Varenie

Parížske rožky pôvod?

camembert - fotkacamembert, 8. decembra 2017

Zdarvím, viete niekto, kde a kedy vznikli parížské rožky a prečo sa volajú parížske? A aký je ich originálny názov alebo ako ich nájdem v angličtine?

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
No neviem pozrel som zoznam 30 najpopularnejsich zakuskov v Parizi a tam nie su, mozno cislo 35? alebo je to podobne ako s dalsim popularnym slovenskym receptom o ktorom nemaju francuzi ani sajnu... francuzske zemiaky -:)



haji
@2010 (8.12.2017 23:38)
Asi jako Bratislavské plecko s Bratislavou. Jsou to JENOM názvy. Sami autoři ví, proč právě Bratislavské či Pařížské a podobně. Jenže kde je konec autorovi. Pařížský je i salát, salám, dalo by se pokračovat. Naprostý souhlas s @Rulik hlavně že chutia.
jozefj
Podľa mňa pochádzajú z Parižoviec bolá to obec na Liptove. Momentálne je zatopená Liptovskou Marou. preto to nikto nemôže dokázať...
kimlo
@Jozefj (9.12.2017 12:58)

Ano, poznal som odtiaľ nejakého Jana Ďaláka, jeho babka ich vraj robievala ešte keď bol Tiso Masarykom...
1x jozefj
dormella
Jinak cokolada (nejlepe horka, ale muze byt i jineho druhu) rozpustena v horke smetane s pridanim kousku masla je tzv. ganache, typicky francouzsky krem - poleva. Kdyz ji nechame vychladnout a naslehame, vznikne to, co my nazyvame parizska slehacka, francouzsky - ganache montée au chocolat.