Rôzne

Medovníky, alebo perníky?

sovka62 - fotkasovka62, 15. decembra 2013

Už som z toho načistné čisto magor. Odkedy si pamätám, medovníky boli chrumkavé a piekli sa hlavne (u nás len) na Vianoce. Také pečiem doteraz. Perníky sa piekli a kupovali počas celého roka, buď kúsky, alebo upečené na plechu v jednom kuse. Ak si spomeniete na výrobky Pečivárne Sereď na nápisy na baleniach" Perníky s bielou polevou, Perníky s rumovou príchuťou (mimochodom, kam sa podeli? Milovala som jedny aj druhé). Mäkké a teda nie medovníky, ale perníky.
Odkedy som na Vareche, sledujem recepty na medovníky, hľadám niečo nové, okrem mojich dvoch osvedčených receptov. A to je práve dôvod mojich pochybností. Sú všetky tie medovníčky (zaručene mäkké, hneď mäkké, stále mäkké) medovníky alebo perníky? Prelistovala som kuchárske knihy, aj staré. Zdá sa, že za medovníky sú označené tie, do ktorých sa nepridáva žiadny tuk, perníky sú rad radom s tukom. Ale našla som aj recept na medovníky, kde to tak nebolo. Tak teda podľa čoho tie rôzne názvy? Hádam sa tu nájde odborník(čka), čo to objasní.
Vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
nie som odborník, ale vychádzal by som z názvu, medovník získal meno podľa toho, že sa do neho pridáva med(asi miesto cukru), perník je podľa toho, že sa do nich pridáva perníkové korenie a neobsahujú zložku med, ono to časom sa asi nejako premiešalo a niekto tak ako stroganov robí z kadečoho tak medovníky domiešali s perníkmi
toť môj názor
methi
Ako laikovi mi z toho logicky vychadza, ze do medovnikov ide med a do pernikov asi tuk. (Ale to len tak spekulujem.)
ancicka
Ja si myslím,že sú to dva názvy na ten jeden druh pečiva.Len niekde ide viac medu a do iného menej.
Ja mám starú knihu o mede a jeho využítí a tam sú aj recepty,no pri jednom sa použije názov perník a pri druhom medovník.Tiež som porovnavala ,ale sú tam malé rozdiely.Nikde som menašla nejaké vysvetlenie.
Je tam rcp.na Jemné perníčky a tam ide 200 g medu a druhý je Medové štvorce a tam ide 150 g medu.
Mne to s toho vychádza ako som písala v úvode.
Myslím,že aj minulý rok bola taká diskusia,asi nik na to nedal adekvatnú odpoved.
sovka62
Keď tak listujem, ujo Google je z toho rovnaký magor ako ja. Tiež to má pomiešané.
@rulik , ja mám dva naozaj staré recepty, oba pod názvom medovníky, ani v jednom nie je tuk.
Perníkového korenia sa držať nedá. Do medovníkov síce nejde zmes (aj keď do jedného z mojich receptov áno), ale idú tam zložky tej koreninovej zmesi. Asi sa budem držať toho medu. S medom medovník, bez medu perník.
tatranocka
Perník, nebo medovník?
Většina z nás se domnívá, že mezi medovníkem a perníkem není rozdíl. Ale nenechte se zmást, není to jedno a totéž. V medovníku nikdy nesmí chybět med, který se většinou používá jako jediné sladidlo. Při přípravě perníku se používá cukr i med, někdy jenom samotný cukr a také koření.
sovka62
@viera1 , tak tí zmiatli už dokonale. Lebo medovník mäkký a plnený. Takže všetky tvrdšie, zdobené, sú perníky?
honestka
Pridam mojich par "grosov do placu", ale ci by teoria obstala nejako presne aj historicky by sa asi muselo troska viacej vrtat v historii.
Toto je z reci, ktore sa tradovali a moje skusenosti aj recept som "zdedila" a vraj pouziva techniku dost vernu originalu a cesto mi stoji v chladnicke ozaj niekedy aj rok.
Podla roznych "pamatnikov" /moja starka sa dozila 100 rokov/ - Perniky ci Medovníky vraj patria k najstaršiemu pečivu.
V tej historickej sa spomina o perniku, ze prisli k nam z Nemecka a najznamejsim je Norimbersky. K nam sa dostal podla zmienok pamatnikov z ceských krajin niekde zaciatkom 14 storocia spomina sa Turnov a Pardubice.
PERNIK sa nazyval sa podla korenia v medovom ceste, bol povazovaný aj za liek pri tazkostiach zaludocnych a crevnych.
Prve perniky sa vytlacali do foriem, dnes pouzivame rozne vykrajovatka.
Cesto sa miesilo zmesou psenicnej a raznej muky, mlieka, vajec, karamelizovaného cukru, medu a korenin ako skorica a zazvor, ale v starych receptoch pouzivali mnozsto korenin, aj preto si pernikari recepturu velmi strazili!
Asi aj preto je original Pardubicky dodnes chraneny tak ako receptura na Coca-Cola.
Cesto pernika sa nechalo odlezat v chlade, aby dozrelo a toto sa mohlo drzat od par mesiacov do niekolkych rokov, cim samozrejme uzasne stvrdlo, pretoze obsahovalo iba kvalitny MED. Pri dalsom mieseni sa muselo s nim pracovat aj sekacmi a veru boli potrebne dobre silne ruky. U nas to robievali chlapi kym sa cesto dostalo do formy valkania, nastastie dnes sa da pouzit robot.
Tesne pred pecenim sa sa pridaju vonave prisady a koreniny
/dnes si to ulahcujeme pernikovym korenim v sacku :) a kypriacimi praskami a dnes uz malokto pouziva originalnu Salajku/.
Pernicky po upeceni mozeme ozdobovat bielkovou polevou.

Az neskor sa akoby pribuznym perniku sa stal aj Medovnik, ktory sa vsak pecie z medovníkových platov a je spojeny kremom.
Parti k nim aj starodavna medova torta " Marlenka" ktora vraj pochadza originalne z Arménska.
=====
Dlho som si myslela, ze nazov tvrdych pernickov balenych v celofane a predavanych na trhoch bol preto, ze pochadzal z Ciech a neskor sa na Slovensku zacal volat medovnik.
Troska dlhsia uvaha, ale tiez si rada spominam ako ty Sovka na tie dobre makke, poliate cokoladou za 2.50 Kcs....
viera1
Vyzerá to tak,že medovník je len zákusok z plátov a plnený krémom.V žiadnom recepte na medovník som si nenašla perníkové korenie,ani jeho súčasti.A to,že sa rôzne perníky nazývajú "medovník",je už len asi výsledkom ľudovej tvorivosti.A k medovníkom možno zaradiť všetky tieto medové rezy:
 www.google.sk/search?q=medov%C3%A9+rezy&tbm=isch&...
evanaaa
Ja so už dávno riešila túto dilemu a vychádzalo mi to tak, ako píše aj @rulik , ale po prečítaní komentov tu, zisťujem, že je to inak, a skôr otázka pre odborníka :-)
A pre @sovka , tie perníčky, či s polevou, lebo bez, ale aj plnené sú stále dostať, naj výber je v Lídli, a myslím, že sú rovnako dobré ako máme v pamäti z minulých čias.
bubaya
Raz to vysvetľoval nejaký medovníkár: Perník je staršie pomenovanie pre medovník, podľa slova Korenie - Piper - piperník - perník . Medovník je novší názov, poslovenčený, takže perník aj medovník je podľa neho jedho a to isté. No a tuk a kadejaké kypriace prášky sa dáva preto, aby bol medovník/perník mäkký.
sovka62
@viera1 , do mojich medovníkov pridávam škoricu, tlčený klinček, muškátový orech, citrónovú kôru, to je aj súčasťou perníkového korenia.
@honestka , ďakujem. Áno, aj ja som videla taký starý recept, kde cesto odpočívalo mesiace. To nám dnes už nehrozí, dnes všetko treba rýchlo, najlepšie hneď.
@evanaaaa , tie z Lidla poznám, ale moje obľúbené boli tie rumové, také tvrdšie, nič podobné sa už nepredáva.
rulik
@honestka možno preto, že bolo to perníkové cesto také tvrdé tak sa strúhalo do iných výrobkov a že sa tam dal aj med vznikli medovníky
glka
Zalovila som v múdrej knihy od Jožky: Jožka Záukolcová vo svojej knižke píše: v odbornej cukrárskej technológii je niekoľko druhov medového cesta, ktoré sa odlišujú len použitým druhom sladidla a niektorých chuťových prísad.

Druhy medového cesta:
1. medové cesto s medom a invertným cukrom (špeciálne upravený cukrový rozvar)
2. perníkové cesto len z invertného cukru
3. medové cesto len z včelieho medu

no a už som z toho fakt jeleň :-D

... ale hlavne že nám chutia, i keď tiež hľadám recept na také tie malé perníčky ako sa kedysi vyrábali ....
babidka
Nemyslim si , ze tento hlavolam niekto uplne rozriesi :-) U nas doma sa volali pernikami iba tie tvrdosijne pernicky co mamicka piekla na Luciu /13.12./ aby ako-tak zmakli do Vianoc. Dojedali sme ich este pred Velkou nocou ! No a este aj teraz za v nasom regione vsetky kolaciky s nejakou kremovou plnkou volaju "medovniky" :-) Preco ? Neviem :-) Takze pre mna su vsetky pernicky a perniky pecene pred Vianocami stale pernikmi . A tak to ostane uz na vecne veky ... :-)
kora
Tie mäkké perníky za 2,50,čo spomínate boli naozaj výborné,vyrábali sa v Holíči,čo bola pobočka Pečivární Sereď,vyrábali aj rumové,poliate bielou glazúrou s pomarančovou príchuťou,aj princezky,všetko padlo,pečiváreň v Holíči zatvorili tak ako skoro všetky výrobne,čo vyrábali dobré veci,môžeme len s nostalgiou spomínať
1x zdenca
sovka62
Takže všetko jasné, definitívne nie je jasné čo je medovník a čo perník, tak si ich budeme každá po svojom a ako bolo múdro napísané, hlavné je, že nám chutia a že chutia aj tým, pre ktorých ich s láskou pripravujeme.
Ďakujem vám, že ste sa snažili riešiť tento hlavolam a prajem všetkým krásne Vianoce, prežité v pohode a láske medzi svojimi najbližšími.
iwuska
nie je to tak trosku bohemizmus - perniky. Respektive, mne medovniky pripadaju ako rydzo slovensky pojem - pokial sa bavime o predvianocnych keksickoch. v cechach som sa stretla s medovnikom len ako lepenym sladkym kolacom, typu Marlenka a ine. ale tiez nemusim mat vobec pravdu :) ja sama volam pernikmi tie makksie, vyssie, ktore sa viac podobaju kolacu, plnene, oblievane, proste to, co pecie Sedita a predava balene - a medovnikmi male vykrajovane keksicky, ktore sa zdobia a chrumu cely december :)
sovka62
Áno, @myalab , to sú presne ony, veľmi pekne ďakujem. Netušila som, že sa ešte vyrábajú, pečiem doma, takže pulty s keksíkmi, napolitánky a pod. nenavštevujem. Ale tieto si pohľadám, kvôli nim urobím výnimku.
manya
tie perníčky oblievané rumovou polevou vyrábala Sedita, až príde k nám obchodná zástupkyňa tejto firmy, zistím ako je to s nimi, ešte donedávna sa predávali a ľudia ich občas hľadajú.
arasidka
Toľko ste toho popísali, že to nezvládnem celé prečítať, ale chcem len spomenúť, že dávnejšie sa predávali dlhé "štangle", či ako by som to nazvala echt tvrdého perníka. Mama ho narezala, namočila tie kocky do horúcej čokolády a vyváľala v kokose. Čokoláda zmäkčila tie perníkové "polienka" a lepšie kokosové ježe som nikdy nejedla. A ešte keď tie nakrájané kocky "okropila" rumom, jááááj, to bolo fajné.
Ale dievčatá a chlapci, možno si pamätáte, ako som pochodila s minuloročnými medovníkmi, ktoré som robila presne podľa jedného receptu z Varechy. Tento rok som dala na radu mojej cereny a nebanujem! Jááááááá mááááám takéééé fajné medovnííííčky, až mi slza z oka vypadla od radosti.
Sú mäkké a budú mäkké až "durch".
Napíšem vám recept, možno ho poznáte a dáte mi za pravdu:
350 g hladkej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku
220 g práškového cukru,
3 celé vajcia,
1/2 lyžičky mletej škorice,
4 mleté klinčeky,
2 - 3 lyžice medu / dala som 3 /
50 g mletých orechov
miesto korenín a kypriaceho prášku sa môže použiť "perníkový kypriaci prášok" :)
Jednoducho to rad radom pridáme do misy, zamiešame a pre lepšiu prácu s cestom, dáme ho zabalené v mikroténovom vrecúšku na hodinu do mrazničky.
Z cesta potom odrežiem jednu tretinu, rozvaľkám .... atď - postupujeme klasicky vykrajovaním.
Pri tomto recepte som plech jemne namastila a z obavy, že mi medovníky napuchnú a zlepia sa, som ich dávala od seba "na dosť ďaleko". Ale som bola prekvapená, že síce "vybehli" do výšky, ale sa veľmi "nerozpažili". A ešte teraz večer chodíme neveriacky a hlavne tajne do komory, kde ich mám uložené vo vedierku, či sú naozaj "furt maké". Vidím to na ďalšie pečenie, lebo do Vianoc je ešte 8 dní - ako nám to celý deň pripomína reklama v telke a neverím, že medovníky dovtedy vydržia.
sovka62
Ďakujem vám, dievčence, budem ich hľadať, už len z nostalgie. Ak už kúpim hotovú sladkosť, vždy je to to, čo zostalo také, aké bývalo kedysi. Napr. Rumba, Tatranky (od Sedity), Margot. Mimochodom, Margot je príkladom, tá ilustruje prečo sa novinkám vyhýbam. Margot vždy bola kokosová /samozrejme sója, viem, ale chuť sa nemenila). Dnes je Margot pomarančová a neviem aká, prečo to robia? Veď ak vymyslia nový výrobok, nech vymyslia aj nové meno! Lebo jednu takú som kúpila, myslela som, že zmenili obal, ale nie kúpila som, čo som nechcela.
@arasidka , veru si tie tvoje vlaňajšie pamätám. Ale aspoň si potešila Al-Rašida. Ten vlaňajší recept bol možno v poriadku, lenže u všetkých koláčikov, do ktorých sa pridáva sóda bicarbona alebo prášok do pečiva, treba merať veeeeeľmi opatrne. Pridať presne podľa receptu, alebo radšej menej. Lebo ak sa nám šmykne ruka, upečieme také ako ty vlani. Kým som na to prišla, aj ja som mávala pláty z rôznych keksíkov, ktoré som najprv prácne povykrajovala a potom sa snažila pokrájať na plechu, aby aspoň zďaleka pripomínali pôvodný tvar.
Hlavné je, že tohoto roku máš krásne a dobré.
My pečieme dnes popoludní, prídu dcéry a vnučky. Mám zamiesené ma medovníky, kolieska s lekvárom, medvedie labky. Cez víkend som napiekla slané pečivo s mandľou, slané praclíky, 2 dávky vanilkových rožkov, bielkové sucháriky. V nedeľu ešte upečiem makové a orechové záviny z maslového cesta, na Štedrý deň dopoludnia štedrák na veľký plech a to by pre tento rok stačilo.
arasidka
@sovka62 , ten vľaňajší recept na medovníky by bol v úplnom poriadku, až na to, že v recepte bolo napísané 23O, alebo až 250 gramov medu . Uznáš, že to musel byť iste preklep, no ale jááááá.... som išla podľa receptu. Boli výborné,ale dvojnásobne zväčšili objem až tak, že bola z toho jedna hmota, ktorá sa niekde dala rozlomiť , ale najlepšie riešenie bolo krájať to ako koláč :))))
sovka62
Veď tak, @arasidka , niekedy sa zadarí. Raz som priateľke dávala recept a namiesto 5 g salajky som napísala 50 g. Nikdy salajkové nepiekla, držala sa teda toho, čo videla. No čo mám napísať, pol činžiaku vydusila amóniom a kuchyňu nevyvetrala za týždeň. Ale dobrá kamarátka, predýchala to a nezabila ma ako by som si zaslúžila, dôkazom je, že toto píšem, tak som ešte živá.
arasidka
Po pečení trubičiek mi zostalo veľa bielok. Chcela som dnes spraviť sucháre a kokosové pusinky. Našla som si na Vareche vyhovujúce recepty, ale dnes som zrichtovaná " ja Vendelove koláčky", umyla som mame okná, oprala ručne záclony, poumývala poháre, keramiku a keď som v dobrej vôle prišla domov, zaľahla som, unavená a s bolesťami nôh. Anciáša jeho, fakt toho veľa nevydržím :)))
sovka62
No, keď som si prečítala čo si stihla, vydržíš toho naozaj dosť, @arasidka naša milá. Síl ubúda a treba ich deliť a využívať postupne. Keď sme sa sem nasťahovali, za sobotu som dokázala poumývať všetky okná (nenapíšem koľko, myslela by si si, že bývame v kaštieli, ale to len projektantovi s mestským architektom šibalo). Pred dvomi rokmi bolo treba tri soboty a teraz ich už ani neumývam, mladší majú viac sily. Tak si dobre odpočiň, nenechaj sa nervovať chlapom v TV, ktorý škodoradostne pripomína, že Vianoce sú už o x dní, ak sa niečo nestihne, Vianoce budú rovnako krásne.
jerica
Dievčatá, jeden koment krajší od druhého, únava nás dobieha ako to číslo, ktoré je stále vyššie, ktoré sa nám pripomína pravidelne každým rokom.
Čas neúprosne letí a ten veru nedokáže nikto zastaviť, pred ním by sme darmo padali na kolená, je to ako sen, čo snívame a potom sa rozplynie ako ten čas, ktorí sa nedá zastaviť.
Medovník a či perník , je to šuma fuk, len nech je v komore na polici, aby si mohol maškrtník, ako ten môj sobášený, ukradomky potiahnuť.
sovka62
@jerica , veď nech potiahne, kto by odolal, aj ja ochutnávam, či sa chuť nemení, hehe.... Ten môj do sladkého chodí menej, za to slané sú ohrozené a ako som pred chvíľou zistila, neunúva sa zatvoriť krabicu, z ktorej maškrtí, takže všetko v krabici tvrdé. Toto ma hnevá, zakryla som to a uvidím, či sa niečo zmení, alebo budem piecť ďalšiu dávku.
teyla88
zdravím sovka, chcela by som sa spýtať či by ste sa nepodelili o svoj recept na medovníky, nemozem sa dopracovat k receptu kde by nebolo napisane ihned makke, tiez lubim chrumkave a uz som zuuufala z toho ze si na vianoce opat nezachrumam kvalitne medovnicky =(
sovka62
@teyla88 , recept môžem pridať, len bude bez obrázkov, pekávam ich len na Vianoce. Ale myslím, že obrázky ani nebudú chýbať, zmiesiť, vyvaľkať, povykrajovať, nie je čo pokaziť.