Rôzne

Plnená paprika podľa Žideka

morenajea - fotkamorenajea, 14. marca 2013

Chcem sa spýtať, kde by sa dal nájsť recept na plnenú papriku v paradajkovej omáčke, ktorú nedávno robil p. Židek v TV. Sama som to nevidela, ale vraj použil do plnky surovú neuvarenú ryžu. Povedal, že ryža sa aj tak uvarí sama v šťave, a jedlo je potom oveľa chutnejšie. Treba papriky plniť do 3/4 lebo plnka sa nafúkne. Počuli ste niekedy niečo také? Neverila som, musím to vyskúšať...

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
on povedal, že mäso varením stráca na objeme a ryža varením získava na objeme ale spolu sa to vyrovná, je som videl tú časť a nič mu neprasklo
eraserhead
ja som robil niečo podobné, takú vegánsku verziu plnených rajčín ktoré sa zapečú v rúre. Rajčinám sa odkrojí vrch, vydlabe vnútro ktoré sa prepasíruje na tekutinu do ktorej sa pridá surová ryža, bylinky, soľ, olivový olej, cesnak, čierne mleté korenie, ryža sa nechá v tomto marinovať, následne sa naplnia rajčiny a nechajú sa zapiecť


rea1
nikdy nedávam do papriky varenú ryžu. ani neviem o nikom, kto by to tak robil. veď by sa ryža musela, kým sa uvarí mäso, rozblemcať na kašu. teda - si myslím. u nás sa odjakživa robí plnka do paprík tak, že sa ryža namočí do mlieka (nie veľa, len aby bola zaliata) a po +/- polhoďke sa zleje, zmieša s mäsom a robia sa ostatné čáry-máry. ryžu používam vždy guľatú, raz sa mi podarilo použiť špicatú - paprike to nevadilo ale guľky vyzerali ako ježkovia, špicaté ryžku z nich pekne odstávali ako bodliny. :-)) ryžu vždy len surovú.
tiginko
no vidíš @rea1 a ja som doteraz nepočula, že by sa dávala surová ryža :-) Ja som tiež nemala rada napr.svokrine plnené papriky, lebo používala úplne uvarenú ryžu a potom to bolo nechutne mazlavo-kašovité. Ja ryžu len predvarím do polomäkka, nechám vychladnúť a potom zmiešam s mletým mäsom. A plnka je potom akurát. Asi by som nevedela dať správny pomer mäsa a surovej ryže, takto robím od oka pol na pol. Ale možno sa nabudúce pokúsim urobiť so surovou, aspoň ušetrím robotu.
tiginko
@eraserhead veľmi ma zaujali tvoje plnené paradajky, tak som mrkla na tvoje recepty, či ich tam náhodou nemáš. Zistila som, že na prezretie tvojich veľmi lákavých receptov nemám teraz toľko času, takže neskôr...ale chcela som ťa aspoň pochváliť za tvoj zaujímavý a zábavný profil :-)
monika456
ja do plnenej papriky vždy dávam surovú ryžu, radšej menej, aby nebolo veľa ryže keď sa nafúkne...... a sypem ju do mäsa len tak zo sáčku a potom normálne naplním papriku, prípadne spravím guľky a kým sa mi mäso uvarí, tak aj ryža zmekne, zatiaľ sa mi to vždy podarilo :)
helica
Ja tiež robím papriky z polouvarenej ryže, tak isto ako @tiginko. No kamarátka, ktorá je výborná kuchárka, varí i na svadbách mi v lete poradila, aby som papriky aj s guľkami varila len vo vode- samozrejme posolenej s trochou cukru a ostatnými potrebnými ingredianciami. Nemusím podvíchvílľou miešať, aby neprihorela. Nakoniec urobím zásmažku, pridám rajčinový pretlak, nechám chvíľu prevrieť a hotovo. Odporúčam pre začínajúce gazdinky vložiť koreniny do čajového sitka. Netreba ich potom po hrnci loviť a výbornú chuť omáčke urobí aj vyvarená zelerová vňať. Ale inak vyskúšam aj tú surovú ryžu, to poznáte: zvedavá ženská!
evanaaa
Tiež nedávam surovú ryžu a varím tak stále, a v omáčke, ani veľmi nemiešam a nič mi ešte neprihorelo, ale každý má svoj spôsob varenia. A na začiatku, keď robím zásmažku, dávam štipku škorice a samozrejme aj papriku mletú. Okrem pretlaku pridávam aj paprikovú pastu. Mám rada, ak sú guľky a papriky presiaknuté pmáčkou, osve by som ich nevarila.
mariamka
@morenajea na 1-tke prave ide repriza, aj ked kazdy varime po svojom a tak nam to chuti, ja tiez z predvarenej a do plnky aj vajicko, cesnak, petrzlen a omacka klasika zaprazka, cibulka, cesnak, klincek, bobkac, koreniny, stipka skorice, a voni to velice :)
hannah22
ryžu do guliek a papriky tiež nevarím ale po umytí ju v miske zalejem vriacou vodou z el.konvice a po chvíli státia pokračujem ..... :))
vieraa
Recept od pána Žideka na "Plnenú papriku" si nájdete na www.stv.sk , potom si vyberiete tv.archív a deň 09.03.2013 program "Nebíčko v papulke" beží video a tam ten recept si môžte odpísať
1x tiny77
susiacik
varit ci nevarit ryzu..v arabskom svete takto plnia male baklazany, cukety, cibulu, kapustu, hroznove listy atd a ryzu nepredvaraju.. takze preco si neusetrit cas..
ericka
ja tiež pridávam varenú, ale vyskúšam pridať surovú ryžu..Papriku varím rovno v omáčke, aby prešla paprikovo-mäsovou chuťou...
papat
Ja robievam plnenu papriku zo surovej ryže aj mäsa normalne ju naplnim kolko sa zmesti a nic sa jej nestane pekne sa to uvari nepraskne.Mnam
marika21
Ja dávam na pol uvarenú ryžu. Blízky príbuzný pán, ktorý si varil sám 80 ročný dal surovú ryžu a mal ju ako broky. Tiež varil, piekol , ochutnala som zákusky, koláče nemali chybu - výborné. Čo s tým ak nezmäkkne dostatočne ryža a bude chrumkavá? Kde potom urobil chybu?
morenajea
@marika21 neviem, ja dávam papriku variť do hrnca s pretlakom. Odkedy som to videla v telke už ryžu nikdy nevarím vopred, ušetrím čas, ryža sa uvarí v paprike a vždy chutí výborne.
kgromanova
@Vieraa (24.3.2013 14:50)

Ja len súhlasím so všetkými tými, ktorí tu popisujú skúsenosť s prídaním surovej ryže! Maximálne si ryžu prepláchnem a nechám po dobu, kým nezarobím mäso namočenú vo vode. Tiež najradšej používam guľatú. Lebo vždy okrem naplnených paprík zostanú aj nejaké guľky a nemám rada, ak vyzerajú ako ježi.Ryža má krátky čas varu a kým sa uvarí mäso, ryža má času dosť a dosť. Tiež varievam ak plnené kapustné listy zo sladkej kapusty a sarmu z kyslých kapustných listov vždy zo surovej ryže. Ale dám vám jednu radu: keď zarobíte mleté mäso, snažte sa ho zarobiť tak, ako keby ste išli robíť klbásky!!!! Potom je to top!