Kuchyňa a vybavenie

Naj hrnce

katyusa - bez fotkykatyusa, 20. januára 2013

Dobry den/ Ahojte.
Som zacinajuca gazdinka a chcela by som si dat poradit od skusenejsich :) Planujem zainvestovat do kvalitneho hrnca/hrncov. Zatial uvazujem o keramickom. Vie mi niekto poradit, ktore hrnce su ,,najzdravsie", z akeho materialu, s akym povrchom? Na nete ma to poriadne zaplavilo a niekedy neviem, co je len reklama a co je fakt. Zatial zijem podla zasady - ,,Nie sme taki bohati, aby sme si mohli kupovat lacne veci." Preto si to chcem nechat prejst hlavou a svoje usporene peniazky vrazit do vhodneho vyrobku. Viem, ze mnohi uprednostnuju zn. Zepter, ale verim, ze sa da zohnat aj nieco lacnejsie a rovnako kvalitne.
Za kazdu radu velmi pekne dakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@katyusa záleží veľmi od toho, čo od nich očakávate a na aký zdroj ich chcete používať.. Ak na indukciu, treba vyberať hrnce vhodné na indukciu, napríklad Zepter indukcia neberie, súhlasím, že netreba kupovať zepter, ktorý je síce drahý, no zároveň na celý život, no sú aj obdobné za oveľa nižšiu cenu,ale ani s keramickými asi nebudete natrvalo spokojná, ak si nekúpite skutočne veľmi drahé, možno drahšie výdu ako zeptrer,oni totiž ešte nie sú rokmi overené v paxi. myslím však, že hrnce so sendvičovým dnom z materiálu nerez budú tie najuniverzálnejšie, mám s nimi skúsenosť na sklokeramike. Pri kúpe takýchto hrncov vždy dbajte na ich hmotnosť, dostatočne ťažké budú kvalitnejšie. Vaša otázka bola všeobecná, nedá sa na ňu teda konkrétnejšie odpovedať.
viera1
Že je niečo drahé,ešte neznamená,že najkvalitnejšie.Tebou menované majú v cene aj reklamu na Rally Monte Carlo.Žartujem...Ale keby som si teraz mala vybrať,určite by to boli hrnce a panvice bez umelej hmoty a sklenených pokrievok,proste také,aby mohli ísť do rúry (dusená ryža,mäso,na ponechanie jedla v rúre-udržať teplotu atď.)
bubaya
Tiež ma táto otázka zaujímala, tak som trochu študovala, a raz som natrafila na program, kde hodnotili hrnce kdesi na Nemcoch.
1 Liatina - je to čisté železo, takže okrem trochy hrdze, ak ich dobre neutrieme, sa s nimi nič nedeje. Nevylučujú sa z nich žiadne škodliviny. Ak zhrdzavejú ,stačí drôtenka, alebo šmirgeľ.
2. Nerez - ale pravý, nielen hliník s milimetrovou vrstvou - ako liatina. Nepripaľuje sa a aj po 20 rokoch vyzerajú dobre. Tiež zdravotne nezávadné, treba si kúpiť také s dvojitým dnom, hrubé a ťažké.
3. Sklo - tiež nezávadné, náročnejšie na údržbu.
4. Smalt - vrchná lesklá vrstva sa zoderie a čo je pod ňou, aké farbivá, nikto nevie. Náchylné na obíjanie.
5. Teflón, nano, keramická vrstva - varí sa v tom dobre, nepripaľuje sa, údržba je super. Ale nikto nevie, čo sa stane, keď sa tá vrchná vrstva poruší a začnú sa nám nejaké tie látky uvoľňovať do varenia. Nikto to zatiaľ z dlhodobého hľadiska neskúmal.
Ja mám výborné nerezové hrnce, sklený hrniec aj kuchtu od firmy Fissler, a liatinovú panvicu ešte hádam po starej mame. Všetko má cez 10 rokov, kuchta hádam 25. Zato tefloniek, nanohrncov a všelijakých zázrakov sme už vymenili desiatky.
anina6
Ja varím v Zepteri, mám ich už asi 10 rokov a som s nimi spokojná. Sú síce drahšie, ale netreba používať olej, dá sa variť na pare a hlavne, rýchle sa v nich varí. A samozrejme sú aj dosť ťažšie oproti iným hrncom, ale sú zasa kvalitné.Veľmi dobre sa v nich robí ryža a mäsko mám tiež za pár minút hotové. No ale to už je inidividuálne, komu čo vyhovuje, či keramika, smalt ,nerez alebo chirurgická oceľ.Samozrejme, že aj financie hrajú svoju rolu.
ailuj82
Ja mám tiež zepteri, ale pokazila sa mi elek. varná doska, tak sme ju chceli vymeniť za indukčnú, len tá neberie zepteri.... :(
rulik
ja mám hrnce prevažne so sendvičovým dnom oceľ 18/10 tie sa mi osvedčili najviac,nemusia byť práve od zepteru, dajú sa kúpiť aj jednotlivé kusy a vybrať si veľkost aké si predstavuješ,vhodná je sklenená pokrievka a uši kovové alebo z materiálu, ktorý vydrží rúru a netreba kupovať veľa priemerov, objem sa dá doladiť výškou hrnca a potom netreba toľko pokrievok,jedna dobrá stredneveľká kuchta sa tiež pridá...
mijaita
No a ja mam nejradsi kazde jine, podle toho, co v nem varim a jak se mi libi. Tri panve-malou, velkou teflonove, velkou hlubokou keramickou s nerovnym dnem a sklenenou poklici s dirkou na paru. V te panvi varim ryzi. Neutece, nespali se. Keramicky kastrulek s dirkou v poklicce na peceni do trouby. Smaltebe dva hrnecky, protoze jsou hezke a jeden ma dlouhe drzatko a hubicku nalejvací. Nerez hrnec 6l na polévky, testoviny a pod. Malé smaltovane, vetsí, krásný, smaltovaný kastrůlek na maso. Papinak uzivam uz 5 let obycejny za 20€ . Plechy mám pouze tefalové stejne jako i jiné nádobí. A jeste mám tajine keramický a z cireho skla zapekací misku. Tak a včil mudruj @katyusa :-)
gordonko
pridávam sa k názoru sendvičový nerez , ked ho chytneš do ruky poklep poňom prstmi , podla zvuku už zistíš ,že či to neni vyleštený plech.
Ja osobne mam a doporučulem kuchtu mam 9 , 7 .a 5 litrovú ,
nerez hrnce zo sendvičovim dnem, najakú tu zapekáciu misu - ovalnú aj kruhovú ...... no a pánvic mám kopu ,ale preferujem teflonku klasik a druhú na grilovanie rýb -drážkovanú .... no a mam jaj starú hliníkovú na palacinky prvú podmastim a ostatné už nemusim no a pred 3 rokmi som si kúpil ,,královnu,, za 5 500 sk ,vtej sa dá variť aj piecť
.... podla mňa kupovať treba pomali podla toho čo a načo budeš časom potrebovať ...určite nie celú sadu riadu
vini55
Možno som zaťažený, ale záleží od veľkosti domácnosti a od toho čo chceš robiť. Všetky tie bludy o keramike a blabla hrncoch je dosť. Až máš peniaze kúp Fisslery /sadu tlakáčov/, až je peňazí menej stačí aj sada z Tesca, dôležité je čo do nich dáš a či to urobíš s láskou a chuťou. Dnešní ľudia sú už preznačkovaní ...
turistka
Mám rôzne, veľmi staré smaltované-stará dobrá klasika, hliníkové /v kastróli sa mi výborne robí ryža/ a hrnce+panvicu Tescoma, tie sa mi páčia, dajú sa použiť na všetky druhy ohrievania a majú ťažké dno.
2010
Daako s vekom sa mi zmenil nazor a zistil som ze drahe hrnce su dobre len na jednu vec aby susedia zavideli.Pozri tu babku na kajaku ma jeden plechovy wok tak za 3 ecka a jednu malu plynovu bombu a mozes mat tie naj -najdrahsie hrnce a nikdy tak dobre neuvaris a nemusis ist tak daleko aj tu na lazoch stare smaltove hrnce robia zazraky a panicky vo vilach v 10 vrstvovych vyvaraju gebuziny z polotovarov.



marianne
Tak po zhliadnuti toho videa uz nikdy nebudem stazovat,ze mam malu kuchynu:-))
Aj ja suhlasim.Z chalupy som vzala vsetky stare 30 rocne aj viac smaltaky,tazke, a nerezove nove darovala.Najlepsie sa mi vari s nimi na indukcii...stare dobre smaltaky..
tornadolue
@marianne ja som smaltaky ukradla mame, ked som sa stahovala do svojho, ale zopar som jej nechala :) A svokre som z pivnice vzala super liatinovu panvicu, ktoru nikto nechcel a len tam hrdzavela.
lilienocka
No ak mozem poradit, ja nedam dopustit na teflonovy Tefal hot spot. Velmi nenarocna panvica na udrzbu, zaobstarala som si k nej aj sklenenu pokrievku. Robim v nej takmer vsetko, je dostatocne hlboka na vacsi objem, ale najnovsie som v nej zacala uz aj maslo preparazat :-) dobre sa v nej miesaju cestoviny...
Tu som nasla kvalitnejsiu alternativu :
 www.mall.sk/panvice-wok/tefal-ceramique-indukcni-wo...


A tiez kvalitna kuchta je na nezaplatenie.
marianne
@tornadolue sanuj ako oko v hlave,to bola este stara poctiva kvalita:-) nejake som dokupila nove,ale nasla som este po babke smaltaky,moj otec na nich varil,ked uvazim,ze by mal teraz 87 rokov a varim este aj ja,tak kvalita super...aj obite su veru niektore, ale nedaaam...vies,ze ja mam slabost pre stare riady?,moj muz je z toho nestastny,ze vzdy nejaku staru rarohu z bazaru dovleciem....minule som dovliekla naaadhernu polievkovu misu a tacku z roku 1898 ale ten porcelan,to je ine kafe..v UK som sa tiez vysantila,tam na carboote predavali za facku hotove poklady....
katyusa
Vau, jeeej. Dakujem za vsetky komentare! Mozno nekupim ten najlepsi hrniec na svete, ale Vasimi radami sa budem riadit a urcite budem spokojna. Tak idem vsetky citat zaradom :) Dakujem zatial!
nadia56
@katyusa , ja mam z kazdeho troska, liatinovu panvicu, kvalitne nerezove hrnce a 3 tlakove hnce, teflonove panvice aj keramicke misy, po babicke smaltovany hrniec ale najoblubenejsi a najpouzivanejsi je u nas pomaly hrniec-slow cooker
 www.mall.cz/pomale-hrnce/?av=1&gclid=CLuVtdH2-L...

a parny hrniec,
tak vela stastia pri rozhodovani a nakupovani, nech sa ti dari:-)
2010
Este jedna poznamka , rokmi sa menia chute a ked sa po case rozhodnes varit aj azijske ( naozajstne) tak vsetky europske hrnce a tlakace a pomale su na figu borovu ( nemam tiez ani jeden ) staci ti jeden plechovy wok na vsetko ako tej babke na kajaku.



ajuschka
@Marianne pridavam sa k tvojmu nazoru. Ked sme sa spolu s priatelom prvy krat stahovali do bytu, dostala som darom celu sadu tescoma hrncov nerezakov. Och ako som ich ja neznaaasala. Ja nemam rada ziaden nerez / nehrdz, (este aj drez mam keramicky) a tak som ich vymenila so svokrou za jej stare 30 rocne smaltaky. tie ja zboznujem a nedam na ne dopustit, ak aj nieco dokupujem, tak jedine smalty :)
elisticka
ja najradsej varim na titanovych ..mam 2 ale su vyuzite naplno a 2 keramicke panvice a hrnce na polievku a omacky som kupila v Bille za body a nedam na ne dopustit dlho v nich vydrzi teplo a rychlo je uvarene .. aj tlakovy je vynikajuci ale som ho darovla dcere aby mala sikovnejsie navarene... a este sa mi dobre vari v hrncoch homi profi z tescomy .. teda mam doma mis mas zo vsetkeho trocha ....
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Neodmietam Vaše názory, ale stotožniť sa s tým, že stačí v modernej domácnosti jeden vook, alebo liatinový hrniec sa mi teda nepáči. To by sme sa pokojne mohli vrátiť do doby kedy sa kúrilo v piecke a namiesto TV sa pozeralo do peria kde páračky párali...namisto telefonovania susede by sme zakričali cez plot a podobne. nepochyne to boli krásne časy, no prečo nevyužiť veci, ktoré nám priniesla dnešná doba am-blok?
Súhlasím s názormi tých, ktorí sa vyjadrili, podobne ako ja v predošlom príspevku, že si treba zvážiť, na čom sa bude variť a v akom rozsahu, teda čo sa od hrncov očakáva. Ukameňujete ma:-)))
katyusa
Dakujem ze vsetky komentare. Pracujem v muzeu, takze si vazim vsetky stare, aj vzacne ci menej vzacne, veci. Ale myslim, ze dnesne technologie nam maju pomahat a ulahcovat nas kazdodenny zivot. To by bola dlha diskusia, co vsetko a ako skodi, ale napisala som prave preto, lebo nechcem dat peniaze za nieco, co mi nevydrzi, ale ani mat doma veci, ktore uskodia mojim blizkym (ci babatku, ak sa podari, psst). Minule som vyhodila novy wok, ktory som kupila, lebo sa mi zapacil a bol v dobrej cene, pretoze odpadava cierna vrstva na jeho dne.
Nasmiala som sa na vcil mudruj od @miajita , ci mienka @2010 , beriem aj nazor @gondorko , pomohlo mi aj @bubaya ale aj ostatne. Zatial si teda kupim nejake to sendvicove dno a necham sa prehovorit aj na tu kuchtu. Casom si dokupim, co treba :) Varim uz dlho, ale zalozit si novu domacnost a pracovat na nej sa s prazdnym zaludkom neda :)
Tak dakujem a som milo prekvapena, ako dobre tato diskusna stranka funguje a budem sledovat aj ostatne veci. Nech sa dari :) Dakujem Vam.
2010
@katyusa , jasne ze si kup tie najlepsie a najdrahsie v mojom pripade to bolo to iste . Najprv ich strasne chces lebo ich nemas - nemozes si ich dovolit. Potom ich mas a sa z nich vytesujes -vsetkym to povies ako zdravo sa stravujete....hm. a po rokoch zistis ze to je o inom a zase ti staci len ten liatinovy hrniec a wok a uvaris v nich este lepsie.Cheers
katyusa
@2010 , Aj ja suhlasim, ze jedlo nevari hrniec. Pozrela som si tie odporucania a hrnce, ktore som vybrala, vobec nie su drahe, ani pre mna. Nechcem sa chvalit susedom, iba potrebujem kupit hrniec :P
micanela
Moja skusenost - uz sa mi stalo, ze som nasla nejaky super vyrobok, kupila som ho ... a nakoniec aj tak stale varim v tych 2 oblubenych hrncoch.
luxinka
Umývate tie vaše smaltované hrnce v umývačke riadu? Nepoškodí sa smalt?
johanen
odporúčam keramický ... polievky chutia úplne inak, sú výborné ...a na čistenie univerzalnykamen.sk
ave1967
Ja mám skúsenosť aj z práce nakoľko pracujem v zepter- firme áno pravda je že staré zepterácke hrnce indukcia neberie -pred tým sa nepoužívala indukcia no terajšie hrnce sú práve pre indukčné varné dosky
anetalip
Ahoj :) Tiež som rozmýšľala prednedávnom aké si kúpiť hrnce aby mi vydržali dlho, ale zase aby som neminula za ne celý majetok :D Nakoniec som sa po čítaní rôznych článkov a odporúčaní rozhodla pre liatinové hrnce, ktoré by mali vydržať dlho :) Konkrétne som si kúpila tento hrniec:  www.liatinovyriad.sk/liatinove-hrnce/liatinovy-hrniec-okruhl...
a uvidíme, keď budem spokojná tak možno rozšírim zbierku :D