Rôzne

Piskotove cesto

ally5555 - fotkaally5555, 19. januára 2013

Potrebujem poradit ,ako urobit piskotove cesto nieco pre
zaciatocnikov ,vzdy ked som ho piekla uplne mi splasko dole a ostala
len placka ,Chcela by som ,aby bolo vysoke a pekne nadychane
.Dakujem za kazdu radu .

@zareaguj


Diskusia k téme

medulienka122
Najprv napíš, aký recept si použila, pri akej teplote a ako dlho si to piekla, aby sme ti vedeli poradiť, kde si robila chybu
egreska
ja mám osvedčenu radu od mojej mamy: vždy všetkého rovnaké číslo napr. 4 vajcia,4 pl oleja ,4 pl vody,4 pl polohr.muky,4 pl cukru a trochu prášku do pečiva tohto sa vždy držím..záleží len na velkosti plechu alebo formy..najprv si oddelím vajíčka ,mixerom vyšlaham bielka do tuha ,potom v druhej miske vyšlaham (tými istými metličkami-netreba umývat) žltky s cukrom do peny,pridám olej a vodu,muku s pr.do pečiva ,vymiešam a na koniec zamiešam vareškou sneh,hotovo piškota ako cumel :-)
ally5555
Tak uz som upiekla a totalne sa nevydarilo nechcelo sa mi cakat pokial niekto napise .Dala som 6 vajec a tak zo vsetkeho po 6 prasok do peciva som dala celi .Piekla som na 180 stupnoch som z toho nestastna ,aj ked zakusok je chutni skor taka torta mensia kedze som urobila este jeden plat ,ale uz hrncekove cesto .
rulik
nečumákuješ často počas pečenia do rúry? niektoré veci to nerady
hubata
Ja tak ako @egreska a stačí si potom zapamätať že:
a/ na veľký plech ak chcem nízke cesto dávam všetkého "6" a vtedy ide plnka navrch

b/ ak chcem vysoké tak "8" alebo "10" t.j. vtedy ak chcem rozkrojiť na 1/2 a plniť plnkou

c/ samozrejme na malý alebo stredný plech treba zasa upraviť adekvátne číslo podľa toho či sa bude cesto rezať na polovicu a plniť alebo sa plnka bude dávať navrch.

Ale nebuď nešťastná, treba ako pri všetkom tak aj pri pečení získať len prax. Myslíš že skúseným sa vždy podarí?
Nepodarí!!!! A vždy vtedy keď sa chce človek blysnúť ....... aby to šľak trafil!
No a čo: urob z nepodarku guľky alebo ho pomrv do pohára, ozdob šľahačkou a ovocím a na budúci týždeň upeč zasa.
letisia
@ally a dostatočne dobre vyšľaháš žĺtky s cukrom a potom aj bielky? A počas pečenia nesmieš otvárať rúru.
medulienka122
ja robím skoro ako @egreska , len som čakala,čo na to ostatné žienky, ale aj ty @ally si sa mohla skôr ozvať, veď vždy je tu niekto! Ja som odjakživa hodila všetko do mixéru (s výnimkou, keď sa piekla torta), všetko sa to šľahalo asi 15-20 minút, potom som pridala múku s práškom do pečiva (už opatrne, ručne), upiekla na 150° - a za 20 minút bol korpus na svete. Ale fakt netreba furt do nej "čumieť":-)) A ešte vždy si nenapísala, pri akej teplote to pečieš...
gubics
Vždy som piekla piškoty podľa dobre osvedčeného receptu, tak ako to tu uvádzate.Raz som bola hospitalizovaná s paní ktorá pracovala vo firme "Pekárne a cukrárne".Z dlhej chvíle sme sa o všetkom rozprávali medzi inými som sa jej spýtala, ako robia piškoty, že sú tak dokonalé ktoré dodávajú do obchodov ako polotovar.Prezradila mi ich recept.
Vajíčka každý deň dostávali priamo zo slepačej farmy a to už bez škrupiny, v 25 litrových konviciach od mlieka (to boli tie, ktorým
sa pri balení poškodili škrupiny a nemohli ich dodať do obchodov) . Z týchto vajíčok odvážili také množstvo ,koľko dávali cukru a múky do cesta, a pridali prášok do pečiva. Veľkou rýchlosťou vymiešali cukor s vajíčkami (to boli žĺtka a bielka spolu), a keď to bolo vymiešané do penista, pridávali múku s práškom do pečiva.A šup s ním do pece.
Nikdy sa neotvárali dvierka pece pred upečením piškot, boli nastavené na vyskúšaný čas pečenia a už len hotové vyberali.Začala som si pečenie piškot podľa toho robiť a vždy sa podarili. Mne sa metoda pekárov osvedčila, skúste aj vy, najprv z malého množstva, tak napr, zo 4 vajec, keď sa vám osvedčí, tak to môžete praktizovať aj v budúcnosti, je to jednoduchšie ako klasický postup prípravy piškot.
evanaaa
@gubics , dá sa aj tak, ale pri celých vajciach je trošičku hutnejší.
Ináč, dá sa aj tak, že sa vyšľahá sneh a do neho po jednom sa zašľahajú žĺtky. Ak by som skúšala, tak radšej z menej vajec, aj z troch, štyroch je pekný korpus. Len treba dodržiavať určité pravidlá - už sú tu písané, čiže, rúra musí byť dobre vyhriata, nesmie sa počas pečenia otvárať aspoň prvých 20 minút. nemal by byť problém. Dosť záleží aj na surovinách, aj na technologickom postupe. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané dobiela, sneh takisto. Múka sa miša s PDP a dobré je, ak sa preoseje. Nemusí sa dávať do každého cesta voda alebo olej. Aj tam sú isté pravidlá, ak sa dá voda, niekde sa píše, že horúca, inde studená, preto je dobré pridržiavať sa receptu, podľa ktorého robíme cesto. A aj rúru treba poznať, každá pečie inak.
evanaaa
@ally5555 , nič si ale s toho nerob, nezúfaj, si mladá, ja v tvojom veku som nič také nerobila, neskúšala, časom na všetko prídeš a potom budeš len spomínať, ako sa ti (ne)darilo.