Varenie

Môže kysnuté cesto prekysnúť?

cuketka111 - bez fotkycuketka111, 22. marca 2021

Ahojte varechaci, zacalo ma bavit
piect z kysnuteho cesta, som este v
tom zaciatocnik, a preto sa takto
hlupo pytam. Mam male deti /aj
miminko/ preto je mozne, ze sa
stane, ze nebudem moct hned
piect z nakysnuteho cesta, ale az
tak hodinu, dve po nakysnuti.
Bude take cesto dobre na pecenie
alebo uz nie? Vopred dakujem za
vase postrehy a skusenosti.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Nie bude kyslé a spadne
Nechaj ho nakysnúť nie celkom do konca a potom daj do chladničky, tam precka, kým budeš môcť piect
2x haji a motyka
sovka62
Áno, môže, hlavne v teple. Ale preto ho ešte nemusíš vyhodiť. Keď chceš vedieť ako vykyslo, zľahka zatlač prstom na jeho povrch. Ak sa nevytvorí jamka, cesto ešte nie je vykysnuté. Ak sa sa vytvorí jamka, ktoré sa po chvíli bude vypĺňat cestom, máš ho akurát aa môžeš piecť. Ak jamka zostane vytlačená, cesto sa v nej nedvíha, je prekysnuté. Vtedy ho treba premiesiť, vvytlačiť z neho vzduch a nechať znovu kysnúť. To pomôže a keď vykysne, môžeš ho použiť. Iste môže kysnúť j v chladničke, ale otom ho tak či tak musíš nechať v teple, kým znovu nezačne pracovať. A podľa mojich skúseností na konečnom produkte je vidieť a cítiť, že bolo v chlade, koláče či pečivo sú mnej nadýchané.
Na záver: kuchynské minútky sú skvelým pomocníkom, upozornia ťa, kedy sa k cestu treba vrátiť, ja som si na ne zvykla tiež, keď naše tri deti boli malé.
dvorka
Pred desiatimi rokmi som mamke kúpila knihu Domáci chlieb kde pekár používa veľmi malé množstvo droždia. Na 100 g múky 1 g čerstvého droždia, pri tukových cestách 2 gramy. Vyskúšala som podľa knižky skoro všetky recepty a cesto mi vždy krásne vyrástlo a nemusím sa báť, že po 20-tich minútach mi cesto prekysne. Deti mám už veľké, pracujem z domu a času mám veľmi málo, preto hodinové kysnutie cesta je pre mňa veľkou výhodou. A po druhé, výrobky z tohto cesta sú oveľa chutnejšie, nenadúvajú a myslím si že sú aj zdravšie.
sovka62
Máš pravdu,@dvorka , tiež používam aj takéto recepty. Cesto kysne pomalšie a vytvarované pečivo nechávam na plechu podkysnúť aj hodinu. Ale výsledok je výborný, pečivko nadýchané, veľmi chutné.
ivet74
Mam tri relativne male deti - 11, 5, 2.5 - a tiez sa velakrat nemozem prisposobit cestu ale detom 😁. Mam overeny recept na vyborny chlebik/ciabatu (do ciabaty davam viac vody) a ten mi este ani raz neprekysol a to ho premiesim vzdy ked vykysne, po cca 45 mins a az potom peciem. Tym dlhším kysnutim ma lepsiu chut, obrovske bubliny a je ako vata. Nic ťažké 1/3 razna hl muka, 2/3 hladka muka ( alebo len chlebova), sol, voda, drozdie a 1 pl medu. Ja si mysljm, ze prekysnutie cesta je znatelne vo finálnej faze, napr.ked mam uz vytvarovane buchty na pecenie alebo na parenie a dlho kysnu. Ale stslo3sa mi ze dom na kysnuty kolac nestihla s cestom robit, tsk som ho premiesila a robila s nim o polhodinu neskôr, to uz bolo opat nakysnute. Samozrejme nehovorim, ze ho necham kysnut od rana fo vecera 😁. Chladnickove kysnutie je tiez fajn aj ked aj vtedy cesto vie prekvapit a vykysnut rychlo. Inak, teraz mi napadlo, ze najlepsie langose su z trojdnoveho kysnutia v chladnicke. A prekysnute nie su 😉
babidka
No ano, stane sa, ze prekysne. Ale ja som si z toho nikdy nerobila tazku hlavu- jednoducho som ho velmi kratko premiesila este raz a nechala kysnut zasa. Uz kratsie , aj ked som vytvarovala pecivo ci kolace tak som ho uz nenechavala podkysnut velmi dlho.Neskor som zacala davat do cesta podstatne menej drozdia, uz asi iba tretinu toho co byva v receptoch.Cesto sa mi zdalo chutnejsie, nebolo ho tak citit za drozdim. Uz niekolko rokov pouzivam namiesto drozdia kvasok, tam to uz nie je take rychle a cesto kysne podstatne pomalsie . Male deti uz nemam, mam vsak vnucata a tie dve najmensie su posledny rok takmer denne u nas...skola a skolky zatvorene.Takze viem , asi kolko casu mas a ze cesto je zvacsa az to posledne , na co clovek pri malych detoch mysli.
haji
Pro mě je kynuté těsto věda věd a tak děkuji všem za velmi podnětné zkušenosti! On hlavně trénink dělá závodníka. A já kynuté těsto nemám natrénované. Ale už je to o fous lepší. O půl fousu... haha
haji
@sovka62 (27.3.2021 08:04)
Jsi zlatá, moc děkuji za odkaz, vyzkouším, jen co mě popadne tvůrčí vášeň. Uspěla jsem s kynutým těstem od Cesmínky, dělala jsem slané slimáky a vyšlo pohodově. Pak mám recept na kynuté koláče bez kynutí - tam jsem úspěšná vždy, těsto je totiž "blbuvzdorné", dokonce ani kvásek se nedělá.
Moja babka kynuté dělala "od oka" a to byl kámen úrazu. Nešel z ní vyrazit recept. "To mosíš vidět!" Haha Když jeden neví co má vidět, je mu tato poučka celkem na kočku. Maminka dělala kynuté koláče bez kynutí, ale vlastně je nechávala kynout. No, už jsem o tom několikrát psala, pohořela jsem s maminčiným receptem, pak něco z kuchařky a vždy to byla trága. Takže teď je to lepší.
Tvůj recept uložím, velký dík. Ono není recept jako recept. To platí obecně.
Klidný víkend a Požehnané Velikonoce, milá @sovka62 !
1x motyka
cuketka111
@haji (27.3.2021 10:34)

S tym cestom robenym "od oka", to akokeby som mamu pocula ☺ ona nemala trpezlivost ma ucit varit a piect /to muselo byt rychlo a podla nej, lebo mala inu robotu/, ale stale hovori, ze kysnute cesto je to najlahsie. Mne to rovnako vzdy prislo zlozite a bala som sa toho, ale tiez som vyskusala tri sladke kolace od Cesminky a vsetky mi vysli fantasticky, tak ma to nastartovalo a rada by som skusala a priberala dalej -). Nuz ale moje mimi zacalo horsie spavat, takze mam aj tak teraz problem co len navarit a nieto piect...-)
2x haji a motyka
haji
@cuketka111 (30.3.2021 21:11)
Neboj, mimi se zase posune a časem se vše ustálí, aj spaní. Já už dávno nejsem mimi a potíže se spánkem jsem nedávno nakoupila. Mohla bych péct v noci...
Tyjo, jako bysme byli rodina, měly jsme to doma hodně podobně. Jsi šikulka!
Krásné Velikonoce, pohodu a hlavně pevné zdraví tobě i celé rodině!
jozka2
@cuketka111

Ak nemozes momentalne robit po vykysnuti ,postlacaj ho akoby premies aby kleslo a nechaj znovu kysnut nic sa mu nestane.Bezne robim,ze cesto po vykysnuti postlacam a necham znovu nakysnut povytlaca sa vzduch a cesto tymto sposobom je nadychanejsie,takto ziskas cas .