O Varecha.sk

Marhulovy dzem - kde som spravila chybu?

snehulka24 - bez fotkysnehulka24, 9. júla 2012

Dobry den, dnes som robila prvy krat dzem a zrejme som urobila niekde chybu. Mala som 8kg marhul, 3,4 kg cukru a 4 cele citrony. Nechala som marhule stat cez noc s cukrom a rano som sa pustila do pomaleho varenia. Vsetko som varila vo velkom hrnci. Penu som nezbierala. Po 5 hodinach varenia som este nemala vsetko naliate v poharoch, strasne pomaly to hustlo. A navyse, posledne davky dzemu su velmi tmave.. iba prvy pohar je krasne oranzovy. Kde som spravila chybu? dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
Neviem ti na to dať presnú odpoveď, iste odpovedia viacerí, ale ak ja varím akýkoľvek lekvár, tak ho zmiešam s cukrom v jednom hrnci a nechám ho tam pomaličky za častého miešania variť.Ale aby nebolo varenie utrpením, čo sa týka pravda stráveného času pri šporáku, zoberiem väčšiu panvicu, či kastról so širokým dnom a tam z tej veľkej masy lekváru odoberiem 2 - 3 naberačky, a môžeš i trochu viac / podľa toho akú nádobu si zvolila / a tam ho stále miešam na silnejšom ohni, lekvár sa takto rýchlejšie uvarí, poháriky mám pripravené a vždy, keď už na panvici urobím vareškou čiaru šikmo a tá zasyčí a chvíľku trvá, než sa stratí - tak lekvár dávam do pohárov. Nepoužívam žiadnu chémiu, nechávam to vyvariť aj bez nich. Ani želírovací cukor nepoužívam, pretože taký lekvár ak ideš použiť do niečoho, čo musíš tepelne spracovať / buchty a pod./, tým teplom riedne a vyteká von. Taký lekvár je najlepší na chlieb,palacinky a pod.
A teraz k tvojmu problému, tým, že si toho veľa mala v jednom hrnci a tak dlho si to varila, možno sa táfarb tým aj menila. Ale počkáme si na odborníkov "lekvárnikov", iste majú na to adekvátnu odpoveď a poučím sa aj ja.
arasidka
P.S. Ešte som zabudla dodať - že tým, že nepoužívam chémiu do lekvárov, keď poháre zaviečkujem, tak ich dám klasicky ešte do pary - asi na 5 minút, aby viečka lepšie chytili. Len v žiadnom prípade nie horúci pohár s lekvárom zalievať studenou vodou .)))
vieraa
Snehulka, poradím Ti, tmavší ho máš preto, že si ho dlho varila, on potom tmavne vdaka tomu cukru čo je v nom.Postup, ktorý uviedla Arašidka je super, možem doporučit
snehulka24
Dakujem arasidka, dozvedela som sa, ze mi ten cukor zkaramerizoval, a preto mali tie posledne pohare taku tmavu farbu. Tiez som zastancom zdravej vyzivy a nepouzivam umele prisady, ak nemusim. Nabuduce to rozhodne skusim varit po castiach, aby som si to pekne uzila ;-)
arasidka
Moja svatka chodí caez týždeň do práce, a má dostatok ovocia, ktoré treba spracovať. A tak keď varí, mi povedala, že ona to dá variť, poriadne to prevarí a večer vypne, lebo je unavená. A keď príde na druhý deň z práce, dovarí ho. Nikdy sa jej nepokazil aj bez chémie a lekváre má fantastické. No čo už, lekváre sa na maškrtu, musíme to tak brať, že surové je surové.
arasidka
Snehulka, nemáš za čo. Já som stará korytnačka a stále sa učím.
kolcava
Snehulka24:Chybu jsi udělala tím, že jsi meruňky s cukrem vařila moc dlouho a cukr vařením zkaramelizoval a zatmavil tvoji marmeládu. Já vařím marmelády podle receptu jedné staré kuchařky profesionálky - 1 kg ovoce (bez cukru) dám do širokého hrnce a od doby, kdy se vaří plným varem hlídám čas - vařím 10 minut bez cukru (plotýnka je na maximum, stále míchám), poté vsypu 0,5 kg cukru a od doby plného varu měřím opět 10 minut, nalévám do skleniček (mám-li pokapaný okraj skleničky, tak jej otřu, aby byl čistý a suchý), skleničky rychle uzavřu, postavím dnem vzhůru a už nesteriluji. Marmeláda má pěknou barvu.
klaura
Tiež varím všetky džemy aj lekváre po troške, na 2 teflónových panviciach ... je to oveľa rýchlejšie ... minulý týždeň som robila džem z čiernych ríbezlí ... mala som 10 litrov čistej šťavy + cukor (nič viac nepridávam) a hotovo som zahlásila po 2 hodinách ... aj riady boli už umyté ... :)
hubata
Ja tak dlho nevarím: ovocie prevarím za stáleho miešania s cukrom a na zhustnutie pridám v troške vlažnej šťavy - maizenu. Ešte povarím a plním poháre, zaviečkujem, otočím hore dnom a zabalím do deky.
medulienka122
tak, ako píšu naše žienky, skôr sa ti uvarí džem, keď ho dáš po troške, neboj nabudúce už budeš vedieť... a vitaj na vareche
helaxa
Čítala som radu, na ľahšie nalievanie uvareného lekváru do pohárov
dobre poslúži lievik z octovej flaše. Odrežeme asi 10 cm z hornej časti flaše, lievik ochráni okraje pohárov aj malých , aby sa nezakvapkali pri nalievaní lekváru. Mne to veľmi pomohlo pri malých flaškách.
aroooo
Ja som varila marhuľový,večer som zasypala cukrom, na druhý deň poobede som odoberala do rajnice po 4 naberačky cca celkom asi 0,5 litra,varila, keď sa mi robila cestička pridala na hrot noža kys.citrónovú a na hrot noža prípravok na konzervovanie,pár krát premiešala a cca za 10 min.bola jedna várka hotová,tú som zliala do nerezovej misy,nabrala druhú várku, kým táto začala vrieť pomocou zrezanej flaše som naplnila uvarený lekvár z misy do pohára a prevrátila hore dnom, nesterilizovala.Píšem to preto, že mi zostalo asi 6 naberačiek, to som dala naraz a že toho bolo viac sa mi to varilo niečo vyše 30 minút a stále sa mi zdalo riedke, ale keďže pre pot v očiach a všade som toho mala akurát tak dosť tak som odstavila a tento posledný pohár pôjde na spotrebu prvý.
evanaaa
Moja mama varila vždy lekvár tak, ako tu niektoré z vás robia - večer zmiešala ovocie s cukrom a na druhý deň po troške ( za naberačku) ho varila. Veľké množstvo naraz sa dlho varí, pomaly hustne.
babina49
Žienky,aj ja som dnes večer varila marhuľový džem a tak isto som si odoberala do rajnice po 4 naberačky a všetko ostatné prebiehalo ako píše @arasidka.
marianne69
@kolcava mne sa ten tvoj sposob paci a nepridavas ani kyselinu citronovu,nic? mam este 2,20kg marhul na dzem,skusim po tvojom...
arasidka
Babina - som rada, dúfam, že to chváliš a nehaníš :)))) Ja budem najbližšie robiť lekvár len z poľných mirabeliek ako minulý rok, už sa na mňa usmievajú, len ich nechám ešte trochu dozrieť. A potom na jeseň zase šípkový lekvár, len nech naprší, aby bola dobrá úroda šípok, lebo toto horko to všetko spáli.
cinkla
Tak, ja idem vyskusat recept od Kolcavy.
Inac varievam dzemiky tak, ze do 1 kg ovocia pridam podla kyslosti ovocia 30 - 40 dkg cukru a 1 - 2 KL morskych rias Agar-agar (z biopredajne ). Krasne zahustuje a dzem sa vari max. 5 minut. Viecka i flase obaram vrelou vodou, nalievam dzem (cez siroky lievik ) , na 5 min. postavim "na hlavu ", potom otocim spät a necham do rana vychladnut. Aj citronova stava pridana pred ukoncenim varu marmeladu zahustuje. A nemam problem so ziadnym kazenim. Len raz som sa pri vareni dostala, ked som pouzila zavar. pohar, ktory mal plastove viecko a to sa pri otoceni , zrejme teplom ,roztiahlo a pohroma bola na svete ....