Obchody a ceny

Označenie zloženie výrobkov

camembert - fotkacamembert, 25. decembra 2014

Viete niekto podľa čoho sa zoraďuje zloženie na obaloch výrobkov? Je to podľa percentuálneho zastúpenia tej ktorej zložky alebo si to výrobca zoradí ako chce?

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
malo by byť podľa množstva, myslím, že väčšina ich tak zoraďuje. Teda prvá je surovina, ktorej je vo výrobku najviac.
stefik
Výrobca si to môže zoradiť ako chce nemusí ani deklarovať veci ktoré spadajú pod výrobne tajomstvo. Ale vačšinou sú hlavne zložky prvé a potom ostatne, v poslednom čase sa e číslo neuvádza ale sa udávajú triviálne názvy a pod. Ono to je dosť pomotané v podstate tam
stefik

Hopla chcela som povedať že by si potreboval špecifikáciu produktu ale k tej sa konečný spotrebiteľ nedostane.
camembert
Vďaka, v tej vyhláške to je definované:

(6) Ak ide o viaczložkovú potravinu, uvádza sa v označení zoznam všetkých jej zložiek v klesajúcom poradí podľa ich množstva v čase výroby potraviny. Tento zoznam sa označuje slovami „Zloženie: …“, „Zložky“ alebo „Vyrobené z...“.
tatranocka
Je zaujímavé,že výrobca môže použiť názov napr. "celozrnné sušienky" aj keď v obsahu je tam len 10% tejto múky.Asi chcú donútiť spotrebiteľov čítať etikety :)
stefik
No a teraz si zober fľašu Coca-Coly a povedz jake má skutočne zloženie ?
stefik
Napr : prírodne arómy vrátane kofeínu je na Coca cole napísané ide o tzv kolá sirup ktorý je obchodným tajomstvom a zloženie je ??? Ale toto je len jeden príklad označenie výrobkov sa riadi potravinarskym zákonom a to je riadne bludisko. Moje obľúbené výrazy mechanicky separované mäso, separovana bielkovina , prírodne identické arómy a pod.
kukulienka71
Spotrebitelia nemajú čas ani okuliare niekedy čítať etikety z obalov výrobkov. Tie sú písané často tak drobne, že je k tomu potrebná lupa:-( Chýba uvedomelosť ľudí, hlavne kompetentných, aby sa stav v označovaní zloženia zlepšil v prospech zákazníka. Aj zákon na ochranu spotrebiteľa sa ignoruje nielen zo strany výrobcov ale aj kupujúcich. Každý by mal poznať svoje práva.
rulik
teraz v decembri EU prijala nové predpisy o značení tovarov a potravín
viera1
Hore citované nariadenie EÚ rieši aj veľkosť písma (ale len u povinných údajov - platné od 13.12.2014);veľkosť písma pre povinné údaje bude pri vyrobených a zabalených potravinách musieť dosahovať minimálne 1,2 mm.
kukulienka71
super článok, konečne právne predpisy, ktoré ukladajú presne povinnosti k zlepšeniu informovanosti zákazníkov. Som veľmi rada, stránku ŠVPS treba navštevovať častejšie:-)