Žihľavové rezy s citrónovou polevou fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. apríla 2015
Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept)
Foto: cesminaz

Pre mnohych istotne velmi nezvycajny desert,ale je naozaj vynikajuci ;-) ..odporucam vyskusat..

40 minút
na 170 °C

Suroviny

4 dl
3 dl
1,5 dl
1,5 dl
4 ks
200 g mleté
3-4 dl čerstvá mletá
2 bal.
2 ks na šťavu
15 g
Poleva:
2 ks na šťavu
300 g




Postup

  1. 1

    ..nazbierame si cerstvu zihlavu a trocha ju oplachneme :-)

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..pomelieme na mäsovom mlynceku a potom si odoberieme uz z pomletej zihlavy 3-4dcl.Ja som dala celkom plny tento 3decovy pohar -)

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..do misky dame muku,ktoru najprv premiesame s PDP.Potom mlete orechy(ja som dala 100g vlazske a 100g lieskovce),2dcl krystalovy Cukor,vanilkovy cukor,stipku soli a citronovu koru z dvoch väcsich citronou.Vsetko takto nasucho premiesame lyzicou a dame zatial bokom..

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..do druhej misky dame 4 cele vajicka a 1dcl krystaloveho cukru a cele to vyslahame do penista..

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...za staleho slahania pridame najprv na 2x olej a potom na 2x mlieko..za kazdym dobre vyslahame. Na konci este chvilku cele slahame,aby sa nam to cele dobre pospajalo..

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...potom sypeme do vyslahanej masy po troche nasu sypku zmes,ktoru sme si uz dopredu pripravili..Zakazdym dobre vyslahame,aby nikde neostali hrcky muky..

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a nakoniec este pridame nasu pomletu zihlavu a tiez mixerom dobre premiesame :-)

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..vznikne nam takato masa, trocha nezvycajnej farby :-)

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..cesto vylejeme na plech potreti olejom a posypany mukou.Moj plech mal vnutorny rozmer 32cm..Teraz ho vlozime piect do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 170°C na 40minut..

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..tu je uz upeceny kolacik :-) vzdy ho pre istotu skontrolujte ihlou ci je uz prepeceny :-) Kolac nechame vychladnut..

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..zatial kym kolac chladne,si spravime polevu.Vyzmykame stavu z 2 väcsich citronou a odvazime si 300g praskoveho cukru.. Polevu si spravime tak,ze za staleho slahania,pridavame Cukor po lyzici postupne do citronovej stavy..

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..vznikne nam hustejsia biela hmota-tekutina..Vzdy zavysi aj od velkosti citrona,ze kolko cukru potrebuje.Nespravte ani priliz hustu polevu,ona sa musi dat na povrchu kolaca pekne rozotriet :-)

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..hotovu polevu rozotrieme este na letny-trocha teply kolac.Preto na trocha teply,lebo poleva je hustejsia a takto ju ten este teply povrch trocha prihreje a bude sa dat pekne rovnomerne rozotriet :-) Kolac nechame aspon 1-2hodiny poriadne vychladnut,aby nam aj poleva dobre ztuhla :-)

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom uz len nakrajat a vychutnat si jeho vynikajucu chut ;-P V jeho chuti vynikaju orechy a citronova kora.No a zihlava da kolaciku celkom vynimocnu,zaujimavu,ale pritom vynikajucu chut! Kto nechce polevu,namiesto nej si moze vrch potriet aj niakym dzemom,alebo len posypat praskovym cukrom. Prajem prijemne maskrtenie ;-P

    Žihľavové rezy s citrónovou polevou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

tassiedevil
zaujímavý koláčik...chlapi s problémom prostaty si ho určite ocenia...:) hovorím vážne, žihľava je veľmi zdravá, nie len pre chlapov....:)*****
cesminaz
@tassiedevil :-) Ano zihlava je lieciva rastlina,ktoru si naozaj treba cenit.Ja si kazdy rok nasusim z nej na zimu,ci uz na caj alebo na kupel :-) Ma vela liecivych ucinkov,no najma velmi dobre precistuje krv od zapalov a necistot :-) a velmi dobre posobi na travenie..Ja si hocikedy vypijem pohar zihlavoveho caju a naucila som nato aj svoje deti :-) Najlepsie je takto z jari si urobit jednu "ocistnu kuru" 3tyzdne z caju z cerstvej mladuckej zi hlavy :-) No a ked je to mozne,tak ju s radostou treba zadelit aj do jedalnicka ;-P Jej vyuzitie je podobne spenatu:-)
denyany
Naozaj nezvyčajná farba!. Ale prečo nie? Vyskúšam niekedy, keď budem u našich na dedine. Tu v meste by som asi neriskovala.;-)
mariamka
ja len ziiiraam!! a smekam, @cesminka odvaha sa ceni! keby som mala koho, hned vyslem na zber zihlavy, vyzera uzasne tento tvoj kolacik, citr. poleva priam evokuje chute, lakava fotka detto, si sikulka, ulozene, nevyskusane /zatial :))
cesminaz
Mila @mariamka ..to vies ze ja velmi rada skusam a experimentujem ;-)) Naozaj ti ho odporucam vyskusat,ak budes mat moznost,je fantasticky! Deti velmi chvalili,vobec nezbadali ze je to zihlava :-) V tomto kolaciku s kombinaciou citronovej kory mala velmi zaujimavu,ale pritom fantasticku chut..no a ta poleva natom,to len zdokonalila ;-P Ozaj @mariamka este si sa ani nekukla,ale robila som tvoje "medvedie placky" ..velmi chutili :-)
manya
zaujímavý koláčik, pozrela som si aj šťaveľový, aj ten už rastie, ja mám len lúčny, vyskúšam;
mariamka
fuu mea culpa! viem, ze si sa chystala, tak aj ozaj?? uz to tu tak nejak "filtrujem" tak mi prepac :) hned si ta preverim :)
kukulienka71
Cezminka, ďaľší super zelený koláčik od teba, vyzerá veľmi chutne. Včera som plela a našla som jeden trs mladej žihľavy, my psa nemáme, tak by mal byť "nepoškvrnený":-D dám ho do smoothie, ale na koláčik budem musieť niekam do lesa ísťviac natrhať. Dám si rukavice, lebo ja som citlivka na pŕhlenie.
izabella929
@cesminaz , videla som už tento koláčik, ale som mala obavy, či bude aj chuťiť...teraz vidím, že aj vyzerá krásne a chutne...iste vyskúšam...
cesminaz
@manya aj lucny je dobry nato :-) Ja lucny dusim na cibuli a polejem cesnakovym jogurtom,je to dobrota.Jediny rozdiel je,ze lucny nieje taky kysly ako domaci stavel.Jednoducho budes musiet dat viac citronu a hotovo ;-) @kukulienka aj my sme boli vonku pri lese a pri potociku natrhat,lebo zato take mnozstvo ani ja doma nemam :-) Budem rada ak vyskusas,daj potom vediet. @izabelka ano je mozne,ze su podobne kolaciky zo zihlavy :-) Ja som pri tomto recepte vychadzala z mojho "staveloveho zakusku" a trocha tie chute skombinovala.Kazda sikovna gazdinka,co pozna zihlavu,istotne pri troche fantazii vykuzli vynikajuci kolacik ;-) ..treba len poznat chut zihlavy a potom podla fantazie skombinovat.Ja som zvolila na vrch kolacika citronovu polevu z mojho citronoveho zakusku,ktory tu mam na Vareche :-) Dakujem za komentarik @izabelka :-)
hubata
Jedna žihľava nahradí sto lekárov, len škoda že nejako mizne z našich záhrad. Zaujímavý koláčik, oplatí sa ho vyskúšať, cestíčko sa ti podarilo a citrónová poleva dodá chuti. Ktovie ako by chutila rumová poleva? Ukladám do KK, vyskúšam ako bude chutiť. Vďaka za krásny recept, popis aj foto. Dávam tvojmu receptu päť hviezdičiek.
neposed
krasny a zdravy zakusok, vyzera naozaj lakavo. Skusim muku zamenit za bezlepkovu.
ancicka
žihľavový koláč,to je pre mňa milá novinka.kk
cesminaz
@hubata dakujem za mile slova :-) A myslim ze tou rumovou polevou nic nepokazis,kedze z cesta vynika orechova chut ;-) Ked ho vyskusa,tak daj prosim vediet.Nech sa ti vydari a nech vam chuti! @neposed zial s bezlepkovou mukou nemam skusenost..Ale ak vyskusas,tak daj vediet ako to dopadlo :-) iste tym pomozes aj druhym bezlepkacom! @ancicka :-)
zdezda
parada, ked pojdem na Zahorie, nazbieram si zihlavu a urcite si tento tvoj kolacik upecieme :-)
cesminaz
@zdezda budem rada ak vyskusas :-) ..nech sa ti vydari a nech vam vsetkym chuti! Daj potom vediet :-)
jozka2
Cesminaz,vdaka za takyto typ vyuzitia zihlavy.5
Mas tam chybu v ingr.na cesto je z 2 citronov stavu a v popise mas 2 citr.koru,nie je to chyba,ale niekto moze prehladnut a da namiesto kory,stavu.
cesminaz
@jozka2 vdaka za postreh :-) urcite mi to bolo preskocilo na "stavu" pri vybere ingrediencii a ja som to nezbadala :-) Stava sa.Pravdaze do cesta ide kora z 2citronov a do polevy zasa stava z tych 2citronov :-) Recept otvorit neviem,aby som to otvorila,jedine ak napisem redakcii,aby mi ho otvorili a chybu by som potom opravila :-) Pekny den.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia