Foto: cesminaz
Pre mnohych istotne velmi nezvycajny desert,ale je naozaj vynikajuci ;-) ..odporucam vyskusat..
na 170 °C
Suroviny
4 dl |
|
3 dl |
|
1,5 dl |
|
1,5 dl |
|
4 ks |
|
200 g mleté |
|
3-4 dl čerstvá mletá |
|
2 bal. |
|
2 ks na šťavu |
|
15 g |
|
Poleva: | |
2 ks na šťavu |
|
300 g |
|
Postup
-
1
..nazbierame si cerstvu zihlavu a trocha ju oplachneme :-)
-
2
..pomelieme na mäsovom mlynceku a potom si odoberieme uz z pomletej zihlavy 3-4dcl.Ja som dala celkom plny tento 3decovy pohar -)
-
3
..do misky dame muku,ktoru najprv premiesame s PDP.Potom mlete orechy(ja som dala 100g vlazske a 100g lieskovce),2dcl krystalovy Cukor,vanilkovy cukor,stipku soli a citronovu koru z dvoch väcsich citronou.Vsetko takto nasucho premiesame lyzicou a dame zatial bokom..
-
4
..do druhej misky dame 4 cele vajicka a 1dcl krystaloveho cukru a cele to vyslahame do penista..
-
5
...za staleho slahania pridame najprv na 2x olej a potom na 2x mlieko..za kazdym dobre vyslahame. Na konci este chvilku cele slahame,aby sa nam to cele dobre pospajalo..
-
6
...potom sypeme do vyslahanej masy po troche nasu sypku zmes,ktoru sme si uz dopredu pripravili..Zakazdym dobre vyslahame,aby nikde neostali hrcky muky..
-
7
..a nakoniec este pridame nasu pomletu zihlavu a tiez mixerom dobre premiesame :-)
-
8
..vznikne nam takato masa, trocha nezvycajnej farby :-)
-
9
..cesto vylejeme na plech potreti olejom a posypany mukou.Moj plech mal vnutorny rozmer 32cm..Teraz ho vlozime piect do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 170°C na 40minut..
-
10
..tu je uz upeceny kolacik :-) vzdy ho pre istotu skontrolujte ihlou ci je uz prepeceny :-) Kolac nechame vychladnut..
-
11
..zatial kym kolac chladne,si spravime polevu.Vyzmykame stavu z 2 väcsich citronou a odvazime si 300g praskoveho cukru.. Polevu si spravime tak,ze za staleho slahania,pridavame Cukor po lyzici postupne do citronovej stavy..
-
12
..vznikne nam hustejsia biela hmota-tekutina..Vzdy zavysi aj od velkosti citrona,ze kolko cukru potrebuje.Nespravte ani priliz hustu polevu,ona sa musi dat na povrchu kolaca pekne rozotriet :-)
-
13
..hotovu polevu rozotrieme este na letny-trocha teply kolac.Preto na trocha teply,lebo poleva je hustejsia a takto ju ten este teply povrch trocha prihreje a bude sa dat pekne rovnomerne rozotriet :-) Kolac nechame aspon 1-2hodiny poriadne vychladnut,aby nam aj poleva dobre ztuhla :-)
-
14
Potom uz len nakrajat a vychutnat si jeho vynikajucu chut ;-P V jeho chuti vynikaju orechy a citronova kora.No a zihlava da kolaciku celkom vynimocnu,zaujimavu,ale pritom vynikajucu chut! Kto nechce polevu,namiesto nej si moze vrch potriet aj niakym dzemom,alebo len posypat praskovym cukrom. Prajem prijemne maskrtenie ;-P
Mas tam chybu v ingr.na cesto je z 2 citronov stavu a v popise mas 2 citr.koru,nie je to chyba,ale niekto moze prehladnut a da namiesto kory,stavu.