Foto: sovka62
Ražný kvások sa mi na druhý pokus podaril pred vyše mesiacom. Odvtedy som sa snažila upiecť chlieb, ktorý by spĺňal moje predstavy. Začiatky otrasné, Zobraziť celý popisRažný kvások sa mi na druhý pokus podaril pred vyše mesiacom. Odvtedy som sa snažila upiecť chlieb, ktorý by spĺňal moje predstavy. Začiatky otrasné, postupom času som pridávala a uberala suroviny, menila dĺžku kysnutia, technológiu pečenia a chlieb sa začal podobať na chlieb. Lenže buď bol príliš nízky, alebo ťažký ako tehla, zrejme pre pomer ražnej a hladkej múky. Tak som si prehrabala hlavu, snažila sa spomenúť ako piekli mama a starká a na to, čo som sa o chleboch a kvásku naučila teraz.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Suroviny na kvások som zmiešala v plastovej miske. Pridala som aj čerstvé droždie, možno ho nebolo treba, ale bála som sa, že 100 ml ražného kvásku nebude stačiť, predtým som na kilo múky používala 200 ml. Kvások som nechala kysnúť v teple hodinu a pol. Ostatné suroviny som preosiala do vanglíka, vybrala som si dosť veľký a dobre som urobila, ako uvidíte neskôr. Pridala som kvások a vodu a ručne vymiesila cesto. miesila som ho asi 8 minút a až som žasla ako sa mení. Zrazu sa úplne prestalo lepiť, bolo hladké, pružné, takže vanglík som ani neumývala, len som povrch cesta potrela troškou oleja a pootáčala som ho, aby sa omastil aj vanglík.
-
2
Cesto vo vanglíku som zakryla novým vreckom na odpadky. Bolo približne šesť hodín večer a pre ten deň som bola hotová. Zakryté cesto som nechala stáť na pulte a netrpezlivo som čakala na ráno.
-
3
Len čom som ráno rozlepila oči, išla som sa pozrieť do kuchyne. To čom som našla vyzeralo sľubne........
-
4
Ešte že ten vanglík bol dosť veľký! Cesto som nechcela múčiť, už sa mi podarilo upiecť chlieb, ktorý mal v striedke pásiky múky. Tak som ho rovno vanglíku ponaťahovala, aby z neho vyfučal vzduch, zvinula som ho do valca a uložila do pekáča, v ktorom som ho neskôr piekla. Ten môj mastiť netreba, ale ak budete používať sklený alebo plechový, vymastite si ho. Maslom, nie olejom, lebo sa prilepí (dobrá rada od @zuzliak). Pekáč som zakryla vrchnákom.
-
5
Tento kúsok cesta som z cesta oddelila skôr ako som ho vytvarovala. Bude slúžiť na ďalší experiment, nechám ho vyschnúť a nasledujúci kvások skúsim spraviť z neho. Tak piekli starká, suché cesto zaliali vlažnou vodou z varených zemiakov a nechali rozkvasiť. Volali to nácesto.
-
6
Po dvoch hodinách som nakukla do pekáča a zistila som, že cesto pekne narástlo. Zľahka som ho natrela slanou vodu a narezala. Žiletkou, aby som nemusela tlačiť, bála som sa, že nožom by som z cesta vytlačila vzduch.
-
7
Pekáč som zakryla, vložila do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 220 stupňov a piekla 10 minút. Vtedy som pekáč v rúre otočila predkom dozadu, neodkrývala som ho a teplotu som znížila na 170 stupňov. Takto sa piekol ďalších 20 minút. Potom som chlebík odkryla a za 15 minút dopiekla kôrku do chrumkava. A toto som nakoniec z tej rúry vytiahla.
-
8
Oproti prvým pokusom som sa veru zlepšila. Veď sa pozrite. Prvý som piekla v hranatej chlebíkovej forme. Asi prekysol, lebo forma bola plná, ale keď som ho začala natierať vodou, cesto spľaslo a už nenarástlo.
-
9
Ďalší narástol, ale bol plochý,
-
10
hoci na reze celkom pekný.
-
11
Ďalší podľa receptu z Varechy mal celkom pekný tvar, lenže bol ťažký. Chutil však všetkým, okrem mňa.
-
12
Možno sa vám to nebude chcieť veriť, hoci pečenie chleba trvá dlhé hodiny, čistý čas, ktorý som mu venovala bol len 20 minút. Inak sa chlebík staral sám o seba a ja som mohla robiť to, čo som potrebovala. Naozaj mi to zabralo menej času, ako keby som sa po chlieb vybrala do najbližšieho obchodu.
, ake ste mali obavy... mne sa tiez moj kvasok podaril podla tohto receptu a nastastie na prvy x, a aj chlebiky co som robila s kvaskom sa vydarili, ale zatial som len skusala overene rcp a upiekla 3 kvaskove chlebiky, tento x zasa skusim podla Vas, fotopostup ste dali jasny a zrozumitelny;-) dakujem!!! ked sa mi tak bude darit, snad aj ja obohatim varechu nejakym dobrym kvaskovym receptikom;-)
Držím palce všetkým, ktorá budú tento či podobný chlebík skúšať, verím, že sa vydarí, aj keď možno na viac razy, tak ako mne.
Tento som piekla v nevyhriatom pekáči, v ktorom chlieb kysol posledné dve hodiny. Zatiaľ sa mi páči najviac. Nabudúce skúsim pozrieť pod pokrievku po tých prvých desiati minútach, ak bude chlieb zdvihnutý, oblý, pokrievku naň už nevrátim a myslím si, že bude ešte ľahší.
Pred chvíľou sme raňajkovali, chlebík je tuším ešte lepší ako včera, kyprý vláčny, nedrobí sa a podľa predchádzajúcich skúseností viem, že takýto ostane najmenej štyri dni, možno viac, ale my sme ho za tie štyri dni vždy zjedli. Držím ho zabalený v obrúsku a v chlebníku, tak ako aj kúpené chleby a pečivo.
inak, aj ten tvoj @sovka , vyzera, ze sa vydari;-))) ale este radsej nekricim hop, este som nepreskocila...;-))) este ma caka faza velmi dolezita a to pecenie... pouzila som iba kvasok, ziadne drozdie, lebo som v vcera cez den minula na knedle a tiez som ho robila iba z t 650, tak som zvedava... drzte palce!!!
vlastne upečený chlebík.Máš moj respekt.
Gratulujem Ti a pozdrav posielam z nizozemia.
@goe , ak vôbec nepoužiješ droždie, na kilo múky ide asi 200 ml kvásku. Ale ak máš kvások mladý, radšej droždie pridaj, stačí 10g na kilo múky, cítiť ho tam určite nebudeš. A Ak budeš okrem ražného kvásku pridávať aj ražnú múku, zamies radšej tuhšie cesto, lebo kysnutím zredne.
Mame tu aj inaksie ako toastove,ale domaca vyroba,
je domaca.Na takyto chlebik nemam polozila si vysoko latku.A okrem toho som mesiar a nem pekar.
@masiar50 , ja som celý život agronóm a čo zvládne agronóm, zvládne aj mäsiar, nem že nem.
Včera som skúšala chlebík z nácesta (z kúska surového cesta odloženého z predchádzajúceho pečenia a vysušeného). Tam to cesto slúži miesto kvásku. Vychytám muchy na ďalšom (ďalších???) chleboch a pridám recept aj na ten.
Nedalo mi neskúšať ďalej , veru som si dala pozor a postup som dodržala a výsledok sa dostavil , tu je :
www.akosatorobi.sk/video/4450/kvaskovy-chlieb-ako-upiect-k...
Zatial to vychadza tak, že kvaskove sa po vykvaseni nesmu miesit, iba jemne formovať
Take mi narastli, ale neodhadla som potom dobu kvasenia v osatke
Nevadí, kym vyrastiem, naucim sa