Liečivé - zdravé recepty

sjuz - fotkasjuz 10. februára 2010 o 18:22

Milí varecháči - čo by ste povedali na nápad, keby sem admin. - naša pani Sandra - zaradila novú kategóriu v rozdeľovaní receptov? Pridávali by tam naše osvedčené liečivé recepty - takto, keď sem napríklad pridám recept od p. Vacvalovej - proti chrípke - nemám ho kam zaradiť - špecifikovať, a píšeme si ich len v diskusiách.
Takto by sa aj ľahšie našli....? Čo poviete?Ja mám v zálohe všelijaké recepty po babke, a pod., určite aj vy máte svoje poklady :)

@zareaguj


11 odpovedí:
  • evusik - fotkaevusik 10. februára 2010 o 18:48

    Nedávno tu bola diskusia o cesnaku, zázvore a boli tu uverejňované rôzne nápoje a elixíry a vtedy ma tiež napadlo, že by bolo oveľa lepšie kedy boli uverejnené medzi receptami. Môžeme si ich pridať medzi obľúbené, alebo vytlačiť. Takže som všetkými desiatimi za tvoj nápad.
    @zareaguj
  • sbohemrozume - fotkasbohemrozume 10. februára 2010 o 20:49

    Cieszyńska herbata przeciw kaszlowi - Těšínský čaj proti kašli
    Ingredience:
    1,5 l vody,
    6 květů (sušených hrst) černého bezu,
    2 PL ječmene nebo (může bý i oves),
    2 nakrájené fíky,


    Originální kalibraci tohoto nápoje se mi nikde v lteratuře nepodařilo najít, vycházím tedy z vlastního experimentu a skromných zkušeností. Podkladem mi byla: Emilia Kołder, autorka Kuchni śląskiej (Ostrawa 1972 r., s. 195)

    Příprava:
    Do čistě vymyté nádoby (nesmí být ani stopy po mastnotě nebo mycích prostředcích), nejlépe nerez, vlijeme vodu, vložíme hrst květu černého bezu, hrst ovsa a pokrájené fíky. Zakryjeme pokličkou a hodinu vaříme na pomalém ohni. Po hodině sundáme z plotny a necháme vychladnout, scedíme přes plátno, nikdy nepoužívat kovové cedníky. Uchováváme v chladném místě, před užitím osladíme medem.

    Hovořit o léčivých účincích černého bezu je nošením dříví do lesa. Moje maminka, když mě učila bylinky, vždycky říkávala: "před heřmánkem smekni, před bezem si klekni"
    Jen mě tak napadlo, že vlastně maminka (r.1906), ale i všichni strejkové a tety považovali znalost bylinek, ptáků, zvěře, stromů za stejně podstatnou jako znalost písma a počtů, že já tehdá neposlouchal.
    Fíky mají též léčivé vlastnosti, krom toho, že dodávají chuť. Čistí organismus a mají antibakteriální účinky. Zkušenost vlastní nemám, u nás moc fíků nikdá nerostlo.
    Ječmen je tu na Slezsku nazýván „ziółkiem szpitalnym – dobrym na wszystko”. Je pomocníkem při chorobách horních cest dýchacích, při průjmech, ale pozor u srdcařů. Působí na tlak - snižuje. Vzpomínám si, že teta každé ráno stála na zápraží, než šla do chlíva a kloktala si odvarem z ječmene, ale to jsou takové útržky....
    @zareaguj
  • sjuz - fotkasjuz 11. februára 2010 o 10:19

    To je celkom zaujímavé... :) Milujem takéto staré recepty..
    @zareaguj
  • evusik - fotkaevusik 11. februára 2010 o 12:26

    sbohemrozume - to čo si uverejnila je presne to o čom som písala vyššie, takže znovu čo takto dať recept priamo do receptov, aby sme si ho my čo máme záujem mohli uložiť, prípadne vytlačiť?
    Nato predsa Varecha slúži a bolo by to jednoduchšie ako si recept pracne opisovať.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarsandratamer člen redakcie Varecha.sk, 11. februára 2010 o 13:53

    Takže mám pre vás dobrú správu. Pribudol tag "Domáce liečivá". Sú v ňom zatiaľ zaradené dva recepty, ktoré pridali užívatelia.

    Na hlavnej stránke ich nájdete v hornej lište po kliknutí na "recepty" → "zdravie a diéty" → "domáce liečivá".

    Pri ukladaní takéhoto receptu platí to isté, treba ho zaradiť do kategórie domáce liečivá, aby sa dal ľahko nájsť pre každého užívateľa.
    @zareaguj
  • sjuz - fotkasjuz 11. februára 2010 o 14:00

    Jééj - to je super - ĎAKUJEME :)
    @zareaguj
  • evas13 - fotkaevas13 11. februára 2010 o 14:10

    Sandra ďakujeme.
    Nevie niekto o recepte z celých vajec, do ktorých sa vytlačí citrónová šťava, cukor a na koniec pourčitom čase, keď vajcia nemajú už škrupinku, sa šťava prelisuje cez viacej vrstiev gázy a riedi sa alkoholom. Tento liek sa užíva pri chorobách dýchacích ciest. Upresní mi to niekto?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatar58vlasta 11. februára 2010 o 19:09

    To je fajn, už sa teším na zdravé domáce liečivká...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarzela 12. februára 2010 o 11:01

    Určite existujú domáci odborníci,ktorí poznajú rôzne recepty,pomocou ktorých sa vylieči začínajúci kašeľ,chrípka,migréna atď.Bolo by vhodné uverejňovať aj takéto užitočné recepty.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarjaroslava31 15. februára 2010 o 19:52

    Tak, teraz som písala do diskusie, že by sme si mohli písať aj o výrobkoch, ktoré sú dobré a pomáhajú. M e lekárka poradila drienkový džem na žalúdok. Testujem ho na sebe a potom sa ozvem. Zatiaľ to vyzerá dobre. Dovarenia.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarbambulka51 23. februára 2010 o 09:16

    To som rada,zase sa poučíme a vymeníme si recepty,veď o to tu ide že, moji varecháčkovia.Každá -ý už máme vnúčikov a dobrá rada je nad zlato...U nás doma sa už dlho s obľubou a musím povedať ,s úspechom používajú švédske byliny.Dostať ich v lekárni .Sú malé svédské a veľké švédske sušené.Rozrábajú sa 40% alkoholom. Majú veľmi široké spektrum využitia.Je k nim pribalený návod.Dokážu vyliečiť ozaj ,dá sa povedať ,skoro všetky choroby.
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist