Ahojte :)
Doma máme plynovú trúbu. Mäso, zemiaky sme už spoločným úsilím zvládli dopiecť do dokonalosti ;) ale čo sa týka perníkov, piškotových ciest tak to ešte stále nie je ono. Ako koľvek sa snažím tak vždy to cesto nejako splasne. Proste nenarastie.. Ono to v tej trúbe vyzerá dobre, pečiem podľa časov v receptoch a občas tú minútu aj pridám ale výsledok je vždy rovnaký.. V trúbe buchta krásne narastie a keď ju vyberiem tak po chvíli splasne a keď ju rozrežem vidno na priereze ako keby 3 vrstvy z čoho horná a dolná je jasne upečená a tá v strede je ako keby zbita no nie surová.. Kebyže to tam nechám ešte dlhšie tak sa pripáli.. nechápem.. Pomôžte mi :)
Nechala som ho tam natrvalo. Okrem toho je treba znížiť teplotu o cca 15 stupňov, oproti tomu, ako sa píše v receptoch. Vyskúšaj, možno sa ti to podarí k spokojnosti.
Voľakedy, asi pred 40 - 55 rokmi, sme mali plynový sporák, ktorý mal rúru neskutočne jednoduchej konštrukcie a pieklo sa v nej fantasticky. Podstatne lepšie, ako v elektrickej rúre. Spaliny boli usmerňované v celom objeme tak, že keď sa dal plech úplne hore, bolo možné cesto zhora aj spáleť, pričom zdola bolo nedopečené. Teda správne umiestnenie znamenalo aj dobrý výsledok pečenia. Dnešné sú zdola izolované, aby pečené cesto nebolo spálené, ale nakoľko všetky spaliny idú len zdola, po okrajoch, nestačí to na rovnomerné pečenie. Pred časom som kúpil plechovú striešku, ktorá mala zabrániť spáleniu od spodu. Trochu to pomohlo, ale stále to nebolo ono. Obvykle pomôže, dať na spodok rúry pekáč s vodou.