Zdravá výživa

Môže sója škodiť?

teresa21 - fotkateresa21, 20. apríla 2013

Vždy som si myslela, že sója a z nej vyrábané potraviny patria do
sféry ultrazdravých potravín, a tak ma riadne prekvapil nasledujúci
článok:

 www.zdravie.sk/clanok/37188/soja-alternativny-nazor?...

fb_action_ids=10200185650741455%2C10200177737903639&fb_acti
on_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%
7B%2210200185650741455%22%3A10150838089382586%2C%2210
200177737903639%22%3A583631571663173%7D&action_type_map
=%7B%2210200185650741455%22%3A%22og.likes%22%2C%221
0200177737903639%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=
%5B%5D

Znie to dosť vierohodne a keďže medzi nami varecháčmi je určite aj
mnoho lekárov, resp. odborníkov na výživu, dávam túto tému k
verejnej diskusii. Čo vy na to, môže byť sója skutočne škodlivá?

@zareaguj


Diskusia k téme

2010
Ta slovenska zdravotna stranka ma tiez prevratne nazory ako :
Cukry nespôsobujú obezitu, cukrovku a ďalšie závažné ochorenia
Takze tetky Varechacky napchavajte sa dalej kolacami budete podla slovenskych zdravotnikov zdrave stihle ako prutik.To ze je cukor najvacsii jed len zapadna propaganda.
 www.zdravie.sk/clanok/48587/prekvapujuce-fakty-o-cukro...


rulik
v poslednom čase sa objavuje geneticky midifikovaná sója, ale nielen tá ale aj klasická zase nie je liek na životný štýl,ukáže až čas ako sa vedci mýlili ako už veľakrát, pretože bolo treba naplniť peňaženky obchodníkov až potom pozrieť na zdravie
slavka2012
Ja osobne soju nemozem vobec jest, sposobuje mi traviace tazkosti, a to tak soja ako aj vyrobky z nej, dokonca aj znama slovenska sladkost - sojova pochutka. Jedine, s cim nemam problem, je tofu. Kupujem slovenske, pretoze by nemalo byt z geneticky modifikovanej soje. Dnes si uz clovek nevyberie a to, ze je zdravo, je casto zial, len iluzia...
hannah22
čítala som takúto štúdiu po upozornení mojej lekárky endokrinologičky, bavili sme sa o jedálničku a upozornila ma na nebezpečie v súvislosti s ochorením štítnej žlazy, bola som v rozpakoch mala som soju za zdravú potravinu.... neviem na čo dat.... ale tofu mám nadalej rada, namiesto cukru užívam stéviu a žijem v ilúzii že robím niečo pre svoje zdravie.... :))
janazjarku
Nuž a ja som zase sóju mala veľmi rada až pokiaľ som sa nedozvedela, že existuje ochorenie zvaná histamínová intolerancia (HIT) a tam je sója zakázaná (pravdepodobne ako látka obsahujúca väčší obsah histamínu) a zakázané je aj tofu takže žiaľ tieto moje obľúbené potraviny už takmer rok nekonzumujem :-(
tetuska
dnes škodí už asi všetko... v čom nie sú éčka??? a čo mäso a zelenina??? a najnovšie bio produkty... sú ľudia, ktorí sa dali na bio, ale môžeme si to s malým platom dovoliť??? tak kupujeme na čo máme...
evanaaa
@hannah22 , ak užívaš L-thyroxín, tuším tam máš na letáčiku aj upozornenie, že sa treba vyhýbať výrobkom zo sóje, pretože obsahuje istý hormón, (učenejší by mohli povedať viac), ktorý je aj v štítnej žľazem alebo niečo také, neviem to presne povedať, proste, ten hormón by menil účinok lieku a zbytočne zaťažoval ŠŽ.....
evanaaa
Mimochodom, aj to, že sója je alergén, treba brať v úvahu, a o GM ani nehovorím. Ja sa osobne sójovým výrobkom vyhýbam tiež zo zdravotných dôvodov ( už spomenutá ŠŽ).
julica
Ak máte problémy so štítnou žľazou a nesmiete jesť sóju, dávajte si pozor aj na lecitín - zvyčajne je zo sóje.
martan
Viac menej sa stotožňujem s hore uvedenou štúdiou. Výrobky z nefermentovanej sóje sú pre väčšinu ľudí nestrávitelné, okrem toho má sója pôvod v Ázii, pre Slovanov je dostatočne pestrá škála iných strukovín. 99% osiva nebio sóje pochádza z USA a je automaticky GMO.. Na ´bezpečnú´ konzumáciu pripadajú do úvahy len 4 produkty z BIO sóje : tempeh, miso, natto a občas s citom sójové omáčky Shoyu a Tamari (sú žiaľ robené s morskou soľou..).Úplný ideál je vyrábať si tempeh sám z poctivých surovín, ktoré poznáme. Nie je vôbec nutné ľpieť na sójovom tempehu, keďže sa dá vyrobiť tisíc iných lepších kombinácíí obilno - semienkovo - strukovinových tempehov. Viac na: www.minipekarny.cz