Foto: kata50
Smotanový krém v tomto recepte je vlastne slovenské " mascarpone", ktoré sa hodí aj inde, ako na Tiramisu
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
CESTO: | |
6 ks |
|
200 g |
|
3 PL vlažná |
|
80 g, posekané na jemno |
|
1 ks |
|
70 g |
|
30 g |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
NA CESTO: | |
2 dl |
|
3 dl |
|
2 dl |
|
0,5 dl |
|
PLNKA: | |
3 ks |
|
500 ml |
|
1 ks |
|
10 PL |
|
0,5 balíčka |
|
50 ml |
|
Postup
-
1
Najprv si upečieme chutné a jemne nadýchané kakaovo-orechové cesto. Žĺtka šľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne prilievame 3 PL vody. Máme tuhú, bohatú, svetlú, žĺtkovú penu. Múku, prášok do pečiva, orechy a kakao si zmiešame v miske a opatrne zapracujeme do vyšľahaných žĺtkov. Nemixujeme dlho. Do tohto cesta opatrne vmiešame tuhý sneh zo 6 bielkov a hneď vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech s vyšším okrajom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. Celzia asi 15-20 minút. Podľa vašej rúry - sledovať pečenie.
- 2
Upečené cesto necháme vychladnúť na plechu - nevyberáme von.Čučoriedky-borovnice z kompótu precedíme a šťavu zachytíme. Pridáme do nej trochu rumu a polejeme ňou povrch koláča. Opatrne- netreba veľmi namočiť cesto. Potom na cesto rozotrieme tenkú vrstvu lekváru z čiernych ríbezlí a na to poukladáme kompótové čučoriedky-borovnice. Necháme postáť.
- 3
Pripravíme si plnku. Do misky na šľahanie si vyklopíme termizovanú smotanovú nátierku ( značka Tesco- obsahuje iba 0,5% soli - čo vôbec necítiť. Je prekvapivo hustá a jemnej chuti. Vhodná na tento krém ) pridáme šlahačkovú smotanu, vanilkový a práškový cukor. Začneme VŠETKO SPOLU mixovať a asi do 1 minúty máme hustý krém. Teraz si pripravíme stužovač podľa návodu a všľaháme ho do krému. Zase krátko- nechceme mať maslo, ale lahodný krém. Krém nanesieme na koláč a posypeme kakaom.
- 4
A keď si ho dáte aj zachladiť do chladničky, tak zažijete svojich 15 minút slávy ! Dobrú chuť :-))
- 5
Takto vyzerajú borovnice=čučoriedky
- 6
Toto je veľmi podobný lesný plod-BORIEVKA. Rastie ale, na malých stromčekoch- jadlovec. Používa sa ako aróma do alkoholu (GIN) alebo do jedál ( guláš) z diviny.
- 7
A do tretice máme ešte ďalší super lesný plod, BRUSNICE. Rastú podobne ako čučoriedky na malých kríčkoch, ale sú pekné tmavočervené. Je z nich výborný rôsolový džem s hruškami. Chutí ako príloha k divine . Brusnicovú omáčku určite poznáte. Dostať ich kúpiť aj ako sušené ovocie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Po tej smotane sa musím pozrieť.
Borovnice-borúvky- čučoriedky ...tmavomodré drobné lesné plody, rastúce na nízkych kríkoch. Zberajú sa-češú sa špeciálnymi hrebeňmi na to vyrobenými. Veľmi,veľmi zdravé pri chudokrvnosti a pri tráviacich problémoch. Niekto si ich nakladá surové zaliate 1PL alkoholu, aby sa zachovali všetky vzácne vlastnosti tohto lesného ovocia.
@viera1 , jasné že môžeš dať viac ako 3 dl pohár. Ja som tam mala ten ríbezľový lekvár, tak mi stačilo toľko. :-))
@jerica moja, nechcem urobiť hanbu môjmu rodnému kraju :-)) A s černicami bude tento koláč úžasný. Krém je veľmi ľahký - nie ťažký, nie mastný, dobre sa je.
@ancicka , skús si vyhľadať v obchode smotanovú nátierku - neochutenú a iba si všimni na obale - zloženie a hlavne obsah soli. Aby mala čo najmenej, pokiaľ možno pod 1%. A potom sa ti krém chuťovo podarí.
@matata1 , ďakujem, že sa ti zákusok páči. Krájaj s dlhým, ostrým nožom, ktorý si ešte zohreješ v horúcej vode. A potom to už ide pekne - samo :-))