Rôzne

Mak máčik - uskladnenie na dlho

lizatko - bez fotkylizatko, 5. novembra 2021

Milé pekárky a kuchárky, prosím, skúšali ste niekto zasterilizovať mak na sucho do pohárov (asi skôr nezomletý) ? Aby nezhorkol? Nechcem rady o bavlnenom vrecúšku atď. ... , ale o zasterilizovaní. Ďakujem za odpovede k veci.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomeska
Nesterilizujem, ale mám v mrazáku. Ak potrebujem, odsypem kolko chcem a zbytok vrátim. Na sterilizaciu by asi bolo dobré v malých dávkách. Ale ked' tak premýšlam, tak pri steril. sa asi vo flaši zahreje a čo potom,. Ešte by sa mohol dat' zavakuovat' ('tiež v malých dávkach) a potom na chladnejšie miesto.(nemusí byt' práve chladnička). Mne pristane na budúci týždeň 2 kg maku, tak pre mňa dobrá téma.
alena45
Veď vyskúšaj tak ako orechy sterilizované nasucho. Recept je aj na Vareche. U nás sa očistený mak premýva v niekoľkých vodách, to čo vyjde na povrch, sa zleje a zostane len zdravý mak. Usuší sa na slnku a dobre vysušený v sklenených pohároch bez sterilizácie vydrží sladučký niekoľko rokov.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja kupujem mak na trhu, presypem ho zo sáčka do skleneného veľkého pohára, prikryjem servítkou, ktorú prichytím gumičkou a mám ho uložený takto cca od októbra do mája v komore pri kuchyni. Nikdy mi nezhorkol. Ale keby som ho mala mať viac ako rok, asi by som ho uložila do mrazničky, ja by som ho určite nesterilizovala. Do mrazničky dávam aj orechy.
sovka62
Mak sterilizujem v poharivh v Mw rovnako ako orechy. Uz mi vydraz aj dva roky.
V platenych vreckach odkladam len ten, u ktoreho som si ista, ze bol zbierany rucne a teda v nom nie su poskodene zrnka, ktore by posobenim vzduchu zhorkli.
zitnaviera
este som ho nesterilizovala, ako zakazdym mi v pohode vydrzal v sklenemom pohari v skrinke. uz som mak skusala aj zmrazovat a po rozmrazeni bol v pohode, ziadna zmena chuti ani nic podobneho
mabla
Ja som minulý rok skúsila prvý raz ako orechy, a je dobrý. Určite budem praktizovať.