Varenie

Náhrada zápražky

martinis - fotkamartinis, 21. mája 2012

Pekný večer prajem, rád by som sa poradil : čím je možné nahradiť
zápražku v polievke ? Počul som o zahustení polievky nastrúhaným
surovým zemiakom alebo zeleninou - neuškodí to ale chuti polievky ?
Za odpovede vopred ďakujem :))

@zareaguj


Diskusia k téme

malusa
Okrem zemiaku,zeleniny pouzivam vlocky ovsenne,pohankove atd.
kata50
Súhlasím. Ale aj zápražka má svoje čaro. Treba striedať. :-))
hubata
1. Niekto používa na špic noža napr. Solamyl a vhodí do polievky kúsok masla.

2. Môže sa časť zeleniny v polievke rozmixovať a touto kašou zahustíš polievku.
2010
Co je nahrada pre amatera kuchara ked chce varit klasicky recept kde je zaprazka ?...NIC
Ked sa rozhodnes varit moderne , tak ako pisu rozmixujes zeleninu alebo pridas solamyl,maizenu ci ryzovu muku a jasne ze zmenis chut.
Ked si profik a nechces vykrmovat zakaznikov zbytocnym mnozstvom kalorii je vela zahustovacich ( prirodnych) nahrad bez toho aby sa zmenila chut klasickeho receptu, take daco podobne ako ked v studenej kuchyni pridavas zelatinu.
 www.cookingissues.com/primers/hydrocolloids-primer/...
kuchticka
Zahustit napr. sosovicovu polievku, aleo i fazulovu mozes vyborne pridanim sucheho lupaneho (poleneho) hrachu. Ked to das varit dohromady s sosovicou alebo fazulou, kym sa ti ostatne uvari ten lupany hrach sa celkom rozvari a polievka je zahustena - robim uz roky. Ostatne polievky mozem zahustit otrubami s ovesnych vlociek a vsetky zeleninove polievky nastyruhanym zemiakom, rozmixovanou zeleninou, ale obcas ta zaprazka nevadi a CHUTNA :-))
an3da
Rozmixujem zemiak, ale ten čo sa varí v tej polievke alebo už čo sa varí, bôb, kapusta... tiež pridám mletú papriku, pravda ak ju aj ináč pridávam.
Okrem zemiaku aj zeleninu. Robím to v lete ked je horúco a ked je ozaj
zápražka ťažká.
tatranocka
Ja zápražku vôbec nepoužívam a keď mám stravníka o ktorom viem,že má rád hustú polievku,rozmiešam v 1,5 dl studenej vody kopcovitú PL zemiakového cesta v prášku a povarím cca 2 min.Rýchlovka.
rea1
krajec rozdrobeneho chleba bez korky pridaneho na zaciatku varenia - chut nezmeni, kym sa polievka uvari, chlieb sa uplne "rozlezie" a nech sa cokolvek deje, chlieb je doma vzdy. :-)
enss
Ja dávam do fazule a šošovice 2 lyžice jačmenných krúp už pri namáčaní, polievku zahustia a je to aj veľmi chutné.