Varenie

MASCARPONE

smajliqa - fotkasmajliqa, 15. februára 2012

rozpravala som sa s Kucharom na taliansku kuchynu, spickovym kucharom teda,,,, a povedal mi, ze namiesto MASCARPONE mozem kludn pouzit pmazankove maslo bez prichute, a vysledok bude ten isty... len je to lacnejsia forma....

ake s tym mate skusenoti???? vyskusal to u niekto?

@zareaguj


Diskusia k téme

zuzik01
ahoj @smajliga ja som tiez videla vo viacerych receptoch hlavne na tiramisu, pouzitie pomazankoveho masla, ale ja osobne rada pouzivam originalne ingredience ako maju byt. Naozaj si neviem predstavit tiramisu s natierkovym maslom... podla mna je ta chut uplne rozdielna. Vzdy ked robievam tiramisu a olyzem mascarpone, neviem si pomoct, ale neviem si predstavit, ze by som si ho mala natriet na chleba - namiesto natierkoveho masla (ak chapes co tym myslim...).
Tolko moj nazor :-)
irenaw
chutnala som niekoľko "akože tiramisu" zo všeličoho namiesto mascarpone. neverím, že si niekto naozaj myslí, že výsledok je rovnaký. ale možno si myslí, že ak niekto nejedol tiramisu z originál ingrediencií, tak tomu uverí.
eraserhead
ak ten s ktorým si rozprávala "Kucharom na taliansku kuchynu, spickovym kucharom" povedal že "kludn pouzit pmazankove maslo bez prichute, a vysledok bude ten isty" tak ho počúvni, veď aj na pizzu môžeš dať kečup a výsledok bude ten istý.
Výsledok nebude nikdy ten istý, iba ak má človek chute otupené používaním všemožných náhrad a dochucovadiel.
anonym1983
Tak to asi nebol špičkový taliansky šéfkuchár, pretože oni do tiramisu pomazánkové maslo nedajú. To by bol hriech.
smajliqa
myslim, ze vsetky ate rovnaky nazor,,, ja ho mam taky isty.. len som si chcela byt ista.. dakujem vam :)
rea1
este stastie, ze ten spickovy odbornik ta aspon upozornil, ze to natierkove maslo by malo byt bez prichute. ved co keby si tam pleskla pazitkove, prip. paprikove v domneni, ze vysledok bude ten isty. mam dojem, ze ten pan je odbornik, ktory ti v pohode naserviruje spanielskeho vtacka z bravcoviny a do segedinu da kuracinu. ved vysledok je ten isty. trt je. obcas robievam "tiramisu" s natierkovym maslom, je to naozaj velmi dobre a chutne ale je to KOLÁČ NA SPOSOB TIRAMISU. nie je to tiramisu. to teda naozaj nie. tiramisu nerobis kazdy den, dokonca ani kazdy vikend nie, tak sa oplati zainvestovat, nesetrit a uvidis (ci vlastne ochutnas) ten rozdiel. :-)
zuzik01
so vsetkymi komentarmi suhlasim a preto si ja nikdy v cukrarni tiramisu neobjednam... a ak maju niekedy tiramisu v lepsej restauracii, vzdy sa pytam, ci je to original recept s mascarpone... a hadajte aka je zvycajna odpoved? ze nevedia :-DDD
irenaw
presne tak @kata50 niektoré to boli dobré dezerty, ale načo to nasilu nazývať tiramisu. ako keď mi niekto povie: "chcem spraviť tiramisu, čo tam dávaš?" a po chvíli: "nó, ja vynechám mascarpone, je zbytočne drahé. tie "drahé" piškóty, tam nedám, stačia guľaté. a dám tam neskávu, my inú kávu nekupujeme"... na to je len jedna odpoveď: "sprav si pribináčik s piškótami." :)
ewitka123
ja robim bezne z pomazankoveho masla a slahackovej smotany tiramisu a kolacik je GOOD kludne mozes pouzit tuto lacnejsiu variantu a vysledkom nebudes vobec sklamana
evusik
myslím si, takmer všetko čo sa kedysi vymyslelo, v kulinárstve zvlášť, sa dá niečim nahradiť... človek je už raz taký, ak je recept drahý hladá rôzne náhrady ako to jedlo uvariť z lacných surovín a aby a podobalo aspoň trochu a originál
a možno je to z takýmito jedlami celkom naopak.... možno nejaký kuchár jedol niekde na dedine dobré jedlo a on použitím drahých surovín s neho urobil delikatesu....
prečo tak strašne niektorí varecháči odsudzujú ľudí, ktorí na to jednoduch nemajú a tak namiesto tiramisu použijú nátierkové maslo, ak miesto parmazánu použijú naše kvalitné syry? ja nie som najchudobnejšia ale parmezán si nemôžem dovoliť kupovať každý deň...
v jednej TV relácii o varení kuchár hovoril, že v chudobných rodinách v Taliansku tiež nemali parmezán každý deň na stole, tak ako si to mi predstavujeme, a tí najchudobnejší ho nahrádzali oprážanou strúhankou.... to len mi máme také predstavy o talianoch... skúste si občas pozrieť E.Riddiho, ten nielen dobre varí ale aj rozpráva zaujímavo o jedle, o histórii jedla, o histórii Talianska o tom kde sa ako varí. Podľa jeho rozprávania je to v Taliansku presne ako u nás, každý kraj, každá dedina má iné zvyky... tak neviem prečo sme my takí experti na taliansku kuchyňu keď sa nevieme dohodnúť na tej našej...
no aby ste ma neukameňovali, tak samozrejme ak niekto použije nátierkové maslo, kľudne to môže nazývať tiramisu, ale pri verejnej prezentácii by to mal nazvať nejako ináč :-)
1x arab29
marcy
každý sa takou perinou prikrýva na akú má .....nech si prispôsobí každý podľa svojích chutí a možností ....za seba mascarpone sa nedá nahradiť,dám si raz za čas a potom pečiem iné múčniky,čiže pochutím si aj na lacnejších receptoch....ale nie typu " ala mascarpone "
dorisa
ja so použila aj mascarpone, v inom zas riccotu a v inom nátierkové maslo a nvidela som rozdiel, ani necítila
markiza1977
Ja mám recept na Tiramisu od kamarátky, kt. manžel je rodený Talian. Ten recept je teda "pravý" z Talianska. Sama mi poradila, že miesto Mascarpone možno použiť smotanovú nátierku (ja používam Bánoveckú alebo tú z Lidla "Pilos"). Raz alebo dva krát som to skúsila aj s Mascarpone a môj syn prehlásil, že s tou nátierkou je to miliónkrát lepšie. Zrejme tým, že tá nátierka má predsa len takú nakyslastú chuť (v porovnaní s Mascarpone, kt. je viac menej bez chuti). Zákusok je potom taký osviežujúcejší. No a nehovoriac o cenovom rozdiele :-)
evanaaa
Keď už je debata na túto tému, šla som sa podívať do chladničky, kde

Zli mám dve balenia Mascarpone ( z Lídla, mimoch. v akcii, lacnejšie), tak som sa podívala na zloženie: Mascarpone, taliansky mliečny výrobok zo smotany,pasterizované, tuk v sušine 78% hm., sušina 41% hm. Zloženie: Smotana 99,9% hm. kyselina:kyselina citrónová.
Takže, podľa zloženia žiadny zázrak a také zloženie majú aj niektoré nátierky smotanové, len Taliani tomu dali svoju značku, názov, predsa nenapíšu, že obyčajná smotanová nátierka. Tak kde je rozdiel, v chuti? Aj moje dcéra robieva často, prvýkrát z Mascarpone a odvtedy s nát. maslom bez príchute a povedala, že tam veľký rozdiel nevidí. len v názve.
Nejak mi to hore poskočilo, neviem prečo a pridali sa tam zbytočné písmenká.
irenaw
receptov na výborné dezerty a z cenovo dostupných surovín je nespočetne. aj u nás doma býva tiramisu na mimoriadnu príležitosť, nie ako bežný koláčik ku káve. čo každý z nás doma jedáva, ako to volá a čo mu najviac chutí je len jeho vec, tu vôbec nejde o odsudzovanie. ale kuchár je profesionál, jeho informácia prinajmenšom nebola úplná. takmer všetko možno nahradiť, ale nikdy to nechutí celkom rovnako.
domci4
ja mám tu na vareche receptík tiramisu s natierkovym maslom :) pozri
evusik
ponúkam vám dve stránky, ak sa pozriete zistíte, že je to jedna a tá istá firma, ibaže jedna stránka je v češtine a druhá v taliančine.
Ide o firmu na Morave, ktorá z domácich surovín vyrába talianske syry a sú najväčšími dodávateľmi práve do Talianska, takže taliani ani netušia, že jedia moravský parmezán. Ja si ho kupujem keď ideme na Moravu, je fakt výborný a ja rozdiel nepoznám...
možno by stálo za skúšku dať do misiek rôzne tu spomínane náhražky a do jednej pravé talianske maskarpone (nie kupované v Lídli), ako by to dopadlo???
 www.granmoravia.cz/RenderTable.aspx...

 www.granmoravia.com
tetuska
tiramisu robím z nátierkovéno masla bez príchute a šľahačkovej smotany, je to výborné a lacnejšia alternatíva...
evanaaa
Pozrela som sa, Gran Moravia dostal certifikát a je uznávaný aj Slow Foot Italia, tak to už niečo je.
Myslím si, že aj my máme skvelé recepty a aj nepečené dezerty s piškótmi a rôznymi krémmy, možno by sa olizovali aj Taliani, ak by mali možnosť ochutnať, ja v tom ich dezerte nevidím nič zvláštneho, lahodné krémy, ako som už spomenula, sú aj u nás.
havino
v nedelu som robila tiramisu z mascarpone, kupila som ho v rakusku v metre 500g za 70 sk, super cena, robievam aj z bánoveckej nátierky, moji maju dosť mlsný jazýček a nefrflal zatial nik, tam je doležitý pomer žltok s mascarpone a šlahačky
a ktosi tu hore spominal, že kto by si už len mascarpone natrel na chlieb, aj to sa mi stalo v pondelok, moj chlap si navarene zohriať nevie a kedže som meškala a on hladný, vytiahol to pol kg mascarpone,natrel na chlieb, šunku a tak si strašne pochvaloval, že lepšie vraj nejedol, takže aj také su chute ludi, sto ludi, sto chutí
ejta
no ja osobne by som Tiramisu z pomazankoveho masla nerobila, aj ked netvrdim, ze to musi byt zle. Stale lepsie, ako z tvarohu. To uz je fakt Pribinacek s piskotami, ako tu niekto vtipne podotkol. Kupujem tiez Tiramisu v Rakusku, nie je sice prave talianske, aj sa voa, ze Mascarino, ale chutovo je dobre a lacnejsie. Ale napriklad na cheescake kludne pomazankove maslo pouzivam.
trencanka
Ked nemam peniaze na mascarpone, spravim iny kolac, na ktory mam v penazenke dost.
Ked vidim recept na tiramisu z pomazankoveho masla, je mi nanic. Robim jedine z mascarpone. To lidlacke sa mi nepaci, je nejakre redsie - tahavejsie. Ked môzem, kupim v Rakusku alebo u nas v Kauflande.
V cukrarni si nikdy nedavam tiramisu, tam to robia zo susenych praskovych zmesi, to je grc.
Ked pouzijem tvaroh miesto mascarpone, tak to uz nenazvem tiramisu ale tvarohovy dezert.
Viac uz nie je k tomu co dodat.
veronika1984
Ahojte, ja robim take domace tiramisu, kde namiesto mascarpone davam tvaroh konkretne jemny bez hrudiek v takom malom vedierku:) znacky Pilos z Lidla. S tym pomazankovym maslom ma to este nikdy nenapadlo. mozno skusim nabuduce. :)))
wegar
Všetkým, ktorí horlia za tiramisu z pomazánkového masla, guľatých piškót a rumu namiesto amaretta, poviem len toľko - čo by ste vraveli, keby Taliani robili bryndzové halušky z cesta bez zemiakov, so strúhankou a namiesto bryndze by dali parmezán zmiešaný s pecorinom? A rozširovali to ako recept na bryndzové halušky?
Mascarpone zasa až také závratne drahé nie je. Inak robila som oba dezerty - aj tiramisu, aj napodobeninu z pomazánkového masla, oba chutia dobre, ale rovnako určite nie. To môže povedať len človek, ktorý má zničené chuťové poháriky. Takže tiramisu je tiramisu a krém z pomazánového masla je krém z pomazánkového masla.
V neposlednom rade pomazánkové maslo už často obsahuje rastlinné tuky a vôbec je neporovnateľný rozdiel v obsahu mliečneho tuku medzi týmito dvoma produktami.
habuka
Ja bežne používam namiesto Mascarpone,natierkové maslo a vôbec v tom nevidím rozdiel-jedine v cene
tiginko
@Habuka (15.12.2017 17:37)

to fakt? A naozaj si ochutnala jedno aj druhé? Ja osobne v tom vidím poriadny rozdiel, a nielen v cene. Ale je pravda, že kto chce, nahradí...
roland76
@Tiginko (15.12.2017 17:40)

Mascarpone nema ziadnu chut! Je bez chuti. Co pridava na chuti v tiramisu je amaretto, a káva, surove vajicko, a nie mascarpone.
tiginko
@Roland76 (12.7.2019 22:39)

trošku si asi môj komentár nepochopil: ja som netvrdila že má mascarpone nejakú chuť, práve naopak, nátierkové maslo má. Aj konzistencia je trochu iná. Preto som sa pozastavila nad tvrdením, že v tom nie je žiadny rozdiel. Komu to nevadí, samozrejme nech nahradí