Varenie

Lievance

simonkamatkova - fotkasimonkamatkova, 20. januára 2013

Mam rada lievance len nemožem najst vhodny recept je tu vela
receptou ale same už popriklaslovane ja by som potrbovala recept
na take čo su jak palacinky ale hrubše a su tradčne te čo sadaju
robit na panvici na lievance alebo vyhdzovt do vzduchu Kcela by
som ešte dneska robit :)

@zareaguj


Diskusia k téme

aankaa
práve včera pridala recept na lievance @ čistinka.....:-)
kukucka1211
naše obľúbené:1 biely jogurt,1 vajíčko,5 lyžíc pol.múky,trošku sódy bikarbóny,štipka soli,1 vanilk.cukor a džem na spájanie podľa chuti.
Sú výborné,ale odporúčam z dvoch dávok,z jednej sa málo narobí.
Skúste,prajem dobrú chuť,K
arasidka
ja robím už vyše 4O rokov stále tie naše - mamine-babkine....
nachystám si pol litra mlieka , z neho odlejem do hrnčeka trošku , aby som mohla v ňom nechať vykysnúť trošku kvasníc.
Čo je to troška: z jednej kocky tam nadrvím len polovičku.
Kvások: ešte pridať do toho trošku cukru
no a do toho hrnca nalejem tie 3 dcl mlieka, štipku soli, 1 vanilku, máličko oleja, a nezabudnem do toho dať 2 celé vajcia. Rohabarkujem to, pridávam po troche polohrubej múky, miešam, pridávam múku, miešam a nezabudnem pridať aj vykysnuté droždie. Keď to rozhabarkujem, dľa uváženia pridávam múku, až dostanem hladkú zmes, ktorá musí "tiecť".Veď aj samotný názov , ktorý používame u nás doma o tom hovorí: "Lévané dolky", t.j. cesto sa musí liať.
Netreba nechať cesto odstáť, jednoducho beriem "lévankárňu", jemne pridám trošku oleja a fuk nalievať cesto do každého mastného kolieska.
Keď sa mi chce pohrať sa s tým, do cesta nastrúham jablká , vtedy to má aj krajšiu vôňu a dolka je šťavnatá .
danielova
mi mame jednoduchy recept -muka tak pol kila, jedno vajce ,stipka soli vanilkovy cukor krystalovy cukor trocha vody trocha mlieka.vsetko s metlickov premiesame ,aby neboli hrudky.A robime lievance dnes som ich robila detom.Mozem odporucit.
arasidka
simonka, nemáš za čo, vyskúšaj a uvidíš, a postupne vyskúšaj aj druhé recepty, aj ja tak robím, ale furcikomfurt sa vraciam k tým babkiným :)
sovka62
Vyskúšala som smotanové, jogurtové a neviem ešte aké, ale niet nad kysnuté, také ako od @arasidky alebo @margaretky. Také robievam a hoci opäť už mám špeciálnu panvicu na lievance (lebo o tú predchádzajúcu som prišla a zo tri roky som sa nadbiehala kúpiť novú)
robievam ich na obyčajne panvici, malou naberačkou nalejem štyri kôpky a mám skoro úplne rovnaké. Horúce obaľujeme v zmesi cukru a kakaa z oboch strán, tak to všetci majú radi, ale ja, maškrtnica, si ich aj tak ešte zlepím po dve džemom.
evanaaa
Veru, kysnuté sú najlepšie, ale ľahšia jednoduchšia verzie, poodbne ako palacinky, len miesto mlieka dať smotanu ( na varenie, alebo šľahačkovú), prípadne zmiešať s mliekom, do nej klasicky múku, ale z vajca len žĺtky a z bielkov jemne zamiešať sneh a ešte štipku buď sódy bicarb. alebo PDP. Jednoduché a aj dobré, na ne nejaká príloha alebo aj ovocné pyré, nugeta, džam, šľahačka, proste, podľa chuti.
arasidka
dzifčence, dzifčence ................... šak vás f túto chvilku nemám ráááááda... a nemóžem si prečítat ani len to, čo som já napísala! Druhý deň sa snažím držať diétu, očistiť trochu telo a dušu. A zároveň byť solidárna s mojími chlapmi - lebo sme sa na to dali všetci traja. Al Rašid varí - práve nám rozvoniava diétna kapusta s paradajkvým pretlakom, čo vám budem hovoriť, bola som v obchode a oči mi išli vypadnúť z jamôk. Nie, nie som hladná, ale poznáte to - zákaz je o to lákavejší, o čo je prísnejší. Včera som prišla k mame, a tá si vybrala pizzu, čo som jej deň predtým doniesla, ohriala ju v mikrovlnke, pekne naporcovala na tanierik a naliala si vedľa ostrého kečupu - vraj poď si dať aj ty! Nebola som hladná, ale bola by som zjedla nielen pizzu, ale aj mater so stoličkou. Tak som sa zdekovala do izby a spáchala malý hriech - dzobla som si pravú echtovnú Hašlerku a poctivo som ju žužlala, pokým mama neprišla späť do izby len s pohárom vody.
staryfero50
@arasidka...vysk úšal som ten receptík na Vaše babkine lievance.Môžem povedať ,že paráda,nemám špeciál panvicu na lievance,ale krásne sa mi cesto rozlialo do kruhu a všetky mali rovnakú veľkosť.Boli krásne nadýchané a chuťovo vynikajúce.Dal som škoricový cukor jeden balíček 20 g,miesto vanilkového.Nabudúce skúsim pridať aj tie strúhané jablká do cesta.Ďakujem za výborný recept.