rozpravala som sa s Kucharom na taliansku kuchynu, spickovym kucharom teda,,,, a povedal mi, ze namiesto MASCARPONE mozem kludn pouzit pmazankove maslo bez prichute, a vysledok bude ten isty... len je to lacnejsia forma....
ake s tym mate skusenoti???? vyskusal to u niekto?
Tolko moj nazor :-)
Výsledok nebude nikdy ten istý, iba ak má človek chute otupené používaním všemožných náhrad a dochucovadiel.
varecha.pravda.sk/recepty/borovnicovy-zakusok-so-smotanov...
to bolo dobre :D
a možno je to z takýmito jedlami celkom naopak.... možno nejaký kuchár jedol niekde na dedine dobré jedlo a on použitím drahých surovín s neho urobil delikatesu....
prečo tak strašne niektorí varecháči odsudzujú ľudí, ktorí na to jednoduch nemajú a tak namiesto tiramisu použijú nátierkové maslo, ak miesto parmazánu použijú naše kvalitné syry? ja nie som najchudobnejšia ale parmezán si nemôžem dovoliť kupovať každý deň...
v jednej TV relácii o varení kuchár hovoril, že v chudobných rodinách v Taliansku tiež nemali parmezán každý deň na stole, tak ako si to mi predstavujeme, a tí najchudobnejší ho nahrádzali oprážanou strúhankou.... to len mi máme také predstavy o talianoch... skúste si občas pozrieť E.Riddiho, ten nielen dobre varí ale aj rozpráva zaujímavo o jedle, o histórii jedla, o histórii Talianska o tom kde sa ako varí. Podľa jeho rozprávania je to v Taliansku presne ako u nás, každý kraj, každá dedina má iné zvyky... tak neviem prečo sme my takí experti na taliansku kuchyňu keď sa nevieme dohodnúť na tej našej...
no aby ste ma neukameňovali, tak samozrejme ak niekto použije nátierkové maslo, kľudne to môže nazývať tiramisu, ale pri verejnej prezentácii by to mal nazvať nejako ináč :-)
pekne si to napisala ...
Zli mám dve balenia Mascarpone ( z Lídla, mimoch. v akcii, lacnejšie), tak som sa podívala na zloženie: Mascarpone, taliansky mliečny výrobok zo smotany,pasterizované, tuk v sušine 78% hm., sušina 41% hm. Zloženie: Smotana 99,9% hm. kyselina:kyselina citrónová.
Takže, podľa zloženia žiadny zázrak a také zloženie majú aj niektoré nátierky smotanové, len Taliani tomu dali svoju značku, názov, predsa nenapíšu, že obyčajná smotanová nátierka. Tak kde je rozdiel, v chuti? Aj moje dcéra robieva často, prvýkrát z Mascarpone a odvtedy s nát. maslom bez príchute a povedala, že tam veľký rozdiel nevidí. len v názve.
Nejak mi to hore poskočilo, neviem prečo a pridali sa tam zbytočné písmenká.
Ide o firmu na Morave, ktorá z domácich surovín vyrába talianske syry a sú najväčšími dodávateľmi práve do Talianska, takže taliani ani netušia, že jedia moravský parmezán. Ja si ho kupujem keď ideme na Moravu, je fakt výborný a ja rozdiel nepoznám...
možno by stálo za skúšku dať do misiek rôzne tu spomínane náhražky a do jednej pravé talianske maskarpone (nie kupované v Lídli), ako by to dopadlo???
www.granmoravia.cz/RenderTable.aspx...
www.granmoravia.com
Myslím si, že aj my máme skvelé recepty a aj nepečené dezerty s piškótmi a rôznymi krémmy, možno by sa olizovali aj Taliani, ak by mali možnosť ochutnať, ja v tom ich dezerte nevidím nič zvláštneho, lahodné krémy, ako som už spomenula, sú aj u nás.
a ktosi tu hore spominal, že kto by si už len mascarpone natrel na chlieb, aj to sa mi stalo v pondelok, moj chlap si navarene zohriať nevie a kedže som meškala a on hladný, vytiahol to pol kg mascarpone,natrel na chlieb, šunku a tak si strašne pochvaloval, že lepšie vraj nejedol, takže aj také su chute ludi, sto ludi, sto chutí
Ked vidim recept na tiramisu z pomazankoveho masla, je mi nanic. Robim jedine z mascarpone. To lidlacke sa mi nepaci, je nejakre redsie - tahavejsie. Ked môzem, kupim v Rakusku alebo u nas v Kauflande.
V cukrarni si nikdy nedavam tiramisu, tam to robia zo susenych praskovych zmesi, to je grc.
Ked pouzijem tvaroh miesto mascarpone, tak to uz nenazvem tiramisu ale tvarohovy dezert.
Viac uz nie je k tomu co dodat.
Mascarpone zasa až také závratne drahé nie je. Inak robila som oba dezerty - aj tiramisu, aj napodobeninu z pomazánkového masla, oba chutia dobre, ale rovnako určite nie. To môže povedať len človek, ktorý má zničené chuťové poháriky. Takže tiramisu je tiramisu a krém z pomazánového masla je krém z pomazánkového masla.
V neposlednom rade pomazánkové maslo už často obsahuje rastlinné tuky a vôbec je neporovnateľný rozdiel v obsahu mliečneho tuku medzi týmito dvoma produktami.
to fakt? A naozaj si ochutnala jedno aj druhé? Ja osobne v tom vidím poriadny rozdiel, a nielen v cene. Ale je pravda, že kto chce, nahradí...
Mascarpone nema ziadnu chut! Je bez chuti. Co pridava na chuti v tiramisu je amaretto, a káva, surove vajicko, a nie mascarpone.
trošku si asi môj komentár nepochopil: ja som netvrdila že má mascarpone nejakú chuť, práve naopak, nátierkové maslo má. Aj konzistencia je trochu iná. Preto som sa pozastavila nad tvrdením, že v tom nie je žiadny rozdiel. Komu to nevadí, samozrejme nech nahradí