Varenie

Kysnuté cesto z chladničky

daniela15 - fotkadaniela15, 25. marca 2017

Prosím, poradí mi niekto? V piatok poobede-večer nebudem doma a v sobotu do 8:00 hod. musím mať napečené plnené kysnuté rohlíčky. Aby som nevstávala o 4:00 hod. a hlavne, aby som nebudila prípravou celú rodinu, môžem urobiť v piatok doobedu klasické kysnuté cesto (múka, olej, droždie ...), dať ho do chladničky a ráno z neho upiecť plnené rohlíčky? Záleží mi na tom, aby boli na stole čerstvé. Pozrela som niekoľko diskusií a receptov, ale nie som si istá, či to je dobrý nápad. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Nie som odborník, ale myslím si, že niektoré ( alebo všetky?) kysnuté cestá sa môžu uložiť do chladničky, dokonca pri niektorých receptoch je to žiadané, ako napríklad aj pri langošoch, ale nejdem to tvrdiť a radiť ti. A dúfam, že myslíš piatok na budúci týždeň, nie? Možno ti zatiaľ niekto poradí....ale ak si naďabila na recept, kde to tak je, tak asi bude vyskúšaný, určite nikto nedá sem len tak niečo, čo sám nevyskúšal.
katka78
Čo sa týka kvality cesta, pomalé kysnutie v chlade mu neublíži, práve naopak. Pri takomto dlhom kysnutí v chlade sa dokonca do cesta ani nemusí použiť toľko droždia ako píše recept, stačí menej, často aj menej ako tretina. To si už ale sama zváž, či budeš takto na prvýkrát skúšať-riskovať, ja to mám overené pri chleboch (kým som začala kváskové piecť), bagetách, posúchoch, ale aj koláčoch, vianočke, trdelníku atď. Na čo je dôležité upozorniť je to, že niektoré cesto ti pri takomto dlhšom pomalom kysnutí v chlade môže (ale nie je to pravidlo) trochu zrednúť, rátaj teda s tým, že ho budeš možno musieť potom ešte trochu s múkou prepracovať, aby sa nerozlievalo a držalo tvar, keďže ho potom budeš vaľkať a krájať pred plnením rohlíčkov. Držím palce, aby sa ti všetko vydarilo, no verím, že konzistenciu cesta si v prípade potreby sama už doladíš a na chuti môže takýmto kysnutím iba získať. Nech sa ti darí! :-)
martamm
Mna napadlo, ze mozno by bolo dobre rozky normalne naplnit a dat na plechu do mraznicky. Rano vytiahnut, rozmrazit a upiect
45678
@Martamm to uz radse upiect,nechat zmrazit a rano vybrat...raz som skusala to co odporucas ty,no bola to jedna katastrofa
45678
Neviem,preco mi nepresiel cely text? Uz sa mi to nechce pisat:-(
daniela15
Och, tak to asi riskovať nebudem. @Katka78 má pravdu, vyskúšam to niekedy len tak pre rodinu. Lepší nápad je s tým zamrazením, to robím často, ale tentoraz ma to vôbec nenapadlo, ďakujem @Martamm za pripomenutie a ostatným za rady.
kucharka
Dobrý večer!
Redakcia, prosím, dá sa nejakým spôsobom uložiť diskusia? Rada by som si túto diskusiu uložila, je tu veľa rád, ktoré sa mi hodia...
Ďakujem za pomoc.
kucharka
Ďakujem vám obom za super rýchle odpovede.
Pekný večer.
julica
Ja inak ani nerobím, pečivo z kocky droždia mi smrdí, nafukuje z neho, je ťažké na žalúdok. Cesto so štipkou droždia, ktoré kvasí dlhý čas pri nízkej teplote, je kvalitatívne celkom niekde inde. Určite choď do toho, povery o kysnutí cesta na teplom mieste sú nedávne, staré mamy robili tiež tak, že cesto si kvasilo v chlade. (Inak to nadužívanie droždia vraj môže mať aj vplyv na celiakiu)
marianne
@julica Ti dobre radí, čím menej droždia do cesta, tým je lepšie. Tiež mám odskúšané. Dávam všade až o 2/3 menej ako sa píše v recepte. Prišla som na to úplnou náhodou, keď som piekla z kila múky chlieb a pozriem do chladničky a tam iba maličký zvyšok kvasníc, ale fakt len taká šprtka. Večer, do obchodu sa mi nechcelo, dala som čo bolo. Chlieb nádherne vykysol. Odvtedy dávam máličko, minimum.
Ako začínajúca gazdinka som začala s langošami z chladničky, to cesto je dobré na všeličo nie len na langoše. Skús, toto je podobné, svoj rcp musím niekde vykutrať.
 receptar.zena.atlas.sk/langose-z-chladnicky/cestoviny-a-mucne-...
martamm
@45678 (26.3.2017 20:17)

Bol to len napad, dakujem za Tvoju reakciu, rada sa poucim, inac ms pravdu, lepsie je dat hotove zamrazit, ved sama davam takmer vsetko nadbytocne do mraznicky :)))))))))
1x 45678