Rôzne

Mätový sirup.

tinca - fotkatinca, 11. októbra 2011

Rada by som vám poradila výborný mätový sirup, ktorý dostať /nie vždy/ v Lidli. Je výborný. Ako limonáda s minerálkou , vodou, ale najviac ho používam do mätového čaju z čerstvých byliniek na osladenie. Je dosť koncentrovaný, čiže ho nie je treba veľa.
Stojí cca 2 eurá 750 ml.
Poprosila som redakciu o pridanie obrázku, kde je originál fľaša sirupu a v pohárikoch- sirup a limonáda po zriedení.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Do Lidla chodím často, sirup som nevidela, alebo si ho nevšimla, musím sa po ňom poobzerať, no je možné, že všade ho nemajú.
tinca
vraj väčšinou býva len pri akciách, bežne nie, keď pridajú fotku tak @evanaaa uvidíš ako vyzerá
alexdidi
Nepoznám, lebo do Lidlu chodím veľmi málo, ale teraz vyskúšam, lebo mätu milujem a aj čajík robím z čerstvej....
tinca
@jozefj to je rada pre tých čo si ho doma nerobia. Môžeš ho pridať, teda ten čo ty robíš, uvítame rcp
ajuschka
@tinca ja matovy sirup tiez doma robievam, akurat ze farbu ma zlatu ako bazovy a nie jedovatu zelenu :) Recept je velmi jednoduchy, len sa mi ho nechce pridavat do receptov lebo je taky .... relativny :).
Cerstvu matu operieme a kludne aj so stopkami dame do velkeho hrnca. Cim viac sa nam zmesti tym lepsie, aspon bude sirup vyraznejsi. Ja robim v 5 litrovomm hrnci tak, aby som dokazala zaliat 3 litrami vody.
Matu teda zalejeme 3 litrami vriacej vody, a nechame vyluhovat.
po hodinke - dvoch matu vyberieme a vyhodime, a "caj" zahrievame az na bod varu. Pridavame na liter tekutiny 3/4 litra cukru a miesame az do rozpustenia. Potom pridavame kyselinu citronovu, aby nebol sirup taky divne sladko lepivy ale dobry, treba pridavat podla chuti. ja mam radsej kyslejsi. Este prevarime a plnime do cistych flias za horuca.

Ja nezavaram, ale poriadne vymyvam flase, vyplachujem vriacou vodou. Ale niekedy sa mi navrchu plesen spravi, niekedy nie. :) sirup je mnamoooozny :)

tento rok som robila aj marhulovy s matou, tiez dobrota :)
alena45
Ja som robila presne ako Ajuschka, ale aj tento je zaujímavý :
 varecha.pravda.sk/recepty/matovy-sirup/19384-recept.html...

Teraz bola na návšteve dcéra a chcela bazový sirup, lenže som ich neoznačila, narýchlo som upratovala, tak nevieme aký si vlastne zobrala so sebou domov, lebo aj mätový, aj bazový aj tymiánový majú úplne rovnakú farbu, určite nie takú jedovatú ako v Lidli.
julica
Mne pripadá, že to je pepermintový, nie mätový, rovnako aj čaj v lidli sa dá kúpiť ten pepermintový, cítim rozdiel dosť výrazne, je to aróma.
domci4
už som ho mala, tento mi nechutil moc piť, ale citronovy alebo pomarančovy bol superny :)