Rôzne

Lekvárik so stéviou

bubaya - fotkabubaya, 28. mája 2014

Prosím skúsené varecháčky a varecháčov o pomoc. Hľadám recept na džem, alebo lekvár, sladený len stéviou. Zatiaľ som našla len v kombinácii s fruktózou, alebo inými cukrami, a to mi nevyhovuje. Ak niekto, budem veľmi vďačná. ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

stefik
slivkový lekvár sa dá spraviť úplne bez cukru varí sa do zahustnutia, alebo som videla použité tekuté sladidlo , je to v nemčine:  www.chefkoch.de/rezepte/391381126625335/Mandarinen-Marm...
 www.chefkoch.de/rezepte/1429831247839607/Kalt-geruehrte...

v tom poslednom peidaly van cukor ale asi by to šlo aj bez.ked sa nepridá žiaden cukor alebo alternatíva cukru tak sa stratí velká časť hmoty, napr pri dia čokoláde sa pridá umelé sladidlo ale musí sa pridať napr isomalt aby sa doplnila hmota, píšem jak tatar ale dufam, že ma rozumieš. ešte ma napadá jablkový lekvár tam by sa asi mohla pridať stevia miesto cukru.
bubaya
stefik, vďaka. Ja už roky varím bez gelfixu,a táto možnosť ma vôbec nenapadla. Takto by sa mal podariť každý lekvár, lebo sa nemusí toľko variť a odparovať voda. Asi by sa musel dlhšie sterilizovať, keď tam nie je cukor, aby sa nekazil. Pozriem ešte dačo na tých nemeckých stránkach. Ďakujem.
evanaaa
Dievčatá, bolo by dobré, ak by ste tie recepty aj preložili a dali sem, nech máme aj my ( ostatní Dia) z toho úžitok.
bubaya
Morušová marmeláda za studena.

200g moruše čiernej
3 zarovnané PL karobu /my sme to volali jánsky chlieb/
10 kvapiek sladidla
5 PL citrónovej šťavy.
Príprava:
Morušu len prebrať, neumývať. Vo vysokej nádobe ju tyčovým mixérom pomixovať na jemno. Pridať citrónovú šťavu a sladidlo, alebo cukor, a ďalej mixovať. Na záver pridať karob, kým marmeláda nezhustne.
Naplniť do pohára, uložiť do chladničky, vydrží asi týždeň.
Ide to aj s iným ovocím, ale vždy treba urobiť len menšie množstvo, lebo dlho nevydrží.
bubaya
Mandarínková marmeláda.
1000 ml čerstvej mandarínkovej šťavy
250 ml čerstvej grapefruitovej šťavy
250 ml čerstvej pomarančovej šťavy
50 ml tekutého sladidla
2 balenia Gelfix 3 : 1
Čas prípravy cca 30 minút.
Postup:
Šťavu, sladidlo a Gelfix spolu zmiešať, nechať 3 minúty silno vrieť. Naplniť do pohárov, uzavrieť, otočiť hore nohami a nechať vychladnúť.
Chutí veľmi dobre s jogurtom, alebo tvarohom.
Dá sa použiť aj iná šťava, ale podľa obsahu cukru v ovocí treba prispôsobiť množstvo sladidla.

bubaya
Pridám do receptov, keď budem variť, nafotím.
bubaya
Ešte som našla dobrý recept:
Citrónový džem:
Prísady:
5 bio citrónov
½ čajovej lyžičky steviosidu, alebo adekvátne množstvo iného sladidla
25 g Gelfixu
300 ml vody
Citróny dobre umyť, nakrájať na plátky, vybrať jadierka, pokrájať na osminky. Spolu s vodou variť cca pol hodiny, aby šupky zmäkli. Odstaviť z ohňa. Pridať gelfix zmiešaný so stéviou. Nechať ešte raz cca 15 minút pomaly variť. Naplniť do pohárov, obrátiť hore nohami, nechať vychladnúť.
Steviosid je veľmi koncentrovaný extrakt zo stévie, 97%. Ak použijete iné sladidlo, menej koncentrované, treba ho dať viac. Nepíše koľko.
evanaaa
@bubaya , vďaka, práve som chcela povedať, že škoda, že si to nedala do receptov, takto mi zostáva len si to opísať, ale ak bude čas, opíšem si, lebo tu sa to nedá uložiť, len ak by som počkala, keď ich dáš do receptov.
evanaaa
Čo sa robí, že sa neukáže foto, len pri písaní komentu a keď ho pridám, už je len prázdny rám.