Dobry den/ Ahojte.
Som zacinajuca gazdinka a chcela by som si dat poradit od skusenejsich :) Planujem zainvestovat do kvalitneho hrnca/hrncov. Zatial uvazujem o keramickom. Vie mi niekto poradit, ktore hrnce su ,,najzdravsie", z akeho materialu, s akym povrchom? Na nete ma to poriadne zaplavilo a niekedy neviem, co je len reklama a co je fakt. Zatial zijem podla zasady - ,,Nie sme taki bohati, aby sme si mohli kupovat lacne veci." Preto si to chcem nechat prejst hlavou a svoje usporene peniazky vrazit do vhodneho vyrobku. Viem, ze mnohi uprednostnuju zn. Zepter, ale verim, ze sa da zohnat aj nieco lacnejsie a rovnako kvalitne.
Za kazdu radu velmi pekne dakujem!
1 Liatina - je to čisté železo, takže okrem trochy hrdze, ak ich dobre neutrieme, sa s nimi nič nedeje. Nevylučujú sa z nich žiadne škodliviny. Ak zhrdzavejú ,stačí drôtenka, alebo šmirgeľ.
2. Nerez - ale pravý, nielen hliník s milimetrovou vrstvou - ako liatina. Nepripaľuje sa a aj po 20 rokoch vyzerajú dobre. Tiež zdravotne nezávadné, treba si kúpiť také s dvojitým dnom, hrubé a ťažké.
3. Sklo - tiež nezávadné, náročnejšie na údržbu.
4. Smalt - vrchná lesklá vrstva sa zoderie a čo je pod ňou, aké farbivá, nikto nevie. Náchylné na obíjanie.
5. Teflón, nano, keramická vrstva - varí sa v tom dobre, nepripaľuje sa, údržba je super. Ale nikto nevie, čo sa stane, keď sa tá vrchná vrstva poruší a začnú sa nám nejaké tie látky uvoľňovať do varenia. Nikto to zatiaľ z dlhodobého hľadiska neskúmal.
Ja mám výborné nerezové hrnce, sklený hrniec aj kuchtu od firmy Fissler, a liatinovú panvicu ešte hádam po starej mame. Všetko má cez 10 rokov, kuchta hádam 25. Zato tefloniek, nanohrncov a všelijakých zázrakov sme už vymenili desiatky.
Ja osobne mam a doporučulem kuchtu mam 9 , 7 .a 5 litrovú ,
nerez hrnce zo sendvičovim dnem, najakú tu zapekáciu misu - ovalnú aj kruhovú ...... no a pánvic mám kopu ,ale preferujem teflonku klasik a druhú na grilovanie rýb -drážkovanú .... no a mam jaj starú hliníkovú na palacinky prvú podmastim a ostatné už nemusim no a pred 3 rokmi som si kúpil ,,královnu,, za 5 500 sk ,vtej sa dá variť aj piecť
.... podla mňa kupovať treba pomali podla toho čo a načo budeš časom potrebovať ...určite nie celú sadu riadu
Aj ja suhlasim.Z chalupy som vzala vsetky stare 30 rocne aj viac smaltaky,tazke, a nerezove nove darovala.Najlepsie sa mi vari s nimi na indukcii...stare dobre smaltaky..
Tu som nasla kvalitnejsiu alternativu :
www.mall.sk/panvice-wok/tefal-ceramique-indukcni-wo...
A tiez kvalitna kuchta je na nezaplatenie.
www.mall.cz/pomale-hrnce/?av=1&gclid=CLuVtdH2-L...
a parny hrniec,
tak vela stastia pri rozhodovani a nakupovani, nech sa ti dari:-)
Súhlasím s názormi tých, ktorí sa vyjadrili, podobne ako ja v predošlom príspevku, že si treba zvážiť, na čom sa bude variť a v akom rozsahu, teda čo sa od hrncov očakáva. Ukameňujete ma:-)))
Nasmiala som sa na vcil mudruj od @miajita , ci mienka @2010 , beriem aj nazor @gondorko , pomohlo mi aj @bubaya ale aj ostatne. Zatial si teda kupim nejake to sendvicove dno a necham sa prehovorit aj na tu kuchtu. Casom si dokupim, co treba :) Varim uz dlho, ale zalozit si novu domacnost a pracovat na nej sa s prazdnym zaludkom neda :)
Tak dakujem a som milo prekvapena, ako dobre tato diskusna stranka funguje a budem sledovat aj ostatne veci. Nech sa dari :) Dakujem Vam.
a uvidíme, keď budem spokojná tak možno rozšírim zbierku :D
Tefal Clipso, nemá chybu.