je dost draha. Self raising flour je hlaka muka zamiesana s praskom do peciva. Na salku muky davaju malu lyzicku prasku do peciva (baking powder). Castor sugar je jemny krystalovy cukor, vanillin sugar je vanilkovy cukor. Kludne sa mi mozes ohlasit na moj email budem rada. danielavrbiak@hotmail.com
shelley2mmm
@2010 ano aj ja som si vsimla, ze v supermarketoch je vsetko predrzaene, tak som dnes bola pozriet do Fruit marketu.. a si myslim, ze budem radsej tam chodit nakupovat odteraz :) dakujem za radu.. @palokuchki , aj tebe dakujem za rady, uz tomu vsetkemu lepsie rozumiem, pre istotu asi sem sem - tam hodim ockom na pripomenutie :).. dakujem aj za email.. hned si ho ukladam
zela
V anglicko-slovenskom slovníku nenájdete slovo kel.Jednoducho ho nemajú,slovo cabbage znamená kel aj kapustu,ale majú slovo pre ružičkový kel-brusselsprouts/výslovnosť:braslsprath/.V slovníku som našla pre tento výraz -ružičkový kel,ale aj ružičková kapusta.Bola som temer 3 roky v Anglicku-nikde som nevidela kel,iba ružičkový.
zela
A teraz o múkach-plain-hladká múka,self-raising -múka obsahujúca také látky,ktoré umožňujú kysnutie bez droždia,corn-kukurica,cornflour-kukuričná múka.Z čoho sa robia dobre halušky?Neviem,neskúšala som nikdy roboť v Anglii halušky.Bola som aj 1 mesiac v Austrálii,ale varili sme jedlá,ktoré boli hotové za pár minút.
viera1
@zela tu sa to všetko domotalo,od kelu cez bryndzu a múky,takže tak :halušky s bryndzou /syrom,kapustou/sa robia zo zemiakov s pridaním múky.
Halušky prílohové /noky/:Múka,vajce,olej,voda soľ/.
evanaaa
Shelley, zaujalo ma, ako spomínaš niečo o mixovaní kelu do prívarku, že tak tvoja mamička nerobí. Ja to počujem prvýkrát, tu je aj pár receptov na kel. prívarok, ale nik ho nemixuje, krája sa na väčšie kúsky ( al. rezance), než kapusta.Tá sa krája na tenšie rezančeky, kel na hrubšie.