Varenie

Pečenie v plynovej trúbe

lucka555 - bez fotkylucka555, 18. apríla 2015

Ahojte :)
Doma máme plynovú trúbu. Mäso, zemiaky sme už spoločným úsilím zvládli dopiecť do dokonalosti ;) ale čo sa týka perníkov, piškotových ciest tak to ešte stále nie je ono. Ako koľvek sa snažím tak vždy to cesto nejako splasne. Proste nenarastie.. Ono to v tej trúbe vyzerá dobre, pečiem podľa časov v receptoch a občas tú minútu aj pridám ale výsledok je vždy rovnaký.. V trúbe buchta krásne narastie a keď ju vyberiem tak po chvíli splasne a keď ju rozrežem vidno na priereze ako keby 3 vrstvy z čoho horná a dolná je jasne upečená a tá v strede je ako keby zbita no nie surová.. Kebyže to tam nechám ešte dlhšie tak sa pripáli.. nechápem.. Pomôžte mi :)

@zareaguj


Diskusia k téme

vybusna
Ja mam dve domacnosti a v jednej mam elektricku a v druhej plynovu ruru, takze skutocne piect v tychto dvoch zariadeniach je odlisne a musela som sa naucit, ako piect. Tento problem, ktory popisujete nemam, perniky sice nepeciem, ale piskotove cesta v plynovej rure (rezy, torty, rolady, kysnute, krehke, linecke a podl) celkom bezne. Idem Vam napisat sukromnu spravu.......
vybusna
Este ma napadlo....skuste dat okrem plechu, v ktorom je cesto, dat na uplne spodnu mriezku prazdny plech . Mne sa zda, ze Vy to peciete na prudkej teplote. Ja co sa tyka pecenia piskotov peciem tak na 180 stupnoch
rulik
možno je to blbosť, ale niekde som čítal, že ak je na začiatku pečenia vysoká teplota cesto rýchlo vybehne, urobia sa veľké bubliny, ktoré po upečení neudržia formu a spadnú, vraj sa to stáva v plynových rúrach, takže začiatok pozvolna, ale neručím za text
lucka555
@rulik noo keď tak čítam tvoj komentár tak mi to veľmi pripomína môj prípad.. problém je že netuším koľko stupňov je v tej trúbe už som aj hľadala teplomery do plynovej trúby no nikde som nenašla..
rulik
ja som kúpil niekde na nete, ale majú aj v okay elektro taký malý stojančekový, tak najlepšie pripravíš teplotu pre koláč, aby nebola rúra na začiatku veľmi rozpálená, ja mám síce elektrickú ale keď ju nahrievam zvyčajne počkám kým sa mi teplota ustáli a až potom vkladám, mäsu je to jedno, tam problém nie je
mikulas33
keď sme mali ešte starú moru naspodku sme mali poukladané škridle klasické hlinené aby sa tá teplota lepšie rozložila a aby sa koláče zospodu nepripálili :)
lucka555
Ďakujem všetkým za komentáre na ten teplomer sa hneď idem kuknuť na net ;)
motyka
Ešte pred 2 rokmi som mala plynovú rúru. Bola lepšia ako tá terajšia elektrická. Zo začiatku sa mi tiež všetko pripaľovalo. Zohnala som si rovný plech zo starej Nory a dala som ho na najspodnejšiu mriešku.
Nechala som ho tam natrvalo. Okrem toho je treba znížiť teplotu o cca 15 stupňov, oproti tomu, ako sa píše v receptoch. Vyskúšaj, možno sa ti to podarí k spokojnosti.
peter48
V prvom rade, Trúba je na trúbenie, pečie sa v rúre.
Voľakedy, asi pred 40 - 55 rokmi, sme mali plynový sporák, ktorý mal rúru neskutočne jednoduchej konštrukcie a pieklo sa v nej fantasticky. Podstatne lepšie, ako v elektrickej rúre. Spaliny boli usmerňované v celom objeme tak, že keď sa dal plech úplne hore, bolo možné cesto zhora aj spáleť, pričom zdola bolo nedopečené. Teda správne umiestnenie znamenalo aj dobrý výsledok pečenia. Dnešné sú zdola izolované, aby pečené cesto nebolo spálené, ale nakoľko všetky spaliny idú len zdola, po okrajoch, nestačí to na rovnomerné pečenie. Pred časom som kúpil plechovú striešku, ktorá mala zabrániť spáleniu od spodu. Trochu to pomohlo, ale stále to nebolo ono. Obvykle pomôže, dať na spodok rúry pekáč s vodou.
lucka555
@peter48 nato, že si taký skvelý lingvista tak slovo "spaliny" určite cesto nepečú keďže spaliny sú plynné produkty vznikajúce počas spaľovacieho procesu.. ale dobre keďže sa blížia Vianoce budem sa tváriť, že tvoje pomudrovanie na začiatku komentáru mi nejak pomohlo resp. tebe..