Rôzne

Kysnute cesto, ako na to?

mimi3322 - bez fotkymimi3322, 19. júna 2012

Neviem cim to je, ale vzdy ked sa snazim o kysnute cesto, tak po
upeceni alebo smazeni su kolaciky neskutocne tvrde! Vzdy peciem
podla receptu, cesto po upeceni potieram, prikrivam, no napriek
tomu je stale tvrde.... Hneva ma to, lebo priatel ma rad kysnute
cesto, ale vidim, ze napriek tomu ze ma chvali, mu to velmi nechuti.
Mozete mi poradit, kde robim chybu, alebo co by som mala urobit,
aby cesto nebolo take tvrde? Vopred dakujem za rady...

@zareaguj


Diskusia k téme

lilienocka
Nemozes sa striktne pridrziavat receptu, kazda muka je ina, musis mat cesto vlacne a dobre vypracovane... Ked je tvrde, mozno bolo prilis tuhe. Zapracuj don mlieko. To uz musis citit pod rukami, ake je :-) ja davam do cesta aj trochu oleja a davam pozor, aby som mala dobre kvasnice.
kuchticka
Ak mas spravne rozpustene drozdie a cesto ti vykysne, nemalo by byt tvrde. Ako si pripravujes kvasok?, alebo iba rozpustis drozdie za pomoci cukru nesmies ho zaliat horucim mliekom/vodou. Tekutina s ktorou zarabas cesto moze byt trochu tepla/vlazna.
jokin
Ja osobne nedávam celé vajíčka ale iba žĺtok, za jedno vajíčko dva žĺtky a vždy aj trochu oleja 50ml na pol kg. múky. Tak ma to naučila moja svokra. Najlepšie cesto bolo , keď použila trochu pomletého bravčového sadla. Inak plne súhlasím s lilienockou aj mne trvalo kým som vedel vycítiť správnu hustotu cesta.Ver že ani naše babky to hneď nevedeli.Veľa šťastia.
ejta
Mimi3322@ kup si pekarnicku, hocijaku najlacnejsiu a v nej sa ti podari kysnute cesto urcite....
viera1
Mne sa darí,odkedy som si kúpila misku-kysku,lebo mám v dome v lete chladno (teraz 19°C) a pekávam chlebík.Možno si to nemala dobre vykysnuté.Skúšaj,raz na to prídeš a budeš mať radosť.
pacik
nevzdávaj to, určite sa to raz podarí, aj my sme museli na to prísť po sérii omylov. Bolo by dobré, keby si mala u koho popozerať postup, chytiť cesto do ruky, tak sa najlepšie získava ten správny cit pre mieru :-)
arasidka
JOKIN, tak ako ty píšeš, ak robím kysnuté cesto, miesto masla používam olej. A vôbec sa s tým nepaprem, do múky pridám trochu soli, trošku cukru, vanilku, trochu oleja a jedno vajce celé, ale najdôležitejší je kvások, do mierne teplého dám primerané množstvo droždia, jemne osladím a nechám ho vykysnúť, až je kvások vykysnutý, všetko zmiešam, vypracujem na jemnú hmotu a nechám kysnúť. Ak sa mi zdá, že cesto je po vykysnutí trošku redšie, nič sa nedeje. Na dosku dám trochu múky, cesto prepracujem a robím ďalej to, čo treba, keď sa robia lekvárové buchty. Potom ich uložím na vymastený plech tak, že každý bok buchty trošku potriem olejom, keď buchty nakysnú a upečú sa v štýle "bratři držme se", ľahko sa delia od seba a netrhajú sa boky buchiet. Neviem a nerozumiem tomu, keď mi aj moja dcéra , a to už je 4O. ročná gazdina, povie, že jej sa kysnutému cestu nedarí. Proste, neviem, kde robí chybu.
marianna76
Hm , chcela som ti i ja napísať recept na cesto, ide tam len jedno vajíčko na 700 g múky, používam presný rozpis, presne všetky suroviny a vždy je super... ale už toho tu máš až, až na skúšanie... tak len: nech sa ti darí ...
mamenka
Možno máš recept aj dobrý, ale skús aj nasledovné: vždy! preosej múku pred použitím - bude nadýchaný aj koláč; ak máš plynovú rúru, na spodok do rúry vlož plech s vodou, koláč bude krehký; ak máš elektrickú rúru, vždy ju dopredu zapni na ohrev, keď vložíš plech s koláčom, zníž teplotu a peč pomaly; nepeč dlho!!! (to vysušuje koláče). Ostatné rady, čo sa týka cesta, nájdeš v komentároch vyššie. Držím palce a nevzdávaj to, raz sa to musí podariť! :-)
afataga
no ja sa priznam, ze som to vzdala ked som mala plynovu ruru, vysledok bol presne taky ako pises, v elektrickej sa mi uz dari, aj ked je pravda, ze cesto davam vymiesit a vykysnut do pekarnicky
prdelinka
no dievcence mne sa aj naprik vsetkemu co tu pisete tiez nedari,ako kedy.Cesto mi po naksynuti hned splasne.kolace su tvrde.bleee
soncya
Nevzdávaj sa, moje začiatky s kysnutým cestom boli "reine katastrophe", a teraz je to moje najobľúbenejšie pečenie. Ako ti radili baby vyššie, môže to byť aj múka (ale tá asi nie, keď sa ti to stalo viackrát), najskôr to bude chyba v procese kysnutia alebo pečieš na vysokej teplote. Ja pečiem kysnuté v elektrickej rúre na 180*C asi 30 minút. Skúšaj, skúšaj, skúšaj, máš podporu aj v manželovi tak sa nedaj odradiť malými neúspechmi! :-)
hanee
ja mam plynovu ruru a tiez davam na spodok misku s vodou ked peciem kolace ci chleba a su krasne makunke.
sovka62
@prdelinka , nedávaš ho kysnúť na príliš teplé miesto, napr. mierne vyhriata rúra alebo domáca pekárnička? Mne spadlo cesto, ktoré vykyslo v pekárni a už na dotyk sa mi zdalo akési teplé. Takže ja len klasicky, ručne, mám postup, pri ktorom ho netreba namáhavo vypracovať, takže to zvládam aj s boľavými rukami.
marcy
radšej redšie cesto a trošku mastnejšie,ako hutné a suché....zvykne sa mi lepiť na varechu,no treba s ním trošku popracovať ( za mňa teraz robí pekárnička ) ale pri 1 kg dávke múky musím robiť ručne....dala by som video ohľadom konzistencie,teplota vždy 200 st.,no nie som technický tip :-( .....
kucharka100
@mimi3322 múka na pečenie koláčov má byť staršia, aspoň tri mesiace. Z čerstvej múky sa koláčiky nedaria. Potom záleží tiež na hustote cesta, nie riedke, ani nie moc husté, pretože potom dlho kysne. Takisto nesmie byť veľmi mastné, stačí dať kúsok rozpusteného Palmarínu, za lyžicu oleja a ja osobne robím tak, že do toho cesta pridám aj trošku bravčovej masti. Koláče sú potom chutnejšie. Ďalej cesto s ktorým pracujeme na doske a uložíme na plech nesmie byť v prievane. Po upečení buchiet natriem buchty jemne olejom a nechám vychladnúť. A posledná rada, ak necháme koláče chladnúť, dáme ich v kuchyni na dáku dosku...nie von, a hlavne v zime nie von ( napríklad na bakón ). Piekla som 4 roky v našej dedinskej pekárni a koláče sa mi darili, dokonca aj pagáčiky som musela miesiť a robiť iba ja....nechválim sa, len konštatujem. Bola tp pekné skúsenosť a ostalo to vo mne, ak prechádzam popri regáloch s chlebíkom a pečivom vidím tie chyby....doba je rýchla, pekári sa ponáhľajú a všetko potrebuje svoj čas. Aj pečenie....časom človek nadobudne prax, tá je dôležitá a preto ti radím, skúšaj, skúšaj a ešte raz skúšaj. Nech sa ti darí.
afataga
a este som zabudla ze do cesta nedavam olej ale normalnu bravcovu mast, je potom take vlacne
marcy
sem-tam pridám 3 PL zemiakov ( z obeda ) cesto je vláčne :))
mojack
Ja som nenavidela kysnute cesto, ostalo mi tvrde, tuhe..ale ked som zacala z pekárničkou- parada. Všetko krasne urobí za mna a hlavne vymieša a vykysne.Mam tu par receptov na pekarničku aj na kysnute-bez vajíčka- a bez roboty.
prdelinka
no davam ho k radiatoru,ale teraz nekurime,kedze vonku je teplo.Moja babka ho dava von,ale ta ma misku kysku. a ono sa to podari ako kedy.tvcera som robila pizzu tu z cesta,do ktoreho islo drozdie,ale nenechavalo sa kysnut.boli cesta dve a nez som vyvylkala to prve,to druhe trolinku nakyslo a bol vyditelny rozdiel aj na pizzi.prve uplne tenucke,druhe hrubsie.a ked nemalo kysnut tak kyslo :D zakon schvalnosti.ale dojem aj tak pokazili lupane krajane rajciny z lidla za 55 centov,lebo boli kysle a horke.ble.
arama
Mimi, mám rovnaky problem, ako ty, za moj život som vystriedala múky, aj rury aj recepty a moje kysnute cesto je vždy ako podošva, aj ked mi pekne vykysne. Ked robím knedle, alebo parene buchty, je všetko v poriadku, akonáhle cesto upečiem, vytvorí sa velmi tvrdá kôrka a cesto je sice dvihnute, ale aj tak je ťažké a tuhé. naozaj neviem kde robím chybu :( ak niekto pozná riešenie, budem vdačná za radu.