Rada by som vám poradila výborný mätový sirup, ktorý dostať /nie vždy/ v Lidli. Je výborný. Ako limonáda s minerálkou , vodou, ale najviac ho používam do mätového čaju z čerstvých byliniek na osladenie. Je dosť koncentrovaný, čiže ho nie je treba veľa.
Stojí cca 2 eurá 750 ml.
Poprosila som redakciu o pridanie obrázku, kde je originál fľaša sirupu a v pohárikoch- sirup a limonáda po zriedení.
www.lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-5DE605E1-88AFE286/lidl...
Cerstvu matu operieme a kludne aj so stopkami dame do velkeho hrnca. Cim viac sa nam zmesti tym lepsie, aspon bude sirup vyraznejsi. Ja robim v 5 litrovomm hrnci tak, aby som dokazala zaliat 3 litrami vody.
Matu teda zalejeme 3 litrami vriacej vody, a nechame vyluhovat.
po hodinke - dvoch matu vyberieme a vyhodime, a "caj" zahrievame az na bod varu. Pridavame na liter tekutiny 3/4 litra cukru a miesame az do rozpustenia. Potom pridavame kyselinu citronovu, aby nebol sirup taky divne sladko lepivy ale dobry, treba pridavat podla chuti. ja mam radsej kyslejsi. Este prevarime a plnime do cistych flias za horuca.
Ja nezavaram, ale poriadne vymyvam flase, vyplachujem vriacou vodou. Ale niekedy sa mi navrchu plesen spravi, niekedy nie. :) sirup je mnamoooozny :)
tento rok som robila aj marhulovy s matou, tiez dobrota :)
varecha.pravda.sk/recepty/matovy-sirup/19384-recept.html...
Teraz bola na návšteve dcéra a chcela bazový sirup, lenže som ich neoznačila, narýchlo som upratovala, tak nevieme aký si vlastne zobrala so sebou domov, lebo aj mätový, aj bazový aj tymiánový majú úplne rovnakú farbu, určite nie takú jedovatú ako v Lidli.