Piškót, ktorý vždy vyjde fotorecept

honestka - fotkahonestka, 2. júna 2010
Piškót, ktorý vždy vyjde (fotorecept)
Foto: honestka

Aj ked su tu vacšinou skuseni kuchari, rozhodla som sa uverejnit "PISKOT" ktory zarucene vždy vyjde kazdemu aj menej skusenemu pekarikovi velmi dobre. Postup Zobraziť celý popisAj ked su tu vacšinou skuseni kuchari, rozhodla som sa uverejnit "PISKOT" ktory zarucene vždy vyjde kazdemu aj menej skusenemu pekarikovi velmi dobre. Postup je velmi jednoduchy, iny ako pri tradičnom miesani piškotov, zato však usepch je zaručeny.

15 minút
príprava

Suroviny

8 ks
1 pohar
1 pohar
spic noza
1/2 pohara
1/2 pohara
POHAR: 2,5 dcl




Postup

  1. 1

    Najprv si vyšlahame tuhy sneh s tym, ze do bielok dame štipku soli, alebo možete použit kyselinu vinnu o ktorej pisala Sovka. Ked je šlahanie na vysokej otačke v tretine, prisypeme kryštalovy cukor. Prilejeme žltka a len zlahka prešlahame.

    Piškót, ktorý vždy vyjde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do pohara s mukou si zamiešame prašok do pečiva a tuto postupne pri malej rychlosti slahača prisypame. V polovičke pridame tiež postupne olej, hoci cesto je dost riedke, babovka je o to lahodnejšia. Namieso oleja sa može pouzit aj rozpustene maslo. Ked je vsetko premiešane, prisypeme orechy a cesto je hotove.

    Piškót, ktorý vždy vyjde (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prelejeme do pripravenej formy (ja som použila babovkovu), ale kludne sa to može piect aj na plechu, ak chcete urobit cesto bez orechov -kludne- jeho štruktura sa velmi nezmeni a možete ho použit na všetky druhy piškotovych kolačov či torty, je velmi lahodne vlačne a krehke.

    Piškót, ktorý vždy vyjde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme 25 minut pri teplote 160°C. Nechame vychladnut na mriežke a papame. Cheers a dobru chut!

    Piškót, ktorý vždy vyjde (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

tinca
@honestka nezvyčajný postup ešte som takto nerobila, ale bábovka vyzerá krásne. A ten mixér nemá chybu.
zitar
Takéto cesto robievala moja mama , ale už som naň skoro zabudla, mala ho v zošite napísané ako "pečivo s olejom" a dávala ho piecť na plech a s ovocím.
Mixér ma tiež zaujal, vyzerá dobre.
babav
v jednoduchosti je krasa ,ako tvoja babovka!
torticka
Ak si náhodou budete "kupovať" ten mixér, tak" kúpte" aj mne,ak
Vás nechytia. Ale bábovka vyzerá a isto chutí dobre.
sovka62
Tiež takto pripravujem piškótové cesto. Najviac sa mi páč, že sa spraví naraz, netreba zbytočne umývať misu z mixéra (a ten tvoj teda vyzerá úžasne). Bábovku máš krásnu, až sa mi slinky zbehli.
alexdidi
I keď mám výborný recept na bábovku od mojej svokry, vyskúšam aj tvoju bábovku, lebo vyzerá báječne...na ten mixér som poškuľovala tam u vás za veľkou mlákou, ale tu je veeeľmi drahý, tak som zvolila prijateľnejšiu alternatívu.
evanaaa
Pekná bábovička. Kedˇže ako diabetička nemôžem robiť normálne piškotové cesto kde sa žľtky vymiešajú s cukrom, lebo dia cukre by sa tak nedali,musím to robiť naopak - najprv sneh, lebo ten sa s umel. sladidlami dá vyšľahať a do toho zamiešať žľtky, takže tento recept môžem, aspoň niečo pre mňa.
honestka
@evanaaa : som radaze sa ti hodi, je to ozaj recept na ktorom sa neda nic pokazit - moze sa zamienat na vsetky mozne pouzitia a naviac vzdy vyjde kazdemu!
@forneta : pohar ma 2,5 dcl- uvediem v recepte-dakujem.
honestka
Aj tu patri tento robot medzi cenove drahsie a vyraba sa uz velmi vela rokov myslim, ze stale tou istou pevnou technikou a zatial ho nenahradzuju umelymi kolieskami.
Cena zakladneho vybavenia mixeru trebarz 350 W je od $ 350 a vyssia (W) su okolo $600. dalsie doplnky ako mlynceky na kavu, syr, robenie cestovin (valkanie, krajace na lingvinie ci ravioli) sa dokupuju potom samostatne a stoja tak od $$ 99-300.
Tu sutazi v predaji vela druhov inych znaciek kuchynskeho vybavenia, tato znacka KitchenAid si drzi svoje ceny vyrovnane na urovni. Byvaju vsak akcie, kedy daju % dole, ale zase mame pri nakupe ine taxe, takze sa to aj vyrovnava. Tiez som si na zaciatku radsej kupila lacnejsi Braun (a bol vyborny-ale tento sa robotou opotreboval a nahradzat tu jeho suciastky bolo cim dalej tazsie) a tak som ho zamenila. Je to velmi vykonny stroj, ale pre beznu domacnost staci ten s mensou wattage, iba ak niekto pracuje s cestom ozaj vela cim vykonnejsi tym lepsi...
Dakujem za vsetky prijemne comments a pozdravujem VAS!
zdezda
:-) krásna bábovka, tiež mám podobný recept, hrnčekový, no s menším počtom vajec :-), no aj tento urobím, nech môžeme porovnávať, dík :-)
honestka
@zdezda : mozes ho urobit aj s menej vajec, jeho obsah sa troska zmensi, moje boli nejake mrnavejsie...
stefanus191
cholesterol, cholesterol, aj by som prijal recept s menej vajickami, tych je tam ozaj moc, ale moze byt ta babovocka chutna....
kuchticka
honestka, jatiez robim takuto "olejovu buchtu" tomu hovorim po cesky. Da sa doplnat, obmienat na rozne sposoby. Raz dam do nej kakao a je mramorova buchta, inokedy rozlejem na velky plech a dam ovocie a drobenku a je ovocny kolac. Najradsej mam cranberies v konzerve (robim zasobu ked ich maju na zlave pred Thanksgiving).
kuchticka
@stefanus , z tych vajiciek nemaj tak velky strach. Uz dokazali vedci, ze ten cholesterol v zltkoch nie je tak nebezpecny ako sa kedysi hovorievalo a dopraj si dobru babovku podla honestky.
kuchticka
@stefanus , este som zabudla dodat, ze cholesterol bude iba v zltkoch, ked pouzijes olej CANOLA. Ten neobsahuje ziadny cholesterol, ako ine zeleninove oleje. Alebo olivovy, len to budes mat o nieco drahsie.
jerica
Vyberiem si moju starú kamarátku ETU, spravím tiež s orechami do bábovkovej formy,pripomenula si mi moju bublaninu. Tie tvoje zabíjačkové hody , to bola s foto dokumentom jednotka.
veronka8
túto piškotu používam ako podklad pod nanukové rezy a všetkým veľmi chutí ...........
ďalšia bezplatná reklama na kuchynskú techniku.....
mali by ste si dať za ňu zaplatiť...........
enge149
ten robot je najzaujmavejší,aj ja som číítala značku,aj pekná farba,ale kvalita je teda super...ako nás to všetky zaujalo,toto nám padlo ako prvé do očí,to je vidno,ako baby sledujú aj techniku,dnes sa už tá "lacná"neoplatí pri častejšom pečení...ja som nespokojná s "moulinex"všetko je fajn,len namiesto klasických metličiek na sneh,je tam jedna veľká šľahacia lopatka,a tá nevyšľá tak bielka do peny aj do tuha ako klasické šľah.metličky/kovové/tá lopatka je umelá,to čo niekto spomínal,nie je nad kovové,aj dnes sa mi na zmrzline pokazila naberačka tá vyklapacia a bola to tiež značková,už aj letela do tried.odpadu do plastov a bude nová iba nerezová...kvalita sa oplatí
zdezda
:-) keď ste spomenuli robot, aj ja mám ETU, no dala som ju na chalupu, lebo som po 20-tich rokoch túžila mať niečo nové, modernejšie a kúpila som si tiež "moulinex", no má malú výkonnosť a tiež sa mi nepáčili tie umeliny, no tak teraz, po 5-tich rokoch už mám "kenwood" a som veľmi spokojná, stačí mi iba 1 zdravá ruka na obslu, je super, ďakujem honestka za odobrenie mojej poznámky, bo mám domáce, veliké vajíčka :-)))
jerica
Tá bábovková forma je s keramiky? Veľmi dobre vyzerá forma hotovej bábovky.
honestka
@jerica , forma je kovova z tych tmavych "teflonovych" plechov a je uz velmi stara- nie je potrebne ju velmi vymazat pred pecenim, vzdy vjyde jednoducho von. Nejako viacej mam rada tie klasicke veci, mam par aj tych novo-plastickych a zalezi asi len od nalady, co sa pouzije. Dakujem a pozdravujem ta!
jerica
Ďakujem za pozdravenie, tiež mám tú umelú, ale použila som ju raz a dosť, bábovka sa nevedela nie len vyklopiť , ale ani odtrhnúť.Neviem či som urobila niekde chybu, lebo forma je TUPPERWARE .
Mám aj sklenenú,le tá tiež nie je žiadna výhra, mám teflonovú , ale tá je nízka , široká a nemá ten klasický tvar pravej bábovky ako je tvoja.
Odpísala som ti do rožkov.
wiola
no je to vyborna babovecka vyskusajte ,vyborna lahodna krehucka
michsamant
tak toto urcite skusim, recept sa mi paci a ten mixer to je paraaaada! taky tu urcite nezozeniem, tak som sa pokochala pohladom aspon u teba :) btw, krasne babatulko v profilovej fotke:)
evusik
@honestka dnes som robila piškótu podľa tvojho receptu a musím povedať, že je fakt ohromná, ja som robila taký obyčajná koláčik, dolu piškóta navrch puding s ovocím, robievam tak už dávno, ale taký dobrý ako s tvojou piškótou ešte nikdy nebol. Úplne super, už budem robiť len takto :-)
honestka
@evusik : dakujem! som rada, ze ti vysiel tak dobre a recept som uverejila preto, ze som ho ucila robit dievcata, ktore ozaj k "peceniu nemaju moc" a niekolko z nich mi povedalo, "ze im to zachranilo manzelstvo"(hehe), lebo zaujimave- akoby vsetci muzi mali radi sladkosti aj ked su jednoduche. A na tomto piskote je dobre to ze sa da pouzit na vsetky formy zakuskov aj vynikajucich tort, zalezi len na plnke.
Dufam, ze recept posluzi aj dalej.
evanaaa
Honestka, ešte raz ti vďaka za recept, vyzerá univerzálny.
honestka
@Evanaaa , ani nevies predstavit ako dobre mi padlo precitat si prave dnes komentar tvoj a od Evusika, ze to tak dobre pracuje. Vies prave nedavno som mala dost nepriaznive komenty, ze by som mala recepty upravovat na "slovenske pomery", kedze tam vsetko tak nedostat ako mam k dispozicii ja... Velmi sa snazim, aj s pomenovanim aj s "nahradami" tak ako so slovecinou- aj v tom, ze som sama tu mala problemy naopak premenit dobre osvedcene recepty z domu prave kvoli surovinam. Ale su tu rozni nespokojnici a tak to treba zrejme len ignorovat, hlavne ked jeden vie, ze pridanim receptu vlastne odporuca svoje vedomosti druhym... pozdravujem a prajem, aby si tu nasla vela takych receptov, ktore sa stanu osvedene aj u teba, ako sa zatial par stalo v mojom pripade.
A naviac tvoja nova fotka je skvela- vyzeraz velmi dobre!
yana
Teda honestka, pozeram na tie fotky a co nevidim Kitchen aide. Tiez ma oci bolia, ked miesam alebo miesim cesto. Dnes som sa tak narobila pri vyrobe apple sauce. Hned som si musela vyhladat, kto to na Slovensku vlastni mojho kamarata a ono to tot suseda z Calgary. Co si tu pisala o chlebe je absolutna pravda. Ako mozu chlebom nazvat nieco, co sa da zrolovat do gulicky. A tu tvoju piskotu cez vikend vyskusam. Ideme na party, tak treba volaco zobrat.
honestka
@yana : dakujem a pozdravujem, dufam, ze kolacik uspokojil, kludne sa ozvi, ked si nablizku, v profile mam skype.
babinka
tak konecne som sa aj ja dopracovala k tvojmu receptu a upiekla som nadhernu piskotu, az mi takmer tiekla z pekaca von. Tych 8 vajec som dala - bolo treba ubrat, lebo my uzivame dost velke, ale co uz, mala som taku radost, ze po upeceni kolac nesplasol, ako sa mi predtym stavalo. A to som si vymiesala aj zltka s polovicnou davkou cukru (pre istotu, bala som sa, ze sneh nebude stacit na skyprenie) aspon trosku mixerom a nakoniec som zabudla dosypat orechy - kolac v rure a ja upratujem a orechy na pulte. :). Aj olej som trosku znizila davku, lebo my uzivame doma iba olivovy a ten ma prenikavu aromu. A dostala som vela pochval - a to som iba ja okostovala okraj, ked som ho naplnila. Nemas nahodou dobry recept na plnku? Ved vies, ako sa tu natrapime, kym sa to chutou podoba slovenskym vyrobkom. Este raz vdaka za vyb orny recept.
honestka
dakujem @babinka , mam aj osvedcene plnky, ktore tu robievam a ked sa mi cas troska uvolni zase pridam zaruceny recept.
ellinka51
Ten mixer mam aj ja - len cerveny a milujem ho,lebo je dost silny aj na miesenie chleba.
elisticka
az dnes som objavila tvoj receptik :-)))vyzera dobre vyskusam uz je ulozeny..... ale tem mixer je ok!!!
ivosenka
@honestka , velmi podobný piškot dělám na dorty - jen z 5 vajec do 25cm formy a do mouky přidávám kakao, ale postup je stejný :) musím potvrdit, že se stal nejpoužívanějším ze všech, které jsem vyzkoušela...časem se snad dostanu i komu sem tento recept také dát včetně ukázek dortů :)
honestka
@Ivosenka : uz som spominala, ze tu vajicka nie su ako u nas doma ani kvalitou ani velkostou. suhlasim, ze ked ich mam z trhu, stacilo by tych 5 na tuto formu ako aj na celu tortu. == A je pravda, ze tento piskot upecie aj ten, kto je v kuchyni zaciatocnik. Dakujem si skvela!
sniff
Velmi rada varim podla tvojich receptov, jedlo je vzdy vyborne, tuto piskotu zvyknem robievat v nedelu na ranajky za par minut je vsetko z taniera fuc a to sme na to len dvaja .... K tomu mixeru : je sice drahy, ale u nas v Kanade mame vzdy 25.12 vypredajovy den (boxing day) a vtedy vsetko v obchodoch zlacnie niekedy az o 80% a tak aj mne minule Vianoce jezisko priniesol darcek o den neskor a to tento mixer :) je vyborny .
honestka
@SNIFF : velmi pekne dakujem za doveru. momentalne som zdravotne obmedzena vyvarat v kuchyni a tak aj ked skusenosti su, recepty neuverejnujem. Ale ak -a -kedykolvek by si mala problem s ohotou poradim. Prijemne chvile v kuchyni zelam- a s tymto mixerom je ozaj krasa pracovat. gratulujem k jeho zakupeniu pretoze ked sa kuchyna zacina vybavovat- stji zato zakupit kvalitne riady, pretoze pretrvaju jedneho kuchara. Pozdravujem zatial este s krasne slnecnej Calgary.
jamarlen
áááách, @honestka , vidím ťa v komentároch po dlhom čase, a potešil som sa, chýbaš a určite nie len mne. aj my často používame tvoje dobré recepty aj rady a tešíme sa na tvoje uzdravenie, nech to tu aj vďaka tebe kvalitou /nie iba robotov/ prekvitá:)))marlen
marienka44
@Honestka ,prečítala som komenty vsetky a tak som sa docitala, ze tych 8 vajec asi netreba, ked su vacsie. Tento tyzden idem robit tortu k 90.narodeninam zatovej mamy a vyskusam tento recept. Aj ja pouzivam na piskoty, rolady tzv. opacny postup, teda najprv sneh , do toho zltka a nakoniec sypke zmesi. Mam teda pouzit menej vajec? Su domace od sliepok svatky, ktore sa pasu v zahrade. :-) Dakujem a pozdravujem do Calgary.
honestka
prepac ze som sa neozvala skor, dakujem za pozdrav @marienka44 , ano, tunajsie vajicka obcas nezodpovedaju jednotnej hmotnosti a preto musim pouzit viacej malych.
vahove sa to vyrovna akoby som pouzila normalnu velkost.
dakujem za doveru vyskusania receptu.
anikahl18
Bude vadiť keď sa zameni pár lyzic muky za kakao?? Mam radšej tmavé piškótové cesta . Dakujem@Honestka (2.6.2010 18:55)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia