Rôzne

Obyčajné rožky

leskomanka - fotkaleskomanka, 7. marca 2013

Ahojte. Mám taký problém. Už niekoľkokrát som robila obyčajné
rožky, cesto je super (robila som dva druhy), ale nikdy sa mi tak
pekne nenafúkli a boli strašne ťažké. Čo mám robiť? Aj ich hnetiem
dlho, aj kysnú dlho, dnes kysli hodinu a pol a potom ešte 10+20
minút a aj tak sú ťažké a nenafúknuté. Poraďte prosím.

@zareaguj


Diskusia k téme

paploska
no pri kysnutom ceste, ide vždy o správny pomer múky a tekutej zložky (vody, mlieka...) a tiež ti nesmie prekysnúť. čím máš cesto hutnejšie, tým bude pečivo tuhšie. Najťažšie je odhadnúť správnu hustotu. Ja robievam radšej redšie, potom je pečivo jemné a chutné. Ale ten správny pomer sa získa len praxou :-)
leskomanka
@paploska No ja som mala teraz celkom redšie (oproti tomu naposledy), aj vyzeralo super, myslela som, že sa konečne podaria a aj tak nič.. aký pomer dávaš teda? ja som mala 500g múka a asi 370ml tekutiny. A naozaj neviem, kde som mohla spraviť chybu :(
paploska
leskomanka a akú múku používaš? Možno to spôsobilá múka? ja síce pečiem iba so špladovej, ale pšeničná múka je tiež rôzna. moja mamka používa len jeden typ. čo sa týka pomeru robím to žiaľ z hlavy, ale vody si tam podľa mňa mala dosť. nefotila so to?
leskomanka
No mám akurát odfotené výsledné, už upečené rožky. Múku som dala obyčajnú hladkú a nedávala som vodu, ale srvátku. Mohlo by to byť tým? Čítala som, že zo srvátky by mali byť jemnejšie.
tati2008
@leskomanka ,
srvátka je dobrá,ale skús si upiecť ,,jadranské rožky"podľa eldiny.Ja som ich už robila 2-x a boli výborné a aj som zamrazila.Ja používam do cesta minerálnu vodu jemne perlivú( mitickú ap.).Ešte ma napadlo či si ich veľmi nevyvaľkala na tenko pred tvarovaním.
julica
Tieto mám odskúšané, síce ich už nepečiem, lebo sa vyhýbam droždiu, ale sú výborné!
samanka
@leskomanka ja pečiem obyčajné rožky pravidelne každý týždeň, ale nepečiem podľa Varechy, našla som v maminej kuchárskej knihe recept na obyčajné rožky. Cesto si dávam vypracovať a vykysnúť do pekárničky, je trocha tuhšie, ale krásne vykysne, potom na plechu nechávam pokysnúť max. 1/2 hodiny. Navrchu sú chrumkavé, vovnútri vatičkové a to nehovorím ja, ale moja mama, lebo ona je na kysnuté strááášne háklivá. Samozrejme, na druhý deň už nie sú chrumkavé, ale nie sú gumové a vydržia mäkké min. 4 dni.
samanka
ešte som zabudla dodať, že ich nechávam kysnúť v teplúčku, prikryté bavlneným obrúskom a prvých 5 minút pečiem na 230 °C, potom znížim teplotu na 190-200. A nedávam do rúry vôbec vodu, rožky si paru "vyrobia".
leskomanka
@tati2008 ďakujem, tento recept som ešte nevidela :). Minerálku som moc nechcela dávať, u nás sa to ani nepije :). No neviem, možno som to naozaj vyvaľkala na tenko, len som si asi nikde nevšimla na ako hrubo má byť vyvaľkané cesto. Tak ako to má byť? :)
@julica ďakujem za tip, ale presne tento recept som tiež mala, v podstate som mala rovnaké pomery všetkého, ale miesto vody som dala tú srvátku a miesto oleja masť :), tak ale možno nabudúce skúsim presne podľa tohto a uvidíme :)
@samanka a máš aj ten recept niekde uložený? Alebo mohla by som ho poprosiť? :) Presne také rožky chcem! :)
jac37
@laskomanka Vycházejíc ze svých zkušeností se domnívám, že dáváš hodně tekutiny. Já dávám na 500g mouky tekutiny 250-270ml. Na uváděné suroviny pak používám je půl kostky droždí, které použiji na kvásek (1-2Pl cukru a 1PL mouky). Když pak zpracovávám těsto tak dávám pozor aby tzv. neutopil mlynáře, t.j. nemá se nalit všechna tekutina do mouky, ale postupně. Těsto nechávám kynout na teplém místě (naposledy jsem si předechřál troubu na 50st.C) a po 30 min. bylo již vykynuté natolik, že jsem z něj pletl kaiserky, které pak ještě kynuly cca 15 min.
samanka
@laskomanka recept som ešte nepridala, ale pravdepodobne v stredu budem piecť, tak zdokumentujem...dávam aspoň foto, aby si videla..a súhlasím s @jac37 , asi si dala viac tekutiny.
prikladám foto súčasných, boli pečené v stredu


leskomanka
Ďakujem krásne.. No tak vo väčšine receptov je na 500 g múky 300 ml tekutiny plus ešte tuk (olej, maslo,..) a toho býva tak 50 ml, dokonca som v jednom recepte videla 125 ml na toto množstvo múky. Dnes opäť skúšam, tak uvidím, ako sa vydaria :). Ďakujem
leskomanka
Podarili sa!.. Ďakujem všetkým za rady. Snáď sa podaria aj nabudúce :)