Rôzne

Migréna

teresa21 - fotkateresa21, 7. februára 2012

Ahojte, neviete mi poradiť, čo pomáha pri migréne? V týchto mrazivých dňoch ma bolesti hlavy spojené s vracaním chytajú stále častejšie :( ... pomáha len tma ticho ibuprofen a dve hodinky spánku ... ale to nie je vždy možné, najmä ticho a spánok ... mám malé deti, musím fungovať, keď nie je manžel nablízku ... radšej by som tomu všetkému nejak predchádzala ... počula som, že strava najviac ovplyvňuje migrénové stavy ... čítala som aj o alkalickom životnom štýle ... neviem, či to už nie je extrém ... máte s tým niekto skúsenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

sjuz
tiež trpím migrénami...neberieš náhodou antikoncepciu? Mňa to chytalo vždy tých 7 dní bez tabletky...ale odkedy som vysadila, mám o problém menej - oveľa menej migrén. Ale keď to na mňa ide, už viem, že musím vziať tabletku, pretože keď sa migréna rozbehne, nepomože už nič...:( Mávam také svetielka pred očami, kedy nevidím periférne, a to viem, že príde mihréna. Aj keď som zástanca alternatívnej medicíny a bylín a nie chémie, toto je jedniný prípad, kedy si proste Paralen, či Aulin dať MUSÍM.
A to sa stravujem "zdravšie", jem málo, doobeda len ovocie, obed malý a nie tučný, večera nie je... A
Takže popremýšľaj, či to nemáš podmienené hormonálne, a odporúčam ísť neurológovi na EEG a ten ti povie, aký typ migrény máš.
teresa21
antikoncepciu neberiem ... ale je to horšie počas menštruacie ... ďakujem
zuzliak
@teresa21 na migrenu je velmi dobry cajik z rozmarinu. 2 vetvicky zalej prevarenou vodou, nechaj chvilu luhovat, ochut medom a pi 2-3x denne. Mojmu manzelovi to velmi pomaha a ten zvykne mat castejsie migreny.
zuzliak
@teresa21 rozmarin inak uvolnuje aj stahy maternice a pomaha proti krcom prave v obdobi menstruacie- mam to odskusane na sebe. Ak si das cajik z neho 2x za den, nebudes trpiet ani bolestami a ani dlhym krvacanim ;) Mne sa pitim cajiku dlzka krvacania upravila z 9 na 5 dni.
marcy
@teresa21 :) každopádne návšteva u neurológa,vyšetrenie a adekvátny liek....zlepší sa
pivonka
Kedysi dávnejšie v televízii v relácii "Na streche" bol rozhovor s Helenou Vondráčkovou. Hovorila, že tiež trpí migrénami a vie, aká krutá je to bolesť a pozná pomoc. Poradila divákom akupresúru. Zatlačiť (ona použila tužku) na ľavom chodidle bod, kde sa stretáva palec s druhým prstom a podržať tlak. Ja som to skúšala u mojej vnučky a naozaj jej to pomohlo.
julica
Potrebuješ ísť k neurológovi, ibuprofen nič nevyrieši, len ti ničí pečeň. Lekár ti predpíše nejaký triptán (vypýtaj si s najmenším doplácaním, aj tak sú všetky rovnaké), ten liek užiješ hneď pri pocite, že "to" na teba ide, mne sa zachvaty uplne minimalizovali. Migrena nie je ziadna malickost, banalita, je to zavazne ochorenie, nebran sa neurologickemu vysetreniu. (vlastne skusenosti)
45678
@pivonka a nebol to bod pod vedľajším prstom od malíčka ? :-))
@teresa migréna je žiaľ stav, možno ani nie ochorenie a nemá jasnú príčinu a isto Ťa nepoteším, ale spomenieš si na moje slová potom, potom...prakticky neexistuje liek na migrénu, je však isté, že bolesť zmierni, kľud, tma, hladovka a dostatočný pitný režim., možno vylúčenie živočíšnych bielkovín. Vekom, teda čím bližšie k 60-tke tým bude frekvencia migrény redšia a to aj u mužov, teda nespája sa to jednoznačne s hormonálnou príčinou žien.
Sama najlepšie odsleduješ, čo je v danom stave pre teba najlepšie, môžeš skúšať čaj z rozmarínu, ale ak máš vysoký tlak pozor! rozmarín ho zvýši, aj preto sa odporúča práve pre ľudí s nízkym tlakom, kvapky z Ginka biloba, pomôžu lepšie spriechodniť cievy...niekomu robí dobre popíjanie teplej vody, inému studený obklad. Nie je jednoznačný liek na migrénu :-(((
lubjak
@teresa21 ,ja som prestala jest maso,zaklopem si ,mne to pomohlo.Pocet migren sa znizil. Teraz ked citim ,ze ide ma boliet hlava,zoberiem si paralen,hned na zaciatku,ked uz bolest prepukne ,potom uz nepomoze nic.Toto mi poradila neurologicka po
viacnasobnych vysetreniach.
merylas
Taky doporučím návštěvu Mudr. a důkladné vyšetření. Mě jak rozbolí hlava pořádně, tak jen ticho, tma, obklad, spánek. Vím, že to vždy není možné, člověk taky musí třeba do práce. A tam to vysloveně protrpím. Taky mám i problémy s krční páteří.
pivonka
@45678 , pamätám si to presne, je to medzi palcom na ľavej nohe a druhým prstom. Moju vnučku ceruzka moc tlačila, tak som jej to zatlačila iba pevne prstom a pomáhalo jej to. Nakoniec ale predsa pomohla neurologička. Teraz migrénou netrpí. klop-klop-klop
jolka7
Ahoj, skúšala si kávu s citrónom, alebo citronkou? Mne to stále pomôže. Nie je to výborné, ale 3-5 hltov vydržíš.
sissy
migrena sa vekom meni, suvisi to s hormonalnou cinnostou...
a psychika samozrejme, je tam aj stravovanie, ale nemala som s tym ziadne vysledky, ked som sa sledovala co jem a jedla som vela zeleniny a malo masa, ale nepoddalo sa to, teraz mam pajdu na krku a je to lepsie... nepomaha nic, dokonca ani ibuprofen ked to prepukne, len vydrzat, tma ticho obklady studene, aspon na mna...
marianna76
je dobré , dávať si pozor, aby si hlavu vôbec nikdy nemala na zime, ani tak na chvíľku, že len prebehnúť...
teresa21
Ďakujem všetkým.. posledný záchvat som mala po živánskej... uvidím skúsim obmedziť mäso, aj tak nie som typický mäsožrút, pridám zeleninu, dlhší spánok by sa tiež zišiel, no o tomto zatiaľ len snívam , keďže v noci kojím, uvidíme...ku neurologičke sa vyberiem asi až keď najmladšieho odstavím, pretože dojčenie je kontraindikáciu na väčšinu liekov... a myslíte, že môžu migrény súvisieť aj s prekyslením organizmu?...
45678
@teresa21 veľmi Ti želám, aby sa ti zmiernila frekvencia migrény, áno, správne konštatuješ, prekyslenie organizmu môže byť tiež jednou z príčin, a je z nadmernej konzumácie mäsa, pokús sa obmedziť mäso, zadováž si v lekárni zmes na odkyslenie organizmu-prášok na prírodnej báze, môžeš aj počas kojenia a vyhľadaj stravovanie podľa krvnej skupiny, možno sa tam niečo dozvieš :-)
Tebe bábätku nech sa darí :-))
marcy
dnes v čakárni u gynekológa som čítala,že pri začínajúcej migréne pomôže bylinkový čaj ( medovka,valeriánka ) + majoránka