Chcem vás poprosiť o radu. Príde ku mne na návštevu 13-ročné dievča, ktoré má značnú nadváhu. Rodičia jej strážia jedálniček, čo chcem v plnej miere akceptovať. Okrem iného budem podávať aj dezert, len si neviem rady. Čo by to malo byť? Aby sme to mohli všetci tiež jesť. Nechcem, aby malá slečna mala pocit, že je o niečo ukrátená, že my ostatní môžme niečo, čo ona nie. Ďakujem za akékoľvek podnety.
@zareaguj
Uvariť puding s minimálnym množstvom cukru. Hneď do horúceho odstaveného pudingu treba zašľahať nízkotučný tvaroh. Dáť do misiek či pohárov, dozdobiť ovocím prípadne nízkotučnou šľahačkou zo spreja (tou zdobiť až tesne pred podávaním). Je to chutný dezert, je to úplne iné ako obyčajný puding. Pomer som robievala na 1 vrecko klasického pudingu napr. od Dr.Oetkera cca 4 dcl - 5 dcl nízkotučného mlieka, trocha cukru, 250 g jemného tvarohu (v žiadnom prípade nie hrudkový ani jemne hrudkový). Dal by sa použiť aj "zdravý" cukor napr. Xylitol, ale nie som si istá či je vhodný pre deti.
Pokiaľ toho xylitolu nezje pol kila naraz, tak pre 13 ročnú slečnu bez problémov. Ja robím presne takto niečo ako tiramisu - puding a tvaroh, piškótky, káva, kakao.... Pre deti pečiem všetko s xylitolom, aj zaváram. Jedine do kysnutého cesta sa nehodí, lebo xylitol brzdí kvasenie.
Ja ďakujem za tip na čakankový sirup, videla som v obchode, len ma nikdy nenapadlo vziať ho do ruky a čítať zloženie. :)
Ďakujem veľmi pekne za radu! Samozrejme aj pekne naservirujem nejaku zeleninku a ovocie, teraz su dobre jablka a hrušky.
A este ma napadlo, ze by som mohla spravit taku nepecenu jablkovu tortu s celozrnnými piškotami. Poznate to isto, rozvarene jablka zahustene pudingom, jemne osladene cakankovym sirupom. To si daju aj dospelaci radi.
Ovocie obsahuje cukor. Tiez opatrne pristupujem jeho konzumovaniu, lebo strazim vahu. Ale snad jablka by mohli byt. Ano, je tam aj skrob. Pridu na navstevu na hodinku, rodicia na kavicku a k tomu chcem nejaky dezert. A dieta sa bude luto, ze nedostane nic alebo len zeleninu. Podla MUDr. Bukonskeho hrusky aj jablka mozu byt. Samozrejme v rozumnej miere.
Možno málo sladké, ale tá glykemická nálož, ako keby si piekla z klasickej múky a cukru. Pre obézneho človeka nevhodné, bohužiaľ
Ano, este je to aktualne. Dakujem za ozaj zaujimavy tip. Urcite ho spravim aj pre moju rodinu.
Myslite glykemicky index? Ten rozmixovany tvaroh?
Vločky a med
Nie je to zas také hrozné, vločky majú GI 60, pšeničná múka 90. Med 55, sacharóza 70. Takže tá nálož sacharidov je oveľa menšia, ako pri pšenici a cukre, okrem toho v cheescake je naspodku trochu cestíčka, a pokiaľ niekto nezje celý plech, tak to zvládne bez ujmy.
Tak je. Nejmenší glykemický index má voda, ani to už není ono, bo prý jsou v ní mikročástečky plastov... RNDr. Petr Fořt, český odborník na výživu, má též ovesné vločky za prospěšné lidskému tělu a dlouhá léta je zahrnuje do redukční stravy. Co odborník, to jiný názor, je na každém, co si vybere. Každé tělo je originál a co jednomu prospívá, druhému škodí. Zdravý selský rozum ať nás neopouští.
Tvůj recept se mi líbí, ráda vyzkouším, bo vločky jsou moje kámošky.
S tou vodou si to zaklincovala, milá Haji, skoro som si kávu na počítač vyprskla :DDDDDDDDDDDDDDD Ale myslím si, že vzduch by bol ešte lepší. :)
Ještě to vypiluju. Išlo by dýchat pod vodou - to by bolo aj s adrenalínom a ten, jak je dokázané, spaluje nejen kalorie!! haha
Máš pravdu.