Foto: janger
Toto jedlo pochadza z Francuzska, z krasnej oblasti Haute-Savoie. Je oblubene hlavne pocas lyzovacky, teda je spojene so zimou... Napriek tomu, ze je Zobraziť celý popisToto jedlo pochadza z Francuzska, z krasnej oblasti Haute-Savoie. Je oblubene hlavne pocas lyzovacky, teda je spojene so zimou... Napriek tomu, ze je uz marec, u nas je dost zima, padal dokonca sneh...Tak som si spomenula, ze mam v mraznicke syr Reblochon, ktory som si priniesla z Francuzska a treba ho minut....Varila som, fotila som...a potom som zistila, ze tu na Vareche takyto recept uz je. Bol uverejneny uz dost davno, takze ho uverejnujem na ozivenie pamati. A moj postup je trosku iny.
porcie
Postup
-
1
K tartiflette patri syr Reblochon... Chcela som nieco o tom napisat, ale je to uz pekne popisane v tomto zazitku od varechaca @zemo: http://varecha.pravda.sk/zazitky/kto-vymyslel-francuzske-zemiaky/49-clanok.html Takze ak ma niekto zaujem, precitajte si to. A este nieco o syre Reblochon: Reblochon syr je v dvoch kvalitach. Jeden ma zelenu znacku (peciatku v kore), to je Rebochlon fermier – ten je vyrabany priamo na farmach v oblasti Thônes. A este je s cervenou peciatkou, Rebochlon fruitier, ten sa moze vyrabat v celej oblasti Haute Savoie. Myslim, ze fermier je drahsi.
-
2
No teraz k postupu. Je viacero postupov, viacer variacii. Ja som si vybrala tento. Je jednoduchy a nezaspini sa kopec riadov. Najprv uvarime zemiaky v supke.
- 3
Na oleji oprazime cibulu. Ja som pouzila jednu velku cibulu. Ale kludne si mozete dat cibule viac, bude to este lepsie.
- 4
Pridame k tomu pomliazdeny cesnak a na kusky pokrajanu udenu slaninku. Poprazime.
- 5
Prilejeme biele suche vino. Nechame to trosku zredukovat.
- 6
Zemiaky osupeme a pokrajame na platky. Pridame to k slaninke s cibulou. Dobre premiesame. Posypeme cerstvo mletym korenim.
- 7
Syr prerezeme (priecne) na dve polovice.
- 8
Polozime ho korkou dolu na zemiaky. Ja som ho este prerezala na polovice, aby som pokryla co najvacsiu plochu zemiakov. Niekto dava syr korou hore. Mne sa viac paci takto. Kora ma intenzivnu chut a pri peceni sa pekne roztopi a jej chut prenikne do celeho jedla. Ak date korou hore, tak bude povrch taky korovitejsi :-).
- 9
Dame do rozohriatej rury (175-180 stupnov) asi na 10 minut. Syr sa krasne roztopi a porozteka po zemiakoch. Potom zapneme gril priblizne na 10 minut a trosku zvysime teplotu. Syr ziska peknu farbu.
- 10
Pridat vino nie je nevyhnutne, no da tomu extra dobru chut. Je mozne pridat aj creme fraiche. V tom pripade to zamiesajte do zemiakov pred tym, ako date na to syr. Ja som smotanu nedavala. Syr je dost syty, pre mna to stacilo takto.
- 11
Hned podavajte. Ako vidite na fotke, syr sa krasne roztopil, poroztekal medzi zemiaky. K tomu si dajte nejaku zeleninu. Prajem dobru chut! Dala som to medzi zimne jedla, ale chuti aj v lete. Viem z vlastnej skusenosti :-).
- 12
Nemam to s inym syrom vyskusane, ale pridam alternativu...Docitala som sa, ze sa da pouzit napriklad aj: Epoisses, Pont-l Évêque, Crémier de Chaumes, Munster, Raclette, Brie, Camembert...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
krasne ,foto postup aj hlavný obrázok :-) .
či aj iný môže byť? potom bude chuť iná...
do BA 200 km...takže peňaženka môže byť vdačná-že u nás ho niet...:-))))))
Dakujem vam vsetkym za mile komentare :-). Vidim, ze problem je ten syr. Ja som si ho kupila (male balenie, byva aj vo vacsom) vo Francuzsku. Nie preto, ze by tu nebol zohnat, ale som jednoducho taky skrecok, ktory vzdy na dovolenke nakupi produkty, ktore su typicke pre tu krajinu. Potom nam auto praska vo svikoch, muz frfle, ze aki sme zase nalozeni :-))). Nuz ale, co uz ;-))). Ak by ste zohnali vacsie balenie tohto syra, tak budete mat na viackrat, da sa kludne zmrazit. Inac, docitala som sa, ze ako alternativa by sa dali pouzit syry Epoisses, Pont-l Évêque, Crémier de Chaumes, Munster, Raclette, Brie, Camembert. Iste aj s tym velmi chutne, hoci uz trosku ine...Musi to byt syr, ktory sa dobre roztecie. Iste su aj podobne slovenske syry. Verim, ze je to syr trochu drahsi, nuz ale netreba nam k tomu uz ziadne maso (okrem tej slaninky)...
@radost , píšeš, že máš do BA 200 km, pozerala som, odkiaľ si, nedozvedela som sa. ZA je tiež 200 km od BA, tak ak si od nás, v Auparku je tiež taký malý stánok, v strede blízko vchodu od starej tržnice, ale tak isto ceny strašné.
si zlatá..200 km nie je presný údaj-je zakrúhlený-ako ma učili v škole-nahor...:-))
@janger
vdaka za pochopenie..doplnenie...jedlá bezmäsité-zemiakové-mám rada..pekný deň...:-)
chut mam uz teraz a to je este len rano.
mam poruke brie a nabuduce pohladam original.
uz teraz, zrejme ani nebudem dlho cakat.
na zozname je uz napisany aj s druhom zemiakov a dam vediet, ako pochutilo u nas. hugs!
@afataga , neviem, myslim, ze s ementalom to uz bude trochu ine (hoci to tiez moze byt chutne), je to predsa iny druh syra. Skus pouzit Camembert, uz to viaceri s nim vyskusali a chvalia. Ten Reblochon sa uplne roztopi a roztecie pomedzi zemiaky a ma aj vybornu chut. Ked som ho prvykrat ochutnala, tak som povedala, ze uplne citim 'mastal s kravami' ;-))). Ono to vyznie cudne, ale tak nejako by som popisala tu chut :-).
www.gourmetsleuth.com/Dictionary/R/Reblochon-cheese-5573.aspx...
www.lafromagerie.co.uk/reblochon/...
Tu sa spomina horkost, ak je moc prezrety...
Je horka len kora, alebo aj vnutro syra?
Ešte raz vďaka, takto nejak sa podaril mne:
Teším sa na Vaše dojmy zo šalátovky... a pozdravujem všetkých Tvojich milovaných :)
Ďakujem.
Ahoj @mirkamt , creme fraiche by mal mat obsah tuku aspon 30%. Ak ho v tomto recepte aj nepouzijes, nic sa nestane. Pripadne aj nejaka ina kysla smotana, ktora znesie tepelnu upravu, by sa dala pouzit. Drzim palce, nech sa podari. A dufam, ze bude chutit :-). Pozdravujem.
Dakujem ti, @mirkamt , za spravu. Tesim sa, ze chutilo.
Velmi pekne dakujem za reakciu, @kikusiatko. Velmi ma tesi, ze jedlo chutilo a ze si napisala.
Pozdravujem :-).