Varenie

Otázka nie len pre Sovku62 o náceste

afataga - fotkaafataga, 20. februára 2016

Vrabce na strechce čvirikali, ze Sovka isto bude vedieť poradiť, ale ak vie niekto iný, budem rada. O čo ide? Mama mi hovorila, ze jej mama aj jej babka piekli chlieb tak, že vždy z vymieseného cesta odobrali kus veľký asi ako pomaranč, urobili guličku, dali na tanierik, zakryli plátenkom a dali do špajze. Za týždeň, kým sa išiel piecť ďalší chlieb, toto cesto bolo vysušené, tak ho namrvili do teplej vody, kde po nejakom čase začalo pracovať a to sa potom použilo do nového cesta. Obe to volali kvások. Mama povedala, že nikdy tam žiadny kvások v pohári nevidela, len toto sa dávalo. Je možné, že to funguje ako kvások? Ďakujem vopred za múdre rady :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

manya
presne takto piekla aj moja starká najlepší chlieb aký som jedla, to vysušené cesto volala kvások a tekutý kvások, ako sa pestujú dnes (robí tak moja dcéra) vôbec nepoužívala, keď som prišla k starkej nič iné som nechcela len ten vynikajúci chlieb;
afataga
@manya dakujem a nevies, ci to prapovodne prvotne cesto bolo s drozdim, alebo kvaskove? Lebo kamoska mi slubila, ze ked bude mat zamiesene na kvaskovy chlieb, odlozi mi z neho
smejkad
ja si takto odkladam kvasok na chlieb bez drozdia - ked mi vykysne, vyhrniem ho do muky kde budem miesit chlieb , do nadobky kde kysol nasypem muky a pooskrabavam steny a pospajam spolu, vznikne taky hutny suchy utvar, ja ho mavam max velkosti mandarinky, to dam do flasky od vyzivy a do chladnice, kym kasovity bol dobry tyzden, tento suchsi zvladne skoro dva tyzdne

moja starka ho zvykla drzat v muke taky asi ako orech a potom rozrabala
evanaaa
Na to sa aj ja pamätám, ako sa oškrabávali vysušené zvyšky cesta z bokov koryta, či ako sa volala tá nádoba, kde sa cesto miesilo......uhnietla sa guľka a tá sa odložila,a le keďže som bola malá, viac si toho npamätám.....a tiež som na to mnohokrát myslela už ako staršia, by ma zaujímalo, z akého cesta sa pôvodne robilo a či enbolo treba aj kvások, ale asi nie, toto bolo možno ako sušené kvasnice.
afataga
@kika1212 :-), no ked sa dari, tak sa dari, ale druhy pokus ti vysiel, pozerala som, dakujem, to je asi ono
@smejkad ty zas mas este inu technologiu :-), ale mne sa to susenie paci viac, lebo sa nemusim bat, ci sa mi nepokazi, kazdopadne dakujem
sovka62
@afataga , nácesto bolo zo zvyškov cesta po pečení chleba. Keď sa chlieb vyváľal (vybral z koryta, rozdelili na bochníky a vložil do slamienok vystlaných utierkou a posypaných múkou, kde kysol až do pečenia) zvyšky cesta v koryte sa posypali múkou a zošúľali, Naša starká sušili priamo tie žmolky, nerobili bochník. Večer pred pečením uvarili obielené zemiaky, vodu, v ktorých sa varila nechali trochu vychladnúť, vlažnou zaliali žmolky a nechali v teple. Miesili veeeľmi skoro ráno, dovtedy sa žmolky rozkysli, vzniklo to, čo volali nácesto, a použili ich cesta ako kvások. Do cesta použili aj tie varené zemiaky.
afataga
Dakujem @sovka62 , mama zemiaky nespomina, takze asi mozu byt aj nemusia, no ked tu viacere pisete, ze to funguje, tak to hadam aj skusim, ono je asi jedno, ci zmolky, alebo bochnik, ide o to, aby sa to potom pouzilo miesto kvasku. Som zvedava, ci sa mi to podari, potom sa ohlasim.
manya
@Afataga , neviem z čoho bolo pôvodné cesto, chlieb sa piekol doma od nepamäti a mňa veeeeľmi dlho varenie a podobné záležitosti nezaujímali aj napriek tomu ma mama k tomu priúčala, čo by som teraz dala za informácie, keď lovím v pamäti a nemá mi kto odpovedať;
doktorina
ja peciem chlieb z kvasku,ale ten si rozmiesavam vo flasticke od vyzivy s mukou a vodou.....ale aj ten to sa da ususit a pouzit ako kvasok na pecenie chleba......skuste si pozriet stranku Pekarnomnie a recept Chleba s pate fermentee........su tu velmi dobre recepty a vsetko vyskusane
1x regri
doktorina
@Doktorina (21.2.2016 08:34)

a este som zabudla napisat ze kvasok mam bez kvasnic....ziadne drozdie....chlebik ako sa piekol kedysi velmi davno.
afataga
@manya tak to na svete chodi, ja sa este chvalabohu mam koho opytat
@doktorina dakujem, pozriem, mne sa praveze nechce jedovat s kvaskom, krmit ho a pod., preto som si spomenula na tento sposob
doktorina
Afaraga..........to nie je jedovanie sa...........ta chut chlebika za to stoji a to ti staci nakrmit raz za tyzden........ja dokonca ked peciem kysnute stale doberiem z kvasku pridam to k cestu a hned do flasky davam lyzicku raznej muky trocha vody zamiesam a ide to spinkat do chladnicky......ja mam kvasok uz dva roky.....a nie je ziadny problem.
afataga
@Doktorina (21.2.2016 13:49)

poznam kvaskovy chlieb, dokonca som dva krat dostala cely do daru, este teply, ale tento sposob susenia cesta sa mi viac pozdava, lebo ja nepeciem chlieb pravidelne, ved skusim a uvidim
lianka
@ Atafaga, ja si tiež pamätám, keď mamka piekla chlieb a z cesta urobila bochníky a dala do košíkov naďalej kysnúť, tiež vyškrabkala zvyšky cesta z koryta, volala to zámelky, nechala ich vysušiť a dala do pláteného vrecka na ďaľšie pečenie chleba. Zámelky večer namočila do vlažnej vody prikryla utierkou a zavčasu ráno miesila cesto na chlieb. Nepamätám si z koľko múky robievala, ale robila 4 veľké pecne, to bolo aj pre babku, ale počítam, že to mohlo byť aj zo 4 až 5 kíl. Ale neviem ani to či múku vážila, alebo merala na litre, či to robila od oka. My keď sme vstávali, tak bolo na chlieb cesto vymiesené. A tiež na toto množstvo dávala aj 10 dkg kvasníc. Pred pečením chleba robila z toho cesta aj podplameníky - osúchy, ktoré pomastila, kto chcel mohol si ich potrieť cesnakom a bola hostina. Chlieb pekávala v peci. Na vykúrenie pece zase bola odborník babka, lebo to tiež bolo treba vedieť, aby bola celá pec vykúrená tak akurát, aby chlebík nepohorel.
sovka62
@Lianka (21.2.2016 16:12)

Lianka, aké pekné spomienky.! Áno, takto sa to robilo, štyri veľké pecne a zamiesené skôr ako sme vstali. Kedy asi vstávali tie naše mamy a staré mamy? A akosi im to nebolo ťažko, nikdy som nepočula ponosy, zato úsmev na tvári vždy, keď sme sa napchávali tými čerstvými posúchmi. Ti boli úplne najsamlepšie na svete, nech sa snažím ako chcem, nič podobné nedokážem. Asi to bolo tou pecou, tá im dala tú božskú chuť.
A vieš čo? Máme šťastie, že sme to zažili, dnes je svet o inom.
afataga
@lianka a @sovka veru vam aj zavidim take spomienky, moja babka uz chlieb nepiekla, ked som bola mala a chodila som ku nej na prazdniny, tie spomienky ma len moja mama, ale aj moj muz spomina tie posuchy z chleboveho cesta, ze to bol najlepsi kolac na svete :-), no a ked to ani @sovka nedokaze, tak ja sa o to ani nebudem pokusat, dakujem vam za prispevky a pekne spomienky
lianka
Áno @Sovka mali sme kus šťastia, že sme zažili tú pokojnú dobu. Ja sa dnes v tejto dobe neviem nájsť. Každý sa niekam ponáhľa, všade je samý chaos, stále si treba dávať pozor, že vás chce niekto ošmeknúť alebo podviesť. Večer sa bojíme vyjsť na ulicu, cez deň aby sme boli stále zamknutí. A najlepšie na tom je , že to hodnotia nejakí výrastkovia, ktorí sa vtedy hrali ešte v piesku, alebo rýchlozbohatlíci čo nevedia čo so sebou. Prepáč, milá @Atafaga , že som vybočila z témy, dúfam že sa nič také zlé nestalo, jednoducho to tak cítim.
marcy
@Marcy (23.2.2016 12:41)

rada robím s kysnutým cestom,aj žemle sú z chlebového cesta ...toto je pečené s droždím,najbližšie skúsim zo zbytkov :)


ria52
citam,citam a raz neviem pochopit z coho sa ten chlebik pecie,ako sa dostat ku tomu kvasku bez drozdia
afataga
@Marcy (23.2.2016 12:44)

paradne mas pecivo aj chlieb, isto daj potom vediet, ako sa ti podarilo z tych zvyskov
1x marcy
afataga
@Ria52 (23.2.2016 13:25)

daj si na varechu alebo do googla hladat ako sa robi kvasok
babucka
Moja starka osuchala z bokov nadoby v ktorej mala cesto zamiesene.Zmolky odlozila na dalsie pecenie,zaliala vlaznou vodou podla mnozstva zmolkov pridala este kvasok lebo piekla chlebik z 8kg muky,pridavala aj varene zemiaky aby chlebik bol dlhsie cerstvy.Z cesta odoberala aj na poplameniky ktore posuchane cesnakom a omastene husacim tukom boli najpochutkou.Obcas ich robievam ale chyba mi pritom starka jej usmiata tvar a jej nebomodre oci.
doktorina
@Ria52 (23.2.2016 13:25)

zalezi na tom aky kvasok chces....ci ches kvasok ktory sa popisuje tu alebo ci si chces zalozit vlastny kvasok a z toho chces piect chlebik.Ked si chce zalozit vlastny tak pootm ti stacia dve polievkove lyzice raznej muky k tomu si das tolko vody aby ti vzniklo cesticko huste ako na lievance,nechas si to na kuchynskej linke a kazdy den z toho trocha odoberies vyhodis ale zas doplnis....toto robis asi 14 dni......ono by ti to malo po troch-styroch dnoch bublinkovat....to znamena ze to funguje......po 14 dnoch by si si mohla z tohoto kvasku upiect vlastny chlebik.....ale to je uz zas ina kapitola.Toto je razny kvasok.......ten ktory hlada Afataga tak ten asi jedine na google.
afataga
@Babucka (23.2.2016 15:08)

dakujem za dalsi pekny nostalgicky prispevok, starka asi chyba kazdemu, ja neviem zas zabudnut na jej tvarohovy kolac, ja sa ho ani nepokusam upiect, lebo to urcite nebude ono a nechcem si pokazit spomienku na tu chut :-)
afataga
@Doktorina (23.2.2016 19:24)

dakujem za navod na vyrobu kvasku, ja to neviem, preto som odkazala na vyhladavac a presne preto chcem skusit z toho odlozeneho cesta z kvaskoveho
zuzanka1367
Už sa tu toho popisalo dosť, neviem či Ti niečo s toho pomohlo. Skús ešte prečítať tento recept, či to nebude ono :
Suché domácí kvasnice

Dry Hop Yeast. — Paní Marie Veverková v Besídce Hospodáře

Kvasnice takové se připravují nejlépe za teplého počasí, aby mohly rychle schnout. Vezme se čtvrt balíčku chmele, dá se do hrnku, naleje se naň as kvart vody a dá se vařit. Když se to hezky povaří, odstaví a dá se prochladnout. Pak se připraví bílá mouka a chmel se do ní přecedí a udělá se z toho těsto jako na kvásek. Pak se k tomu přidají suché rozmočené aneb i domácí řídké kvasnice a dobře se to rozmíchá. Kvásku se udělá dle toho, mnoho-li kvasnic se chce připravit. Když vidím, že jest kvásku málo, přidám trochu teplé vody. Kváskem po vykynutí několikráte zamíchám. Když jest pak dobře vykynutý, připodsívám do něj tolik kukuřičné mouky až jest těsto tuhé. Pak se dá na vál a dobře se propracuje, načež se vezme váleček a tence se jím rozválí a pak nožem rozkrájí na čtyřhranné kousky, aby vypadaly jako kupované. Ty kladu na prkno posypané kukuřičnou moukou. Dávám je sušit ven a každý den je obrátím a na večer vždy vezmu do světnice. Když jsou pak již dobře vysušené, dám je do čistého pytlíku a pověsím na suché místo. Takové kvasnice vydrží dlouho, nahradí kupované a dobře kynou.
afataga
@Zuzanka1367 (27.2.2016 12:08)

no sranda, pripada mi to take archaicke, ako zaujimavost pekne, ale robit to nebudem, jednak neviem, kolko je 1/4 balicka chmelu, ani neviem, kde by som ho zohnala a netusim co je kvart :-), ale tam idu aj kvasnice a ja chcem skusit z cesta z kvaskoveho chleba, len este ho nemam, ale raz sa aj toho dozijem, snad :-)
mariadra
U nás sa to robilo presne tak, ako to popísala @sovka , ale pieklo sa 7 veľkých zemiakových chlebov každý štvrtok, to bolo pre dve rodiny - pre nás a pre starú mamu. A aj posúchy sa piekli v peci ešte pred chlebom, tie sme jedli natreté husacou masťou a s cesnakom. Mali sme vlastnú pec. Mamička vstávala o pol štvrtej a na obed bol chlieb upečený. Sama si vykúrila pec a ako ona hovorila "zarobila" na chlieb. Robila to v koryte, potom ako chlieb dala do ošietok, koryto posypala trochou múky a ja som zoškrabávala zvyšky cesta z koryta. Nechávali sme to preschnúť a potom sa to odložilo do pláteného vrecúška a zavesilo v komore. Volali sme to nácesto a vždy večer pred pečením sa zalialo vlažnou vodou z uvarených zemiakov, aby bolo ráno tak akurát. Ale ku koncu si pamätám, že tam pridávala aj 5 dkg kvasníc. Ja som mala najradšej, keď sa niektorom chlebe trochu "vyvalil bok", to chutilo ešte lepšie ako chlieb, tú chuť mám dodnes na jazyku.
afataga
@Mariadra (28.2.2016 20:32)

dakujem za pekny prispevok, ako som uz pisala, ja take spomienky nemam a rada by som mala, len si potvrdila, co pisali aj vyssie, uz mam kus cesta u kamosky, tak uz len sa k nemu odstat a skusit
afataga
Ako som slubila, hlasim sa s vysledkom pokusu: pokus bol neuspesny, vysusene cesto som namrvila a zaliala teplou vodou, vobec nic sa s tym neudialo, neverila som, ze z tohto by mohol nakysnut chlieb, rozmocene cesto sa usadilo na spodku nadoby, voda navrchu, aj som par krat premiesala a lektvar sa vratil do vychodiskoveho stavu, asi takto:


katka78
@Afi , ak by si ho ešte niekedy dostala, to sušené cesto, skús mu pri rozjazde pomôcť nielen vodou, ale aj trochou ražnej celozrnnej múky. Myslím, že by to mohlo fungovať, oni sa tie kvasinky potrebujú niečim naštartovať, len samotná voda nestačí. Ja to mám vyskúšané na sušenom kvásku, ten mi tiež len samotná voda na nohy nepostaví. Držím palce :-)
afataga
@Katka78 (6.5.2016 20:30)

dik za radu, uz nemam a ani nechcem, dala som mu lyzicu raznej hned a dalsiu za 3 hod. a ani prd :-)