na 6 krát som ich piekla (6 várok do rúry), snažila sa hrať s teplotou, s dobou pečenia, s plechom s vodou/bez plechu a nech to vyzeralo akokoľvek nádejne, vždy spľasli, raz nenafúkli vôbec a raz konečne zachovali aj tvar, no vnútri boli aj tak mazľavé. 14 vajec a celý deň v keli. ja mám dojem, že moja trúba je úplna trúba, mama na nej nevie piecť vôbec, ja ju tiež nemám tak ešte ošéfovanú, ako tú starú, ale toto čo sa mi dnes stalo, to je vrchol.
aby som ešte pobavila, tak karamelový krém sa mi zdal riedky, tak som ho chcela voľáko nadstaviť, dopadlo to tak, že najprv prihorel, potom sa zgrcol, potom chutil po múke a nie viac po karameli, až som ho nakoniec aj tak nariedila až na pôvodnú tekutú hustotu ... dnes som sa celý deň pokúšala piecť a nemala som jeden jediný úspech, okrem parádnej karamelovej šľahačky a toho, že konečne viem, ako sa karamel vlastne jednoducho robí + som si odskúšala, ako nabudúce robiť a ešte lepšie NErobiť punčový zákusok, ale z tých veterníkov som nešťastná. prosím vás, nemáte niekto podobný mnohonásobný zážitok?
najprv som piekla na 210 asi 20 minút, tie spľasli hneď po vybratí. potom som skúšala na 170 asi 30 minút, ani nenafúkli, potom asi 200 15 minút a 180 ďalej, opäť spľasli, ďalej 220-200-180, zasa spľasli. všetky čo udávam krásne nafúkli, a po vybratí odkvicli, ostali o konzistencií vechťa, tenké, ako omelety, ble. vnútri akoby uvarené alebo polosurové. skúšala som aj rôzne hrúbky. potom som vybrala plech z rúry a piekla bez pary na 200, postupne znižovala teplotu, dopekala len na spodnom ohreve, tie vyzerali nádejne, ale aj tie dopadli ako omeleta a posledný pokus, na 180 stupnoch takmer 40 minút pečený, ten konečne udržal aký taký tvar, ale vovnútri bol tiež mazľavý. hovorím si, nikdy viac, ale čim menej mi to šlo, tým viac ma zaujíma, čo je chyba, piekla som podľa receptov, kde 85% žien ujúka, aké su skvelé a že im na prvý krát vyšli. raďte prosím.
Karamelový krém som robila tak, že som upálila karamel, zaliala mliekom, pridala múkovú kašu a dovarila. Bol hnedý, ale to bolo jediné čo mal spoločné s karamelom, chutil akosi vodnato.
Tak som to všetko pekne zbalila, maslo vrátila do chladničky, ostatné dekoratívne poukladala do koša na odpadky a zapovedala som sa, že s odpaľovaným cestom nechcem mať už v živote nič spoločné.
A to mám naozaj dobrú rúru.
Neviem, kde je chyba, na Jozefa kolega priniesol venčeky, čo piekla jeho dcéra. S plnkou boli vysoké asi 5 cm, mali krásny tvar, dokonale okrúhly a výbornú chuť. Takže dá sa, ale dospela som k názoru, že asi nie všetkým. Mne rozhodne nie.
Neviem , ci som ti pomohla .
Niektore rury su podla mna jednoducho zakliate a nic dobre z nich nevyjde :-)
Dievčatá , dávam do pozornosti recept na Venčeky od @Damian6.
Veľmi podrobne opisuje všetky potrebné postupy.Je to jeden z vynikajúco spracovaných receptov na Vareche.
inak, bavila som sa o tom dnes s tetou, ta je cukrarka a tiez sa jej stazovala moja mama na novu ruru a udajne ma rura taku "vymozenost" ze nejak inak odvadza, resp. neodvadza paru, aby bolo vsetko akoze "stavnate". ja som si vsimla, ze aj ked peciem maso, niekedy sa mi az para vyzraza a na podlahu odkvapkava voda a nikdy som v starej rure nemala po dopeceni vlho, tu je to uplne bezny jav. vraj niektore nove rury maju tuto "vymozenost",, ani bielkovy sneh sa mi nedari nikdy uplne pekne vysusit ako v starej rure a to peciem niektore zakusky viac ako 10 rokov, mama nasrdena odmietla viac piect, lebo kysnute zaviny, co pekava minimalne 30 rokov, sa jej 4 krat zo styroch poondili :)
Jednoducho sa uč na malom množstve, aj keď vo svojom mladom veku máš už toľko skúseností s pečením, pri neznámom postupuj opatrne. Držím palce :)
Možno nabudúce sa ti už vydaria , viem chce to len pevné nervy, vie to naštvať takéto niečo ako tu píšeš. verím tomu, že ich ešte skusíš upiecť . Prejde ťa to a vyskúšaš, veľa šťastia:-))
varecha.pravda.sk/recepty/karamelove-veterniky/25273-rece...
no kazdopadne, mne sa praveze zda, ze ona pecie strasne silno, uplne prve som dala na tych 230 a hrozne rychlo chytali farbu, oni krasne podskocili, ale vovnutri boli uplne nevysusene, to co som bola zvyknuta pekavat na 180 davam v tejto rure na menej, respektive zacinam na 180 a asi kazdy raz som musela stahovat a dopekat, ale je pravda, ze zas nepeciem az tak strasne casto, aby som to mala uplne odsledovane.
Damian nie je na Varechask
varecha.pravda.sk/recepty/venceky/13404-recept.html...
varecha.pravda.sk/profil/damian6/...
Ahoj, hladam problemy s odpalovanym cestom a natrafila som na tvoj problem. Ja som to skusala len 3x, moje ani nenarastli 😂. Prisla si odvtedy nato kde bola chyba?
1) Pocas pecenia neotvarat trubu. Otvoris trubu a je koniec. Sleduj sfarbenie baterkou cez sklo truby.
2) Veterniky musia byt upecene do zlatista, tzn. je tam zapecene cesto, krusta
3) Po upeceni hned neotvaraj trubu, vypni ju a pootvor, nech teplota klesne pomalsie