Dobry den, dnes som robila prvy krat dzem a zrejme som urobila niekde chybu. Mala som 8kg marhul, 3,4 kg cukru a 4 cele citrony. Nechala som marhule stat cez noc s cukrom a rano som sa pustila do pomaleho varenia. Vsetko som varila vo velkom hrnci. Penu som nezbierala. Po 5 hodinach varenia som este nemala vsetko naliate v poharoch, strasne pomaly to hustlo. A navyse, posledne davky dzemu su velmi tmave.. iba prvy pohar je krasne oranzovy. Kde som spravila chybu? dakujem.
A teraz k tvojmu problému, tým, že si toho veľa mala v jednom hrnci a tak dlho si to varila, možno sa táfarb tým aj menila. Ale počkáme si na odborníkov "lekvárnikov", iste majú na to adekvátnu odpoveď a poučím sa aj ja.
dobre poslúži lievik z octovej flaše. Odrežeme asi 10 cm z hornej časti flaše, lievik ochráni okraje pohárov aj malých , aby sa nezakvapkali pri nalievaní lekváru. Mne to veľmi pomohlo pri malých flaškách.
Inac varievam dzemiky tak, ze do 1 kg ovocia pridam podla kyslosti ovocia 30 - 40 dkg cukru a 1 - 2 KL morskych rias Agar-agar (z biopredajne ). Krasne zahustuje a dzem sa vari max. 5 minut. Viecka i flase obaram vrelou vodou, nalievam dzem (cez siroky lievik ) , na 5 min. postavim "na hlavu ", potom otocim spät a necham do rana vychladnut. Aj citronova stava pridana pred ukoncenim varu marmeladu zahustuje. A nemam problem so ziadnym kazenim. Len raz som sa pri vareni dostala, ked som pouzila zavar. pohar, ktory mal plastove viecko a to sa pri otoceni , zrejme teplom ,roztiahlo a pohroma bola na svete ....