Varenie

Nepodarené veterníky

iwuska - fotkaiwuska, 23. apríla 2014

na 6 krát som ich piekla (6 várok do rúry), snažila sa hrať s teplotou, s dobou pečenia, s plechom s vodou/bez plechu a nech to vyzeralo akokoľvek nádejne, vždy spľasli, raz nenafúkli vôbec a raz konečne zachovali aj tvar, no vnútri boli aj tak mazľavé. 14 vajec a celý deň v keli. ja mám dojem, že moja trúba je úplna trúba, mama na nej nevie piecť vôbec, ja ju tiež nemám tak ešte ošéfovanú, ako tú starú, ale toto čo sa mi dnes stalo, to je vrchol.

aby som ešte pobavila, tak karamelový krém sa mi zdal riedky, tak som ho chcela voľáko nadstaviť, dopadlo to tak, že najprv prihorel, potom sa zgrcol, potom chutil po múke a nie viac po karameli, až som ho nakoniec aj tak nariedila až na pôvodnú tekutú hustotu ... dnes som sa celý deň pokúšala piecť a nemala som jeden jediný úspech, okrem parádnej karamelovej šľahačky a toho, že konečne viem, ako sa karamel vlastne jednoducho robí + som si odskúšala, ako nabudúce robiť a ešte lepšie NErobiť punčový zákusok, ale z tých veterníkov som nešťastná. prosím vás, nemáte niekto podobný mnohonásobný zážitok?

najprv som piekla na 210 asi 20 minút, tie spľasli hneď po vybratí. potom som skúšala na 170 asi 30 minút, ani nenafúkli, potom asi 200 15 minút a 180 ďalej, opäť spľasli, ďalej 220-200-180, zasa spľasli. všetky čo udávam krásne nafúkli, a po vybratí odkvicli, ostali o konzistencií vechťa, tenké, ako omelety, ble. vnútri akoby uvarené alebo polosurové. skúšala som aj rôzne hrúbky. potom som vybrala plech z rúry a piekla bez pary na 200, postupne znižovala teplotu, dopekala len na spodnom ohreve, tie vyzerali nádejne, ale aj tie dopadli ako omeleta a posledný pokus, na 180 stupnoch takmer 40 minút pečený, ten konečne udržal aký taký tvar, ale vovnútri bol tiež mazľavý. hovorím si, nikdy viac, ale čim menej mi to šlo, tým viac ma zaujíma, čo je chyba, piekla som podľa receptov, kde 85% žien ujúka, aké su skvelé a že im na prvý krát vyšli. raďte prosím.

@zareaguj


Diskusia k téme

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@iwuska neporadim,iba vyjadrím obdiv nad trpezlivosťou.Určite skúsené cukrarky poradia, ale ked je nedobra rúra treba vymeniť, bude vždy zradit.
sovka62
@iwuska , môžem napísať len toľko, že veterníky som skúšala raz, venčeky z odpaľovaného cesta raz a vždy to bol neúspech. Mala som problémy už s cestom. Primiešať do cesta vajcia, to bol hotový horor, cesto sa mi rozpadávalo na halušky a nie a nie sa s vajcom spojiť. Posledné síce už išlo lepšie, ale narobila som sa ako čínsky kuli. Vydýchla som si, ale čakal ma ďalší problém. Cesto sa mi z cukrárskeho vrecúška nedalo vytláčať a už vôbec nie tvarovať na vymastený a múkou vysypaný plech, kde som si formičkou vzorne naznačila tvary. A to boli jediné prijateľné tvary, to čom som stvorila vyzeralo hrozne. Upiekla som, väčšina nenaskočila, a z tých ktorým sa to podarilo, niektoré spľasli (tiež som mala viac plechov).
Karamelový krém som robila tak, že som upálila karamel, zaliala mliekom, pridala múkovú kašu a dovarila. Bol hnedý, ale to bolo jediné čo mal spoločné s karamelom, chutil akosi vodnato.
Tak som to všetko pekne zbalila, maslo vrátila do chladničky, ostatné dekoratívne poukladala do koša na odpadky a zapovedala som sa, že s odpaľovaným cestom nechcem mať už v živote nič spoločné.
A to mám naozaj dobrú rúru.
Neviem, kde je chyba, na Jozefa kolega priniesol venčeky, čo piekla jeho dcéra. S plnkou boli vysoké asi 5 cm, mali krásny tvar, dokonale okrúhly a výbornú chuť. Takže dá sa, ale dospela som k názoru, že asi nie všetkým. Mne rozhodne nie.
babidka
Na prvykrat sa ani mne nepodarili venceky - bolo to presne pred 35 rokmi :-) Bola som vtedy zufala .Moja cerstvo vydata kamaratka vtedy vobec prvykrat v zivote piekla a jej veterniky boli krasne , nafuknute , pevne a krem bol vyborny .Na druhykrat som do toho zapojila manzela - ten vmiesal do toho vareneho cesta vajicka /mne sa tiez robili halusky- jemu nie / a aj cesto nastriekal na plech . Na pecenie som sla inak - nahriala som poriadne ruru /mala som vtedy plynovu , bes stupnice a teplomera/ dala na spodnu mriezku a po 10 minutach som stiahla teplotu , po dalsich 5 som plech prelozila do prostriedku a este piekla asi 10 minut. Vydarilo sa . Tak som si vsetko presne zapisala a potom piekla presne podla "prveho razu":-) No ale s kazdou dalsou rurou som to musela skusat vsetko od zaciatku ...vzdy bol nejaky problem . Aby sa nafukli a udrzala sa pevna korka , musi byt podla mna na zaciatku dost vysoka teplota . Potom treba teplotu znizit aby sa prepiekli pomaly aj vo vnutri . Vlastne ich treba uz iba akoby "dosusit" .
Neviem , ci som ti pomohla .
Niektore rury su podla mna jednoducho zakliate a nic dobre z nich nevyjde :-)
1x eva9
denyany
Za výdrž máš u mňa 100bodov. Ja som skúšala veterníky za posledných desať rokov/viem to tak presne, lebo toľko bývame v našom byte a vtedy som kúpila aj elektrickú rúru/ asi desať krát. Prvý krát dva mesiave po nasťahovaní- chcela som manžela prekvapiť na meniny. Mala som recept od sestry- tá ich robila šmahom ruky kedykoľbek
denyany
Ach, zle som klikla, chcela som napísať kedykoľvek si zmyslela v prastarej plynovej rúre a vždy boli krásne a fantastické a sestra tvrdila, že je to jednoduché. Moje boli na spôsob tvojich, hrozné a povedala som si,že nikdy viac. Ale vždy tak raz za rok sa do nich pustím- nájdem recept, kde kopec ľudí potvrdí, ako super im vyšli veterníky či venčeky a tak sa navnadím a zas skúsim - a nič! Vždy dopadnem rovnako. Tento rok som ich ešte nepiekla...:-)
babkamt
@sovka62 ty si ale číslo. S napätím som čítala , čo spravíš s veterníkmi. No to čo si napísala ma dostalo: dekoratívne som ich poukladala do koša na odpadky:-) Vyčarila si mi úsmev na tvári.
Dievčatá , dávam do pozornosti recept na Venčeky od @Damian6.
Veľmi podrobne opisuje všetky potrebné postupy.Je to jeden z vynikajúco spracovaných receptov na Vareche.
1x eva9
marica
Obdivujem Tvoju trpezlivost, pre nedostatok času som prvýkrát k Veľkej noci objednala v cukrárni Hubler venčeky z odpalovaného cesta, bola to báseň, mali výšku asi 4 cm a dokonalú plnku.
rulik
nastrkaj všetko do chladničky, uvar si kávu, vylož nohy na stôl, zober nejakú dobrú knihu a aspoň 4 hodiny čítaj, potom sa v kľude k práci vráť, ale odporúčam nerobiť všetko naraz, pekne po jednom a dielo sa podarí
alzbetka2
Ja som za mladi vypekala venčeky "ako na páse"možno aj dvakrát týždenne. Boli vždy ok, až na jedenkrát. A to si myslím, že bola múka na chybe. A ešte, každá kuchárska kniha /aj cukrárka/ uvádza vajcia zamiešať do odpáleného cesta až keď cesto vychladne, mne moja mama poradila hneď, ako sa odstaví zo sporáka- čiže za horúca po jednom a robím to stále tak a nemám problém, pečiem vo vyhriatej rúre na 200°C, prvých 15-20 min. rúru neotváram.
1x eva9
mimka946
do hrnca daj 250ml vody,50g hery,stipku soli nechaj zovriet,ked sa hera roztopi pridaj naraz celych 150g poloh.muky a miesaj dokym sa neprestane lepit na hrniec aj na varechu.Odstav a po miernom vychladnuti pomali pridaj postupne 4 vajcia a nastriekaj to cez vvreceusko na vymasteny plech a daj piecť. 200stupnov-20minut a mozes plnit,Nikdy sa mi nestalio zeby sa veterniky ci venceky nepodarili a robila som ich snad 1000000000000x
1x eva9
evanaaa
Keď čítam postup, a videla som už aj na videu a v TV, zdalo sa cesto robiť jednoduché, ale ako vidím, čítam asi to tak nie je, možno k tomu treba fortieľ, alebo aj nejaké zaklínadlo :-). Pozrela som aj na @damian6 , ale taký tu neexistuje, vraj..... neviem, kde ho našla @babkamt ?
iwuska
@mimka946 good for you, ze nie je problem, ale evidentne pre mna je. cesto som robila dva krat a dva krat som ho urobila bezproblemov, striekali sa krasne, ale upiect ani jedny. este aj dnes som mala jeden pokus, zvonku uz vyzerali relativne dobre, ale vnutri stale nic. zacinala som na teplovzduchu, na 180 stupnoch, potom som znizila, lebo sa uz spekali, nakoniec prepla na spodny ohrev, boli v rure takmer 40 minut a nic...

inak, bavila som sa o tom dnes s tetou, ta je cukrarka a tiez sa jej stazovala moja mama na novu ruru a udajne ma rura taku "vymozenost" ze nejak inak odvadza, resp. neodvadza paru, aby bolo vsetko akoze "stavnate". ja som si vsimla, ze aj ked peciem maso, niekedy sa mi az para vyzraza a na podlahu odkvapkava voda a nikdy som v starej rure nemala po dopeceni vlho, tu je to uplne bezny jav. vraj niektore nove rury maju tuto "vymozenost",, ani bielkovy sneh sa mi nedari nikdy uplne pekne vysusit ako v starej rure a to peciem niektore zakusky viac ako 10 rokov, mama nasrdena odmietla viac piect, lebo kysnute zaviny, co pekava minimalne 30 rokov, sa jej 4 krat zo styroch poondili :)
eviana
@iwuska , ak nemáš skúsenosť s odpaľovaným cestom a zároveň máš aj rúru, s ktorou ešte nevieš piecť, bol to dosť veľký risk piecť hneď také množstvo. Kým si človek zvykne a naučí sa pracovať môže to chvíľu trvať. Ja som odpaľované cesto pokazila raz - ten prvý, švacla som vajcia do horúceho a spravila sa mi miesto cesta praženica... Poučila som sa a už viem ako na to. Mám tiež rúru, v ktorej sa mi zvykne zrážať para, spôsobom ako píšeš, ale nemá to vplyv na pečenie - sladké, slané, kysnuté, torty, venčeky na slano aj sladko pečiem v nej pohode.
Jednoducho sa uč na malom množstve, aj keď vo svojom mladom veku máš už toľko skúseností s pečením, pri neznámom postupuj opatrne. Držím palce :)
1x eva9
iwuska
eviana, dakujem za radu :) kazdopadne, stale neviem, kde nastala chyba, prve cesto som nechavala schladnut skor, ako som ta svacla vajcia, pri tom druhom som ho nechala schladit len trochu, lebo v niektorych postupoch na nete som nasla aj to, ze rovno svacnut vajcia naraz do este tepleho. prve aj druhe cesto vyzeralo uplne normalne, venceky mali fakt krasny tvar, dobre sa s nim pracovalo, len s tou rurou nie a nie to zvladnut. a to som si hovorila, ze ved ked tolke zeny pisu, ze "robila som prvy krat, bala som sa a su uzasne", tak sa to musi podarit aj mne :)
monda
Aj ja sa pripojím , ak môžem poradiť - nikdy nesmieš mať vajcia studenšie ako je cesto , ktoré si nechala vychladiť. Všetko musí byť rovnakej teploty , a ja dávam po jednom vajíčku do cesta ,ale iba ručne miešam nie šľahačom a vždy sa mi pekne vydarili. Každé jedno vajce dám a iba vareškou ho zašľahám do cesta.Pečiem v elektric. trúbe na 200 stupňoch 20 minút , ale neotváram trúbu počas pečenia, kukni moje venčeky čo som piekla na stužkovú . To je to sté cesto odpaľované ako aj na veterníky --  varecha.pravda.sk/recepty/venceky-na-stuzkovu/46094-recep...
Možno nabudúce sa ti už vydaria , viem chce to len pevné nervy, vie to naštvať takéto niečo ako tu píšeš. verím tomu, že ich ešte skusíš upiecť . Prejde ťa to a vyskúšaš, veľa šťastia:-))
havino
jaj @iwuska , aj ťa chválim za odvážnosť, trpezlivosť, za snahu, aj lutujem a chápem, šak totok už aj na koňa moc, nie pre snaživého človeka, ja odpaľované pečiem dobrých 25 rokov, nie raz do roka, ale raz do mesiaca a boli časy aj každý týždeň si chalani žiadali, 2 x sa mi nepodarili a to prvý krát, ešte v starej plynovej rúre, mne proste zhoreli na čierno, potom som vystriedala ešte jednu plynovú rúru, všetko o.k. bolo, do domu som si elektrickú rúru už zadovážila, ku podivu tiež všetko o.k. až tod pred rokom som si novú rúru kúpila, všetko piekla zamerané na pečivo a chlieb ukážkovo, vysmiatá som chodila až jedného dňa došlo na veterníky a že nič, placky, och a teraz čo? ja neviem a nebudem vedieť upiecť veterníky? no tak konzultácie s varecháčkami a podme skúšať, prvý plech na 200 C, nič moc, málo mi poskočili, druhý na 220 C paráda. Skús si prečítať aj u mňa postup, mám tu veterníky. Ja by som asi v tvojom prípade, pridala aj na 230C, ved ked sme mali plynové rúry, mali byť pred pečením vyhriate na plno a pečenie zo začiatku 5 až 8 min pečené na plno tiež, potom bez otvárania rúry som sťahovala na 3/4, tam neboli stupne, čísla, len celé, pol a dosť. Nemáš si myslím stále dosť vysokú teplotu, alebo ozaj rúra blbne. Na plno by som ju rozpálila, 5-8 min nechala na plno a potom stiahla na 200C a dosúšala. Opýtam sa ťa, farbu si mala riadne do zlatohneda? aj tak boli vnútri surové, nedopečené? pri akej teplote to bolo, ak si pamätáš. Mne sa ešte nestalo ani pri 220 C, pečiem 20 min, no nech 22 min, ja už podľa farby vyberám, aby neboli prepečené, nedosúšam, nič také, v jednej teplote ich pečiem v kuse, voda v kastroliku musí byť určite, aspon ja. No želám ti ešte jeden pokus, ale už si zamiešaj zo 4 vajec a skús na dvoch plechoch napríklad. ak ti nie je niečo jasné pýtaj sa, nie je v tom čert, ked sa ti chce, aby sa ti nepodarilo. Ako pečieš na koľkých stupňoch mäso? ked sa pečie prikryté a bubloce na dne pekáča tekutina? pýtam sa preto, lebo mne pri 200C nebuble, na tejto novej rure musím pridávať 20 C, okrem koláčov, tam stačí aj 180 s ventilátorom, alebo 200C bez. držím palce, aj tak si snaživá a šikovná.
mojack
.... tak sa pridavam do klubu Nepodarených veternikov. Pred rokom sa podarili ale tieto sviatky nie a nie upiecť.Pri teplovzdušnej rure ako peciete?
iwuska
@havino , dakujem za vycerpavajuci komentar, prave Tvoj recept bol jednou z mojich najsilnejsich inspiracii, Tebe patri vdaka za tu skvelu slahacku :)
no kazdopadne, mne sa praveze zda, ze ona pecie strasne silno, uplne prve som dala na tych 230 a hrozne rychlo chytali farbu, oni krasne podskocili, ale vovnutri boli uplne nevysusene, to co som bola zvyknuta pekavat na 180 davam v tejto rure na menej, respektive zacinam na 180 a asi kazdy raz som musela stahovat a dopekat, ale je pravda, ze zas nepeciem az tak strasne casto, aby som to mala uplne odsledovane.
bubaya
Krásny román o veterníkoch, nechystáš sa publikovať???? . Ja nerobím veterníky, len venčeky, alebo také štangličky, pomerne malé, a nemám problém, vždy vyskočia. Možno je problém v tom, že je veľa cesta a je to ťažké, neudrží sa vlastnou silou. S cestom je dosť práce, treba miešať a miešať, ale oni sa tie cestové halušky nakoniec rozmiešajú. Takú ste mi chuť narobili o polnoci, ale mám len Merci a višne v čokoláde, tak idem vyžierať.
havino
no teda @iwuska , som nečakala, že môj recept, dakujem. No ale k veci, kedže pečie silnejšie, tak ja by som prvých 8 min nechala ich piecť na plno, aj ked farbu chytia, neboj nezhoria neskor a potom ďaľších no nech poviem 12 min už stiahnuť na polovicu, po tých prvých 10 min, neviem či máš okienko v rúre, ale aj ked nie, pootvoriť už môžeš, ked vybehli, prvých 10 min je dôležité neotvoriť a kastrolik s vodou vždy určite.
evanaaa
@lba , zaujímavé, dnes tam už @damian6 je, ale včera sa mi neobjavil , keď som na jeho nick klikla, vraj taký neexistuje.....
kukulienka71
@iwuska ,je to fakt smola,čo sa ti vtedy stalo,ale netreba sa vzdávať,len nájsť tú správnu cestu.Ja som zvykla piecť veterníky podľa maminho receptu,ale nedalo sa mi striekať vrecúškom,tak boli len také lyžicové kôpky,chuťovo dobré,aj vyskočili ale tiež mi zvykli stratiť výšku niekedy,aj tak sa zjedli,lebo plnka bola výborná.Teraz som tu našla recept od @tessiedevil ,upiekla podľa neho a s cestom sa pracovalo dobre,minula som síce 10 vajec,ale som spokojná,konečne vyzerajú k svetu. Všetky rady v recepte presne dodrž a džím ti palce,nech sa ti vydarí,robila som venčeky,ale to je to isté cesto,len iná plnka.

izabella929
Piekla som ich na objednávku 30.12.2018 cesto: 500 ml voda,100 ml maslo, 300 g hladká múka, soľ a 6 vajec..vložila do predhriatej trúby na 200 st. na 15 min. stiahla som na 180 C a piekla 30 min. boli výborné..trpezlivosť ruže prináša..


beamajor
@iwuska

Ahoj, hladam problemy s odpalovanym cestom a natrafila som na tvoj problem. Ja som to skusala len 3x, moje ani nenarastli 😂. Prisla si odvtedy nato kde bola chyba?
rolandox
Chlapi, k nepodarenym veternikom su dolezite tieto veci:
1) Pocas pecenia neotvarat trubu. Otvoris trubu a je koniec. Sleduj sfarbenie baterkou cez sklo truby.
2) Veterniky musia byt upecene do zlatista, tzn. je tam zapecene cesto, krusta
3) Po upeceni hned neotvaraj trubu, vypni ju a pootvor, nech teplota klesne pomalsie