Potrebujem poradit ,ako urobit piskotove cesto nieco pre
zaciatocnikov ,vzdy ked som ho piekla uplne mi splasko dole a ostala
len placka ,Chcela by som ,aby bolo vysoke a pekne nadychane
.Dakujem za kazdu radu .
Diskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1026 najnovší komentár dnes 14:22
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1026 najnovší komentár dnes 14:22
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 626 najnovší komentár dnes 14:22
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vianočný zemiakový šalát s cviklou plný chuti a farieb +video -
Sušienková škatuľka s kandizovaným zázvorom -
Šťavnatá štefanská sekaná v slaninke. Tento sviatočný recept sa vždy podarí +video -
Orechový tart s ríbezľovým lekvárom -
Perníčky +fotopostup -
Raňajkové avokádové tortily +fotopostup -
Orieškové bochníčky s krémom
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup -
Trojchodové menu z teplovzdušnej fritézy. Pestré hranolčeky, mandľové rezne a jednoduchý perník
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
a/ na veľký plech ak chcem nízke cesto dávam všetkého "6" a vtedy ide plnka navrch
b/ ak chcem vysoké tak "8" alebo "10" t.j. vtedy ak chcem rozkrojiť na 1/2 a plniť plnkou
c/ samozrejme na malý alebo stredný plech treba zasa upraviť adekvátne číslo podľa toho či sa bude cesto rezať na polovicu a plniť alebo sa plnka bude dávať navrch.
Ale nebuď nešťastná, treba ako pri všetkom tak aj pri pečení získať len prax. Myslíš že skúseným sa vždy podarí?
Nepodarí!!!! A vždy vtedy keď sa chce človek blysnúť ....... aby to šľak trafil!
No a čo: urob z nepodarku guľky alebo ho pomrv do pohára, ozdob šľahačkou a ovocím a na budúci týždeň upeč zasa.
varecha.pravda.sk/recepty/piskot-ktory-vzdy-vyjde-fotorec...
varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu...
hospodyne.mojerecepty.sk/2009/01/zakladni-piskotove-testo/...
Ja som zase mala vždy problém s tým, že stred bol oveľa vyšší ako kraje, hlavne nepiecť na vysokej teplote :)
Vajíčka každý deň dostávali priamo zo slepačej farmy a to už bez škrupiny, v 25 litrových konviciach od mlieka (to boli tie, ktorým
sa pri balení poškodili škrupiny a nemohli ich dodať do obchodov) . Z týchto vajíčok odvážili také množstvo ,koľko dávali cukru a múky do cesta, a pridali prášok do pečiva. Veľkou rýchlosťou vymiešali cukor s vajíčkami (to boli žĺtka a bielka spolu), a keď to bolo vymiešané do penista, pridávali múku s práškom do pečiva.A šup s ním do pece.
Nikdy sa neotvárali dvierka pece pred upečením piškot, boli nastavené na vyskúšaný čas pečenia a už len hotové vyberali.Začala som si pečenie piškot podľa toho robiť a vždy sa podarili. Mne sa metoda pekárov osvedčila, skúste aj vy, najprv z malého množstva, tak napr, zo 4 vajec, keď sa vám osvedčí, tak to môžete praktizovať aj v budúcnosti, je to jednoduchšie ako klasický postup prípravy piškot.
Ináč, dá sa aj tak, že sa vyšľahá sneh a do neho po jednom sa zašľahajú žĺtky. Ak by som skúšala, tak radšej z menej vajec, aj z troch, štyroch je pekný korpus. Len treba dodržiavať určité pravidlá - už sú tu písané, čiže, rúra musí byť dobre vyhriata, nesmie sa počas pečenia otvárať aspoň prvých 20 minút. nemal by byť problém. Dosť záleží aj na surovinách, aj na technologickom postupe. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané dobiela, sneh takisto. Múka sa miša s PDP a dobré je, ak sa preoseje. Nemusí sa dávať do každého cesta voda alebo olej. Aj tam sú isté pravidlá, ak sa dá voda, niekde sa píše, že horúca, inde studená, preto je dobré pridržiavať sa receptu, podľa ktorého robíme cesto. A aj rúru treba poznať, každá pečie inak.