Konečne podarený kváskový chlieb

sovka62 - fotkasovka62, 16. februára 2013
Konečne podarený kváskový chlieb
Foto: sovka62

Ražný kvások sa mi na druhý pokus podaril pred vyše mesiacom. Odvtedy som sa snažila upiecť chlieb, ktorý by spĺňal moje predstavy. Začiatky otrasné, Zobraziť celý popisRažný kvások sa mi na druhý pokus podaril pred vyše mesiacom. Odvtedy som sa snažila upiecť chlieb, ktorý by spĺňal moje predstavy. Začiatky otrasné, postupom času som pridávala a uberala suroviny, menila dĺžku kysnutia, technológiu pečenia a chlieb sa začal podobať na chlieb. Lenže buď bol príliš nízky, alebo ťažký ako tehla, zrejme pre pomer ražnej a hladkej múky. Tak som si prehrabala hlavu, snažila sa spomenúť ako piekli mama a starká a na to, čo som sa o chleboch a kvásku naučila teraz.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kvások:
100 ml
100 ml
100 ml
10 g
Cesto:
600 g
400 g
25 g
1 PL
500 ml




Postup

  1. 1

    Suroviny na kvások som zmiešala v plastovej miske. Pridala som aj čerstvé droždie, možno ho nebolo treba, ale bála som sa, že 100 ml ražného kvásku nebude stačiť, predtým som na kilo múky používala 200 ml. Kvások som nechala kysnúť v teple hodinu a pol. Ostatné suroviny som preosiala do vanglíka, vybrala som si dosť veľký a dobre som urobila, ako uvidíte neskôr. Pridala som kvások a vodu a ručne vymiesila cesto. miesila som ho asi 8 minút a až som žasla ako sa mení. Zrazu sa úplne prestalo lepiť, bolo hladké, pružné, takže vanglík som ani neumývala, len som povrch cesta potrela troškou oleja a pootáčala som ho, aby sa omastil aj vanglík.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vo vanglíku som zakryla novým vreckom na odpadky. Bolo približne šesť hodín večer a pre ten deň som bola hotová. Zakryté cesto som nechala stáť na pulte a netrpezlivo som čakala na ráno.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Len čom som ráno rozlepila oči, išla som sa pozrieť do kuchyne. To čom som našla vyzeralo sľubne........

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Ešte že ten vanglík bol dosť veľký! Cesto som nechcela múčiť, už sa mi podarilo upiecť chlieb, ktorý mal v striedke pásiky múky. Tak som ho rovno vanglíku ponaťahovala, aby z neho vyfučal vzduch, zvinula som ho do valca a uložila do pekáča, v ktorom som ho neskôr piekla. Ten môj mastiť netreba, ale ak budete používať sklený alebo plechový, vymastite si ho. Maslom, nie olejom, lebo sa prilepí (dobrá rada od @zuzliak). Pekáč som zakryla vrchnákom.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Tento kúsok cesta som z cesta oddelila skôr ako som ho vytvarovala. Bude slúžiť na ďalší experiment, nechám ho vyschnúť a nasledujúci kvások skúsim spraviť z neho. Tak piekli starká, suché cesto zaliali vlažnou vodou z varených zemiakov a nechali rozkvasiť. Volali to nácesto.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 5
  6. 6

    Po dvoch hodinách som nakukla do pekáča a zistila som, že cesto pekne narástlo. Zľahka som ho natrela slanou vodu a narezala. Žiletkou, aby som nemusela tlačiť, bála som sa, že nožom by som z cesta vytlačila vzduch.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 6
  7. 7

    Pekáč som zakryla, vložila do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 220 stupňov a piekla 10 minút. Vtedy som pekáč v rúre otočila predkom dozadu, neodkrývala som ho a teplotu som znížila na 170 stupňov. Takto sa piekol ďalších 20 minút. Potom som chlebík odkryla a za 15 minút dopiekla kôrku do chrumkava. A toto som nakoniec z tej rúry vytiahla.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 7
  8. 8

    Oproti prvým pokusom som sa veru zlepšila. Veď sa pozrite. Prvý som piekla v hranatej chlebíkovej forme. Asi prekysol, lebo forma bola plná, ale keď som ho začala natierať vodou, cesto spľaslo a už nenarástlo.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 8
  9. 9

    Ďalší narástol, ale bol plochý,

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 9
  10. 10

    hoci na reze celkom pekný.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 10
  11. 11

    Ďalší podľa receptu z Varechy mal celkom pekný tvar, lenže bol ťažký. Chutil však všetkým, okrem mňa.

    Konečne podarený kváskový chlieb - obrázok 11
  12. 12

    Možno sa vám to nebude chcieť veriť, hoci pečenie chleba trvá dlhé hodiny, čistý čas, ktorý som mu venovala bol len 20 minút. Inak sa chlebík staral sám o seba a ja som mohla robiť to, čo som potrebovala. Naozaj mi to zabralo menej času, ako keby som sa po chlieb vybrala do najbližšieho obchodu.

Diskusia k receptu

gordonko
@Sovka62 .gratulujem , aj Ty máš pekný chlebík ...čo píšeš o príprave môžem iba potvrdiť ...aj ja som dnes piekol 1 x chebík ...jednoduchý a mňam
martina34
@sovka62 teraz je tvoj chlebík ľahký? ja som piekla včera, no asi hodím flintu do žita, nedala som toľko ražnej múky, len jednu PL, no je ťažký, pritom som sa oň starala, poobede zamiesila, večer znova vymiesila, ráno tiež, a pred pečením znova, myslím, že ja mám chybu asi v tom, koľko dávam toho kvásku do cesta... alebo už neviem, no som rada, že tebe sa podaril taký chlebík ako máš rada :)
ywett
wow, krásne sa ti vydaril, perfektný recept! :-)
lasocka
teším sa,že sa tešíte...ja som pred hodinou dopiekla kvaskovy chlebík Sumava od p.Cuketky a som velmi spokojná! je to chlebík bez miesenia a išla tam len jedna lyžica kvasku a stačilo...receptov je mnoho,len treba skušať...vyskušam aj tento Váš...
ancicka
Na kváskový sa chystám už dlho,no mala som obavy,či sa mi kvások vydarí. Asi budem musieť skúsiť.kk
vanilka111
teším sa s Vami @Sovka , krásny chlebík :-) môj kvások ešte zreje, teraz má šiesty deň.. som zvedavá,čo sa podarí mne..
anina6
Už dlho sa chystám urobiť si kvások, tak vyprobujem podľa teba, lebo chlebík sa ti vydaril parádne.
jerica
@sovka , odvážnemu aj šťastie praje a Tebe tá odvaha po predchádzajúcich podľa Teba nie podľa chuti , nehodila si flintu do žita , ako to chce urobiť naša @martina34 , Martinke doporučujem , nevzdávať sa !!!! Máš to tu po lopate , pokiaľ nie som spokojná , aj keď sa plaziť budem , ale vyhrám na chlebíkom , že už bude len taký ako ja chcem:-)SUPER si to fotopopísala :-)
afataga
krasne si vytiahla z rury :-) ja som sa prave dnes rozpravala s mamou, ako kedysi jej mama piekla chlieb a robila presne ako pises, z cesta na chlieb vzdy odobrala za hrst, nechala vyschnut a ked potrebovala zarobit na dalsi chlieb, zaliala to vodou, tie nase babky asi vedeli co robia :-)
1x leea
sisuk
Sovka62 nádherný chlebík!!! Gratulujem! Páči sa mi, ako sa nevzdávate!
elixir
Tak o takomto ja môžem zatiaľ len snívať... je krásny, hneď by som doň zahryzla :)
francuzska1
no vidite mila @sovka podaril sa Vam!!! pamatam si na Vas koment pri rcp na kvasok  varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...
, ake ste mali obavy... mne sa tiez moj kvasok podaril podla tohto receptu a nastastie na prvy x, a aj chlebiky co som robila s kvaskom sa vydarili, ale zatial som len skusala overene rcp a upiekla 3 kvaskove chlebiky, tento x zasa skusim podla Vas, fotopostup ste dali jasny a zrozumitelny;-) dakujem!!! ked sa mi tak bude darit, snad aj ja obohatim varechu nejakym dobrym kvaskovym receptikom;-)
havino
krásny chlebík, nádherný. Tiež sa už pohrávam s myšlienkou kvásku,ale takúto trpezlivosť nemám, priznávam bez mučenia. Obdivujem @sovka. Možno je to tým,že už som sa naučila chlebík bez miešania a darí sa mi. Inak naozaj rada by som skúsila chuťový rozdiel chlebíkov s kváskom a bez.
margaretka28
No musím to už konečne aj ja vyskúšať s kváskom ako ty, len či sa mi aj tak pekne podarí, tvoj je krásny.:-)
sovka62
Ďakujem vám za milé komentáre, potešili ma, takže z chlebíka mám ešte väčšiu radosť. Rozrezala som ho na polovice, jedna šla rovno do mrazničky a druhú sme ochutnali. Sme len dvaja, ale zostala hádam slabá tretina, chlebík sme aj večerali, hoci sme mali navarené. Jednoducho sa nedalo odolať.
Držím palce všetkým, ktorá budú tento či podobný chlebík skúšať, verím, že sa vydarí, aj keď možno na viac razy, tak ako mne.
rein
Ja som ho robil 3 krát a povedal som si,že už nikdy,ale asi skúsim ešte raz podľa teba.Ja som nepridával droždie,nie je to tým?tiež som ho mal ako beton.
sovka62
@rein , ja si myslím, že je to spôsobom pečenia. Skúšala som tri. V mise z jenského skla vymastenej maslom bez pokrievky, misu som nenahrievala - výsledok obrázok 9. a 10. Skúsila som pekáč rozpáliť, vložiť cesto zakryť - výsledok obrázok č. 11. Porovnaj si veľkosť chlebov na týchto obrázkoch. Ten druhý ostal presne taký, aký som ho do pekáča vložila, a preto bol taký ťažký, druhý sa pekne zdvihol, ale nemal oblý vrch a zvrchu bol pripečený viac ako som chcela.
Tento som piekla v nevyhriatom pekáči, v ktorom chlieb kysol posledné dve hodiny. Zatiaľ sa mi páči najviac. Nabudúce skúsim pozrieť pod pokrievku po tých prvých desiati minútach, ak bude chlieb zdvihnutý, oblý, pokrievku naň už nevrátim a myslím si, že bude ešte ľahší.
Pred chvíľou sme raňajkovali, chlebík je tuším ešte lepší ako včera, kyprý vláčny, nedrobí sa a podľa predchádzajúcich skúseností viem, že takýto ostane najmenej štyri dni, možno viac, ale my sme ho za tie štyri dni vždy zjedli. Držím ho zabalený v obrúsku a v chlebníku, tak ako aj kúpené chleby a pečivo.
francuzska1
@sovka a @rein , odporucam vyskusat aj tento kvaskovy chlebik, je celkom jednoduchy a vydaril sa na 1x , jedinu vec, ktoru som v recepte nedodrzala bolo kysnutie, nechala som ho kysnut dlhsie ako bolo uvedene niekolko hodin...  varecha.pravda.sk/recepty/psenicno-razny-celozrnny-chlieb...

inak, aj ten tvoj @sovka , vyzera, ze sa vydari;-))) ale este radsej nekricim hop, este som nepreskocila...;-))) este ma caka faza velmi dolezita a to pecenie... pouzila som iba kvasok, ziadne drozdie, lebo som v vcera cez den minula na knedle a tiez som ho robila iba z t 650, tak som zvedava... drzte palce!!!
akeber
@sovka krásny chlebík , ja som s raz odhodlala upiecť aj sa mi vydaril ale recept neviem za svet nájsť ( vždy píšem na zdrap papiera :-( ) ale tento tvoj určite vyskúšam , zatiaľ ani jeden recept od teba ma nesklamal :-) peknú nedeľu :-)
janko38
chlieb je veľmi pekný ale aj by som si veru netrúfol na taký kvások.
yogy1972
Obdivujem ,,krasny ja som posledne dva mesiace pieklachlieb len pre nase zajace :) priatel sa uz smeje .Aj dnes pri citani tohto receptu som si spomernula ,,ups ved ja som skusala kvasok ?! sla som kuknut a bol uplne vysuseny ,zaliala som ho teplou vodou a cuduj sa vonia a pracuje ,ale este som s nim nic neskusala bo bol problem zohnat Raznu muku ,predosle pokusy s bielou nevysli ,strasne to bolo kysle ,Ja uz som vlastne flintu do zita hodila ,ale dnes ju zas vyhrabem a skusim ..
pacik
Zatiaľ som na kváskový nenabrala odvahu, ale už mám kúpený sušený kvások, tak hádam začnem skúšať. Ten tvoj chlebík ma presvedčil, ozaj na zjedenie :-)
sovka62
Tuším som niektorých z vás naštartovala, tak ako mňa pred časom recept na ražný kvások. Tiež som to vlani v lete po prvom pokuse vzdala, ale teraz sa vydaril a zdá sa, že aj chlieb sa bude už dariť. Tak vám všetkým prajem veľa úspechov.
babidka
Krasny sa ti vydaril ! Ja som si tiez svoje "odskakala" pri peceni chleba , narobila som sa tolko experimentov ako Maria Curie -Sklodowska :-)) Vycerpala som snad vsetky moznosti ktore pri peceni chleba mas a konecne peciem chlieb bez problemov ...tuk,tuk- nech nezakriknem :-)
vegetariankapp
Ja som tiež piekla zo špaldovej múky a len sa tak za ním zaprášilo všetkým chutil. Bol to ten recept čo tu dal gordonko. A dala som ho do nahriatej misy z janského skla zakryla a narastol až mi vrch odsunul tak som vrchnák dala dole a krásny chlebík bol aj chutný. Treba skúšať, tiež sa teraz chystám na kváskový. tak som zvedavá čo z toho bude.
mesiar50
Obdivujem takých ludí ktorý si vedia dať pred seba svoj
vlastne upečený chlebík.Máš moj respekt.
Gratulujem Ti a pozdrav posielam z nizozemia.
babkamt
Vydarený chlieb. Ja som sa ešte na kváskový chlieb neodhodlala . Musím nabrať odvahu a vyskúšať.
janger
@sovka , mne sa kvasok nepodaril, musela som ho vyhodit. Tak zajtra budem zacinat s pokusom cislo 2....A potom bude nasledovat (aspon dufam) kvaskovy chlebik. Tento tvoj vyzera velmi chutny.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja som pred troma dňami si založila prvýkrát kvások podľa návodu na vareche, takže za pár dní vyskúšam tvoj recept. Práve som rozmýšľala, že koľko dať z kvásku na koľko múky a či dať aj kvasnice. Vyskúšam tvoj recept. Ak niekto robil len kváskový chlieb a chcel by sa podeliť, že koľko kvásku dať na koľko múky ak sa nedajú kvasnice, bola by som rada.Vďaka
sovka62
@babidka , dúfam, že raz aj ja budem môcť napísať, že pečenie chleba zvládam. @mesiar50 , akosi si nespomínam, aký chlieb sme jedli v Holandsku, ale ak aj tam sú len tie toastové, určite by som vyskúšala náš, slovenský. @babkamt , keď sa podaril mne, tebe sa podarí určite a hádam aj lepší ako ten môj. @janger , mne prvý kvások nevyšiel, presne som vážila, merala a predsa skapal. Na druhý raz som sa s vážením neotravovala, pridávala som múku a vodu od oka, len som sa snažila, aby bol hustejší ako cesto na palacinky. Vydaril sa, ten prvý som mala redší a to bolo chyba, teda myslím si.
@goe , ak vôbec nepoužiješ droždie, na kilo múky ide asi 200 ml kvásku. Ale ak máš kvások mladý, radšej droždie pridaj, stačí 10g na kilo múky, cítiť ho tam určite nebudeš. A Ak budeš okrem ražného kvásku pridávať aj ražnú múku, zamies radšej tuhšie cesto, lebo kysnutím zredne.
astheart
Já mám tady taky na parapetě žitný kvásek tak, jak ho tady někdo před nškoloka dny uveřejnil (2 lžíce žitné mouky a půl deci vody). Netuším, jestli je v pořádku. Přes noc mi bublá a naroste a pak ráno zase klesne, krmím večer,....... nevoní špatně.
astheart
několika dny - omlouvám se, nekoukám na to, co píšu.....
sovka62
@astheart , ak sa znovu rozbublá, je v poriadku. Ja ho mám v pohároch s uzáverom v chladničke, tiež tam vyzerá, že sa sním nič nedeje. Ale keď ho raz za týždeň vyložím, prikŕmim múkou a vodou, rozbuble sa, až pení. Ak ho nepoužijem, vložím ho späť do chladničky a o týždeň procedúru zopakujem.
mesiar50
@sovka62
Mame tu aj inaksie ako toastove,ale domaca vyroba,
je domaca.Na takyto chlebik nemam polozila si vysoko latku.A okrem toho som mesiar a nem pekar.
janger
@sovka , ved ani ja som nevazila, robila som len tak od oka. Ja si myslim, ze mu dobre neurobilo kolisanie teploty, cez den pri radiatore, v noci chladno. Uvidim, co spravi dalsi, uz som rozmyslala, ze ho dam na noc na elektricku podusku :-))). Este o tom holandskom chlebe. Mame tu obrovske mnozstvo druhov chleba a musim povedat, ze aj dobry...Ale nemame tu taky dobry starodavny slovensky, napriklad rascovy, vyrazkovy, hviezdickovy ;-)))...
sovka62
Haha, vyrážkový, hviezdičkový... o tom už aj my len snívame, rascový sa občas objaví, ale ani ten už nie je to čo býval.
@masiar50 , ja som celý život agronóm a čo zvládne agronóm, zvládne aj mäsiar, nem že nem.
hannah22
tiež zberám skúsenosti,další skúsim podla teba sovka, zatial sa mi 3x vydaril kváskový v jenskom skle ale kůrka bola velmi tvrdá, aj ked chutná, skúsila som s ovsenými vločkami, aj bez miesenia ale ešte to nieje to prave orechové, uložím si tvoje postrehy, raz sa to musí vydariť... :))
sovka62
Máš, pravdu, raz sa vydariť musí a aj sa vydarí.
martina34
... áno, raz sa podariť musí a konečne sa aj mne podaril ľahučký chlebík, piekla som dnes ráno o štvrtej, a veru chyba bola v horúcom pekáči, ďakujem za radu sovka :)
sovka62
Včera som piekla ďalší. Tentoraz som do cesta pridala aj 50g ražnej múky, toľko som odorala z hladkej. Chlieb som piekla zakrytý len prvých desať minút, potom som ho dopekala pri nižšej teplote už odokrytý. Teraz je to konečne ono. Je vyšší a oveľa ľahší ako ten na úvodnom obrázku a aj dnes ráno je ešte stále mäkký, veľmi chutný. Tak skúšajte, za seba si myslím, že sa konečne dosiahla to, čo som si želala.
sovka62
@martinka , do toho na obrázku som ešte pridala 10g droždia (akosi som tomu kvásku nie celkom verila), ale ďalší som skúsila úplne bez droždia, len s kváskom a droždie nechýbalo.
Včera som skúšala chlebík z nácesta (z kúska surového cesta odloženého z predchádzajúceho pečenia a vysušeného). Tam to cesto slúži miesto kvásku. Vychytám muchy na ďalšom (ďalších???) chleboch a pridám recept aj na ten.
martina34
môj chlebík je ešte stále dosť ťažký, robím len s kváskom, neviem prísť na fintu, aby bol ľahučký, myslím si, že je to kváskom... či pečiem v studenej forme, či teplej, či zakrytý, či odkrytý... asi pridám trochu droždia, či bude nejaký rozdiel...
vanilka111
ja som s kváskom skončila :-( , tri pokusy a dosť. chlieb bol ťažký, gumovitý a mal na dotyk po vychladnutí takú nepríjemne studenú striedku, taký akoby nedokysnutý a to som mu dala vždy dosť času. Vraciam sa k môjmu osvedčenému chlebíku s droždím a pekne vymiesenému. Veď miesením sa do neho zapracuje aj kus lásky :-). A výsledok bol vždy výborný..
sovka62
Ale iste, veď ak sa ti darí chutný chlebík bez kvásku, načo sa budeš trápiť. Pokojne peč tak, aby si z výsledku mala radosť.
jerica
@sovka62 ďakujem za kvások aj za recept , chlebíky z kvásku som robila dva , prvý bol po dvoch dňoch ako tehla , spravila som chybu , dala so teplú vodu , po zamiesení dala do chladničky, to som nemala , zastavila som "prdy" na pohľad pekný , aj chutný , ale iba dva dni .
Nedalo mi neskúšať ďalej , veru som si dala pozor a postup som dodržala a výsledok sa dostavil , tu je :








sovka62
Tieto fotografie videl aj môj manžel a vyhlásil, že v tomto prípade je učeň nad majstra. @jericin sa mu páčil viac ako môj. No veď dobre, raz sa to takto naučím aj ja......
staja
Už som chcela po tých nie celkom vydarených pokusoch prestať s experimentom nazývaným kváskový chlieb, ale idem do toho podľa teba. Manžel je tolerantný, hádam sa mi to predsa len podarí.
staja
Netreba sa vzdávať, ale skúšať stále ďalšie chlebové recepty. Chlebík som dnes piekla a pekne sa podaril a to som nepridávala žiadne droždie. Teším sa, je taký ako tvoj. Nabudúce skúsim pridať trochu celozrnnej múky. Ďakujem za recept.
sovka62
Si šikulka, ja mám teraz toľko práce, že nestíham piecť, tak sa teším aspoň z toho, že sa darí iným.
katkat
dnes som upiekla tento chlebik - dakujem za tento recept, pretoze mam mlady kvasok a toto bolo prenho ako usite. Nemam chlebik sice taky krasny, ale je velmi dobry.. je to moj druhy chlebik v zivote a prvy kvaskovy, tak som stastna, ze vysiel ako vysiel :)
staja
@sovka62 , ako to dopadlo s tým odloženým kúskom cesta, skúšala si ho použiť?
sovka62
@staja , ešte stále je odložený, vysušený, teraz piecť nestíham, vo firme máme sezónu a teda práce nad hlavu. Ale jeho čas iste príde.....
daguska
Pekný chlebík,aj ked mña tiez v kváskovom drozdie prekvapilo.Peciem chlieb uz roky,no s kváskovým sa zoznamujem.Tiez sa mi podarili uz vselijaké "variácie".Nevzdávam sa,aj dnes mám uz kvások prichystaný.Naposledy mi dost popraskal po bokoch.Tak sa tesím na ten dnesný.
sovka62
Nuž, preštudovala som asi tisíc deväťsto päťsto receptov na kváskový chlieb, v mnohých sa ku kvásku pridávalo droždie, aj keď len minimálne množstvo, tak, ako som pridala aj ja. Skúšala som aj bez droždia, skúšala som rôzne spôsoby pečenia, vyrobila som rôzne chleby (a môj drahý každý pochválil, ale ja som vedela svoje). Tento vyšiel, možno teda nie je kváskový, ale je dobrý a to je dôležité.
smejkad
Aj ja mavam kvaskove nie take ok ako kysnuté
Zatial to vychadza tak, že kvaskove sa po vykvaseni nesmu miesit, iba jemne formovať
Take mi narastli, ale neodhadla som potom dobu kvasenia v osatke
Nevadí, kym vyrastiem, naucim sa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia