Rôzne

Pestovanie byliniek

anina6 - fotkaanina6, 13. marca 2014

Chcela by som si pestovať bylinky na záhrade, včera som si kúpila semiačka mäty, bazalky a špenátu. Nakoľko nemám skúsenosti s ich pestovaním, prosím o radu ako na to? mám najpr vysiať semienka do válovčeka a pripraviť si sadeničky. a potom ich vysádzať do hriadky vonku? viem, že ste tu skúsení aj v tejto oblasti, tak budem veľmi rada, ak mi poradíte. teším sa na vaše osvedčené rady a skúsenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
ja by som ich zase chcela pestovat na balkone,tak aj taketo rady si vdacne precitam :-)
minuly rok som sice mala urodu nad ocakavanie, ale behom zimy mi takmer vsetko vyhynulo - salvia, dobra mysel,materina duska,jahody,vres...
v zahradnictve mi povedali, ze preto, lebo bola tepla zima,rastliny ozili, nemali dost vlahy ( behom zimy som poliala mozno 4-5x, nevedela som, co to spravi,ked voda zamrzne truhliku ) a rastliy jednoducho vyschli
mrzi ma to o to viac, ze ja mam tendenciu rastliny skor utopit, ako nechat takto vyhladovat :-(((
kimlo
Najlepsia odbornicka na pestovanie byliniek je @evusik ,ona by vam mohla poradit. Ja som pred rokmi tiez zopar druhov byliniek vypestoval zo semien, ale je s tym velka piplacka, odvtedy to robim ze si kupim priamo hotove v nejakom markete a potom ich len presadim do lepsieho substratu a kvetinaca, najmä jednorocky. Trvalky mam na zahrade priamo v pode a to ligucek, salviu, palinu, tyminan, medovku, levandulu a yzop. Doma mam v kvetinacoch bobkovy list, bazalku, rozmarin a pazitku. Taktiez niekolko druhov chilli, maju uz 6 rokov.
smejkad
bobkovy list???
ake je to velke?
davas do varenia cerstvy?
ja ho davam vsade, kde nevadi, vnimam ho totiz ako liecivku, ale myslela som, ze to je velky krik az strom :-)))
clovek ani netusi, aky je nevedomy :-)))))))))))))))))
kimlo
Ja ho mam vysoky asi 50cm,v kvetinaci. Teraz zacina vyhanat nove vyhonky a listky. Do varenia sa pouzivaju susene, su viac aromatickejsie ako cerstve. Mozes si ho objednat z rastlinky.sk, alebo este lespie kupit niekde na jarmoku v stanku s bylinkami. Je to trvalka, vydrzi roky a rezom a strihanim sa da tvarovat na dekorativny stromcek.
anina6
@smejkad , @kimlo a @margaretka ďakujem za vaše príspevky do diskusie, ja by som však chcela vedieť ako pestovať bylinky v záhrade. či ich vysejem rovno do hriadky, asi v akom čase alebo aké máte skúsenosti s ich pestovaním byliniek v záhrade milí varecháči. vopred ďakujem za vaše rady.
sovka62
Návod na pestovanie máš na zadnej strane každého vrecka so semenami. Je to v piktogramoch. Takže ak tam máš napr. domček a v ňom bodky, znamená to, že osivo treba predpestovať, napr, v tých bedničkách. Ak sú bodky priamo na ploche, mimo domčeka, znamená to, že sa vysievajú priamo do pôdy. Máš tam aj termín sejby rímskymi číslicami (mesiace), aj termín zberu, tam je košíček. Všetk pekne po lopate. Na prednej strane máš údaj o tom, do akej výšky rastlina
vyrastie, aby si ju v záhrade vedela umiestniť, vyššie do zadu, nižšie dopredu.
anina6
akurát som si to čítala milá @sovka62 , ďakujem za vysvetlenie. áno všetko je na tých sáčkoch vysvetlené, tomu rozumiem aj dátum sejby tam je a aj ten košíček. len som si nebola istá, nakoľko s bylinkami nemám skúsenosť resp. s ich vysievaním. doteraz som na záhradke sadila len zeleninu a zemiaky. tak som chcela vyskúšať aj nejaké bylinky.
nadia56
my si tiez pestujeme bobkovy list, v lete je zakopany v zahone na zahrade a na jesen ho presadime do kvetinaca a dame dovnutra, ako pise @kimlo , prave teraz vyhana nove listky:-)
alena45
bazalku si zvyknem predpestovať na okne v paneláku a keď má už pravé lístky, a už prešli zmrznutí, tak ju vysadím na hriadku po dva kúsky. Ale pestovala som aj tak, že som do malého riadku nasiala semiačka a potom rozsadila. Lenže na záhradu chodím raz do týždňa a keď je dlho sucho, tak sa to nemusí podariť. Doma predpestúvam aj majoránku, levandulu, aj medovku a šalviu. Potom presadím. Špenát môžeš sadiť rovno na hriadku a čo najskôr, lebo keď bude veľmi teplo, rýchlo vybieha do kvetu. Matu som sadila vždy zo sadeníc od susedov, ale tiež by som ju predpestovala na okne.
anina6
@alena45 veľmi pekne ti ďakujem, presne toto som potrebovala vedieť. si veľmi milá, ako som už písala, s pestovaním byliniek nemám skúsenosti, tak mi tvoje rady prišli veľmi vhod. @nadia56 vďaka aj za tvoju radu, zas mám nejaké nové vedomosti.
tati2008
@anina6 ,mätu zasej do starej nádoby(vedro)s otvormi na dne a potom ju zakop aj s nádobou,pretože sa rozrastá do šírky rýchlo a tak isto aj medovka.To sú moje skúsenosti.
radost
pridám sa k @tati2008- čo sa týka pestovania mäty -máme ju v plechovej skruži-bo inak sme to nezvládali..:-)
@anina6
ked predpestuješ teraz v črepníkoch-vysadíš s hlinou von-urýchliš..
tiež sme pestovatelia byliniek..najradšej mám trvalky :mäta, medovka, yzop, echinácia, maralov koreň, kamilky-tie sa neustále vysievajú sami -stačilo prvýkrát rozhodiť semienka na políčku-teraz sú kde-kade..alchemilka, šalvia, nechtík-tiež sa stará sám o seba samovýsevom, palina pravá i estragon, medvedí cesnak..atd..
nech ti robia radosť a vylepšujú zdravie..
rulik
aj ja pestujem vavrín pravý(laurus nobilis), ktorého sušené listy sa pod názvom bobkový list používajú ako korenina, mne sa ale zdá v jedle voňavejší čerstvý,
s dopestovaním špenátu to býva zložitejšie, ked sa vyseje neskoro zvykne vyraziť do kvetu, aj vtedy ked je sucho,treba striehnuť a včas zaštipnúť a hlavne vyjednotiť aby listy mali dosť miesta
anina6
@rados ť vďaka za tvoje rady, určite ich využijem a teším sa na zdravé bylinky. pekný večer želám.
radost
áno..so špenátom sú ozaj problémy-dľa počasia..preto pestujeme aj mangold-je bezproblémový, chutný..nenáročný..
alena45
@radost , presne, špenát už ani nepestujem, možno by sa skôr oplatilo ho pestovať na jeseň, na jar to nemalo význam. Vyrástlo pár malých lístkov a za pár dní už rástla aj stonka s kvetmi. Ale mangold - stačí pár rastliniek a máš zelene na pol roka, stále chutný a krásny, listy odtrhávaš celé vegetačné obdobie do prvých mrazov - super zelenina. Tento rok vyskúšam Toscano kale, konečne som dostala semiačka, dúfam, že nebude mať veľa škodcov, tiež sa odtrháva postupne po listoch.
radost
@alenka
čo to je..??dostať kúpiť semená..??dáka nová odroda manglodu..??
my sme odskúšali nechať mangold na záhrade aj cez zimu-pred dvoma rokmi-a on ti na jar začal vyháňať mladé listy-a mali sme zavčasu..aj teraz máme dva staré korene..uvidím-či sa zopakuje..
škodcov som si ani nevšimla..v jeseni mal listy nádhernej zdravej farby veľkosti ako lopúchy...radosť robí..kým špenát väčšinou opúak..:-)
alena45
mangold je super v tom, že okrem nejakého slimáčika nemá škodcov, toscano kale je toskánsky kel, alebo toskánska kapusta česky, a tie mávajú tie biele potvory lietavé. Semená tu nepredávajú, dcéra mi objednala v Londýne.
anina6
no tak ten mangold by som aj ja rada vyskúšala, a dá sa u nás bežne kúpiť? vyskúšam aj špenát, uvidím ako to pôjde. dievčatá ste veľmi zlaté, zase som o niečo múdrejšia. veľmi pekne vám ďakujem za vaše rady a bohaté skúsenosti, ktoré sa mi určite zídu pri pestovaní byliniek.
anina6
práve som si čítala na internete o mangolde, veľmi sa mi to pozdáva. tak si pozháňam semiačka a ide sa na to.
magdalena30
Mangold mám na záhrade ešte z minulého roka, ale bude ho ešte dosádzať. Bylinky si pestujem aj ja. Tento rok chcem mať ešte bylinky na balkóne. Akurátne včera som sadila bylinky do miniparenísk z lidla, sadila som: bazalku, medovku, tymian, saturejku horsku, majoranku, pažítku, citrónová tráva, majoránka. Mám aj bylinkovú záhradu priamo v záhrade, ale toto bude na balkóne aby som nemusela behať hore dole, a mala ich po ruke pri varení. Špenát sadíme každý rok, a je pekný. V záhrade mám tieto: levanduľa, medovka, pažítka, yzop, palina dračia, ligurček, šalvia, materina dúška, tymián, rebarbora, medvedí cesnak(ale málo )..
anina6
@magdalena30 vďaka za tvoj komentár, vidím, že s pestovaním byliniek máš veľké skúsenosti. tak ked nebudem niečo vedieť, obrátim sa na teba. pekný deň ti prajem.
jozefj
Bobkový list (Vavrin) som si doviezol z Chorvátska.V Auguste až v Septembri sú na Vavrinovníkoch zrele semienka podobne novému koreniu stačí len nazbierať a doma zasadiť.Môj už ma 1,5 metra je nádherne košatý.V lete záhrada alebo balkón a v zime dnu v byte.Je proste nádherny.
babidka
Mozes skusit aj inu alternativu - teraz zasej bazalku, majoran , salviu ,oregano/pamajoran/ , tymian atd . do sklenika - niekde do polotiena , staci iba na plochu aku maju debnicky . Obcas polej -skor pouzivaj rosenie , aby ti nevyplavilo semienka .V pripade , ze hrozi v noci vacsi mraz , tak to zakry netkanou textiliou . Semienka velmi rychlo vzijdu , maju dost miesta , nehrozi im podmacanie a vyrastu ti krasne , zdrave a silne priesady. V majiu potom vysad do zahonu . My to takto robime uz roky - najprv kvoli nasim mackam , ktore mi vzdy s radostou rozhrabali vsetko v truhlikoch. No a neskor, ked sa to osvedcilo , tak sme zacali takto vysievat aj paradajky .U nas je dost chladno velmi dlho a napr. papriky pestujeme iba v skleniku a paradajky iba vo foliovniku - inak by sme sa velkej urodu nedockali :-(
anina6
@jozefj díky za tvoju radu, @babidka vidím, že aj ty sa vyznáš v pestovaní byliniek. len náš skleník je ešte v nedohľadne, polovička sa už naňho chystá. tak si bylinky asi predpestujem v truhlíkoch na parapete. aj keď teraz rozmýšlam, že ideme pikírovať papriky a paradajky a bude ich statočne. budem mať obsadené pomaly všetky okná v dome. ale na bylinky si nájdem nejaké miestečko určite. ešte raz veľmi pekne ti ďakujem za tvoje pre mňa veľmi cenné rady. pekný večer.
dadula333
Dobrý deň :) Chcela by som Vás požiadať o radu čo sa týka pestovania byliniek (na záhrade či v kvetináči), kedy ktoré sadiť do zeme, alebo kedy a ako urobiť priesady. Nemám totiž s pestovaním žiadne skúsenosti. Mala som na mysli mätu, medovku, šalviu, oregano, medvedí cesnak, kôpor, rozmarín, borák, kapucínky, možno nejaké exotické. Prípadne prijímem aj Váš návrh čo by bolo vhodné. Za rady vopred veľmi pekne ďakujem
skaut
Mám na záhrade krásnu mätu, dnes som zistil, že vrcholky sú obsypané kovovo lesknúcimi chrobákmi asi 1 cm dlhými žlto zelenej farby. Čo s tým sa dá robiť? Aký postrek mám použiť, aby mäta prežila???
Poraďte, prosím.
radost
@skaut
mätu som už strihala..suším..bude druhé kolo..ked sú to chrobáky-ostrihaj-opláchni-ony sa zmijú..ešte ti narastie..ja by som nestriekala..bylinky nestriekam...vošky sú horšie..
katka78
Neviem, či to zaberie aj na "tvoje" chrobáky, no mne sa podarilo zničiť vošky kávou. Takou tou hnusnou, čo vlastne ani nie je káva - nescou. Niekde som tiež čítala, že sa dá postrekovať výluhom z cesnaku, no ja som mala vošky na mladučkom estragóne a bála som sa, že ho cesnak spáli. Tak som naliala do postrekovača vodu, šupla tam za lyžicu nescafé a poctivo tým estragón postriekala. Jeden deň dostal kávu, druhý sprchu čistou vodou. Asi týždeň som ho takto trápila, vošky zmizli a odvtedy tam ani nie sú a on sa má celkom k svetu. Držím palce :-)
1x methi
methi
Super rada @katka78 tiez sa teraz trapim s voskami na jednej rastlinke, tak toto na nu skusim.
katka78
Držím palce Miška, dúfam, že pomôže. Ona tá rastlinka bude po tej neske taká hnedá, uleptaná, ale to sa potom zase osprchuje :-)