ahoj varecháčky, měla jsem kdysi recept na tyčinky z vlašských ořechů (s citrónovou polevou), do kterých se přidávala strouhanka . Tetička od nás, co mně recept dávala, ho samozřejmě dělala od oka ..:"děvčico, šak klidně daj kolik ořechů, tolik prézlí..." Jednou mně pěkně vyšly, ale zapomněla jsem, že nemůžu dát kupovanou strouhanku, protože tam zjevně byly pomleté i sýrové rohlíky a slané věci.
Od té doby jsem si netroufla, recept pozapomněla a tetičky se už bohužel zeptat nemůžu.
Neznáte prosím takové nebo podobné cukroví?
varecha.pravda.sk/recepty/orechove-kopky-fotorecept/48143...
Citronovu polevu najdete napr. tu:
varecha.pravda.sk/recepty/zihlavove-rezy-s-citronovou-pol...
250 g mletých vlašských orechov
250 g práškového cukru
2 žĺtka
2 lyžice rumu /ak máme/
Na polevu:
250 g práškového cukru
2 bielka
Vymiešať spolu do hladka
Na zriedenie pridať citronovú šťavu, na zahustenie cukor
Prykryť vlhkou utierkou, alebo fóliou, aby sa neurobila na povrchu kôrka.
Postup:
Orechy, cukor, žĺtka a rum /v živote som nedávala, ale stojí v recepte/ spolu spracovať na hladké cesto, aby sa nedrobilo.
Ak je cesto príliš suché, pridať trochu bielka, ak je riedke, pridať strúhanku.
Nemiesiť veľmi dlho, lebo orechy púšťajú olej.
Vaľkať na papieri na pečenie, neprilepuje sa.
Vyvaľkať na tenko, potrieť časť cesta bielkovou polevou, odkrojiť pásik cca 4 cm, ten pokrájať na tyčinky a preniesť na plech. Najlepšie je ostrý nožík, alebo obracačka na palacinky.
Plech netreba mastiť.
Piecť - sušiť na 100°C dobrých 20 minút, tak, aby poleva trochu stmavla, ale nie veľmi, potom je spálená.
Pozrieť zo spodu, či sú upečené.
Recept:
100 g mletých orechov, 150 g masla, 300 g práškového cukru, 400 g hladkej múky, 2 KL kakaa, 1 celé vajíčko, 1 žĺtok
Poleva:
200 g práškového cukru, 1 bielok, citrónová šťava podľa potreby
Suroviny na cesto sa spracujú, chvíľku sa nechá cesto "oddýchnuť" (30 minút), rozvaľká sa na hrúbku cca 0,5 cm, natrie sa vymiešanou polevou, chvíľu sa nechá poleva zaschnúť, pokrája sa ostrým nožom na paličky o veľkosti cca 1,5 cm x 8 cm, poukladá na plech na papier na pečenie a pri teplote cca 150 stupňov sa upečie tak, aby poleva zostala bledá.
chutili.Pekavala kazdu nedelu a kazdu nedelu nieco ine.My sme jej s Mary pomahali a tak som si postupne recepty zapisovala.Napr.Islifank,Pen,pugler,Kremes,Rezy s piskotami, atd.medzi nimi aj tieto Orechove stangle,tak ti to tu pridavam ak ti to pomoze:
25 dkg ml.vl.orechy,25 dkg pr.cukru,1 cele vajicko,1 zltok a tolko brezli kolko cesto potrebuje na zahustenie.1 pl rumu,aby cesto bolo vlacne,to vsetko vymiesit,na posypanej doske tenko vyvalkat a na to vyliat polevu,nechat trosku preschnut a krajat velmi ostrym nozikom za kazdym macanym v horuvcej vode,aby sa poleva nelepila.
Poleva:2 bielka,16 pl preosiateho pras.cukru,1 pl octu,slahat v slahaci do vtedy kym nie je uplne husta.Susit okolo 150 st. C 10 min.
Snad mozem pre srandu spomenut,ze napieklo sa a po tednej hodine mamka nabali pre vydatu dceru,sla k nej na navstevu a my sme mali hody.Napraskali sme sa kolacov,no a ako to byva k dobremu patri este nieco lepsie,tak sme si zapalili cigaretku a kavu.Fajcit som sa dodnes nenaucila,ale toto bol neodmyslitelny ritual kedy cigareta nesmela chybat.Ked mamka prisla domov samozrejme hned zistila ze sa fajcilo i ked sa hned otvarali okna do koran.Mary sa vyhovorila,ze je este napachnuta od dymu,lebo jej sestra fajcila a tak nam to prechadzalo kazdu nedelu.