Potrebujem poradit ,ako urobit piskotove cesto nieco pre
zaciatocnikov ,vzdy ked som ho piekla uplne mi splasko dole a ostala
len placka ,Chcela by som ,aby bolo vysoke a pekne nadychane
.Dakujem za kazdu radu .
Potrebujem poradit ,ako urobit piskotove cesto nieco pre
zaciatocnikov ,vzdy ked som ho piekla uplne mi splasko dole a ostala
len placka ,Chcela by som ,aby bolo vysoke a pekne nadychane
.Dakujem za kazdu radu .
a/ na veľký plech ak chcem nízke cesto dávam všetkého "6" a vtedy ide plnka navrch
b/ ak chcem vysoké tak "8" alebo "10" t.j. vtedy ak chcem rozkrojiť na 1/2 a plniť plnkou
c/ samozrejme na malý alebo stredný plech treba zasa upraviť adekvátne číslo podľa toho či sa bude cesto rezať na polovicu a plniť alebo sa plnka bude dávať navrch.
Ale nebuď nešťastná, treba ako pri všetkom tak aj pri pečení získať len prax. Myslíš že skúseným sa vždy podarí?
Nepodarí!!!! A vždy vtedy keď sa chce človek blysnúť ....... aby to šľak trafil!
No a čo: urob z nepodarku guľky alebo ho pomrv do pohára, ozdob šľahačkou a ovocím a na budúci týždeň upeč zasa.
varecha.pravda.sk/recepty/piskot-ktory-vzdy-vyjde-fotorec...
varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu...
hospodyne.mojerecepty.sk/2009/01/zakladni-piskotove-testo/...
Ja som zase mala vždy problém s tým, že stred bol oveľa vyšší ako kraje, hlavne nepiecť na vysokej teplote :)
Vajíčka každý deň dostávali priamo zo slepačej farmy a to už bez škrupiny, v 25 litrových konviciach od mlieka (to boli tie, ktorým
sa pri balení poškodili škrupiny a nemohli ich dodať do obchodov) . Z týchto vajíčok odvážili také množstvo ,koľko dávali cukru a múky do cesta, a pridali prášok do pečiva. Veľkou rýchlosťou vymiešali cukor s vajíčkami (to boli žĺtka a bielka spolu), a keď to bolo vymiešané do penista, pridávali múku s práškom do pečiva.A šup s ním do pece.
Nikdy sa neotvárali dvierka pece pred upečením piškot, boli nastavené na vyskúšaný čas pečenia a už len hotové vyberali.Začala som si pečenie piškot podľa toho robiť a vždy sa podarili. Mne sa metoda pekárov osvedčila, skúste aj vy, najprv z malého množstva, tak napr, zo 4 vajec, keď sa vám osvedčí, tak to môžete praktizovať aj v budúcnosti, je to jednoduchšie ako klasický postup prípravy piškot.
Ináč, dá sa aj tak, že sa vyšľahá sneh a do neho po jednom sa zašľahajú žĺtky. Ak by som skúšala, tak radšej z menej vajec, aj z troch, štyroch je pekný korpus. Len treba dodržiavať určité pravidlá - už sú tu písané, čiže, rúra musí byť dobre vyhriata, nesmie sa počas pečenia otvárať aspoň prvých 20 minút. nemal by byť problém. Dosť záleží aj na surovinách, aj na technologickom postupe. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané dobiela, sneh takisto. Múka sa miša s PDP a dobré je, ak sa preoseje. Nemusí sa dávať do každého cesta voda alebo olej. Aj tam sú isté pravidlá, ak sa dá voda, niekde sa píše, že horúca, inde studená, preto je dobré pridržiavať sa receptu, podľa ktorého robíme cesto. A aj rúru treba poznať, každá pečie inak.