Rôzne

Odstavovac - co s nim a so stavou?

lama111 - bez fotkylama111, 25. júla 2012

Mam starsi odstavovac a uvazujem, ze ho vyhodim, lebo neodstavuje dostatocne.
.
Co zvyknete robit so stavou z odstavovaca? ...teda okrem pitia.
.
Na co ho este vyuzivate?

@zareaguj


Diskusia k téme

medulienka122
ja mám nový odšťavovač, trochu som sa sklamala, lebo aj keď odšťavuje rýchlo, ostávajú veľké kusy v odpad.nádobe, potom to musím dať späť aj 2x na odšťavovanie. Odpad ide mužovi do pálenky, šťava na sirupy namiesto drahých džúsov. Ak je šťava hustá /čerešne, slivky/, môže sa pridať želírovací cukor a spraviť rôsol alebo marmeládu
dorisa
JUa som už kupila asi 4 odšťavovače za 3 roky, v hodnote tak okolo 60 €, som sklamaná, po 5-10 odšťaveniach hádže veľké kusy a čím ďalej odšťavujem, tak je menej šťavy a viac vlhkejšej drte. Tak už neodšťavujem. Dcéra ma drahý HUROM, ten je na báze mletia, čím nedochádza k zničeniu živín v dôsledku rýchleho odšťavovania, ale zas je to odšťavovanie na dlho a umývanie je tiež nie také rýchle. Tak momentálne nepijeme žiadne šťavy. Odpad, napr. z mrkvy som používala na chutné koláčiky, recepty ktorých som pridala na varechu.
mimitje
Podľa mojej skúsenosti, ak odšťavovač, tak treba naozaj kvalitný. Ja mám Catler a neviem na neho dopustiť - je bezchybný.Odšťavená dať je úplne suchá. A netreba ani jablká čistiť- iba dať pre stonku a môžete odšťavovať. Zeleninu stačí iba umyť. Samozrejme pomaranč a pod. treba ošúpať.. Celá alfa a omega je v tom, že ho musíte mať stále vyložený, ak sa dá. Ak sa raz niečo založí do skrine, tak sa to odtiaľ aj ťažko vykladá. Šťavu nikdy nesterilizujem- ničia sa tým vitamíny. Treba ju urobiť a hneď aj skonzumovať. S dreňou sa dá tiež všeličo robiť, väčšinou býva návod pri odšťavovači, ale ja som to nikdy neskúšala, lebo dreň bola suchá.
lacquer
Dren zo zeleniny pridavam do polievok, vlastne sa tym zahustuje namiesto muky, alebo do fasirok ci uz vyprazanych na oleji alebo pecenych v rure...ta zelenina je rozdrvena na marne kusky, takze odporcovia zeleniny ju ani nemaju sancu objavit v jedle. A stavy treba pit za cerstva, lebo stratia vzacne vitaminy a potom je vlastne cely odstavovac aj zbytocny
sovka62
Taký bežný, aký som ja dostala asi pred pätnástimi rokmi, je len na jedno: na nič. Šťavy za mišu-pišu, zato odpadu viac ako polovica pôvodnej hmotnosti. Vyskúšala som odšťavovať šťavnatejšie, tvrdšie, žiadny rozdiel. Tak ovocie a zeleninu schrúmem celé, veď tá šťava je v ňom či nie? A odšťavovač prišiel na rad, keď sa dcéra rozhodla, že spraví niečo pre zdravie rodiny a chystala sa jeden kúpiť. Darovala som jej ten môj, vyskúšala a pokiaľ viem, už zo desať rokov ho majú na polici v garáži. Takže asi tak.
honestka
pridavam sa, vystavit len tolko kolko stavy spotrebujeme.

Ked som robila vo velkom mnozstve, do nadoby, kde pada "odpad" som vlozila cisty sacok a odstavovala som jednotlivo /korenovu zeleninu, rozne ovocie.../
tato smes sa dala aj pekne zmrazit, ked jej bolo vela a podla toho co sa varilo, ci pieklo pridalo sa do jedla /tu dobre rozvarne duziny sluzii aj ako prirodne zahustovadlo/ bez pouzitia skrobov ci Arowroot.
Odstavovat pouzivame uz 30 rokov- stal dost penazi ale ma fantasticky vykon aj dnes a hlavne nestoji niekde v supliku.
Je to dobra pomocka ale ozaj musi byt nastaveny tak, ze ked sa robi napr. makke ovocie/ ribezle, maliny/ musia kostky vychadzat skoro suche- ako dakedy sluzil rucny ovocny mlyncek, kde sa dala hustota nastavit tento mam dodnes tu prineseny zo Slovenska /a ten stoji ako ozdoba zasroubovana na policke v spajzi, hehe/.
Ked si kupujete odstavovace, dajte na to, aby vykon motora bol co najsilnejsi.
tot moja skusenost.
medulienka122
odšťavovač mám nový /ako som už písala/, nie práve lacný, s vysokým výkonom, ale aj tak je na ...figu.Mala som starý, "socialistický", hrmotal neskutočne, ale drť bola stále suchá, škoda, že mu muž pomohol na "druhý svet":-)
astheart
Odšťavňovač má podle mě jednu velkou nevýhodu. A sice odstraní veškerou vlákninu. Mám za to, že je zdravější ovoce či zeleninu rozmixovat.