Varenie

Nepodarená knedľa.

denyany - fotkadenyany, 15. septembra 2015

Prosím vás, skúsené Varecháčky a Varecháči, poradíte mi, resp.ozrejmíte, kde som urobila chybu?
Išla som robiť knedľu. Vymiesila som ju podľa receptu, s ktorým sa mi doteraz vždy podarila. Upresním, že som použila čerstvé droždie, polohrubú múku. Cesto krásne vykyslo-asi 40min. Z 2/3som spravila knedle, zo zvyšku cesta buchty. S cestom sa pracovalo dobre, tešila som sa, aké je fantastické, že to budú knedle jedna báseň. Ale bola to skôr paródia. Parím ich, keďže mám malý hrniec aj knedle sú menšie, 20minút na paráku, prikryté iným hrncom. Zdalo sa mi, že nenarástli tak, ako obvykle, ale keď som z prvej po ochladnutí odkrojila, bola som totálne sklamaná. Knedľa bola akoby mokrá, či aká.. Ani to neviem definovať, proste v ústach som mala akoby mazľavé, nepríjemné cesto....Buchty, keď som ich chcela obaliť spľasli, tiež boli také nijaké akoby mazľavé, no hrôza! Parila som ich 10min. Toto sa mi teda ešte nestalo!.
Netuším, čo bolo zle, ale tak skoro ich asi robiť nebudem. Viete, v čom je chyba? Skúste mi,prosím, poradiť.
Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Raz sa mi stalo, že som dala viac vody a spodok som mala ako píšeš ty, ale môže byť aj že ti slabo vrela voda
Lebo keď ti dobre vykyslo, iné ma nenapadá
sovka62
Možností je viac. Možno si do cesta pridala olej alebo iný tuk, ktorý tam nemá čo hľadať, ale receptov, kde je použitý je tu dosť a komentáre ich dokonca chvália. Možno, a to sa mi zdá pravdepodobné, ti cesto prekyslo. Keď je teplo, treba ich nechať kysnúť maximálne 30 minút, lebo tie posledné budú na parenie čakať. Možno si mala príliš riedke cesto, aj vtedy môžu spľasnúť. Pridávam link, pozri a porovnaj so svojím receptom, možno prídeš na to, kde sa stala chyba.
 varecha.pravda.sk/recepty/parene-buchty-fotorecept/7312-r...
viera1
Ja myslím,že si ich "rozvarila",keď píšeš,že sú menšie.Buchty parím 8min a knedľu 20min,ale mám priemer paráku 40cm.Neviem,aké máš ty,ale skús maximálne 15min a trošku znížiť plameň.To len tipujem,ťažko takto,keď sa nedá porovnať veľkosť.Musíš isť len systémom pokus-omyl.
denyany
Ďakujem za všetky rady. Na budúce skrátim čas kysnutia aj parenia a zvýšim intenzitu varu. Ale naozaj, buchty a knedle robievam roky a takéto nepodarené som nikdy nemala, naopak. No cesto malo primeranú hustotu a už hneď prvé knedle boli také, ako aj tie posledné buchty, tak kvalitou cesta to asi nebude. No neviem...
viera1
Môže to byť aj múkou.V ostatnej dobe sa dlhoročné gazdinky sťažujú,že roky niečo pečú a teraz sa im nedarí.Doba je taká,že si treba kupovať potraviny a suroviny,ktoré sa osvedčili a kašľať na akcie.Tiež mám svoje osvedčené a iné nekupujem.
1x lakino
denyany
Vďaka, ženy. Aj mne napadlo, či to nie je múkou- mala som značku, akú som do teraz ani nevidela. Manžel kúpil.;-)
mares
Mohlo to byťmúkou, aj mne sa zdá akoby sa zhoršila kvalita mú


Mohlo to byť múkou a tiež , že ti slabo vrela voda a bolo jej veľa. Mne sa to stalo minule, keď som robila knedle na elektrickom sporáku a nie na plynovom, na ktorom som zvyknutá , že si to zregulujem raz-dva. Na elektrickom to trvá dlhšie, ale už viem ,že knedle na ňom parím na 4-ke stupni. Odvtedy mám pokoj a nádherné ľahúčke knedle.


mares
Ospravedlňujem sa za začiatok mojej diskusie, vlúdilo sa to tam ani neviem ako, ale to tá moja migréna. ďakujem.