Zdravá výživa

Sója - Pravda o sóji!

delavega - fotkadelavega, 7. septembra 2012

Propaganda sóje ako zdravého produktu na Slovensku a Čechách nemá konca. Som zástanca zdravej výživy a aj sa tak snažím stravovať ale zaráža ma neinformovanosť ludí o SÓJI, tak prikladam informácie. Kludne ich šírte ďalej.
Obrovské množstvo skutočných vedeckých dôkazov ukazujú na závažné zdravotné problémy, ktoré konzumácia nefermentovanej sóje prináša. Prestaňte sóju považovať za zdravie prospešnú, pretože by ste o nej mali vedieť, že sója spôsobuje závažné zdravotné problémy.
Jedine fermentovaná sója je vhodná pre ľudské zdravie, dokonca môže byť až prospešná, su to syr tempeh, syr miso, syr natto
a sójová omáčka.
Prečítajte si:
 www.badatel.sk/kpm/pribeh-soje/...


Velmi dobrý dokument aj s odkazmi na skutočné vedecké štúdie o sóji!!!
 ulozto.sk/x9AMjn8/soja-pravda-a-myty-doc...

@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
mas pravdu, ale podla mna uplne najhorsie je, ze skoro vsetka soja a kukurica je uz geneticky modifikovana, a ked vidim, ze zdrave tofu, otvara sa mi nozik vo vrecku, samozrejme, ze nam hovoria, ze je to pre cloveka uplne neskodne, ale opak je pravdou, je o tom na nete kopa clankov a filmov, kto chce, najde si ich a kto nechce...
arko
Je to celoglobalny problem, pretoze vacsina dovazanej soje je aj tak vyprodukovana niekde v krajinach tretieho sveta. Tie su zasobovane super-odrodami od firmy Monsanto... cize jest nieco co obsahuje soju je risk. Ako bolo spomenute v dokumente Food Inc. tak z 90% kazda potravina ktoru jeme ma v sebe nejaku geneticky modifikovanu sucast (prevazne soju alebo glukozovo-fruktozovy sirup z kukurice)...

Je pravda ze vsade sa pod zdravou vyzivou povie soja, tofu a podobne shity... osobne ako vegan preferujem lokalne potraviny, miesto soje pouzivam strukoviny ala cicer, sosovica, fazula... Ale to este nieje take trendy. Aj ked napr spolocnost Alfabio, ktora vyraba sojove produkty zacina robit produkty kde sa nahradza soja napr cicerom... Cize uz asi aj oni sami pochybuju o svojom marketingu do buducna ohladom soje...
angiek
no tak ale su ludia resp. zeny, ktorym prirodny estrogen pomaha kedze ich telo nedokaze produkovat vlastne hormony
lacquer
V clanku sa pise ze tofu je fermentovany vyrobok, tak potom az take nezdrave nie je, preco sa otvara nozik vo vrecku afataga?
2010
Zaujmave za dva roky co som na Vareche ani raz nebol jeden prispevok o cukre ktory je 100 x nebezpecnejsi ako soja.
tiginko
takmer všetko je dnes škodlivé. Ak by som mala stále študovať o každom kúsku, ktorý vložím do úst všetky súvisiace články, ani by som sa nenajedla, nepoupratovala, nechodila do práce, nemilovala....radšej sadnem na bicykel alebo si dám s priateľmi dobrý drink a nebudem sa stresovat či som si dala do úst modifikovanú sóju, alebo celozrnný rohlík, ktorý vraj obsahuje množstvo ťažkých kovov
yanah
v prvej polovici článku, na ktorý som dala link sa píše o LIEČIVÝCH ÚČINKOCH sóje a v druhej polovici je odporúčanie KTO a PREČO by sa jej mal vyhýbať ... predpokladám, že svoj vlastný názor na prečítaný text si každý dokáže urobiť sám ... to, že sójové mlieko nie je vhodné pre deti je fakt, známy už niekoľko rokov ...
@2010 ... diskusia o škodlivosti cukru by ma veľmi zaujímala (úplne vážne) ... zatiaľ som tu videla iba zopár diskusí o stévii ...
radox1
a co sojovy lecitin.je dokazane ze rozpusta choleterol v cievach.
afataga
@tornadolue o skodlivosti mlieka je na nete asi milion clankov, ja si tiez myslim, ze nie je normalne, aby dospely clovek pil materske mlieko a este k tomu ineho tvora, nerobi to nikto okrem cloveka, u nas sa mlieko vobec nepije, iba obcas pouzijem trochu do cesta a co sa tyka kvalitnych sojovych produktov: kde mas istotu z akej soje je vyrobeny?
tornadolue
@afataga tu istotu nemam a nemam ju len pri soji, ale pri vsetkom, co si sama nedopestujem alebo nekupim od lokalnych pestovatelov, ide mi o to, ze ked uz nieco sojove, tak vyrobene tradicnymi postupmi a bez pridania chemie. Ja mam napr. hrozu z plesni, mala som aj nejake zdravotne problemy v minulosti a nedavno som citala test paradajkovych pretlakov...iba v jednom z vyrobkov sa nenachadzali plesne, pri ostatnych testovanych boli na vyrobu pouzite plesnive plody...plesne vedia narobit v tele riadnu paseku a ktovie v com vsetkom ich veselo konzumujeme.
bozulka
Sojové produkty v BIO kvalite nesmia byť geneticky upravované,mám s tým dobré skúsenosti a nielen ja...
Viete koľko "vedecky" dokázaných výskumov som za svojho pomerne dlhého života zažila?Koľko rôznych názorov sa menilo za tých vyše 50 rokov odkedy som sa začala zaujímať o zdravú výživu?Koľko odborníkov popiera jeden druhého a snaží sa nás presvedčiť že len on má pravdu !!!
Žiaľ existuje jediná pravda, v tom,že väčšine výrobcom potrav.priemyslu,farmaceut.koncernom nezáleží na ľuďoch,aleA iba na ziskoch,nech sa tvária ako ľudomili...
bozulka
Ešte chcem dodať ohľadom kravského mlieka...kto netrpí intoleranciou na mlieko som presvedčená že tam nieje problém.Moja maminka celý svoj dlhý život každý deň mala na raňajky mlieko alebo bielu kávu a do toho nadrobený krajec chleba,čaj pre ňu nebola potravina.Dožila sa 94 rokov a do 7O pracovala v nemocnici v práčovni.Tak potom neviem...
2010
@afataga problem so vsetkym v ramci globalizacie a retazcov je ze vlastne nevies co kupujes , takze 90% cukrovej repy v USA je geneticky modifikovanej, zatial este cukrova trstina nie je , ked napriklad chces "naozajstny " hnedy nespracovany cukor ( tzv. raw sugar ) , musis kupit len z cukrovej trstiny lebo z cukrovej repy sa neda bez chemie a farieb vyrobit ( melasa z nej je nepozivatelna ).Preto vo vela krajinach doporucuju na pecenie len cukor z cukrovej trstiny , tak si vyber ...
afataga
@2010 bohuzial mas pravdu a uz davno neplati, ze to co si clovek dopestuje sam, je bio, pretoze niektore modifikovane rastliny su vetroopelive, takze pomaly je tym nakazeny svet a povodne druhy niektorych rastlin su na vymretie, nevedela som o cukrovej repe, ale aj paradajky su na tom dost biedne, ale asi si myslel skodlivost cukru ako takeho, co je pravda, ale to je asi na inu diskusiu
2010
@angiek , presne na to som myslel zda sa ze sa par rokov cukor bude v kategorii - droga .V tomto programe prave hovoria ako posledne roky bol boj proti tukom ,ale jedlo bez tuku chuti ako papier z krabice tak tuk bol nahradeny rozlicnymi cukrami. Robi sa vyskum cukor je ovela skodlivejsi aj pre srdcovo cievne choroby ako sa myslelo plus ako potrava pre vela rakovinovych nadorov.





yanah
zaujímavé video ... ďakujem ...
babidka
@bozulka , presne toto som chcela napisat aj ja :-) Vzdy sa pride s niecim , co je "100%potvdene , dolozene vyskumom "atd. Pravda je vsak taka , ze vsetky vyskumy sa daju otocit do takeho uhla , v akom ho chce mat zadavatel vyskumu .Je to vzdy dane uhlom pohladu ....
mirkamt
@tiginko Presne ako píšeš. Všetko je dnes škodlivé. Žeby som od dnes prestala jesť? Fakt už neviem, čo mám jesť a pripravovať svojej rodine :-( (a to som si nečítala úvodný článok o soji)
delavega
Treba jesť maso z domáceho chovu, keby bol dopyt tak by ludia na dedinách začali vo vačšej miere chovať zvieratá. Neviem prečo ludia zanevreli na králičie maso, morka aj ked je trošku drahšia ale neda sa tak lahko priemyselne chovať, je velmi háklivá na kvalitnú potravu!!! Preto je jej malo v obchodoch aj v reštauráciach. Le skuste zohnať morčacie maso? Tupá slovač ale kupuje len lacne kuracie z polska a číny, lebo "ako dobre som ušetril" a potom o pár rokov 3násobne viac minieme na doktorov, ktorý nás len liečia a liečia až nevyliečia!
delavega
Ďalej by sme už mali prestať s tými zdravými olejmi,výnimkou sú panenské a aj to len s mierou okrem olivovéno ten možme konzumovať neobmedzene. ďalej prestať pchať do seba margaríny, a rôzne zdravé musli, corn flakes ktoré su prepchate cukrami (len skuste prečítať zloženie na obale) minimalne 50-60% sacharidov.
A zelenina nám už tiež nevonia.
zvoncek
Keďže je tu medzi varechármi aj starší ,(ženy po menopauze)
výrobky s obsahom sóje by nemali užívať pacienti s ochorením štitnej žlazy(znížená činnosť), pretože znižujúpríjem hormónu štítnej žľazy (liek levotyroxín)
mane
@delavega

Badatel je to najposlednejsie co by som cital a bral ako relevantne. Stranka plna hoaxov, polopravd. Okrem toho, tofu, je fermentovany vyrobok, cela azia vratane japonska ho konzumuju od detstva bez zdravotnych problemov. Na vasom mieste by som sa v rozsirovani hluposti miernil a nezavadzal ludi
1x mamec
bugout
@mane (12.1.2024 21:14)

Táto diskusia je 12 rokov stará... Nejde o to, že sója je problém, ale o množstva v akom sa u nás v tom čase pretláčala. Niektori pomätenci ju dodnes tlačia ako ideálnu náhradu mäsa, ale tak sa skrátka soja nikde v Ázii nekonzumuje nie je to náhrada mäsa!!! V normálnych množstvách je nepochybne zdraviu prospešná. Ja ju s obľubou konzumujem.... Od tempehu cez tofu po miso... Natto mi nechutí. Inak výborná je pečená, resp. opečená. A tofu veru fernentovany produkt nie je, hotové tofu sa môže fermentovať, ale to sme už inde... Miso, tempeh, natto a sójová omáčka fermentaciou prechádzajú.
mane
@bugout (13.1.2024 18:45)

je jedno ako dlho je debata stara, uvedene je obycajny nezmysel, vtedy, aj dnes. Problem nie je soja, kludne ju moze clovek jest dennne, ale to co neobsahuje maso je potrebne doplnit z inych zdrojov. Preto treba informacie, ked uz to niekto chce urobit, zverejnovat tak, aby mali zmysel, nie sposobom badatel a podobne, kde su "vedecke" tvrdenia dost daleko od pravdy.